Sportkollen - De nominerade är...

Sportkollen

NOV
15
2012

De nominerade är...


Årets Ryttargala närmar sig med stormsteg, nu är det bara två veckor kvar.


I år fyller Svenska Ridsportförbundet som bekant 100 år. Ett sekel fyllt av hästkraft, stolt historia och spännande förvandling från militär sport till folkrörelse och idrott på lika villkor. Detta bjuder Svenska Ridsportförbundet in till så att vi kan fira tillsammans!


Onsdagen den 28 november är det alltså dags för Jubileumsgala i Stockholms Stadshus. Det blir en historisk galakväll där födelsedagsbarnet Svenska Ridsportförbundet ska firas, men också våra ryttare som under kvällen hyllas för sina insatser under tävlingsåret. Födelsedagskalas och Ryttargala i ett. 


Det är inte varje dag man får sitta i Blå hallen och äta middag, lite häftigt med tanke på att den en vecka senare förvandlas till matsal för hela världen när Nobelfesten anordnas.

 

Vi på plats kommer avnjuta en trerätters middag och därefter dansa loss i Gyllene Salen där DJ Jonake spelar.


På plats kommer H.M Drottning Silvia att vara, även kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth kommer finnas på plats, hon med rollen som prisutdelare. Konferencier för kvällen är Jessica Almenäs, klädseln är smoking/mörk kostym och jag blir er guide för kvällen.

 

Ni kommer kunna följa mig i Sportkollen om maten, kläderna, vinnarna och framförallt - spelar DJ Jonake bra musik?


 

Men nu till de nominerade


 

Årets bragd



Sara Algotsson Ostholt - fälttävlan

Motivering är egentligen överflödig - vi säger bara OS-silver!! Vilken bragd!
Att hästen dessutom är helt egen producerad bör göra bragden helt oslagbar.


Jens Fredricson - hoppning

Jens Fredricson vann inomhus SM i hoppning mars i år och har efter det haft en mycket bra utomhussäsong med en individuell 26:e plats och en sjätte plats i lag på OS i London som kronan på verket. Jens och Lunatic har varit ett av de bästa internationella ekipagen i FEI Nations Cup Top League där de presterat felfria rundor i La Baule, St Gallen och Rotterdam och varit Grand Prix placerad i La Baule och Rotterdam. I Falsterbo vann Sverige Nations Cup efter Jens fantastiska omhoppning. Innan omhoppningen hade han presterat två felfria perfekta rundor för laget. Efter OS var finalen i Top League i Dublin där Jens och Lunatic återigen presterade en dubbelnolla och utomhussäsongen avslutades med en 4:e plats i Dublins Grand Prix.


Rolf-Göran Bengtsson - hoppning

Rolf-Göran Bengtsson har varit bland de tio bästa i världen sedan i oktober 2009 och sedan december 2011 är han nr 1 på FEI Rolex Ranking.
Rolf-Göran är ett föredöme för hoppsporten såväl nationellt som internationellt. Hans utländska kollegor har stor respekt för hans skicklighet båda vad gäller ridning och horsemanship. Dessutom är han en väldigt sympatisk person som behållit sin ödmjukhet från Sularpsgården till de internationella arenorna.


Årets häst



Lunatic (hoppning)

Brun, Valack, född 1998
e. Landlord, u. Utriette, ue. Utrillo
Uppfödare: Magnus Dyrendahl
Ryttare: Jens Fredricson
Lunatic kom till Jens Fredricson 2007 och i år har ekipaget haft en strålande säsong.
Denna spänstiga lilla häst, endast 163cm hög, har visat att han har en otrolig förmåga, en fantastisk inställning och ett hjärta utöver det vanliga. Han har i år presterat 12 felfria rundor i Nations Cup och Grand Prix på högsta internationella nivå. Han är rankad 32:a bland hela världens hopphästar.


Wega (fälttävlan)
Skimmel, Sto, född 2001
e. Irco Mena u. La Fair, ue. Labrador
Uppfödare & Ägare: Margareta Algotsson
Ryttare: Sara Algotsson Ostholt
Wega blev tillsammans med sin ryttare Sara Algotsson Ostholt nationalhjälte den 31 juli i år då hon tog silvermedalj på OS i London. Genom åren tillsammans på väg upp mot den absoluta världseliten har Wega och Sara ett flertal fina placeringar på internationell toppnivå.

