Portugal-bloggen
OKT
30
2017

Det var några intensiva dagar i Sverige, men nu är jag tillbaka i Portugal. Det var väldigt roligt att se Falcao och Cauteloso som gick väldigt fint och ryttarna hade gjort framsteg sen vi sågs sist. Fick rida lite på Falcao och han har verkligen utvecklats både i knopp och kropp. Riktigt fin häst! Fredag kväll sov jag över hos min kusin och fick träffa mitt gulliga kusinbarn Alice. Har planer på att försöka göra en hästtjej av henne ;) Lördag bar det av till Örebro där jag höll träningar i dagarna två. Det var blandad nivå på ekipagen, men en sak hade alla gemensamt och det var en bra attityd. Så roligt när alla verkligen försöker och tar åt sig av instruktionerna. Det var Linnea Lycke som anordnade träningen och de flesta som var med och red var elever till henne. Kul att se att alla satt bra och var schyssta mot sina hästar. Keep up the good job!

Lördag jobbade vi mest med lydnad och fokusera mycket på sits och övergångar. Söndag värmde vi upp på parallellslalomen med övergångar emellan och sedan var det bana. Jag tycker det är viktigt att rida bana då och då. Viktigt att inte tappa fokus och komma ihåg att planera övergångarna.

Det är lite skillnad i väder mellan Portugal och Sverige. Söndag var det runt 30 grader där jag bor och i Örebro runt 4. Tack och lov hade Linnea bunkrat upp med mycket kläder som jag fick låna. Söndag var det kallast, då stod jag i två tröjor, en väst, två jackor, mössa, halsduk, handskar med värmepåsar i, ridbyxor, täckbyxor och skor med värmesulor. Men frös gjorde jag inte!

Söndag kväll åkte jag tåg tillbaka till Stockholm och en annan kusin plus faster. Vi fick inte så mycket tid tillsammans, men bättre det än ingenting.

Denna vecka dra vi till Golega på torsdag. Ska bli så spännande och ser fram emot att tävla we på Altivo. Håll tummarna!

Kram,

Astrid

Instagram: astridhedman

4 duktiga grabbar! Mikael och Cauteloso / Dan och Falcao :)

Glatt gäng efter lyckade lektioner!


Läst 33883 ggr Kommentarer Kommentera

Denna helg byter jag nästan 30 grader och sol mot svensk höst i Örebro. Det blir en träningshelg med helt nya elever så det ska bli väldigt spännande och roligt. Jag är verkligen laddad! Det är Linnea Lycke som har ordnat detta. Ska även förbi en sväng imorgon em på Rotbrunna häst och kursgård där "mina" gamla hästar, Falcao och Cauteloso, bor. Jag ska ha lektion med Dan och Mikael som är ägare vilket jag tycker ska bli jättekul. Ska även passa på att hälsa på några av mina kusiner som bor i området så det blir en intensiv helg.

Igår fick jag veta att jag har kommit med och är anmäld till min första internationella tävling. Jag och Altivo ska åka till Paris sista helgen i november och tävla i working equitation. Ska bli såååå roligt! Altivo känns i fin form så nu har vi först tävling i Golega innan Paris. Tror det blir perfekt uppladdning och ingen tävling kan vara mer stökig än Golega. Är det någon av mina läsare som kommer att vara där får ni gärna skriva en kommentar eller skriva till mig på instagram kanske vi kan ses :)

En annan rolig nyhet är att Dakar har fått en ny ägare. Sara Ståhlnacke är den lyckliga ägaren, tror att de kommer passa perfekt för varann. Dakar blir kvar här några veckor medans Sara flyttar in på sin nya gård. Jag har inget emot det alls för han är så trevlig att rida och hålla på med.

Jag och Altivo kommer ladda!

Dakar såld <3

Ha en bra helg allihopa,

Kram

Instagram: astridhedman


Läst 37436 ggr Kommentarer Kommentera

Vill börja detta inlägg med att säga att jag absolut inte är expert på att lära hästar piaff eller att detta är det enda sättet. Alla hästar är olika och kan behöva olika metoder. Men tänkte att jag skulle skriva lite om piaffen och hur jag brukar träna.
  
