Portugal-bloggen
AUG
31
2012

Vilken vecka det har varit! Fullspäckat schema varje dag med släktbesök, ärenden, kompisar, ridning och förberedelser inför tävling. Känns som att jag skulle behöva en semester från semestern. Typiskt bara att det ska regna eller snöstorma varje gång jag kommer hem. Har varit kallt och grått hela veckan, hoppas på att få se någon solstråle i helgen :)

 

Imorgon är det iallafall tävling, jag ska starta Bobo LB 2 och LA 3 lördag och endast LB 2 söndag. Han har varit fin, igår var han en älg och idag var han fin igen. Imorgon kan det gå precis hursomhelst eftersom det kommer vara mer rörelse runt omkring, publik etc. Spännande och förhoppningsvis roligt blir det iallafall. Jag kommer även att starta en av ridskolehästarna, det råkar vara den lusitano som jag provred i våras. Han heter Selecto och då jag ändå har ridit honom i veckan inför en we-uppvisning som vi kommer ha på söndagen, tyckte jag det var lika bra att starta en klass imorgon. Det blir en LA 3 och jag har på känn att det kommer gå bra. Men som sagt, med hästar kan man aldrig vara säker. Det blir trevligt att träffa allt folk och se alla nya hästar, nu var det ett tag sen man var ute i "tävlingssvängen".

 

Bjuder på några bilder från veckan. Lovar att rapportera om hur det går med älgen och portugisen imorgon :) Håll tummarna att även ryttaren sköter sig!

 

Sov gott

Astrid

 

 

 

 

Jag och Bobo

Tränar och tricksar med Selecto

Blev en härlig segling med pappa på torsdagen :)


Läst 24425 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
28
2012

Jag ber så mycket om ursäkt för att jag har varit världens sämsta bloggare i veckan. Men det har varit galet mycket varje kväll och jag har helt enkelt inte haft tid.

Men i skrivande stund befinner jag mig alltså i Sverige, Piteå. Har fått sällskap av en kelsjuk katt i knäet, som jag har saknat Ellen! Imorse åkte jag och mamma till stallet och jag fick rida min fiiiina jättehäst. Mamma fick med beröm godkänt! Bobo kändes super, jämn i sidorna, framme för skänklarna och det bästa av allt: Lätt att svänga :)


Dessutom har vi hunnit med att besöka nästan hela släkten, jag har träffat kompisar, gjort bort några ärenden och fikat i mängder. Effektiv dag med andra ord. Jag har faktiskt fått lov att skriva en lista, dag för dag, vad jag ska hinna med under veckan.


Jag tror mamma var glad att hon var omedveten om min planering inför resan. Måndagmorgon gick tåget strax före 6 till flygplatsen i Lissabon och jag hade packat klart 2 på natten. Hamnade på middag med Paulo, Carolin, Robin, Raul och Rosanna såklart. Det var en trevlig kväll med mycket skratt, så vi blev kvar i restaurangen längre än planerat. Men jag vaknade då väckaren ringde klockan 5 på morgonen och tog mig hela vägen till Kallax.


Men jag är laddad till tusen för dressyrtävlingarna i helgen, speciellt nu när Bobo var så fin idag. På söndag har jag även lovat att ställa upp i en kort we-uppvisning på en av ridskolehästarna. Jag har med mig min portugisiska dräkt, hoppas att jag hinner rida in mig lite på hästen bara :)


Jag ska hålla er uppdaterade om hur jag klarar mitt tajta schema i veckan :) Ska försöka ta tid att njuta av att vara ledig och hemma. Kommer trycka i mig så mycket god mat och lösviktsgodis som möjligt ;)


Kramar
Astrid

 

 

Mys med Ellen


Läst 23614 ggr Kommentarer Kommentera

Tills jag får åka hem till kära Piteå :)

 

