FHS-kollen 2012

Falsterbo Horse Show 2012

Välkommen till Hippsons sajt för Falsterbo Horse Show 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


JUL
10
2012

Tisdag: Tjusigt Jeanna!



Så fick även dressyrhästarna ta plats på dressyrarenan, när det blev dags för femåringarnas semifinal. Vi höll givetvis en extra tumme för Hippsons bloggare Jeanna Högberg.
  

Cilantro kan minsann ta stora kliv!
   

Jeanna var orolig för vind och farliga, fladdrande saker. Men "Sillen" lugnade sig och skötte sig bra inne på banan, Jeanna kan vara nöjd med sina 66,173 procent och ligger i skrivande stund sexa. Hon är därmed på gränsen till att ta sig till final. 
Följ klassen live här


Utanför väntade glada supportrar och en tjusig rosett som alla startande får.


- Det är en väldigt svår miljö nu när det blåser, det är flaggor och parasoller som fladdrar omkring. Han var väldigt spänd men jag är över lag nöjd ändå. Nu är det bara att hoppas på att det räcker till final, och i så fall får vi ladda om till den. Hoppas att det blåser mindre då, säger Jeanna.
   

  

En häst som drog uppmärksamhet till sig var Jessica Anderssons urläckra Sohn Der Sonne, som minst sagt "var på tårna". Ekipaget utgick senare ur klassen.
  
Text & foto: Cecilia Konvalina


Läst 17876 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2012

Måndag: Panel om livet som uppfödare



Traditionsenligt bjöd Folksam på föreläsning/paneldebatt i VIP-tältet för alla Falsterbo-besökare under måndagskvällen. Rubriken löd "Livet som uppfödare" och i panelen fanns uppfödarna Annethe Ovesson som driver Stuteri Salmonbay i Norrland, Bengt Johansson från Suteri H, Lars Forsström från Hippo Essentia och Lars Pelin som är ordförande i ASVH.
  
De kommer alla från olika bakgrunder men har fått fram framgångsrika hästar. Hur lyckas man då som uppfödare?
- Jag har själv börjat som ponnypappa och har aldrig ridit. Men man måste vara vetgirig, nyfiken och träffa på rätt människor. Sedan måste du ha en duktig ryttare som hjälper dig att ta fram hästen. Vi hade aldrig varit där vi är i dag utan Helena (Persson, som red deras Classic H framgångsrikt, reds anm.), berättar Bengt Johansson.
   
Annethe Ovesson vet hur tufft det kan vara som uppfödare, det är inte lätt att bedriva avel i Norrlandsskogarna.
- Man måste kämpa på och veta att det är ett långsiktigt projekt. Jag gör det mesta själv, både utbildning och tävling, och kan då selektera och sälja samt har möjlighet att själv se vilka hästar som är värda att satsa på, säger hon.
  
Lars Forsström har valt att satsa stort, framför allt på hingstar och på import av hingstsperma.
- En uppfödare måste ha klart för sig vad han eller hon vill. Jag ser många som kommer och vill betäcka, de är ofta oförberedda och har kanske inte gjort ett så genomtänkt val. Vill man få framgångsrik avel måste man se det som ett företag, tänka proffsigt och anpassa sig efter marknaden. Vad för häst vill jag få fram? Sedan börjar man se sig om efter vad man vill avla med, vilka ston man vill ha och vilka hingstar man vill ha, säger Lars.
 
Text & foto: Cecilia Konvalina


Läst 16527 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2012

Måndag: Sexåringarna!



Dagen har fortsatt med unghästar på hoppbanan, närmare bestämt första semifinalen för sexåringarna. Här hoppar Coopertina M med Evelyn Sander, ett av 132 ekipage i klassen.
Här hittar ni resultaten från klassen


Trots de långa startlistorna och det halvtråkiga vädret har det varit mer eller mindre fulla läktare (dressyrarenan). Här står Roberto Cristofoletti med vänner och kollar in sexåringarna.
 

Vi gillar de trevliga serveringarna som är placerade mellan arenan och framridningen. Kontinentalt och perfekt för alla "spelarfruar". Eller för den som vill känna att det är semester...
 

Emellanåt har den blå himlen visat sig, så vi håller hoppet uppe om Falsterbo-sol under resten av veckan.
  
Text & foto:
Cecilia Konvalina


Läst 15284 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2012

Måndag: Häng med runt på Falsterbo-mässan



Hippsons produktredaktör Cecilia Konvalina är framme i Falsterbo. Det första hon gör är självklart att ta oss med ett varv runt på mässan. Skynda, fynda!
Gå till bildspelet i Prylbloggen

 


Läst 14227 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2012

Måndag: Victoria Almgren är en stammis



Falsterbo-publiken har kunnat följa Folksam Scandinavian Opens första semifinal för femåringar sedan i morse, hela 169 starter har ridit i dag. En riktig stammis i dessa sammanhang är Victoria Almgren (på bild), som red sex hästar i klassen.
Här hittar ni resultaten


Läst 14895 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2012

Jodå, även Jens OS-laddar i Falsterbo


Igår kväll tog Sveriges olympiska kommitté ut den svenska hopptruppen till OS. Alla fem tävlar i Falsterbo Horse Show i veckan - även nytillskotten Jens Fredricson och Lisen Bratt Fredricson. De kommer med sina OS-hästar.
- Fantastiskt att vi kan bjuda Falsterbopubliken på sport i yppersta världsklass, säger show director Jan-Olof "Jana" Wannius i ett pressmeddelande. 
   
