Stalldrömmar
JUL
29
2016

Hej på er! Det har visst blivit ett litet blogg-uppehåll de senaste veckorna. Det betyder dock inte att det inte har hänt saker här på gården. Vi har haft "semester". Eller...min man har haft semester. Själv jobbar jag på mer eller mindre som vanligt - även om hästarna också har fått lite "semester" med många härliga uteritter och några lättare jogg-pass. Jag tror på det här med aktiv-vila, dvs att dra ned på kraven och belastningen men inte ställa av helt. Hästar behöver röra på sig!

Vi har också hunnit med ett Stockholmsbesök och en möhippa, två snabba Falsterbo besök (jag satt på läktaren med SWB's avelsrådgivare under 6-åringarnas kvalritter och såg 7-åringarnas final. Träffade massor av gamla vänner och fick lite bra råd och tips om stallbygge på mässan). Mina föräldrar har varit här under två veckor och pappa har renoverat och målat en ca 100 år gammal allmogesänggavel till oss. Svärföräldrarna har varit i Aachen och dansat folkdans för kungen och drottningen. Jag upptäckte att vi hade Tysklönn på tomten(!!). Dens frökapslar är tydligen jättegiftiga för hästar. Hade ingen aning om det innan jag läste den här artikeln (tack Hippson). Så vi har tagit ned sex stycken träd. Tre stora och tre små (jag undrar om inte en vanlig lönn strök med bland de små träden, men better safe then sorry som man säger). Allt lövverk kördes sedan iväg till tippen. Vi la ut presseningar undertill när vi fällde för att få med alla giftiga "näsor". Vi har också rensat och fällt träd runt ridbanan. Och runt den nya hagen som jag ska börja använda i veckan. Och så har vi faktiskt hunnit ha liiite semester - vi har badat i Saxtorp sjöarna, köpt glass på Otto-glass, ätit mycket god mat i goda vänners lag och sträcksett senaste säsongen av Game of Thrones. Och just det! Doriz är äntligen inseminerad med Firenze 1174 och ska på dräktighetskontroll den 3 augusti.

Mamma och pappa har varit här och hjälpt till med alla vardagsbestyren - som att köra iväg giftiga träd till tippen!

Vad gäller nya stallet så har vi också varit lite duktiga. Vi har lämnat in vår ansökan om bidrag till Jordbruksverket (man kan söka bidrag för att bygga stall när man ska bedriva avel där minst en person har verksamheten som sin huvusakliga inkomstkälla). Jag är hyfsat nöjd med vår ansökan. Den gav mig sjukt mycket huvudbry. Förutom att svara på typ 150 frågor så måste man lämna in en komplett budget för bolaget och en komplett budget för det man har tänkt bygga. Med andra ord väldigt mycket fakta som ska sammanställas och jag har nog lagt ned någonstans mellan 30-40 timmar bara på att få ihop en bra ansökan. Egentligen hade jag velat skicka in två dokument till (som inte är obligatoriska, men som skulle kunnat komplettera ansökan) men när vi äntligen var klara med de sista posterna i byggbudgeten så var jag så slut i huvudet att jag skickade in den ändå. Skönt att ha det gjort i alla fall.

Och skönt att ha en överblick över vad saker och ting faktiskt kostar!! Kan verkligen rekommendera alla som ska bygga stall eller annat att i förväg ta reda på vad saker och ting kostar och ställa upp posterna i en budget. Då kan man enkelt se om något drar iväg och om man kanske måste dra ned lite på något annat. Och räkna hellre lite högt än lite för lågt! Oförutsedda utgifter dyker alltid upp och skulle det bli lite billigare än man budgeterat är det ju inte hela världen. Värre är det om det plötsligt blir dyrare än man tänkt sig.

