Portugal-bloggen

Jajamensan nu är jag uppe på kullen igen!

Var som sagt rätt nere förra veckan (i den djupa djupa dalen), omotiverad i ridningen och ledsen över Altivo. Nu går alla hästar kanonbra och Altivo är haltfri. Har ridit lite försiktigt i veckan och han känns bra. Det var nog bara att han var öm i hoven så Golega är på kartan igen. Har skrittat ut på asfalt idag så får se hur han ser ut imorgon, men jag tror det är lugnt nu. Nu känns allting sådär lätt och roligt som det ska vara. Att det är 27 grader varmt och jag har stallet fullt med fina hästar gör inte saken sämre :)

Kom ihåg ett superbra tips jag fick av Katarina Eningsjö när jag hälsade på Falcao på Rotbrunna i somras. Hon sa att hon brukade ha en checklista när hon red med 3 saker som hon skulle tänka på. Jag har också listat 3 saker som jag jobbar med och när man fokuserar på sig själv går hästarna så mycket bättre. Vill man kan man lägga till mer, men det är svårt för hjärnan att fokusera på fler saker. Efter en vecka eller två kan man byta ut något. För ett är säkert, det finns alltid saker att bli bättre på!

Min lista är:

-Sänka och slappna av i högersidan (axel, hand och skänkel)

- In med armbågarna

-Upp med blicken

Har också tränat en hel del på min lättridning. Där har jag en annan checklista.

-Hålla lättridningen "krispig" (inte bli tung i rumpan. Detta uttryck fick jag från Maria i somras)

-Stark bål

-Stilla underskänkel

Lättridning har varit en hel del på tapeten efter Charlotte Dujardins testridning på breeders och Carls clinic. Kajsa som har tränarbloggen har också uppmärksammat lättridning i sina inlägg.

Som Kajsa skrev så handlar det mycket om att hitta sin balans i lättridningen. Att kunna rida lätt helt utan tyglar är ett bra sätt att öva sin balans. En nyttig övning från ridskolan är att sitta 2 steg, stå 1 och vice versa.

Jag är skolad som så att jag tar emot mig med insida lår. Skänkeln ska ligga om hästen och underskänkeln stilla. Kan även tänka att man håller sig lite i knäna, givetvis utan att knipa. Balansen ska ligga i foten med en lååång skänkel. Lång skänkel är inte samma sak som att rida med långa stigläder... Överlivet ska balanseras upp över sätet, det gäller att inte falla framåt eller tippa bakåt. Blicken! Jag tror det viktigaste är att man inte håller i sig i tyglarna. Tittar man på Charlotte så kan man se att hon i vilket ögonblick som helst kan lätta av helt med handen. Det går att se några av ritterna på youtube. In och studera.

Veckans citat:

“I never do sitting trot on young horses”. “When they are 4, 5 and 6, what’s most important is getting their backs strong and having them go forward equally in both reins.”

Charlotte Dujardin,

Natti,

Astrid


Läst 30165 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
19
2016

Är så himla ledsen och nere just nu. Tar tillbaka att jag gillar hösten! Det har regnat en hel del, inte så mycket regn, men konstant grått.

Altivo är halt. Ganska ordentligt. Vi är dock säkra på att det kommer från skoningen då han blev skodd i torsdags så hovslagaren har försökt fixa lite, men eventuellt tar vi av honom skorna och låter honom gå barfota en period. Nu blir det alltså ingen final i Lissabon och om det inte bara är något sömtryck så lär vi ju inte kunna åka till Golega heller. Känns rent ut sagt förjävligt då han varit så otroligt fin sista veckorna och innan jag åkte till Spanien. Men det är hästar och vår hovslagare är mänsklig så det är klart att dessa saker händer ibland. Altivo har väldigt ojämna framhovar, vilket han alltid har haft och är väldigt svår att sko pga detta. Vi avvaktar iallafall nu och ser om han blir bättre eller sämre inom de närmaste dagarna.

På hästfronten så är det bestämt att vi får två nya hästar i stallet efter Golega. Jag lovar berätta mer sedan, men tror det är fina hästar och ägarna är supertrevliga så det blir nog bra. Forja ska gå ut på bete så vi får loss en box och sedan hoppas vi att någon vill köpa Hispania som är till salu. Furia har börjat gå med gjord och bett så hoppas att inridningen går smärtfritt så vi kan lägga sälja henne kanske efter jul.

Får rycka upp mig och se framåt. Världen går inte under och det är såhär det är att jobba med hästar. Ena dagen är sitter man och gör 9 byten i varje och andra dagen är hästen halt i skritt. Jag får fokusera på mina andra hästar och ge Altivo den tid han behöver. Han är en riktig otursfågel!

Här är en film på Hispania. Om ni vet någon som vill ha en trevlig ridbar 4-åring får ni gärna dela. Hon ligger också ute på hästnet. Pris 56 000 kr, men det är förhandlingsbart vid snabb affär. Uppfödare är Nataniel Silva.

Håll tummarna att Altivo kryar på sig snabbt.

Kram

Astrid


Läst 28827 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
14
2016

Härligt att vara i tillbaka i sadeln efter 1 solig vecka i Fuengirola. Vi hade otrolig tur med vädret och fick fina dagar på stranden. Jag blev stundvis rätt uttråkad, men det var nog bra för mig att varva ner. Svårt så försökte iallafall röra på mig för att få bort överskottsenergi. Blev jogging på morgonen, tennis, simning och mycket promenerande. Mysigt att få spendera ordentligt med tid tillsammans med föräldrarna <3

Första kvällen blev det givetvis tapas!