Idag har jag tänkt skriva ut mina flygbiljetter och börja fundera på vad jag ska ha med mig. Jag är faktiskt ledig idag så någon nytta borde jag göra. Men man är inte så sugen på att göra något efter att ha jobbat två veckor i sträck. Denna vecka fick jag och Rosanna ha olika lediga dagar eftersom vi har Carolin och Robin här. De rider lektion varje dag och då det är två extra hästar är det skönt att vara tre personer. Jag lät Rosanna vara ledig igår då hennes hand var i ballongformat efter ett getingstick. Jag har själv blivit attackerad två gånger under denna sommar. Lyckligtvis har jag klarat mig bra och knappt märkt av det, just efter sticket har det gjort ont. Men efter 30 minuter har det varit som vanligt.

Jag och Paulo startade krig mot de svart/gul randiga bestarna igår kväll. Paulo dödade nog runt 20 stycken som hade byggt bo i ett boxfönster. Jag tror jag tog tre stycken.. Jag sopade med vapnet (sprayen) i handen efteråt, bara för att vara på den säkra sidan.

 

Förutom getingarna har det varit en dramalös vecka. Carolin och Robin kommer som sagt och rider lektion varje dag. De rider oftast på förmiddagen och jag tycker det är roligt med lite rörelse i stallet. Carolin är en entusiastisk elev som älskar sina hästar och är ALLTID nöjd med sin lektion.

 

Diabrete har varit så grymt fin de senaste dagarna. Har även ridit lektion på Sado som har gått riktigt bra. I förrgår fick jag till och med en hel del beröm!

 

Längtar hem massor nu, men det är bara 6 dagar kvar. Kan inte förstå att tiden går så fort. Carolin frågade mig hur länge jag har jobbat hos Paulo och Georgia och jag har faktiskt varit här snart 4 månader! Det är galet, tyckte det nyss var maj..

 

Ska jobba mig upp ur sängen nu och kanske gå ut i solen en stund. Fast den är man snart less på. Klockan 18.00 igår var det 36 grader varmt. Kan säga att jag svettades en hel del under dagen.

 

Ha en toppendag!

Ni får ursäkta mitt förra blogginlägg, det är svårt att skriva bra då ögonen är halvöppna och hjärnan är på väg in i drömmarnas land.

 

Astrid

 


Läst 22494 ggr Kommentarer Kommentera

Jag har fått en del frågor om hur det är att vara working student, vilka villkor som gäller osv. Därför tänkte jag skriva lite om hur det fungerar för mig.

 

Den ekonomiska biten, vilken har en hyfsat stor betydelse, får bli först ut. Idag får jag 70 euro i veckan, boende och lektioner i lön. Det är helt ok och eftersom Portugal är ett relativt billigt land att bo i, räcker det gott och väl till de grundliga behoven. Vill man hitta på en massa saker hela tiden, kan det vara bra att ha en reservkassa att hämta från. Förra sommaren jobbade jag ihop en hel del som jag har tagit av under året. Sen har jag mina personliga sponsorer som har varit generösa med tidiga julklappar och andra gåvor. Kort och gott, man blir inte rik, men man får komma ihåg att lektioner också är en slags betalning och det är orsaken till varför man är här. På de två andra ställena jag har varit innan har jag endast haft mat och boende vilket var kärvt. Nu kan jag åtminstone gå på bio och äta ute utan att alltid behöva ta från min "reservkassa".

 

 

En annan sak som kan vara knepigt är språket. Portugiser är inte de bästa på engelska, självklart finns det många kan prata bra engelska, men det finns också många som inte gör det. Oftast går det att kommunicera med hjälp av teckenspråk och andra vilda gester. Eftersom jag sällan får prata svenska, kan jag känna mig frustrerad i vissa situationer då jag inte kan uttrycka mig med de ord jag skulle vilja. Men jag får träna min engelska hela tiden och portugisiskan såklart! 

