Nyheter

senaste nytt

Här hittar du de senaste, hästrelaterade nyhetsnotiserna från både ridsportsmedier och andra nättidningar.


2021-03-14

Klipp: Torsten och Billy är bästa vänner

Stallkatten Torsten hänger gärna med hästarna i stallet. Som här när han delar hö med shetlandsponnyn Billy som inte verkar ha något emot att bli störd. Båda två bor på Stall Sjöviken i Sörmland.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-14

Tränarens smarta tips för att ha koll på avståndet

B-tränaren Lotta Wahlborg tränar hoppryttare med hästar av alla storlekar – från b-ponny upp till stor häst. Ibland med blandade ekipage i samma grupp vilket ställer till det när det kommer till avstånd mellan hinder och bommar.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-13

Klipp: Utbrytar-Saga visar upp sina talanger

Det elvaåriga stoet Saint Tropez Soul är en riktig "Houdini". På bara några sekunder lyckas hon nämligen ta av sig grimman när hon står i stallgången. Och visst ser hon nöjd ut?
– Hon springer aldrig iväg utan visar bara upp att hon skulle kunna göra det om hon vill, skriver teamet på Stall Fulltofta.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-13

Veckans tävling: Vinn täcke eller schabrak från Stigsbergs Gård

Ett värmande ulltäcke, ett snyggt fleecetäcke eller ett fint schabrak. I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Stigsbergs Gård, får tre personer kamma hem priserna. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-12

Video: "Tågympa" med Peder Fredricson

Lisen och Peder Fredricson gästar som bekant soffan hos Carina Bergfeldt i SVT under fredagskvällen. Här kan vi bjuda på ett klipp från programmet där Peder och Lisen berättar mer om Peders "tågympa". Kanske något för längdhopparen Khaddi Sagnia, som också gästar programmet, att ta efter.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-12

Gothenburg Horse Show inställt – FEI förlänger tävlingsstoppet

På grund av det pågående utbrottet av den neurologiska formen av EHV-1 har FEI i dag infört två veckors förlängning av tävlingsstoppet för internationella tävlingar i Europa. Det innebär att världscupfinalerna och Gothenburg Horse Show inte kommer kunna genomföras. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-12

Ännu ett dödsfall efter EHV-1-utbrottet

Ytterligare en häst har dött i sviterna av EHV-1 i Valencia. Det gör att tolv hästar totalt har dött, det skriver FEI på sin hemsida.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-12

Ridövning: Fokus på styrka, teknik och planering

I denna övning från hopptränaren och unghästutbildaren Amanda Ericsson tränar ryttaren på att planera sin ridning medan hästen får jobba på sin styrka och teknik.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-12

Fogskrapa vid pälsfällning – kan det funka?

(Ursprungligen publicerad i april 2019) Våren – och så även pälsfällningen – är återigen här. Hippson publicerar därför det här pryltipset från 2019 året på nytt.

Nu när vårsolen börjar titta fram, och värmen stiger, fäller hästarna äntligen den tjocka vinterpälsen. Vi fick tips av en läsare om att en vanlig fogskrapa skulle fungera lika bra till att hjälpa hästen med fällningen som dyrare specialredskap. Vår produktredaktör Cajsa Ekström blev förstås nyfiken, köpte en fogskrapa och blev positivt överraskad. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-12

Svennerstål till SVT: "En slags katastrof"

2020 blev ett år av inställda tävlingar på grund av coronapandemin. Hur det har påverkat idrottarna har SVT Sport sökt svar på genom en enkätundersökning där 21 OS-klara idrottare har svarat. En av dem är fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-12

Östergötland: Fyra hästar omhändertagna

En man i Kinda kommun har fått fyra hästar omhändertagna. Detta efter att länsstyrelsen konstaterat allvarliga brister i hästarnas skötsel och omvårdnad.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-12

Tävlingsstopp för hästar från Doha

Samtliga 85 hästar som tävlade i Doha har blockerats från tävling i FEI:s databas. Samtidigt har de första hästarna kunnat lämna tävlingsområdet i Valencia.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-11