Jag får klappa mig själv lite på axeln och säga att de flesta posterna ligger ungefär där jag har uppskattad dem. Det finns dock en post som jag definitivt har underskattat och det är boxdörrar... Vi hade ju tänkt mura upp väggar och fronter och bara köpa dörrar. Jag har då lite slarvigt tänkt att en boxdörr är ju ungefär en tredjedel av fronten så då borde priset också vara ca en tredjedel, kanske lite mer med stolpar och så. De flesta företag skriver inte ut priser på bara dörrar utan de skriver ut på mellanväggar och kompletta fronter. Men det visar sig att de tar väldigt bra betalt för sina dörrar. De är nämligen nästan lika dyra som det hade varit att köpa hela fronten. Ska man bygge ett mindre stall skulle jag nästan rekommendera att man köper hela fronter. Eller så gör man som oss och bygger egna dörrar! Det blir betydligt billigare och kan absolut bli lika snyggt. Enda "problemet" är att det är ytterligare ett projekt som tar tid... Jag har varit i kontakt med ett företag i Polen som gör billiga och snygga boxdörrar, men de är så otroligt svåra att få tag på och kommunicera med att jag vågar inte chansa. Så om det inte på något magiskt vis dyker upp ett företag som vill sponsra oss med snygga boxdörrar så får det bli så att vi bygger dem själva.

Vi har också gjort om vår planlösning litegrann. Efter att ha funderat på saken hela vintern så kände jag att "nä, jag vill faktiskt ha fler än två fölboxar". Så vi tog bort en box och gjorde alla andra boxarna större. Det kommer bli 12 stora boxar varav en potentiell hingstbox. Två spolplatser, en uppbindning, en stor sadelkammare/fika rum, tvättrum, förråd och foderkammare. Sadelkammare och uppbindning kommer fortfarande att ligga i varsina ende av stallet (jag har vridit och vänt på det men kommer alltid fram till att det är den bästa lösningen trots allt) det kommer vara ca 20 meter att gå emellan och det är väl ändå inte hela världen? Jag kommer dessutom att ha förvaring i anslutning till uppbindningsplatsen där jag kommer kunna ha borstar, första hjälpen, benskydd m.m. Så det är egentligen bara sadel och träns som måste gås med fram och tillbaka. Jag tror jag kan stå ut med det. Vi har fått den nya ritningen godkänd av länsstyrelsen så nu är det bara att köra!

Just nu står allting dock lite stilla. Vi väntar på offerter och på byggjobbare som ska komma tillbaka från sina semestrar. Vi började försöka bila ned en betongkant som sticker ut över en av de kommande boxarna. Men insåg efter en dags arbete med minimalt resultat att vår vinkelslip inte var tillräckligt kraftig för att klara jobbet. Vi behöver hjälp. Det vi kan göra just nu är att gräva ut golvet (vi har köpt ett par BIG BAG's som finns att köpa på nästan alla byggvaruhus nu för tiden som man kan använda och fylla med t.ex. schaktmassor eller annat som man vill bli av med. Vi funderade på att hyra en dumper men det blev för dyrt), och så kan vi börja mura igen dörrar! MEN - vi behöver mer tegel! Jag håller stenkoll på Blocket efter alla "tegel bortskänkes" annonser, men det finns inte tillräckligt. Så om någon därute råkar ha lite tegel över som ni vill bli av med så kommer vi mer gärna och hämtar upp det! Måtten är 24*12*6.

Tegel sökes med ljus och lykta! Måtten är cirka 24*12*6 (Det är gammalt tegel och inte så himla precist med måtten. De varierar mellan 23-25cm...). Har ni tegel som ni vill bli av med så hör av er på marie@horseandhuman.com. Tack på förhand!


Läst 42853 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
07
2016

Finns det något sötare än kattungar? Busiga, små, mjuka, kurrande, lekfulla kattungar. Men det finns en baksida. Som alla vi som bor på landet får se. På dom flesta gårdar så har man utekatter som tar möss och råttor. Inget konstigt med det. Men inte alla väljer att kastrera sina utekatter, och här börjar eländet.

Katter är extremt fertila och kan få flera kullar om året med runt 2-5 ungar i varje kull. Det betyder att man i värsta fall kan få 15-20 nya katter från en och samma hona på bara ett år! Min erfarenhet är visserligen att "vildkatter" får lite färre ungar, kanske på grund av att de inte är lika välnärda som tamkatter, och att 1-2 ungar i varje kull stryker med till förmån för vilda rovdjur såsom räv eller större rovfåglar. Katter som inte är kastrerade har ett större revir och flyttar runt för att hitta nya jaktmarker och nya honor i större utsträckning än kastrerade katter. Det blir till slut att problem för alla runt omkring.

