Redaktionens pryltips - Stigbyglar med fokus på säkerhet

Redaktionens pryltips

JUN
13
2016

Stigbyglar med fokus på säkerhet

Ridsporten är olycksdrabbad och det gäller att vi ryttare gör allt vi kan för att förhindra att en olycka sker. Ett sätt är att använda rätt anpassad säkerhetsutrustning såsom säkerhetsväst, ridhjälm och det vi tittar närmare på nu – säkerhetsstigbyglar. 
  
En säkerhetsstigbygel förhindrar att ryttarens fot fastnar i stigbygeln vid en avfallning. Och det finns en hel del modeller på marknaden. 

En nyhet på den svenska marknaden är Venice från italienska Tech Stirrup. Det är en stabil stigbygel i aluminium som har en magnetlösning som öppnar sig vid belastning.

Den kraftiga fjädern gör att bygeln sedan återgår till sitt ursprungsläge. Stigbygeln väger 400 gram och finns i flera färger. Finns hos Hööks och kostar 2.590 kronor. 
Till produkten

Stigbygeln från Safestyle är också relativt ny på svenska marknaden, den har öppen insida för att minimera risken att man fastnar. Det finns även en gummidel som är mjuk och flexibel, som du kan sätta på om du vill. Stigbygeln har ett 90-graders roterat fäste för stiglädret, för att skapa en bättre vinkel för foten. Priset ligger på 1.299 kronor. 
Till produkten

 

Även denna modell från Kwik-out öppnas om ryttaren skulle ramla av, men här fälls både fotplattan och bygeln ut. Fotplattan har ett "non-slip"-material för bra grepp. Priset ligger på 899 kronor.
Till produkten
 

 

Klassisk säkerhetsstigbygel med gummiband på utsidan, i roliga färger! Priset ligger på 649 kronor.
Till produkten 
 
 

S-formad stigbygel, som tack vare sin utformning ger ryttaren ökad säkerhet. Foten ska helt enkelt inte kunna fastna om olyckan är framme. Priset ligger på 379 kronor.
Till produkten

Dessa säkerhetskappor till tån används främst av nybörjare och vid turridning. Kappan förhindrar foten från att åka igenom stigbygeln. Priset ligger på 189 kronor.
Till produkten
  
Detta är bara ett axplock av olika modeller på säkerhetsstigbyglar. Vi är dock lite nyfikna på vad ni använder för stigbygel och varför? Dela gärna med er av era favoriter!Läst 100378 ggr


Mer från prylbloggen

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström ArmanLäst 9709595 ggr Kommentarer Kommentera

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström ArmanLäst 9768491 ggr Kommentarer Kommentera

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström ArmanLäst 9787427 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionens pryltips »Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.