 

Att skriva avtal är något som jag inte har gjort. Vi har en muntlig överenskommelse och jag är inte heller tidsmässigt uppbunden. Det krävs förtroende från båda hållen och det gäller att vara öppen mot sin chef så man har en bra kommunikation. Jag tror att det kan vara bra att inte binda upp sig med ett skriftligt avtal,

 

Arbetsveckan består av 6 dagar, så har det varit på alla mina jobb. Nu har vi oftast söndagar lediga. Det är såklart flexibelt och när de har åkt till England har vi jobbat mer än 6 dagar i sträck, sist jobbade vi två veckor i sträck. Det var rätt tungt, men det är bara att bita ihop och kämpa sig upp ur sängen. Självklart ska man inte känna sig utnyttjad, men det tror jag man känner själv. En arbetsdag för mig börjar 6.30 med mockning och utfodring. Lunch runt 13 och nu när det är så varmt har vi inte börjat om förrens mellan 16-17 tiden. Det har gjort att vi sällan varit klara före 20.00. När det blir mörkare och svalare kommer vi börja 7.30, ha en timmes lunch och börja om vid 14-15. Då kommer vi vara klara runt 18, vilket är en mycket bra tid enligt mig.

 

Dethär är allt jag orkar skriva ikväll, mina ögon är på nedgång..

 

Sov så gott!

Astrid

 

 


Läst 24113 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
13
2012

Här är ett kort klipp med Will Faerber som vädrar sina åsikter om OS-dressyren.

Kloka ord

 

Ha en bra måndag!

Astrid

 


Läst 23905 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
12
2012

Nu ska stallet bli skinande rent! Ikväll/inatt kommer Georgia och Paulo tillbaka från England med två hästar som hör till en kund. Vi har fått order om att se till att allt är i toppskick när de kommer tillbaka. Än så länge har vi badat alla hästarna, städat i sadelkammrarna (extra jobb när vi har två stall att fixa) och annat småfix. Sen så har vi självklart jobbat hästarna och gjort alla vanliga sysslor. Vi har kvar att kratta och göra snyggt på utomhusytorna. Det är jobbigt att hålla allt i skick på en gård!

 

Idag har jag och Rosanna tagit lite kort när vi har ridit. Jag kanske lägger upp några på mig och Zelador :) Han var riktigt fin idag.

 

Det blir spännande att se de två nya hästarna, det kommer bli lite extra jobb då vi har en plats för lite. Men eftersom Eden och Zelador kan g ute dag/natt så löser det sig förhoppningsvis på ett bra sätt. Även om det blir lite rörigt en period.

 

I helgen har Paulo Bastos haft clinic på Piteå Ridklubb. Mamma har ridit Bobo och det verkar ha gått jättebra :) Hon hade lagt upp ett filmklipp där hon tar lansen i galopp, väldigt imponerande! Får se om "vår" Paulo kan åka till Piteå för en träningshelg. Vi har pratat om slutet av november så jag hoppas att det blir av.

 

Tycker det är jättekul att få respons på mitt förra inlägg. Även om inte alla håller med om allt jag skriver så tycker jag det är toppen att det blir diskussion. Kanske jag måste skriva fler liknande inlägg. Nästa gång jag uppdaterar tänkte jag skriva lite info om hur det är att vara working student. Jag har fått många frågor om det praktiska, villkor osv. Jag hoppas det kan hjälpa till om ni har funderingar på att göra något liknande.

 

Ha en bra dag !


