Nyheter

senaste nytt

Här hittar du de senaste, hästrelaterade nyhetsnotiserna från både ridsportsmedier och andra nättidningar.


2021-03-21

Webb-radio: Häst och ryttare påkörda – bilist smet

En ryttare till häst blev påkörd i Kolmården under söndagen och bilisten smet sedan från platsen. Ryttaren var talbar efter olyckan och hästen verkar ha klarat sig fint. Det rapporterar P4 Östergötland. Lyssna på radioinslaget nedan.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-21

Webb-tv: GW om sadelstölderna: "En yrkesbrottslighet"

I TV4 Nyhetsmorgon pratar Leif GW Persson om den dom som kom tidigare i veckan, där tre utländska män döms till flera års fängelse samt utvisning för att ha stulit sadlar för miljonbelopp. Han pratar även om vad polis och andra myndigheter kan göra för att stoppa ligorna. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-21

Webb-radio: Ridskolehästarna får flytta hem igen

I augusti förra året skrev Hippson om att stallet hos Stjärnholms ryttarförening äntligen skulle få nytt tak, det hade kommunen beslutat. Men takbytet drar ut på tiden och i vinter har ridskolans hästar fått bo i tältstallar då snösäsongen innebar en risk att taket inte skulle hålla. Men nu får de hästarna flytta tillbaka in i stallet igen, det berättar föreningens ordförande för SR Sörmland. Men vad som händer nästa vinter är oklart för när ett nytt tak kan vara på plats vet ingen än. Lyssna på inslaget nedan:

Läs mer på Hippson.se
2021-03-20

Svenska fälttävlanslandslaget om träning och framtidens mål

År 2019 var ett riktigt bra år för svensk fälttävlan med fina resultat i Nations Cup, EM-medalj och OS-kval. I en filmad intervju från FEI blickar vi tillbaka. Både förbundskaptenen och delar av det svenska landslaget i fälttävlan berättar mer om hur de har jobbat tillsammans under coronapandemin och hur de ser på målen som kommer framöver.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-20

Dutch Masters ställdes in – ska genomföras trots allt

Tävlingen The Dutch Masters i Nederländerna, med både hoppning och dressyr, brukar äga rum i mars månad men blev tidigare inställd. Nu har arrangören kommit fram till ett nytt datum i april i år och planen är att genomföra tävlingen trots allt.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-20

Hopp-SM flyttar till Mantorps arena

Skogslottens ryttarförening står som värd för hopp-SM för både ponny och stor häst till sommaren, men man har behövt göra om planeringen. Nu står det klart att evenemanget ska genomföras vid Mantorp hästsportarena.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-20

FEI jobbar för att stoppa smittan

FEI har skapat en expertgrupp som jobbar med frågor för att kunna bekämpa utbrottet av EHV-1. Efter sitt senaste möte har de kommit fram till flera förslag på åtgärder.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-20

Fredrik Jönsson talar ut om Cold Play

Det har gått lite mer än en vecka sedan Fredrik Jönssons mästerskapshäst Cold Play avlivades efter en olycka. Nu är ryttaren redo att prata mer om händelsen. För Sydsvenskan berättar han om minnena, den krossade OS-drömmen och den goda vännen som försvann.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-20

Isolera hästarna på rätt sätt – så fungerar karantänen

Vad innebär det egentligen att ha sina hästar i ett karantänsstall? Och hur bör man sköta det? Statsveterinär Gittan Gröndahl förtydligar och ger konkreta tips.  

Läs mer på Hippson.se
2021-03-20

Forskning: Bäckenet berättar hur du rider 

Ridningen kan förbättras om vi blir mer medvetna om vad vi gör med vårt bäckenben. Bäckenet fungerar som en koppling mellan häst och ryttare, som förmedlar och tar emot viktig information. Men då gäller det att ha kroppskontroll.  