Bara här på gården föddes från i juli förra året två kullar med tre katter i varje varav fyra stycken nådde vuxen ålder, av "våran" vilda kattmamma. Vi gick alltså från noll till fem katter inom ett halvår. Som ni som följt bloggen vet om, så har vi lagt en hel del tid på att tämja, fånga in och kastrera dessa kattungar. Vår plan var att fånga in katt-mamman som vi kallade Rosie och kastrera även henne. Men innan vi hann med det så dök en ny katt upp på gården. Det var en stor, vackert tigrerad/fläckig katt, och till en början tyckte jag inte det gjorde så mycket. Den dök upp ibland - oftast såg vi den smyga runt knutarna genom något fönster. Men så märkte vi att den var elak mot våra katter. Rosie var den första som försvann. Sedan försvann Tiger och Falcon, och till sist Vitnos (Vitnos upphittades nästan 3 månader senare på en gård ett par kilometer bort. Då hade hon en kraftig hälta som tyvärr visade sig vare en fraktur, antagligen påkörd av en bil. Hon har fått vård och ett nytt hem/liv som innekatt. Man tror att hon kommer bli helt smärtfri, men lite halt för resten av livet). Den enda som stannat kvar är Pripps. Även hon har gått sina duster med den "elaka katten" som vi kallar den nu för tiden, men hon är en liten tuffing.

Folk som inte har träffat en vildkatt förstår inte. "Men varför fångar ni den inte bara?" får man ibland höra. Well... Det tog ungefär 7 månader innan Rosie började äta av den kattmat som vi la ut. Trots att de andra kattungarna åt, och trots att vi gick 20m bort och väntade lääänge. Vi försökte ge mat inne i en kattbur. Tänkte att om vi lämnar den där så kommer de känna sig trygga och våga gå in så småningom. Så tusen heller!! Den maten låg orörd i flera veckor (vi bytte till ny färsk mat under tiden förstås). En "vildkatt" är som en räv eller annat vilt rovdjur. De VILL INTE bli klappade, upplyfta, matade, leka med eller på något vis ha med människor att göra överhuvudtaget. "Vildkatter" som kommer fram och vill bli klappade har nån gång i tiden tillhört någon. Det kan jag garantera! Enligt Länsstyrelsen så är alla herrelösa katter "förvildade" dvs katter som härstammar från en tamkatt. Jag vet inte riktigt hur man ska tolka det - men min definition av en "vildkatt" är en katt som är född i det vilda och aldrig haft nära kontakt med en människa. Och såna finns det gått om på landet!

Den senaste tiden har vi alla möjliga katter här som kommer och går. Det är Pripps, förstås, som bor här. Sen är det den elaka katten, den stora grå, den lilla tigrerade, den stora svarta, den lilla svarta, den nya fläckiga, den nya grå/gula och så våra senaste tillskott Carlsberg (Calle) och Stella (och Ja - det är min man som döpt dem)! Två kattungar som vi hittade när vi röjde på gården. De bor just nu i en box i väntan på ett nytt hem. Och så sent som igår så hittade vi tre nya kattungar, relativt nykläckta och för små för att lämna sin mamma. Jag har inte hjärta att slå ihjäl dem. Men vi kan ju inte heller ta hand om och kastrera alla dessa katter! Driver vi hästavel eller kattfarm?!

Söt som socker! Stella vill bli kliad på magen.

Så snälla, snälla ni ta ansvar för era katter! Utekatter skall vara kastrerade (eller gå på P-piller) och märkta så att man enkelt kan se om de tillhör någon. Själv funderar jag starkt på att köpa en kattfälla...

Här hittade jag en bra länk från Länsstyrelsen med många svar på frågor som man kan tänkas ha gällande herrelösa katter.


Läst 40301 ggr Kommentarer Kommentera

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.