SvRF rekommenderar - avstå från träningstävlingar

På grund av det allvarliga smittläget gällande EHV-1 rekommenderar nu Svenska ridsportförbundet att träningsformen Pay and Jump/Ride samt öppen bana begränsas under tävlingsstoppet. Hippson har pratat med Kenth Wasserman som brukar arrangera öppen bana, men som nu har valt att stänga sin anläggning.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-11

Ryttarna klara för världscupfinal i Göteborg

Fyra svenska ryttare har nu valts ut inför världscupfinalerna i hoppning och dressyr i Scandinavium. Det blir Peder Fredricson och Henrik von Eckermann samt Patrik Kittel och Antonia Ramel.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-11

Pontus Hugosson avbryter sin medverkan i TV4 Talang

Pontus Hugosson och ponnyn Katitzi gick vidare i underhållningsprogrammet Talang på TV4 och skulle ha uppträtt i den livesända semifinalen nu på fredag. Nu väljer Pontus Hugosson att avbryta sin medverkan i programmet för att undvika smittspridning. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-11

Peder och Lisen gästar Carina Bergfeldt i SVT

På fredag gästar paret Lisen och Peder Fredricson Carina Bergfeldts populära talkshow i SVT. De diskuterar bland annat den aktuella spridningen av EHV-1-viruset och tävlingsstoppet. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-11

Flera hästar med EHV-1 från Sunshine Tour

När Sunshine Tour i Vejer de la Frontera stängdes ner fanns två hästar med symtom på EHV-1 isolerade i närheten av tävlingsplatsen. Nu har smitta hos flera hästar med koppling till tävlingen konstaterats i både Frankrike och Belgien efter hemkomst.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-11

Allt digitalt innehåll för 19 kronor i månaden!

Det är ett år sedan vi lanserade vår specialsajt med premiuminnehåll och redan nu har långt över 1 000 personer valt att bli digitala prenumeranter. Har du inte redan hoppat på tåget kan du just nu testa att göra det för endast 19 kronor i månaden. Det är halva priset!

Läs mer på Hippson.se
2021-03-11

Bitte uppmuntrar pensionärer till ridning

Bitte Kyrk-Hedkvist, 69, köpte egen häst förra året. Sedan dess har hon blivit både gladare och starkare samt känner sig mindre begränsad som pensionär under coronapandemin. Nu vill hon uppmuntra fler seniorer att börja rida.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-10

Klipp: Varför inte införa hoppning på dressyrtävling

Den brittiska dressyrryttaren Joanna Thurman Baker funderar på om inte man borde införa ett hoppmoment på dressyrtävling igen. Hennes häst Apollo klarar lätt av en piruett, byten i varje följt av skutt över ett litet kryss.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-10

"Vi jobbar stenhårt för att genomföra världscupsfinalerna"

De nationella finalerna för ATG Riders League har varit planerade att hållas under Gothenburg Horse Show. Nu kommer beskedet att de ställs in i Göteborg och flyttas fram. SVT Väst har pratat med projektledaren Erika Olsson om hur de påverkas av smittspridningen av EHV-1 samt hur de arbetar för att kunna genomföra finalerna av världscupen. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-10

Klipp: Stänger anläggningen på grund av smittrisk

Flera halländska ridklubbar stänger sina anläggningar för att skydda hästarna från smitta, det rapporterar SVT Nyheter Halland som har besökt Hylte ryttarförening. Hylte RF:s verksamhetschef Leonita Lammheden berättar mer om klubbens smittskyddstänk för SVT:s reporter.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-10

Fler nationella klasser flyttas från GHS

För att minimera riskerna för smittspridning under världscupfinalerna flyttas de nationella finalerna i ATG Riders League från Gothenburg Horse Show. Det meddelar arrangören i ett pressmeddelande.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-10

Mästerskapshästen Madick har somnat in

Helena Lundbäck och stoet Madick var framgångsrika på tävlingsbanorna tillsammans. Nu har stoet somnat in hos sin uppfödare Ann-Louise Karlsson 25 år gammal.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-10