Läs mer på Hippson.se
2021-03-20

Dags att söka Ajax-stipendiet

Sedan 2005 har Ulla Håkanson delat ut Ajax-stipendiet och 2021 är inget undantag. Ansökan har precis öppnat och det går att söka fram till och med den 15 maj. Tre lovande ryttare inom hoppning och dressyr kan få 300 000 kronor att lägga på träning.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-20

Webb-tv: När Missy fick feeling på ridbanan

Matte Anna skulle rasta connemarastoet Shanbo Aedin's Missy i paddocken när stoet blev hoppsugen men inga hinder fanns i närheten.
– Löshoppning är bland det bästa hon vet och lös i manegen eller paddocken med ett hinder så vet hon att hoppning är på agendan och löshoppar sig själv. Det har hänt att hon vid ridning då och då vid hoppning även "sugit" mot staketet men jag har inte trott att det varit på allvar riktigt. Vid denna rastning beundrade jag hennes fina och naturliga byten i galoppen och kunde inte föreställa mig att hon avsåg att hoppa ut. Jag hade ju inte försett henne med något hinder denna gång, berättar Anna.
Just nu är Missy dräktig och tar det lugnt men Anna tror att om hon fått bestämma själv hade hon blivit fälttävlanshäst.
– Hon räds ingenting, är snabb som vinden och tänker bara framåt och hoppning.
Anna bor på Tjörn och hon och hennes två döttrar delar på Missy och connemaravalacken Euro Jack.

Nedan klipp från hur äventyret slutade:

Läs mer på Hippson.se
2021-03-20

Krångel med det nya hästregistret

Som Hippson tidigare rapporterat om så ska alla som har en anläggning med djur, som transporterar djur eller som hanterar avelsmaterial ha registrerat sin verksamhet hos Jordbruksverket från och med den 21 april i år. Syftet är att enklare kunna spåra smittor. Men nu strular systemet och det är oklart om det kommer att fungera fullt ut i tid.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-20

Ridskolechefen till SR: "Går inte att förstå"

För två år sedan drabbades hästarna hos Skånsta ryttare av den neurologiska formen av EHV-1. Totalt blev 34 hästar sjuka, 19 med den neurologiska formen och fyra hästar dog. Ett utbrott av EHV-1 vid tävlingar i Spanien har gjort att tävlingsverksamheten i Sverige och stora delar av Europa ställts in. Hästägare runtom i Sverige fruktar viruset och för Radiosporten berättar Skånsta ryttares ridskolechef Ann Borglund om hur viruset påverkade hästarna:
– Ena timmen kunde de springa in från hagen och andra timmen kunde de inte ta sig ur boxarna utan föll omkull. Det går inte att förstå om man inte upplevt det, säger hon.
Lyssna på hela inslaget nedan:

Läs mer på Hippson.se
2021-03-20

Webb-tv: Sötchock hos familjen Rothenberger

Gissa om Sönke Rothenberger fick en chock vid kvällskollen i stallet. Inne hos systern Semmiekes häst Luna hittade han det mest bedårande lilla föl. Luna skadades i stallbranden hos familjen Rothenberger 2019. När hon väl kunde lämna veterinärkliniken fick hon sällskap hemma i boxen under rehabiliteringen av den söta lilla miniatyrhästen Stella. Semmieke skriver på sin Instagram att de reagerat på att Stella var tjock men att hon skulle vara dräktig slog dem aldrig. Luna var ju med i boxen under hela fölningen och tog sig an det lilla fölet, som fått namnet Milky Way, på allra bästa vis. Semmieke har lovat att fortsätta "sötbomba" Instagram med bilder och klipp på det lilla fölet som charmat hela familjen, såväl två- som fyrbenta.