Jag och mamma hittade lite hästar :) Superstort ridcenter där en spansk OS-dressyrryttare höll till.

Hela gänget med sangria!

Som sagt så är det ändå rätt skönt att vara tillbaka hos hästarna. Lite kallare väder nu, märker att pållarna får lite mer energi med kylan. Kan ändå gilla hösten, man får börja klä på sig, elda i brasan och det är mörkt och mysigt. Fast helst slipper jag regnet... Nu är det sista rycket innan jul, final i det nationella championatet med Altivo nästa helg och 3 veckor kvar till Golega. Sedan är det lugnt, funderar på att åka ner till Pedro Torres med Altivo för att träna med enhandsfattning. Mycket kul att se fram emot!

Tänkte skriva dagens citat om remontsits, men hittade ingen sida som beskrev det. Inte heller hittade jag det beskrivet i mina böcker. Tror att det går att hitta om man söker på engelska, men ändå lite förvånad. Remontsits tycker jag är toppen att använda när man ska låta hästen stretcha (nedåt, framåt). Tex vid uppvärmning eller nedjoggning samt på de unga hästarna (remonter). Remontsits innebär att ryttaren lättar av med sätet och lägger mer vikt i stigbyglar samt insida lår och knä. Man kan nästan tänka att man styr hästen mellan knäna. Överlivet något framåtlutat, men ryttaren bör försöka hålla ryggen rak (ej bukta ut med ryggen). Det är väldigt bra träning för ryggmusklerna! Händerna kan komma lägre ner och vidare för inramning. Jag vet att mamma använder det mycket på sina lektioner och det är väldigt bra för det är svårt för ryttaren att "joxa" med sina händer. Är hästen lite busig kan man fortfarande ha kontakt i sadeln med sätet. Ett bra sätt att avlasta hästens rygg helt enkelt även om man har dressyrläder och kanske har svårt att komma upp i en korrekt lätt sits. Hittade en gammal bild på mig själv som jag använder mig av.

Här har jag överlivet väldigt uppsträckt, men ni ser på ett ungefär hur jag menar. Detta är med fina Zila som jag red för några år sedan hos Carneiro. Lite taskiga skänklar på mig, kunde vara mer sträckta bakåt.

Natti,

Astrid


Läst 39263 ggr Kommentarer Kommentera

Blev inget bloggande efter we-tävlingen med Altivo och Enjeitado förra helgen. Lördagen red vi dressyren, Enjeitado var lite spänd för svanskappan, men bytena fungerade mycket bättre efter lektionerna med Pedro. Tror dock att han var lite trött, så hade inte så mycket tryck som jag skulle vilja. Jag pushade inte på honom utan styrde runt så han fick känna sig duktig. 63 % red vi ihop och en andraplats vilket jag var nöjd med. Altivo var likadan fast helt tvärtom :P Mycket krut i rumpan, roligt, men lättare att det blir misstag. Vi klarade oss utan några större missar (förutom att jag glömde en ryggning, ajjabajja) och fick 67 % och förstaplats. Ska tillägga att i Altivos klass var vi bara 3 ryttare så konkurrensen var inte alls lika hård som i Enjeitados klass där vi var 6 stycken.

I manövertestet på söndagen började jag igen med Ernst. Han blev lite spänd och vi missade några byten i början. Men ju längre vi red på banan ju mer slappnade han av och gjorde rena byten. Grinden har han varit skeptisk till men nu var det inga problem. 67 % fick vi och en till andraplats. Var väldigt nöjd med den poängen vilket är vårt personbästa så långt! Altivo fortsatte vara på hugget, nu kan jag dock behålla honom med mig och han fortsätter vara ridbar. Förut blev han för spänd och vi tappade kvalitéen i galoppen. Vi fick till en bra runda och blev belönade med 68 % och förstaplats. Inför speeden så var alla väldigt snabba i Ernsts klass och han är fortfarande inte riktigt med på noterna så där red vi hem en 3:e plats vilket gjorde att vi slutade 3:a totalt. Med Altivo var planen att inte gasa på speciellt mycket då jag redan hade säkrat en vinst. Altivo var inte alls med på den planen utan körde sitt eget rejs. Jag fick typ hålla i mig och se till att han inte hade ner något hinder. Vi slog banrekord med 15 (!) sekunder före den andra snabbaste ritten. Vi vann alltså totalt :)

I veckan fick hästarna vara läromästare åt finska Anne som var här 3 dagar och red lektion. Anne har flyttat till Portugal för ca 5 månader sedan och ville hälsa på och träna. Hon fick rida Enjeitado och Altivo. De skötte sig väldigt bra och jag hoppas Anne var nöjd med oss 3 ;)

Igår var det vinskördning. Cirka 80 personer på gården som hjälpte till att plocka druvor. Det var en stor fest med lunch och middag, dragspel och skratt. Underbart och väldigt exotiskt för en svensk som mig.

Ser fram emot en veckas semester i Spanien med mina föräldrar, drar på onsdag så då får hästarna också ta det lugnt. Det tycker jag de förtjänar, alla har jobbat på bra och jag tror speciellt unghästarna är i behov av semester.

Kram på er!

Astrid


Läst 34843 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.