 

Don Auriello (dressyr)
Brun, Valack, född 2002
e. Don Davidoff, u. Wey o Mey, ue. White Star
Uppfödare: Joachim Poppe
Ägare: Lövsta Stuteri
Ryttare: Tinne Vilhelmsson-Silfvén
Don Auriello har haft ett jämt och mycket starkt år med bland annat åtta internationella Grand Prix-segrar och har väckt uppseende var än han tävlat tillsammans med Tinne Vilhelmson Silfvén. I London-OS blev han bästa svenska dressyrhäst med sin elfte plats i finalen, bara 10 år gammal.


Årets Hederspris

 

Presenteras på Jubileumsgalan


Morgondagens Stjärna



Hoppning
Petronella Andersson, 21 år, Höllviken
Talangfulla Petronella Andersson insåg tidigt vad som krävs för att nå toppen och såg till att jobba hårt med knappa resurser för att nå dit hon ville. Två års professionellt jobb i toppstall i Holland har givit resultat och i år tog Petronella tillsammans med det svenska Young Rider-laget brons på EM och till råga på allt en fantastisk silver medalj individuellt med sin häst Nosco De Blondel. Petronella sprider glädje omkring sig och är en omtyckt lagkamrat.



Wilma Hellström, 19 år, Hovås
Wilma Hellström har tagit klivet från junior till Young Rider med den äran, på senare tid har hennes ridning utvecklats oerhört positivt. Hon har en beslutsamhet som har givit resultat och hon rider med en fantastisk precision. Wilma var även med i laget vid YR-EM med sin häst Caponera.



Stephanie Holmén, 21 år, Vellinge
Skickliga Stephanie har en känsla för ridningen utöver det vanliga med en mycket hög lägstanivå. Hon är en förebild för unga ryttare och en fin lagkamrat. Stephanie och hennes häst Himers Iceface var en av medlemmarna i laget som tog brons på YR-EM.


Dressyr
Michelle Hagman, 27 år, Torsås
Hon har trots knappa resurser genom hårt och målmedvetet arbete som beridare och hästskötare i flera internationella dressyrstall tagit klivet upp till Grand Prix i sadeln på Rudis Memory e Gribladi och tävlat framgångsrikt internationellt. Så framgångsrikt att hon nu ingår i Svenska Ridsportförbundets dressyrlandslags utmanartrupp och spås en god framtid inom dressyrsporten med flera talangfulla hästar på väg upp. Michelle Hagman har också under sina år i Tyskland - hon är stationerad i Berlin - tagit examen som professionell beridare och har därmed erövrat den tyska ridsportfederationens prestigefulla hederstecken "Goldene Nagel".


Jeanna Högberg, 30 år, Bålsta
Hon har tävlat mycket och framgångsrikt på många olika hästar från Årgångsklasser för unga dressyrämnen till internationell Grand Prix. Jeanna har representerat Sverige vid Unghäst-VM i Verden liksom ridit i det svenska laget på Grand Prix-nivå. Jeanna Högberg lade tidigt grunden till sin ryttarkarriär som ponnyryttare, junior och Young Rider och har som ungdomsryttare många guld-, silver- och bronsmedaljer från SM och NM och representerat Sverige på fem olika Europamästerskap. Nu ingår hon tillsammans med främst stoet Liza Minelli i Svenska Ridsportförbundets dressyrlandslags utmanartrupp och har flera lovande hästar på väg upp i klasserna.


Fälttävlan
Ludwig Svennerstål, 22 år, Stockholm
Ludwig har varit med i landslaget sen juniortiden och bor sedan ett antal år i England där han satsar på fälttävlan på heltid. Den hårda träningen gav i år utdelning med flertalet placeringar i internationella klasser, och som kronan på verket tog han, tillsammans med sin häst Shamwari, klivet upp i världseliten, och representerade Sverige på OS i London. Vi ser fram emot att följa honom på hans väg mot Rio!