Först och främst så ska piaffen komma av att hästen är tillräckligt stark och väl förberedd för att utföra rörelsen. Inte för att den har lärt sig att rycka upp fötterna från marken. Det är visserligen också ett sätt, men det blir mer cirkus än dressyr.
Första steget mot en korrekt piaff är så enkelt som en övergång från trav till skritt eller skritt till trav. En korrekt utförd övergång från trav till skritt ska ske via ryttarens sits med en bibehållen lätt kontakt. Kan man göra den övergången utan att behöva använda sig av en förhållande tygel har man kommit en bit.
Givetvis får man korrigera med tygeln och ta en förhållning om hästen inte svarar för sitsen. Hästen ska hålla sin balans och mjukt bjuda ner till skritten. Vissa hästar har en tendens att "skena iväg" i skritten och andra "dör". Man kan ha samma "flödestänk" från skritt in i trav. Hästen ska bjuda, inte häva sig iväg in i traven, men samtidigt komma igång aktivt bakifrån.
När man har en bra balans och bjudning i övergångarna kan man börja jobba med stegförändringar i traven. Att man enkelt kan korta upp och länga steget. Det behöver inte vara så stor skillnad i början, det kommer när hästen blir starkare och får lättare för att visa mer skillnad.
  
Till slut, efter år av träning, ska man förhoppningsvis kunna samla traven ner till piaff på stället. Man kan givetvis också träna detta från skritt. Att sätta igång hästen in i en väldigt samlad trav som så småningom ska bli på stället.
Det är när man börjar närma sig att kunna trampa hästen på stället som det kan vara bra att ha någon på marken. Någon som hjälper till att få hästen att förstå att den ska fortsätta trampa och inte gå ner till skritt. Då är det bra om man har jobbat den en del vid hand så att den inte spänner sig. Jag brukar börja med mina unghästar att de får vänja sig vid att man petar på benen och på baken.
Det brukar vara många ryttare som vill hjälpa till lite extra när man börjar komma ner mot piaff. De sitter och trycker med sätet och använder mycket skänkel för att hålla igång. Målet är att ha hästen så mycket framåt att ryttaren bara kan trampa ner och bak skänkeln, sätta sig lite mer på frammen av triangeln (sittbenen och pubisbenet) och eventuellt ge en impuls ibland med skänkeln eller spöet för att hästen ska piaffera.
  
I denna rörelse brukar lusitanon ha fördel då de normalt är byggda på ett sätt som gör att de har lätt att "sätta sig" (vinkla sitt bäcken och bakben). Dessutom är de oftast väldigt kvicka och känsliga. Halvbloden kan lätt bli lite långsamma, men givetvis finns det undantag på båda sidorna.
Men det jag ville fokusera på i detta inlägg är alltså att piaffen ska komma från en väl förberedd och stark häst. Är grundjobbet väl utfört blir det ofta en riktigt bra piaff. Sedan kan det alltså vara så som jag skrev att vissa hästar har svårare än andra och kan därför bli mer spända, långsamma, svårare att sätta sig osv.
Jag kommer inte ihåg vart jag läste denna jämförelse, men jag tyckte den var så bra att jag skriver det igen även om jag redan haft med det i ett annat inlägg. Det var en artikel om dressyr för två år sedan tror jag där man jämförde balettdansöser med dressyrhästar. Att om en ballerina inte skulle vara tillräckligt stark, smidig och balanserad för att utföra en svår rörelse skulle det inte tjäna något till då rörelsen inte skulle bli vacker att se på, vilket syftet med balett är. Att det ska se lätt, vackert och harmoniskt ut.
Det går att applicera direkt på dressyr. Är hästen inte tillräckligt tränad för att utföra något kommer det aldrig att bli vackert. Det är inte heller alla som har fysiska förutsättningar för att bli balettdansöser (dressyrhästar). Men man kan dansa ändå och göra så gott man kan med det man har (och ha väldigt roligt på vägen), även om man aldrig kommer att vara med i Svansjön (GP). 
  
Nuno Olivieira skrev också i sin bok att om hästen är spänd i piaffen kommer utförandet aldrig att bli vackert.
  
Ha en fortsatt bra söndag.
/Hästnörden
  
Instagram: astridhedman
 


Läst 44008 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
21
2017

Jag har gått på moln hela gårdagen då jag blev hästägare igen efter många år utan egen häst. Det är en fölis som heter Renoir TH. Han är uppfödd i Sverige av Christian Hansson och Ulrika Hübinette. Pappa är St Schufro och mamma är Rascalita från Romancero H - Donnerhall - Pik Bube. Att detta överhuvudtaget är möjligt beror på Ulrika som har valt att sponsra mig med hennes halva av fölet. Jag har inte ens ord för hur tacksam jag är över att hon har valt att satsa på mig och ge mig chansen att få utbilda och tävla en riktigt bra häst. Jag är nämligen övertygad om att Renoir TH kommer att bli något alldeles extra <3

Det känns lite som ett nytt kapitel i min hästkarriär. Spännande även om det är ett tag kvar innan det är dags för R att börja arbeta. Han ska få gå kvar hos Christian tills han är 2,5 år. Då ska han komma hit. Tur att tiden går fort ;)

Här kommer lite bilder på honom och som ni kan se så gör han redan piaff!