Valencia: Svensk häst död i EHV-1

Den elfte hästen att dö efter utbrottet av EHV-1 vid tävlingarna i Valencia var den svenska hästen Smokey, som tävlades av irländaren Thomas Ryan, baserad i Sverige.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-10

Hedvig fick hjälp av stoet Lavida under sjukskrivningen

Hedvig Bruno har under det senaste året upplevt pandemin på nära håll som IVA-sjuksköterska. I november blev hon sjukskriven för utmattning. Nu jobbar Hedvig halvtid och tackar sitt älskade sto för att hon motiverat henne att kliva ur sängen varje dag.
– Hade jag inte haft min häst hade jag inte klarat mig, säger Hedvig.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-09

Mindre och välskött hästgård

Mellan Norrtälje och Uppsala hittar vi en mindre hästgård i toppskick. Här finns sju boxar, egen ridbana, renoverat bostadshus och fina hagar i direkt anslutning till stallet. En välskött och välplanerad hästgård. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-09

Vaccin kan hjälpa hästar med kronisk klåda

Klåda hos häst påverkar dess livskvalité och kan leda till att hästen kliar sig sårig. Nu har forskare vid SLU undersökt om vaccinering kan hjälpa hästar med kronisk klåda.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-09

Ytterligare en häst död i Valencia

Enligt FEI har ännu en häst avlidit i Valencia under måndagen till följd av EHV-1-viruset. Detta innebär att totalt tio hästar har dött hittills.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-09

Bildspel: Till minne av Cold Play

Fredrik Jönssons mästerskapshäst Cold Play avlivades under måndagen i samband med en olycka. I detta bildspel har vi samlat några av de fina minnen som fångats på bild av Hippsons fotografer. Vi minns en cool häst med spetsade öron tillsammans med Fredrik och hans slips fladdrandes i vinden över hindren.

Foto: Tomas Holcbecher, Haide Westring och Frida Bank.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-09

Det är möjligt att leva på hästskötarjobb

Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS och Hästnäringens Yrkesnämnd, HYN, välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare väckte. Vi har under många år arbetat med arbetsmarknadsfrågor i syfte att skapa en trygg och attraktiv arbetsmarknad med hållbara jobb.  

Läs mer på Hippson.se
2021-03-08

VM-hästen Cold Play död

Fredrik Jönssons mästerskapshäst Cold Play har dött. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-08

Fodrar hästarna i stallet – med hjälp av cykelkorgen

Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. När en häst har ätit sin portion rullar vi vidare till nästa. Se det söta klippet!

Läs mer på Hippson.se
2021-03-08

Två SWB-hingstar toppade Bruksprovet

Det var en glad, och lättad, Avelsvärderingsnämnd som, tillsammans med SWB:s vd Helen Uddefors som tillkännagav årets Bruksprovsvinnare. I hoppning Zezar Hästak och i dressyr Glasgow, båda SWB-hästar.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-08

Hästens ansiktsuttryck vid hälta

Om din häst rör sig asymmetriskt, innebär det att den har ont eller är det bara sådan den är?  Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-08

Bruksprovet: Caroline hoppas på glatt besked

För andra året valde Caroline Johansson att visa sin hingst Coventry Moon på Bruksprovet. Förra året gick det inte hela vägen men i år hoppas hon på bättre resultat. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-08

Kungälv: Döda hästar på gård – kvinna anhållen

En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-08

Utrustningsvecka på Hippson.se

Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Du kommer därför att hitta de senaste utrustnings-annonserna från Hippson Market i artiklar på Hippson.se. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna, för visst har du något liggande som du inte längre använder? 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-08

Så gick det för hobbyhästen som kvalade till Scandinavium

2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer som ingen hade räknat med. Då hade det femåriga stoet precis tagit hem en fjärdeplacering i finalen på femårschampionatet under Breeders Trophy, och kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen? Vi fick en pratstund med ägaren för att höra hur det gått sedan sist.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-08

Video: Startar veckan med ett lerbad

Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad? 

Läs mer på Hippson.se


Sök efter artikel
Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning

– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.