Astrid

 

Nu är det bara tre veckor kvar innan jag och Bobo tävlar. Längtar massor efter att tävla. Här är en bild på mig och min ponny Cocktail då vi tävlade i Kalix. :)


Läst 23538 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
10
2012

Såg med spänning på dressyrfinalen idag och tyckte det var helt rätt vinnare. Charlotte och Valegro gjorde en fantastisk uppvisning med lätthet och harmoni. Att se hästen på ärevarvet bekräftade den avspändhet som syntes under ritten. Det var en fröjd att se och jag tycker även Carl Hester med Uthopia gjorde en härlig uppvisning. Det såg lätt ut att rida OS-final :) Precis så som det ska vara i dressyr (även om vi alla vet att det definitivt INTE är det!). Personligen tycker jag att silver-pristagarens ritt såg mindre lätt och harmoniskt ut. Men vi är iallafall på rätt väg! Jag tycker det är jättekul att England har klivit fram och kan visa upp riktigt bra ridning som blir belönad inne på banan.

 

Även Sveriges Tinne tyckte jag gjorde en stark prestation i tufft motstånd. Det var inte så många år sedan 80 procent var en drömgräns.

 

Jag antar att ingen har missat de mindre roliga händelserna med bilder på Patrik och Isabells entré på tävlingsbanan. Jag är helt emot rollkur, däremot tycker jag det är fel att protestera mot de enskilda ryttarna genom att vända ryggen till under deras ritt. Dem två inte är de enda som använder sig av denna träningsmetod. Om man tittar på en framridning. på vilken tävlingsplats som helst kan man finna ett flertal som mer eller mindre rider hästen "djup och rund". Jag har sett ponnyryttare som har lärt sig att så länge hästen böjer på nacken är det bra.

 

Min förhoppning efter OS är att man börjar prata om hur vi ska träna våra hästar, vad som är korrekt och vad som bör bli belönat inne på banan. Det är inte bara ryttarna som har ansvar över hur sporten utvecklas. Domarna, tränare, FEI och åskådare har ett minst lika stort inflytande och om vi vill ha bra ridning, sunda och harmoniska hästar får vi se till att jobba mot det. Om flera toppryttare rider på detta vis, på grund av att det ger rosetter, är det något fel i systemet. Därför tycker jag att man inte bör hänga ut enskilda personer och lägga all skuld där. Jag tycker att det skulle vara intressant att höra fler domare prata om vad dem vill se och hur de analyserar ritterna och de olika rörelserna. Fler debatter mellan tränare och ryttare, hur de tränar sina hästar på hemmaplan och vilket metoder de använder sig av.

 

Det är trots allt hästarna som får ta konsekvenserna av att vi vill rida och tävla. Det tar åratal av träning och erfarenhet av olika hästar för att hitta sin väg. Men om man har en bra grund, förebilder och tränare som förespråkar en klassisk/harmonisk/hästvänlig väg har man hälften vunnet. Det kommer förmodligen alltid finnas ryttare som använder sig av tuffa metoder, det har alltid funnits och jag har svårt att tro att dessa personer kommer försvinna helt. Genom århundraden har det funnits olika sätt att göra det på, men det handlar helt enkelt om att få hästen undergiven. Det kan man göra genom att bryta ner eller vinna förtroende. Det sistnämda tar lite längre tid, men man har mycket roligare och får ett bättre slutresultat. Även om alla inte kommer till OS, kommer hästen att vara betydligt mer tillfreds med livet.

 

Sov gott


Astrid


Läst 22970 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
06
2012

Dagen är inte slut ännu, men jag har ridit Diabrete och Zelador på morgonen och båda gick super. :)

 

Diabrete fick jag härlig känsla på i traven och jag hittade "mellanläget" (dvs avspänd men aktiv). Paulo hjälpte mig samtidigt som han red Zorro och jag fick mycket beröm för att vara Paulo. Sen red jag Zelador och fick jobba med lite passage, han är mycket säkrare nu och behöver inte lika mycket hjälp. Avslutade med ett par byten som satt som en smäck. Fick till och med höra "very good" ! Kändes himla bra att få till två bra pass efter allt elände som hände i fredags.