Tänkte skriva ett längre inlägg om just piaff på söndag.

Instagram astridhedman
 

Trevlig helg alla <3

/Astrid


Läst 30953 ggr Kommentarer Kommentera

En vecka går fort när man har roligt. Förra måndagen fick jag hämta upp världens bästa Maria Eriksson på flyget i Porto. Träningsläger! Världens bästa mamma kom tisdag em så det var härligt att ha två av mina favoritpersoner på plats.

Två av mina förebilder, superwomen med känslor <3

Maria var faktiskt väldigt nöjd med mig och hästarna. Phew! Någonting rätt har man gjort i sommar. Jag fick inte alltför många korrigeringar på min sits vilket kändes toppen. Behövde bara påminnas om högeraxeln 2 gånger. De hästar vi fokuserade mest på var Altivo, Enjeitado, Fandi och Giesta. Red även Horus ett par dagar och Maria tror han kan bli riktigt bra i framtiden.

Maria red ganska mycket på hästarna. Jag tänkte stolpa upp vad jag fick jobba med på varje häst. Det är en bra reminder för mig också att tänka igenom vad vi höll på med.

Altivo - Första dagarna fick vi jobba rätt mycket samling. Att han ska gå lite mer av sig själv och att jag kan samla honom utan att behöva förhålla i tyglarna. Hade riktigt härlig känsla i galoppen andra dagen då vi kunde typ galoppera på stället enbart med mitt säte och samlande skänkel. Kul!

I traven har han tendens att kasta fram sitt högra framben och vill inte riktigt böja höger bak. Jag fick tänka att han skulle ha lite mer vikt på höger bogen då jag har förböjt honom till vänster. Jag ska fortfarande ha honom ställd till vänster men tänka att halsen inte ska komma för mycket över vä bog. Fick även jobba med att aktivera höger bak för att få mer böjning i det. Han har varit högre på höger sida i ryggen och känts lite tom under vänster sittben. När han började böja mer i höger bakben kändes det som att han släppte ner den sidan. Jag fick också vara mer om honom med min vänstervad och tänka att jag skulle pumpa upp den sidan. Sista dagen var han ganska trött så då jobbade vi med stretchingen. Han är för stilla i ryggen, speciellt i traven. Jag fick låta honom gå lång och låg och känna att han svingade i ryggen, därifrån kan jag plocka upp honom utan att tappa svinget. Fick även variera att gå från öppna till sluta till förvänd öppna osv för att få igång ryggen. Även där att han ska forma sig efter mina sittben och position. Fick fin känsla så nu ska vi travarbeta lite mer. Blir lätt att jag slarvar med traven eftersom det mest är galopp i we.


Enjeitado - Mjuk som en yllesocka och het som en ugn! Makes sense eller? Det är en ganska bra sammanfattning av vad vi fick jobba med. Även om jag kanske inte tycker yllesockor är så mjuka men om Maria säger att det är så... då är det så ;)

Vi fick göra många "tråkiga" tempoväxlingar på volt i både trav och galopp. Att han ska bli lättare i tyglarna och svara upp lättare när jag vill samla honom utan att förhålla i tyglarna (mjuk som en yllesocka). Att jag är noga med att alltid börja med att gå fram med handen när jag vill länga på steget och känner att han suger på bettet (het som en ugn). Dessa övergångar ska vi nöta så att det blir väldigt lätt och enkelt. Därifrån kan vi utveckla och göra mer skillnad i steglängden. I bytena fick jag hålla kvar min högerskänkel så att han inte kastar ut med baken till höger. Vi jobbade också att han inte ska backa av för mycket i galoppen utan behålla suget även när jag rider bytena. Det var lite samma tänk i piaffen som vi jobbade med sista dagen. Han vill gärna bromsa upp så att jag tappar suget och då kompenserar jag med att dra upp mina skänklar och lätta i rumpan. Nu fick jag verkligen sitta i honom med långa ben medans Maria hjälpte mig från marken. Han ryggade några gånger och då fick jag bara sitta kvar och fortsätta rygga tills han inte ville rygga med, då ryggade vi några steg till och sedan in i piaffen igen. Ur piaffen fick vi träna på att trava ur den, men det behöver vi slipa på. När jag har gjort det i veckan har han hävt sig på så vi ska försöka hitta ett mellanläge. En annan hemläxa vi fick var att korta upp tyglarna i skritt. När jag ska ta tyglarna i den fria skritten så får jag alltid motstånd och han gnisslar tänder. Detta har han gjort sedan jag började rida honom och jag har kanske inte lagt så mycket tid på det. Nu ska jag träna stenhårt och konsekvent med att plocka upp tyglarna mjukt, börja med innertygel och kanske svänga honom samtidigt och lite undan innerskänkel. Så fort han mjuknar och går på tygeln ska jag släppa ifrån mig tyglarna och berömma. Nöta nöta nöta.