Oscar Eriksson, 18 år, Eskilstuna
Ambitiösa junioren Oscar Eriksson från Eskilstuna har i år gått från klarhet till klarhet. Tillsammans med sin häst Liandor Heartbreaker inledde han säsongen med vinst i Strömsholms tvåstjärniga klass med konkurrens från både Young Riders och seniorer. Därefter slog han på stort och vann Junior-SM för att sedan avsluta säsongen med att representera Sverige i Junior-EM.


Voltige
Elin Härkönen, 18 år, Almunge
Elin har haft en fin säsong som började med vinst på internationell tävling och avslutades med att hon vann SM för seniorer, endast 18 år gammal. Elin vet var hon vill med sin träning och går verkligen in för det, är mycket målmedveten och ambitiös. Hon är en omtänksam tjej som är mycket omtyckt som lagmedlem.

Årets komet (Tidningen Ridsport)


Oscar Eriksson (fälttävlan)
Tillsammans med sin Liandor Heart Breaker har 18-åringen presterat på en hög, jämn nivå hela året. De inledde med att vinna CNC** på Strömsholm, fortsatte med att ta silver på NM för seniorer, vinna JSM-guld och bli nummer 21 på JEM.
Oscar har visat att det går att ta sig en bra bit på väg utan stora ekonomiska muskler, genom att hålla sitt fokus och utveckla det man har.


Emelie Nyreröd (dressyr)
Emilie Nyreröd är 25 år och beridare i familjeföretaget på Hagby gård i Skultuna norr om Västerås. Hon har ridit unghästar på championat och i lilla rundan framgångsrikt under några år. Debuten i svår dressyr skedde 2011 tillsammans med valacken Miata, inköpt från Danmark. I år har hon segrat i tre av fyra deltävlingar i Lövsta Future Challenge och är därmed klar för finalen vid årets Globen tävlingar.


Petronella Andersson (hoppning)
21-åriga Petronella Andersson är uppvuxen i Höllviken men rider professionellt i Holland sedan två år tillbaka. Årets tvåstjärniga Grand Prix-seger är toppen bland mängder med internationella placeringar i konkurrens med seniorer. Nomineringen till Årets komet blev en självklarhet när hon först var en viktig del i lagbronset och sedan nollade i finalens två 1,50-rundor och tog silver vid årets YR-EM.
Röstning sker på tidningen Ridsports hemsida (röstningen är avslutad)


Årets uppfödare presenteras av Equi Tours



Margaretha & Bo Algotsson (Wega & La Fair)
En av fälttävlansvärldens mest framgångsrika uppfödare hade i år inte mindre än 4 uppfödningar som representerade Sverige i OS; Wega, hennes mamma La Fair, samt deras respektive ryttare Sara & Linda - har någon uppfödare tidigare lyckats med en sådan bedrift?


Magnus Dyhrendal (Lunatic)
Magnus Dyhrendal bor och har sin verksamhet i Slöinge i Halland. Den av hans uppfödningar som sticker ut mest är Lunatic som Magnus till en början tävlade själv, men som på senare tid har tävlas framgångsrikt av Jens Fredricson. Bara i år har Lunatic band annat. gjort fina prestationer i OS i London, och varit placerad i världscupen i hoppning.


Ingrid Lundberg Persson (Tabasco 1201)
Ingrid Lundberg Persson bedriver sen många år tillbaka en framgångsrik avelsverksamhet i Skåne. Förutom Tabasco 1201 som i år var femma på Unghäst-VM i dressyr och fjolårsvinnare av Breeders Trophy, så har hon även fött upp Biggles 1015 som idag går internationell Grand Prix.

 

Morgondagens häst



Baltimore (hoppning)
Svart, hingst, född 2004
e. Balou du Rouet, u. Griselda II, ue. Lador S
Uppfödare: Birgit Ebken
Ägare: Magdalena Larsson
Ryttare: Malin Baryard Johnsson
Baltimore har under 2012 gjort många bra resultat i 1.45 och 1.50- klasser internationellt på tävlingar på högsta nivå som Rotterdam, Rom, San Giovanni, Valencia Monte Carlo och Falsterbo. Baltimore är en häst med mycket kapacitet som spås en lysande framtid.