 

Jag tror vi ska longera och rida ut några stycken under eftermiddagen. Nu ska jag följa hoppningen tills vi måste tillbaka till stallet. Heja Sverige!!!! :)

 

Over and out


Astrid


Läst 23421 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
05
2012

Har varit ett par händelserika dagar denna vecka. I torsdags skulle jag och Rosanna rida ut med Sado och Zorro. Vi har inte ridit ut dem två tillsammans förr, men de brukar vara lugna tillsammans med andra hästar. Zorro kan vara lite het i början av ritten, så jag red honom och Rosanna Sado. Vi hade precis kommit oss iväg och och Zorro taktade lite. Jag fokuserade på hästen och tittade ner ett ögonblick. Nästa gång jag tittade upp ser jag Sado bocka omkring med Rosanna hängandes på sidan. Hon ramlade till slut av och Sado galopperade iväg (inte mot stallet!). Rosanna ramlade på sidan och var snabbt uppe för att springa efter Sado. Zorro var väldigt lugn och jag bestämde mig för att ta honom tillbaka till stallet. Där skyndade jag mig att ta in Apollo från hagen om Sado skulle komma tillbaka ensam. När jag hade stängt fönsterluckorna till stona tog jag fyrhjulingen i hopp om att busen var infångad. Jag mötte dem efter en bit och Sado lunkade på bredvid en halt Rosanna. Hon slog i knäet och har nu fått ett fint blåmärke samt är öm och svullen. Hon hade en himla tur eftersom hon inte hade någon hjälm. Det hade kunnat gå hur illa som helst. Sado var mirakulöst helt oskadd. Inte en endaste skråma. Jag vågar knappt tänka på vad som hade kunnat hända om han hade kommit ut vid tågrälsen.. Varken jag eller Rosanna vet varför han började bocka, vanligtvis rider jag ut honom och han är som kossa. Det kan hända att han blev uppspelt av Zorros taktande, men vi kommer inte rida ut dem två tillsammans igen!

 

Jag är mest glad att det slutade lyckligt, även om min "sambo" är stel och styv.

 

I fredags red jag Sado (numer känd som bockarkungen) för Georgia. Paulo tog över lektionen och var inte på sitt bästa humör. Jag var trött och slut efter att ha jobbat nästan två veckor i sträck och ni kan själv lista ut att det inte gick så bra. Paulo skrek och jag kunde inte alls göra vad han bad om. Det slutade med att han fick sitta upp, jag kände mig rätt värdelös och Georgia var sur för att Paulo tog över. Great!

 

När vi var klara för kvällen skulle vi åka till ett mataffär 15 minuter från Azinhaga. På vägen dit strejkade motorn, den startade igen och vi tog oss dit men då var det redan stängt. Jag som är en äkta optimist ville chansa och åka hem trots att bilen inte var i bästa skick. Rosanna försökte ringa Georgia och Paulo, men dem var på middag och hade inte på mobilen. Vi började rulla hemåt och på vägen känner jag hur motorn dör. Jag kunde svänga in på sidan och det börjar ryka från huven. Motorn var helt död och efter ett par timmars väntan fick vi äntligen tag på Paulo. De kom och räddade oss, men motorn mådda inte så bra och är skrot. Jag vet inte ännu vad felet var, men hade jag lyssnat på Rosanna och stannat på Intermarché hade den kanske gått att rädda. En riktig toppendag med andra ord..

 

Igår var vi alla lite nedslagna, jag och Rosanna jobbade vår 14:e dag i rad (trötta!) och Paulo hade backat in i en annan bil samma kväll som vår bil dog. Jag tror att vi, mitt i allt elände, såg komiken i det hela och hade en bra dag. Det gick mycket bättre att rida och vi fick alla sysslor gjorda. Idag är vi äntligen lediga och vi har även tisdag em och onsdag fm ledigt. Vi kommer inte göra många knop idag, sova och städa huset står på listan.

 

Hoppas ni också får en skön söndag!

 

Kram

Astrid

 

Smutsrand eller solbränna??

