Kajsa Boström

" - Hur kan man se att en häst är på tygeln?"

Frågan kom från en åskådare på en dressyrtävling och anledningen till frågan var att samme åskådare inte för sitt liv inte kunde se att en enda häst gick på samma vis som någon annan.          

Bra fråga och jag är helt säker på att du som läser det här vet precis hur du kan se det. Om du sen ska beskriva scenariot för någon som är lite mindre insatt i sporten är jag lika säker på att det blir jättesvårt.

Det finns många uttryck som är oerhört svåra att beskriva, ta bara "halvhalt".

Jag har roat mig med att be ett antal ryttare att beskriva företeelsen och fått helt olika svar från alla.

Andra uttryck där det finns oändligt med uttrymme för tolkningar är "böjning i bålen", "tryck i bakbenen" och "gå över ryggen".

Fackspråk, oavsett i vilken sport, är fulla med luddigheter. Det behövs kunskap för att tolka dem och kunskap för att använda dem.

Jag har träffat många ryttare genom åren som liksom ärvt sitt vokabulär. De använder uttryck som de läst någonstans eller hört någon annan kanske lite slarvigt slänga ur sig utan att veta innebörden. Med all rätt, ingen kan veta allt men det går att lära sig!

Det skulle underlätta för många, inte minst hästarna om vi funderar över hur vi uttrycker oss.

"Den borde gå med mer bärighet, bättre ryggverksamhet och mer tryck i bakbenen. Dessutom skulle de vara bra om det fanns mer lätthet i framdelen så den fick lite mer bogfrihet. Dessutom är den emellanåt bakom hand/för hög i formen och det inverkar menligt på energin."

Vad är det för häst tror ni som beskrevs på detta vis?

Sånt här funderar jag ofta över. Jag ska avbryta min semester några dagar och ge mig iväg till annan och för mig ny ort och ha kurs några dagar.

Det är då, när jag träffar nästan bara nya ryttare som det är bra att ha koll på vad vi egentligen pratar om.


Läst 58897 ggr Kommentarer Kommentera

Ibland blir det lite mycket av det goda. Hästar, ridning och utbildning är mitt jobb och när dessa ämnen halas upp och ner på det ena sociala mediet efter det andra, dag ut och dag in, kan jag bli lite... utmattad.

Jag ska inte fortsätta att peta in pinnar i brasan utan mer reflektera över sakernas tillstånd så här lite i efterhand.

Det finns fler tolkningar än en på hur hästar ska ridas, det är uppenbart. Det är i mina ögon upp till var och en som sitter till häst att ta sitt ansvar och efter bästa förmåga se till så att hästarna får uppgifter de kan klara utan att de på något vis far illa eller får men.

Det finns ett Tävlingsreglemente där allting som ska ske på en tävlingsbana med omnejd finns beskrivet. Det är upp till vår domarkår att tolka och döma efter det som står beskrivet där, oavsett vem som för ögonblicket råkar finnas inne på arenan.

Det finns många som vill komma till tals och uttrycka vad de anser, om specifika ekipage eller dressyrridning i allmänhet. Så länge det är sakligt och konstruktivt ris eller ros är det helt ok tycker jag, vi vill ha en öppen sport och det finns mycket som är positivt med det.

Jag lämnar ämnet där tills vidare, det finns saker att fundera över och det kommer jag att göra.

För övrigt glider jag runt i lite semestertempo, med lite jobb någon dag då och då. Sommaren är rolig för det dyker alltid upp någon gammal ryttare från förr som är på genomresa och gärna vill ha lite hjälp.

Imorgonbitti ska jag träffa ett par sådana och det är alltid inspirerande att se hur de utvecklats sen sist vi sågs.

Fick en rolig present på posten idag av en vän/elev som varit på Irland och shoppat upp sitt hästbestånd.

Vad sägs om ett tränarmagasin? Det kanske är en affärsidé att plagiera?

Jag ska tillbringa lite tid iallafall med att se hur mycket bättre jag kan bli på i princip allt inom hästsport, t o m "How do I make my cob stand out..." eller vad som gäller för grenen "Showponies"

Läste att det varit en paneldebatt eller liknande under Falsterbodagarna där ämnet varit unghästutbildning. En bra grepp för det finns många tolkningar på hur det går till också.

Läser i "Ridinstruktion" R1 från 1932(!!) om inridning. Där står följande:

" - Det första vilkoret för att dressyrarbetet skall kunna fortgå med utsikt till framgång är således, att remonten frigjorts från den inre spänning, som förorsakats av de nya och ovana förhållandena, och att hans muskelsystem så utvecklats och stärkts, att han obesvärat kan röra sig under ryttarens vikt."

Det är inga nyheter precis att den unga hästen behöver tid och varierad träning för att kunna bli en stark och atletisk tävlingshäst.

Fortsatt god sommar!   /  Kajsa


Läst 48510 ggr Kommentarer Kommentera

Nu har alla starter gjorts och Falsterbo 2016 går till arkivet. Hoppas de flesta ryttarna är glada och nöjda med hästarnas och sina egna insatser.
OS-hästarna har sin stora uppgift framför sig. Nu ska det förberedas, vetcheckas, packas och resas. Lycka till säger jag och hoppas ni får till riktigt fina uppvisningar.
  