P.S Glöm inte att kolla in Semmiekes story på Instagram för klipp- och bildbomb på sötnosen Milky Way.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-20

Hästar i Frankrike konstaterat smittade efter hemkomst

Ytterligare åtta hästar i Frankrike, hemmahörande på två olika anläggningar, har testats positivt för EHV-1. Därtill finns fem hästar som visar kliniska symtom. Utbrotten kan sättas i samband med tävlingarna i Spanien, det uppger FEI.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-18

Mycket man inte vet när det kommer till EHV-1 

Med coronapandemin kom restriktioner som gjort att vi inte kan resa, umgås, tävla och utföra fritidsaktiviteter som vanligt. När så vaccineringen började ta fart drabbades den internationella hoppsporten av ett utbrott av EHV-1 vid tävlingar i Spanien och nu råder tävlingsstopp till den 11 april. Men vad innebär EHV-1 för sporten, hästarna och våra möjligheter att röra oss utanför hemmastallet med våra hästar? Svenska ridsportförbundets veterinär Peter Kallings svarar på Hippsons frågor. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-18

Hästen måste få sällskap

Hippson kontaktades av en läsare som berättade om en ensam smutsig häst i en hage som hon passerat i Skåne. Hon kontaktade länsstyrelsen och nu har ägaren fått ett föreläggande om att se till att hästen ska vara ren, utfodringsplatsen torr och den ska ha sällskap av en annan häst.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-18

Fälttävlans-EM blir av – går i Schweiz

Sedan tidigare är det klart att EM för young rider och juniorer går i Sverige i augusti. Nu är det klart att det blir EM även för seniorerna. Det blir en månad senare i Schweiz.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-18

SvRF förlänger tävlingsstoppet

Svenska ridsportförbundets styrelse beslutade under torsdagen att förlänga det nationella tävlingsstoppet ytterligare två veckor, till den 11 april.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-17

Webb-tv: När ens största supporter hoppar av entusiasm

Visst längtar vi alla efter att få samlas vid evenemang som vanligt igen, men tills dess får vi njuta av detta nostalgiklipp från en tävling 2019. För visst är det så här vi alla kommer att se ut när vi hejar på våra vänner från läktaren? Känn engagemanget och spana in det roliga klippet! 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-17

Forskar om möjligheten att vaccinera mot stor blodmask

Den stora blodmasken anses vara hästens farligaste inälvsparasit. Nu undersöker forskare vid SLU möjligheterna att utveckla ett vaccin mot parasiten.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-17

Återkommande inbrott och förstörelse i stall

De senaste veckorna har Sölvesborgs ridklubb drabbats av tre inbrott. Tjuvarna har bland annat tagit sönder och stulit saker samt kastat sten bland hästarnas boxar. Lyssna på radioinslaget från P4 Blekinge.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-17

Erica Swartz topphäst lämnar Valencia

Erica Swartz mästerskapshäst Jovita är en av de svenska hästarna som lämnade Valencia under tisdagen. Här informerar SvRF om hur läget ser ut när hästarna kommer hem till Sverige. Se även klippet längst ner där hästen lastas för hemfärd.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-17

Fem nya dödsfall – totalt 17 hästar döda i EHV-1

Ytterligare fem hästar har avlidit till följd av virusutbrottet i spanska Valencia, varav en av dem var ett nyfött föl. Detta meddelar FEI.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-16

Välskött hästgård med bra läge

Utanför Västerås hittar vi en trivsam hästgård med boningshus och stall med fyra boxar. Här finns även en lösdrift samt en stor förrådsdel som kan inredas som festlokal. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-16

Lövsta satsar på digital hingstvisning

Liksom år 2020 har Lövsta Stuteri valt att återigen visa upp sina hingstar via en digital hingstvisning. Nu är datumen satta för eventet.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-16

Svenska hästar får börja lämna Valencia

Carl Walter Fox, som är på plats i det virusdrabbade Valencia, konstaterar att situationen går åt rätt håll. Under tisdagen får de första svenska hästarna påbörja sin resa hemåt. Här berättar Carl hur isoleringen gått till på tävlingsplatsen och hur hästarna ska ta sig hem på ett säkert sätt.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-16

Två nya fall av smitta i Sverige efter tävling utomlands

På en gård i Halland finns två hästar som testat positivt för EHV-1. Hästarna har nyligen kommit hem från tävlingar i Europa och är isolerade.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-15