Rolf-Göran Bengtsson
med OS-silverhästen från Hongkong 2008, Ninja La Silla, Malin Baryard Johnsson - Tornesch och Henrik von Eckermann - Coupe de Coeur. Stommen i det svenska OS-hopplaget tävlar i Falsterbo. Men även två till: Jens Fredricson och Lisen Bratt Fredricson. Fyra av de fem rider FEI Nations Cup på fredagen i Falsterbo.
  
Jens Fredricson och Lunatic har verkligen visat sin kapacitet i sommarens nationshoppningar där de gått de stora klasserna utan nedslag i flera rundor.

- OS ska bli jättekul. Jag är sugen och det ska bli spännande.
     
Lisen Bratt Fredricson red OS i Sydney 2000 med Casanova. Efter det har Lisen haft en paus i tävlande på högsta nivå. Som reserv åker Lisen och Matrix med till London och är beredda att rycka in fram till första hästbesiktningen.
- Om vi skulle få chansen att rida i London så tror jag han skulle klara det mycket bra.
- Det här är det bästa laget och om alla rider på den fina förmåga de gjort den här säsongen ska vi ha goda chanser till en bra placering, säger hoppningens förbundskapten Sylve Söderstrand.
  

  
Text & foto: FHS


Läst 14371 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2012

Söndag: Tolv sjuåringar till final


Sist ut under första helgen i Falsterbo var sjuåringarnas årgångskval i hoppning. Efter att resultatet från lördagen och söndagen har vägts samman har tolv talangfulla unghästar gått vidare till finalen, som rids först nästa helg.
  
Det var fjorton sjuåringar som nollade båda rundorna, alltså blev även tiden i söndagens klass utslagsgivande. Allra snabbast var Fredrik Linell Tellus, e. Tornesch.
Fullständig resultatlista med alla kvalade sjuåringar


Läst 13493 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2012

Söndag: Drag under galoscherna?


I Falsterbo kan vem som helst dyka upp. Alldeles nyss stövlade till exempel Ian Wachtmeister, ni vet han som var partiledare för Ny demokrati, in i pressrummet.
 

Sorry för den suddiga bilden, jag var inte riktigt beredd... /Anki 


Läst 14983 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2012

Söndag: Färdigkvalat i Amatörtouren



Söndagens kvalklass i The Tour of Amateurs reds med separat omhoppning, dit 27 av de 63 ryttarna gick. Allra snabbast i omhoppningen var Anna Skårberg på Alasca-Molga från Billdals Ridklubb. Det innebär inte bara att hon fick galoppera ärevarv i det tjusiga Falsterbo-täcket, utan också att hon har kvalat till onsdagens final inne på stora hoppbanan!
Tour of Amateurs, resultat från söndagens kval
    
Dessa 19 ryttare (en ryttare har kvalat med två hästar) har gått till amatörfinal:
Anna Skårberg
Malin Börjeson
Christel Ebbesson
Matilda Löfstrand
Emma Swerre
Amanda Hernwall
Maja Nyman
Frida Norstedt
Beatrice Nyberg
Ebba Falkenklev
Stephanie Gradérus (Toulouse V. Driene)
Ann Andersson
Emelie Grönberg
Minna Danielson
Louise Williamsson
Jennikka Päivinen
Josephine Sjölin
Stephanie Gradérus (Eye-Catcher)
Emma Ek Persson
Anna Straube
  
Hur det gick för Hippson-bloggaren Annelie Lundkvist kan du läsa längre ner här i FHS-kollen!

    

Joakim "Arn" Nätterqvist delade ut pris.
 

Anna Skårberg fotades av Jacob Hellström efter klassen. Är han månne hennes tränare - någon som vet?
   

Den skånska flaggan vajar över mässan. Shoppingen är i full gång - i morgon (måndag) kommer Produkt-Cecilia hit för att bjuda er Hippson-läsare på rapporter därifrån.
  
Text & foto: Anki Yngve


Läst 19617 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2012

Söndag: Klara, färdiga, Falsterbo!


Vid lunchtid på söndagen var det äntligen dags för Falsterbo Horse Shows officiella invigning, förrättad av tävlingsgeneral Jana Wannius. Nu väntar en hel vecka full av högklassig hästsport - och förhoppningsvis lika soligt väder som under söndagseftermiddagen.
  

Bandet klipptes av funktionären Ellen Lenz, dotter till Falsterbodressyrens tävlingsledare Johan Lenz.
  

Elever från Vellinge musikskola sjöng nationalsången.
  

Därefter äntrade Ponnyakutens programledare Tobbe Larsson banan tillsammans med sin stjärna Nicke.
- Han är minsta hästen i stallet men är den största divan. Och han älskar att uppträda. När han förstod att han skulle iväg i morse stod han på två ben i boxen, skrattar Tobbe.
  

Enligt Tobbe Larsson är det allra viktigaste i all hästträning att det finns glädje i hästen.
Han berättar också att det finns tre saker i Sverige han får frågor om när han är utomlands - kungahuset, älgar och Falsterbo Horse Show. Är han månne mycket i Tyskland?
  

Fårvallningen var grymt cool att se. Bordercollies är framavlade under hundratals år för att valla får och har det i blodet redan när de föds. I Storbritannien brukar man säga att en hund ersätter tolv man.
  

Sist ut under invigningsprogrammet var en landskamp i gymkhana, med lag som ska tävla i VM om bara en och en halv vecka.
  

Det är mycket roligt att gymkhanan nu får ta plats i Falsterbo, det finns ingen annan gren som kan elda upp publiken på samma sätt.
  

Snacka om spänst...
  

Sverige kom tvåa efter Danmark!
 
Text & foto: Anki Yngve


Läst 17705 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.