Jag vet inte vad oddsen är på att Sverige ska ta en medalj i någon ridsportgren men vi har säkert en god möjlighet att bjuda favoritnationerna ett visst motstånd. I dressyren är Storbrittanien försvarare av alla guldmedaljer och Valegro var ute och luftade sig i helgen.
  
Jaa, han vann både GP och küren till härliga sambatoner i deras nya program, se det här:

Det var lite små misstag i GP:n och kanske något i küren, men han vann tämligen överlägset. Den hästen har hela mitt hjärta och jag har kommit på mig med att sitta och le när jag ser honom gå. Hur det än går i OS eller i resten av hans karriär så är han min favorit.
  
Jag skulle gärna se att ekipaget fick vinna ett OS till. Jag tycker de är outstanding, sett ur många perspektiv. Om nu någon tycker att jag är opatriotisk kan jag leva med det. I min hästvärld är han bäst ♥
  
Jag fick den här länken av en bloggande kollega, tack för den The Horse World of Carro, och nu får ni den av mig. Se och njut, han kom, sågs och segrade:

Valegro är tillbaka på arenan


Läst 46237 ggr Kommentarer Kommentera

Falsterbo levererar... Där är som vanligt omväxlande väder, hittills mer lerigt och kallt än dammigt och varmt. Har jag hört, för i år är jag är fullt nöjd med att hålla ställningarna hemma och läsa inkomna rapporter från hästvärldens mötespunkt.

Stjärnor tänds och stjärnor släcks, eller pensioneras. I år var det Scandic som vid sin avgång fick publikens ovationer och tårfyllda applådåskor. Det lär ha varit en känslosam stund inne på Stora banan. Jag lipade när jag såg det på fb för duktiga hästar är det mest rörande jag vet.

Skvaller och prat runt tält och arenor i Falsterbo når ända hit och det var så jag fick höra uttrycket "10.000-kronorsstarten". Någon har räknat ut att det var vad det kostade att göra EN start i ett av unghästchampionaten. Allt inräknat och baserat på en start, alltså inget avancemang till finalen.

Det kostar att ligga på topp, eller vilja ligga på topp.

Att det kostar pengar i vår sport är ingen hemlighet. Helsingborgs Dagblad hade en artikel om ämnet häromdagen "När pengarna är slut - försvinner talangen?". Den kan du läsa här och sen fundera på om du tycker som skribenten.

Jag har en egen mycket tillförlitlig informationskälla vad det gäller hästpriser och aktuella hästköp/försäljningar. En av mina unga ryttare, vi kan kalla den S, är en fena på att hitta information på sociala medier. Om informationen finns tillgänglig så vet S vem som har ny häst och vad den kostat. S håller för närvarande också stenkoll på allt som finns till salu i hästväg i Sverige eller inom norra Europa. Det ska eventuellt köpas en häst så småningom.

S har suttit på olika läktaren i Falsterbo och uppdaterat sin mamma och mig om viktiga händelser. Till exempel att en häst som enligt uppgift nyss köpts för 1,2 miljoner vägrade ut sig i någon klass.

Det var en nyttig erfarenhet för S. Det kan vara lätt att tro att det är enkelt att köpa sig framgång om man har gott om pengar... Ridning är aldrig enkel.

S håller också extra reda på vilka hästar som finns annonserade i Horse and Hound. Brexit gör så att pundet rasar och så att hästarna är prisvärda. Jag har meddelat S att jag mer än gärna åker med till UK för att kolla när S hittat lämpliga kandidater.

Men, då satte S:s ömma moder ner foten. "Jag är inte intresserad av att köpa klippkort till er på Ryan Air, du är ju så himla petig Kajsa". Så gick det roliga i stöpet.

Ja, jag är petig och det kommer jag fortsätta vara. Det har visat sig genom åren att historien gärna upprepar sig. Det behövs ofta ett kallt granskande öga när hästköpare och hästsäljare är i farten.

Senast igår avstyrde jag en affär. Det var en tysk hopphäst som via Danmark av minst 37 anledningar och 4 ryttarrbyten (på grund av sjukdomar, skador eller om det var förlorat intresse) hamnat hos en försäljare i Skåne.

Hästen var sju år, enligt uppgift av "någon" otroligt begåvad inom hoppning. Uppenbarligen hade det gått snett någonstans i karriären för nu var denna häst till salu för ynka 75.000 kronor. Ett klipp med andra ord.

Den tilltänkte kunden är en så kallad hobbyryttare i medelålder utan tävlingsambitioner. Ja, ni förstår ju vad hon blev glad över att få möjligheten att köpa en superbegåvad om än knappt riden häst för en spottstyver. Hon var inte fullt lika glad när jag på förfrågan vänligt men bestämt avgav mitt veto. Som man frågar får man svar...

Världen är förunderlig och jag fortsätter att sätta mig på tvären.