Hippson-TV: Unghästen Sigge lastar sig själv

Louise bor i Kungälv norr om Göteborg med sina två hästar och två katter. Unghästen Sigge, i klippet åtta månader gammal, tränas med klickerträning och har lärt sig att älska transporten.
– Vi tränar belöningsbaserat med positiv förstärkning, förklarar Louise och delar med sig av klippet där Sigge springer över ridbanan och in i hästsläpet.
– Jag tränar ofta hästarna helt löst så att de kan välja själva om de vill vara med och träna eller inte. Man kan komma långt om man är beredd att lägga ned tid, kärlek och galet mycket morötter.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-15

Så har pandemin påverkat hästnäringen

Tvärtemot många andra branscher, har hästföretagarna klarat effekterna av Corona-pandemin bra. Allt fler har köpt häst, fler har åkt till veterinären och fler har börjat rida på ridskola. Men vad innebär pandemin för hästnäringen på sikt?

Läs mer på Hippson.se
2021-03-15

Fängelse och utvisning för sadelstölder

Tre män döms till fleråriga fängelsestraff och utvisning för omfattande sadelstölder runtom i landet. Totalt handlar det om 89 sadlar som de tre männen stulit från stall i Västra Götaland, Skåne och Värmland.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-15

Placering för Henrik von Eckermann

Det råder tävlingsstopp i Europa men i Wellington, USA, pågår tävlingarna och på plats finns Henrik von Eckermann. Under söndagen blev det en tredjeplats i en 1,50-klass för honom och Glamour Girl.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-15

Tre belgiska hästar testade positivt för EHV-1

Hästarna lämnar undan för undan tävlingsområdena i Spanien. Flera belgiska hästar från Sunshine Tour har kunnat åka hem och väl där har tre testats positivt för EHV-1. Ingen av dem visar neurologiska symtom.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-15

Letar du efter en ny lovande stjärna?

Nu är det dags för de yngre förmågorna att få lite mer uppmärksamhet på Hippson. Under hela veckan lyfter vi fram annonser från Hippson Market med just unga hästar. Så är du på jakt efter en ny lovande stjärna eller har du en unghäst att sälja, lägg in din annons nu! 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-15

Flickor på ridtur utsatta för vapenhot

Det var under lördagen som två flickor på ridtur i trakterna av Olofström i Blekinge som de blev utsatta för vapenhot. Det var två män som riktade någon form av vapen mot ryttarna.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-15

Klipp: Över – eller är det under – alla hinder

Ett hinder ska man ta sig förbi på bästa sätt. De flesta hästar tar sig an det genom att hoppa över men är man tillräckligt liten funkar det lika bra att ta sig under det.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-15

Klipp: Visst hade sovmorgon varit härligt

Måndag morgon och väckarklockan ringer igen. Men visst hade det varit skönt att få ligga kvar och sova. Som det här supersöta fölet som sover djupt och inte har en tanke på att stiga upp.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-15

Oturshästen Denver bröt käken på sig själv – i boxen

Lite intorkat blod i krubban skvallrade om att något hade hänt. Men när Anna Lannér öppnade munnen på sin häst Denver fick hon en chock. Underkäken var kluven på mitten.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-15

Louise Etzner nominerad till fint pris

Den 12 april är det dags för Svenska parasportgalan som då fyller fem år. Det firar man med en jubileumssändning där de fem årens största prestationer och förebilder hyllas. Pararyttaren Louise Etzner Jakobsson är en av de nominerade.

Läs mer på Hippson.se
Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 1890 nästa  sista  


Sök efter artikel


Mest läst
  Aktuella samarbeten

  Foderspalten
  I hästhälsans tjänst
  Uppfödaren i centrum
  Foderbloggen

  Senaste numret

  Läs mer om Hippson nr 6

  – TEMA: Kom längre med tekniken
  – Porträtt: Louise Romeike
  – Hjärngympa för ryttaren

  – Tips från fotografen
  – När är hästens karriär över?
  – Sissela Smiths favoritövning
  ...och mycket, mycket mer!

  Läs numret på premiumsajten  Senaste expertsvaren

  När är vaccinet mot eksem på marknaden?
  Mälaren Hästklinik svarar
  Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
  Mälaren Hästklinik svarar
  Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
  Lennart Lindelöw svarar


  Tipsa oss

  Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.