Sportkollen - Svar på Norrlandsprotest mot lag-SM i Falsterbo

Sportkollen

MAR
05
2014

Svar på Norrlandsprotest mot lag-SM i Falsterbo

Förra året gick finalen i Globen.

 

Svenska Ridsportförbundet har nu gett ett svar på det öppna brevet som skickades ut tidigare i veckan. I brevet riktade Norrlandsklubbarna skarp kritik mot att finalen i lag-SM, alltså Agriaallsvenskan i år går i Falsterbo. Förbundet och Agria utlovar resebidrag, uppstallning på vägen, entré till hela Falsterboveckan och en möjlighet att träna på gräsbanan innan start.

 

I svaret skriver förbundet bland annat:

 

”- Det blir en viktig del av sommarens hästfest. Svenska Ridsportförbundet är ansvarigt för en utveckling av sporten och att ha finalen i Falsterbo tycker jag är optimalt, säger Annika Ersgård, sportchef för hoppningen.  

 

Det finns landslagsryttare som kör 720 mil tur och retur till Portugal för att rida laghoppning och de gör det inte bara för att försöka vinna, utan även för att få rida på en bra tävlingsplats, möta bra ryttare och för att utveckla sin egen kunskap och rutin. Att få rida på bra tävlingar ger så mycket för utvecklingen hos en ryttare. Att få möjlighet att lägga finalen i Falsterbo tycker jag bara är positivt och hoppas att de kvalade lagen från norr gör en bra planering och tar tillfället i akt att rida på en tävling i södra Sverige före eller efter Falsterbo.

Nu är Sverige ett mycket stort och avlångt land. Det har väckt känslor hos norrlandsklubbarna.


- Den här gången får finalklubbarna från Norrland långt att åka. Men vi ska stötta på bästa sätt, säger Ersgård, vidare.

Agria utlovar resebidrag för dessa ryttare. Redan nu är det klart att Enköpings Ridklubb och Helsingborgs Fältrittklubb öppnar sina stalldörrar för att hästarna norrifrån ska kunna stallas upp och vila under resan.
Organisationskommittén för Falsterbo Horse Show välkomnar finalen i AgriaAllsvenskan. 


-  Självfallet har norrlandsklubbarna rätt i att det är långt för dem till Falsterbo. Men vi ska göra allt för att hästar, ryttare och lagledare ska känna sig välkomna, säger Falsterbo Horse Shows ordförande Jan Olof ”Jana” Wannius.


 

Han har flera förslag på hur Falsterbo Horse Show ska få norrlänningarna att trivas.

- Alla ryttare och lagledare i AgriaAllsvenskans final får inträdesband för hela veckan inklusive de internationella dagarna, säger Wannius. Alla hästar i AgriaAllsvenskans final kan stallas upp redan två dagar innan tävlingarna sätter igång, från torsdag 3 juli och stå kvar hela veckan. Detta utan någon extra kostnad.
Lagen får också, precis som under ett internationellt mästerskap, komma in på tävlingsbanan och träna och träningshoppa 20 minuter per lag på fredagseftermiddagen, dagen innan första tävlingen.

Det här är första gången som Falsterbo Horse Show arrangerar AgriaAllsvenskans final.

- Vi ser detta som en spännande utmaning. Vår målsättning är att göra det här till något riktigt, riktigt bra för klubbarna, ryttarna och hästägarna, säger "Jana" Wannius med eftertryck och fortsätter:

-  I allt vi gör satsar vi långsiktigt och det är samma sak med AgriaAllsvenskan – vi är glada att vi får möjlighet att tillsammans med Agria och Ridsportförbundet utveckla den här prestigefyllda, traditionsrika tävlingen.”

 

Här kan du läsa svaret i sin helhet.

Här kan du läsa Norrlandsklubbarnas öppna brev.

 



Läst 13477 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5061149 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5062274 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5065323 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.