Liberty Man (hoppning)
Brun, valack, född 2004
e. Limbus, u. Gina XXXIII, ue. Carthago
Uppfödare: Jens Hauschildt
Ägare & ryttare: Erika Lickhammer
Erika Lickhammer köpte Liberty Man som 2-åring och har på ett professionellt sätt tagit upp honom i klasserna. Liberty Man var i final i Unghäst-VM både som 6- och 7-åring och var sexa i 7-års finalen i Falsterbo. Han har många placeringar på internationella tävlingar bland annat i 1.45 Grand Prix. Det här är en häst med stor kapacitet som är försiktig och har en fantastisk inställning.


Toulouse 66 (hoppning)
Brun, sto, född 2005
e. Toulon, u. Galatee, ue. Ganymed
Uppfödare: Gestuet Lewitz
Ägare: Åsa Björklund & AC Carlsson
Ryttare: Henrik von Eckerman
Toulouse kommer från Ludger Beerbaums stall där hon har ridits och utbildats av Henrik von Eckermann sen hon var fyra år. Som 6-åring vann de tyska Bundeschampionat och var i år trea i Falsterbos 7-års final. Ekipaget har också varit i final i youngster touren både i Rom och Aachen. Det är en häst med kapacitet för de största klasserna.


Tabasco 1201 (dressyr)
Brun, hingst, född 2006
e. Topaasch, u. La Mour, ue. Sack
Uppfödare & Ägare: Familjen Ingrid Lundberg Persson
Ryttare: Anna Svanberg
Den godkände SWB-hingsten Tabasco 1201 visade en stadig utveckling 2011, som han avslutade med seger i Breeders Trophy för 5-åringar. I år visade han att segern inte var en tillfällighet. Först vann han 6-åringarnas Falsterbo Scandinavian Open. Sedan blev han i stenhård konkurrens femma i den stora finalen i Unghäst-VM, riden av Anna Svanberg.


Dalwhinnie 1180 (dressyr)
Svart, hingst, född 2004
e. De Niro, u. Rakel, ue. Rohdiamant
Uppfödare: Birgitta & Torsten Hansson
Ägare: B& T Hansson och Västra Hoby Stuteri
Ryttare: Mattias Jansson
Svenskfödde Dalwhinnie 1180 är en godkänd hingst som spåtts en lysande framtid som tävlingshäst. Under Mattias Jansson har han levt upp till lovorden och toppade som 8-åring ett framgångsrikt 2012 med en stark debut i Grand Prix. Dalwhinnie har med råge bevisat att han är lika bra som vacker.


Zircoon Spring Flower (dressyr)
Brun, Valack, född 2004
e. Painted Black, u. Ida, ue. Armstrong
Uppfödare: T. Verhoeven
Ägare: Lövsta Stuteri
Ryttare: Jennie Larsson
Denna häst tillhörde toppskiktet av de unga dressyrhästarna i Sverige både som 6- och 7-åring. Som 8-åring är han nu rankad etta i sin åldersgrupp efter ett starkt 2012 under sin ständiga ryttare Jennie Larsson. På årets elva starter i St George - Intermediere IB har han segrat fyra gånger, varit sämst trea och är klar för Grand Prix.


Quick Step (fälttävlan)
Mörkbrun, valack, född 2005
e. Quidam's Rubin, u. Ines IV, ue. Sir Dancer xx
Uppfödare: Franz-Josef Schulze Elpert
Ägare: Melin Dressage & Eventing HB
Ryttare: Hannes Melin
7-åriga Quick Step blev i år, tillsammans med sin ryttare Hannes Melin, uttagen att representera Sverige i Unghäst-VM. Det här är en häst med potential för de stora uppgifterna inom alla discipliner.


Fight for Gold (fälttävlan)
Fux, hingst, född 2005
e. Goldmine xx, u. Kojana, ue. Jasper
Uppfödare & Ägare: Vickie & Björn Beckman
Ryttare: Maria Bredberg
Fight for Gold och hans ryttare Maria Bredberg var som 6-åring placerad i Unghäst-VM och har i år vunnit i tvåstjärnig nationell klass bland äldre hästar. Han visar stabil, bra form och har sällan fel på hinder i terrängen. En häst för framtiden.