Läst 60494 ggr Kommentarer Kommentera

Kvalade till årets unghästchampionat i hoppning visade sig vara en haltande fördelning i åldersklasserna. Det var dubbelt så många 7-åringar som 4-åringar och minst 3 gånger så många 5- och 6-åringar som det var 7-åringar. Som ett räkneexempel i grundskolans mattebok, fast utan Per och Paul...

Kvalade till dressyrchampionaten var i år för få, kvalprocenten hade höjts. Så där blev det någon typ av "Captains pic" som påfyllning tror jag. Det resulterade i ungefär 30 5-åringar + 30 6-åringar + 19 7-åringar samt inga 4-åringar.

Alla dessa youngsters ska nu kämpa mot varandra om finalplater, ära och berömmelse. Det blir tuffa dagar för hästarna, hoppas allla kommer hem med bara positiva upplevelser.

Jag har varit igång på arenorna i Falsterbo vid 4 tillfällen. Visserligen är det för ett tag sen, men erfarenheten är gjord!

Först ut var med min vapendragare Harley Davie och vi kvalade eller valde inte utan halkade, som oftast i vår gemensamma karriär, in i tävlingen på ett bananskal. Någon lämnade återbud och jag fick frågan några dagar innan start om jag ville rida Grand Prix i Falsterbo. Ni kan höra frågan jag fick: "Vill du rida i Falsterbo?" Vem vill inte??

Jag ville naturligvis och förberedelserna fick gå i 100 knyck. Jag beställde hotellrum och jagade kürprogram + musik i samma andetag. Just precis, jag hade inget eget kürprogram för det reds oftare GP Special än kür då.

Jag fick till allt, infann mig på darriga ben, med otränat och lånat kürprogram och genomförde tävlingen i ösregn och blåst. Mitt tydligaste minne av den tävlingen var veterinärchecken. Det hade jag inte varit med om på dressyrtävling innan och min häst blev helt vild. Ett bestående minne...

Några år senare var jag där med en mycket gravid elev på 5-års Breeders och året efter med samma elev, men då var hon relativt nyförlöst. Då var det dammigt, säkert 40 grader varmt, bebisen hade kolik, barnafadern var i upplösning och jaa, det var en annan erfarenhet.

Sista framträdandet var min egen start i 6-års Breeders. I ösregn, vind på säkert 25 m/s och ca 8 grader varmt. Jätteroligt... Starkaste minnet från det tillfället var när någon ramlade av och tappade en hingst på framridningen. Jag satt där i stormen på mitt sto och tänkte att nu... Då ser jag någon slänga sig med ett dödsföraktande tigersprång i på banan, över staketet och i sista minuten fånga den uppskruvade hingsten. Vem? Naturligtvis den gode Richard W, min alltid alerte och närvarande tränare.

Ett annat starkt minne från de dagarna i Falsterbo är när jag och min hästskötare Linda sitter på beachen påpaltade med yllertröjor och jackor och tittar på min badande dotter. Det var 14 grader i det blåsiga havet och hon tyckte det var alldeles lagom. Pigg unge, nu för tiden vill hon nog ha minst 25 grader för att kliva i.

Med mina varmaste hälsningar till alla kämpande i Falsterbo 2016!  /kajsa


Läst 47161 ggr Kommentarer Kommentera

Nubb på insidan av hopphästarnas strykkapporna... Visst minns ni när detta avslöjades? Det var ju naturligtvis i något annat land än Sverige som detta oskick förekom, sas det. Det var i samma tid som den stora barreringsskandalen var uppe på löpsedlarna. Fb var inte uppfunnet..

Ståhej blev det och huvuden rullade, både här och där.

Nu läser jag i tidningen Ridsport om ett nyuppfunnet redskap, nu under namnet "teknikskydd" och jag blir både förundrad och ledsen. Mest ledsen... Teknikskydd, vilket marknadsföringssnille uppfann det ordet?

" - Det är en uppbyggnad på insidan av skyddet som trycker mellan gaffelband och skenben och stramar på ett otillbörligt sätt..." säger veterinär K-H Heimdahl i artikeln

Nu jobbas det för att få fram ett förbud mot användadet av dessa. Enligt uppgift i artikeln nedan plockar redan FEI:s stewards av dessa om de används på framridningarna. Av djurskyddsskäl...

Men det finns inget sanktionerat förbud, alltså är det tillåtet. Vem tycker det är ok?

Jag fick en annan information idag som gjorde mig om möjligt ännu mer fundersam över regelverket i vår sport. Ja, den "sport" där den oskyldiga hästen är inblandad.

"I hoppning får allt användas som inte är nämnt som förbjudet.... I dressyr är allt förbjudet som inte är omnämnt."

Hur kan detta vara möjligt?

Nu är jag snart mer förbannad än ledsen.

Observera att ekipaget på bilden inte har något samband med artikel!


Läst 43024 ggr Kommentarer Kommentera

Kajsa bestämde sig för länge sedan att hästar skulle bli hennes liv och hon brinner fortfarande för att lära sig och sina elever mer.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.