Fågelvänliga hästar. :)

 


Läst 24178 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
02
2012

Idag var det 1 år sedan jag, rädd och nervös, klev av planet i Porto och möttes upp av Pedro. Så mycket har hänt sen dess och jag har inte ångrat en sekund att jag tog steget och åkte iväg. Självklart har det varit jobbigt och jag har gråtit av hemlängtan. Men jag har lärt mig så otroligt mycket och träffat underbara människor som har gjort att jag trivs. Faktum är att jag trivs så bra att jag tänker stanna ett år till (minst!). Jag tänkte göra en kort sammanfattning av året som gått i bildform. 

 

Kan tillägga att Rosanna har avverkat 6 månader i detta varma land och vi firade vår 1,5-årsdag med en rejäl middag i Golega. :)

 

Enjoy!

 

Började alltså hos Pedro som driver Casa de Agrelos. Pedro och hans familj tog verkligen hand om mig och gav mig trygghet i allt nytt och spännande. Vi håller fortfarande kontakt och jag saknar det gänget.

 

Självklart fick jag mina favoriter bland hästarna. Unico och Curioso var de två favoritpojkarna! Unico på översta bilden (kikar ut från boxen), Curioso är på ridbilden, han är nu i Sverige hos sin matte Åse. Hos Pedro fick jag en bra introduktion till lusitanon och dessa hästar hjälpte mig massor på vägen till att bli en bättre ryttare.

 

På Classical Equines utvecklades jag vidare. Jag red massor med olika hästar varje dag och lärde känna nya vänner. Amelia är den jag kom närmast och jag kan inte vänta tills hon kommer och hälsar på mig :) Det är Lea och hennes häst Caramelo på den övre bilden och jag och Zorro på den nedre. Jag saknar våra uteritter tillsammans..

Även här blev jag mottagen med öppna armar av underbara människor. Man kände sig som en i gänget och jag har fortfarande bra kontakt med de flesta. Vi var på många äventyr, hopptävling bl a.

 

Jag fick nya favoriter, en av mina stora kärlekar var Cubano. Han är den första häst jag har lärt spansk skritt :)

 

Tillsammans med Carlos, Fernando och Trish fick jag följa med till feiran i Golega. Det var en häftig upplevelse och många galna kvällar.

Trish och hennes vackra Zorro tricksar!

Träffade på Casa de Agrelos gänget :)

 

På Classical Equines fick jag göra så många olika saker. Jag gjorde min första levad, här på Travesso.

 

Jag fick bra träning i hoppningen

Jag fick äran att tävla Urque i working equitation. Bland det roligaste jag har gjort. Det kommer definitivt att bli fler gånger.

Jag fick åka på clinic med Urque där jag träffade Paulo och Georgia för första gången.

 

 

Det var ett svårt beslut när jag fick erbjudandet att börja jobba hos Paulo. Jag valde att följa mina instinkter och tacka ja. Mina fina vänner ordnade en överraskningsmiddag som jag aldrig kommer glömma.

 

Här har jag lärt känna Rosanna som har blivit en nära vän. Här är hon tillsammans med Lost och Amber.

Hos Paulo har jag lärt känna Diabrete. Det visar sig att vart jag än kommer hittar jag nya hästar att tycka om. :)

 

Jag tror inte jag har utvecklats så mycket i min ridning på något annat ställe (förutom hos Maria såklart!). Det har varit kämpigt att gå tillbaka till grunderna, men vad mycket nytta jag kommer ha av det längre fram. Jag tror och hoppas att utvecklingen kommer fortsätta framåt och att jag någon gång i framtiden kan bli riktigt bra. Här är jag och Sado, han har varit en av mina bästa lärare!

 

Det har varit ett händelserikt år som jag kommer ha härliga minnen av. Nu ska jag försöka jobba med att vara i nuet och inte oroa mig över vad som kommer.

"Det blir som det ska vara"!

 

Sov gott

 

Astrid


Läst 24785 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.