Zlatan B (fälttävlan)
Brun, valack, född 2004
e. Indorado, u. Marella, ue. Haarlem
Uppfödare: J. de Boer
Ägare: Marie Carlerbäck
Ryttare: Viktoria Carlerbäck
Zlatan B leder rankingen för hästar 6-8 år, och har tagit fina placeringar på internationell tvåstjärnig nivå tillsammans med sin ryttare Viktoria Carlerbäck. I år har ekipaget tagit klivet upp i internationell trestjärnig klass. Vi ser fram emot att följa honom på tävlingsbanorna i framtiden.


Årets hästskötare


Marina Nilsson (Linda Algotsson, fälttävlan)
Marina Nilsson är en fantastisk vän och groom som har varit ett stort stöd för Linda Algotsson både i med och motgång under många år.
Marina är ansvarsfull, noggrann, positiv, organiserad, glad och omtänksam, en tjej som ger trygghet och energi inte bara till Linda utan också till hela fälttävlansgänget. Linda känner att hennes hästar alltid är i trygga händer när de är på större tävlingar. För att kunna arbeta som groom till Linda tar Marina alltid ledigt/semester från sitt ordinarie chefsjobb på Södra Pappersbruk, vilket innebar att under 2012 gick alla Marinas lediga dagar åt för att vara med Linda på tävlingar som hästskötare, helt ideellt.


Christine Henriksson (Axel Olin, Körning 4-spann)
Inom körningen jobbar man i ett team där alla är viktiga och har sina uppgifter. Christine har i mer än sex år följt med och skött Axels hästar både när han tidigare körde par och numera kör fyrspann. Att ta hand om skötseln för alla hästarna i ett fyrspann under tävlingar är inte ett heldagsjobb, det är nästan ett dygnet runt jobb! Allt som görs med hästarna ska göras gånger fem. Gödsla, fodra, rykta, fläta, bandagera, promenera, beta hästar, tvätta selar ja det tar nästan inte slut. Allt detta gör Christine på sin lediga tid, är kunnig och noggrann och gör det för att hästar är det bästa hon vet. Den erfarenheten hon besitter är guld värd.


Jan Eriksson (Annelie Eriksson, distans)
Inom distans är man aldrig bättre än sitt groom team, det vet Annelie Eriksson som har förmånen att ha ett mycket skickligt sådant till sin hjälp. Jan har kört otaliga mil genom Europa till och från tävlingar, till det ena mästerskapet efter det andra. Han har funnits vid Annelies sida ända sedan hon började med distansridning och är ett ovärderligt stöd för Annelie med sitt engagemang under tävlingarna.


Årets ridskola presenteras av Agria

 


Nyby Torshälla Ridklubb
Förening som arbetar strukturerat med hela verksamheten och möter individen oavsett ridnivå eller eventuell funktionsnedsättning, härlig "familjär" anläggning som utöver hästarna har smådjur som barnen kan pyssla med. Engagemang och målmedveten strategi utvecklar och bidrar till goda omvärldskontakter.


Olunda Ryttarförening
En relativ ny förening, ansluten 2007, som under året utvecklat sin verksamhet. Gemenskapen och sammanhållningen är stark. Här möts hästintresserade i en avspänd och genuin miljö. Föreningen har ökat antalet ridande mycket tack vare lyckade Idrottslyftsprojekt. Föreningens barn- och ungdomsverksamhet har också certifierats av Kommunens utbildningsnämnd efter att de skrivit en barn- och ungdomspolicy.


Skellefteå Ridklubb
Föreningen har i sin ridskola engagerat och målmedvetet arbetat med målstyrd verksamhet vilket gör att föreningen både attraherar nya och behåller elever. Här finns verksamhet som spänner över alla nivåer och som välkomnar alla till en fantastisk sport.


Jury: Wiveca Schenholm, Elisabeth Hoff, Annika Ersgård, Wiveka Lundh, Maria Gretzer, Anna Hassö, Pether Markne, Helena Lindencrona.

 


Jury Årets Ridskola: Svenska Ridsportförbundets Ridskole och Utbildningssekton


 


taggar


Läst 38633 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5057832 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5058957 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5062006 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.