Fandi - Unghästridning. I sommar har vi ridit honom mer "in the box". Nu ska han lära sig att hålla sin egen balans och "hitta" kontakten utan att vi tar den. En miljard övergångar med lösa tyglar. Bara hålla honom mjuk, i samma takt och sitta balanserat på honom. Simple as that! Jag gillar verkligen denna häst och jag vet när han har kommit ur sina gamla vanor och grunderna sitter bättre så kommer resten vara plättlätt. Han har massor med kvalité så det blir kul när vi kan börja tävla.

Giesta - Har haft lite problem i galoppen då hon ibland slagit om till korsgalopp och varit rätt spänd i ryggen och lite tittig. Maria red henne 2 dagar och då var det som en annan häst. Jag tror jag har varit lite för ivrig, pushat med nya saker och ridit henne i en för statisk form istället för att variera. När hon har spänt till för något har jag "knölat" dit henne. Nu fick vi lägga massor med volter för att använda böjningen tills hon slappnar av. Lösa tyglar och hitta svinget i ryggen. Ingen korsgalopp när vi var klara med henne. Jag måste komma ihåg att hon bara är riden 1 år även om hon är 6 år. Back to basics och få henne riktigt lydig för skänklarna. Jag tror att jag kommer känna på henne när jag kan börja ställa lite mer krav igen.


Nu blev det ett monsterlångt inlägg. Men summan av detta är nog att förra gången hade jag förböjt och hade för dålig styrsel på både mig själv och hästarna. Då fick jag fokusera på min sits och att sitta mer stilla. Rida hästarna lite rakare och på yttertygeln och vi jobbade en hel del med samling. Det blev kanske lite för mycket utav det arbetet så nu fick jag lösgöra, få hästarna lite lättare och mer självgående. Det jag känner efter att ha ridit en vecka på egen hand är att jag får passa min sits så jag inte blir för yvig igen eller tappar fokus från det. En god sits är A och O! Men väldigt glad att Maria var så nöjd med hästarna och att de kändes fina. Hon är helt galet bra dendär kvinnan <3

Världsmästarhäst och världsmästartränare <3

Mamma var kvar några dagar extra så vi åkte iväg på äventyr i Spanien över helgen.

Vi åkte till Santiago de Compostela och spenderade en eftermiddag där. Häftig stad och vilka byggen. Amazing!

Lördagnatt spenderade vi i Vigo och söndag drog vi till playan. 30 grader varmt. Jag brände mig nästan ingenting (ni kan ju se hur vit jag är) och mamma var en riktig hårding och badade i Atlanten.

Nu är det tomt i huset men mamma kommer snart igen i november då vi ska iväg på nya äventyr om allt går som det ska. På tal om äventyr så har jag ett jättespännande projekt på G. Snart får ni veta ;)

Kram,

Astrid

Instagram: astridhedman


Läst 34023 ggr Kommentarer Kommentera
I dag låter jag min kära vän Barbro gästblogga. Jag blev väldigt rörd över att hon skrivit så fint om mig <3. Du är välkommen tillbaka när du vill :).
   
Hej, jag heter Barbro och jag har varit i Portugal i nästan två år.
I Sverige drev jag en stor anläggning på Österlen med hästar, hotell och restaurang men efter skilsmässa och att ha gått in i väggen så bestämde jag mig för att prova något nytt och jag åkte till Portugal på vinst och förlust. (Mycket på grund av deras fina hästar förstås och drömmen om att få lära mig mer om dressyr.)
När jag kom till Portugal köpte jag en Lusitanohingst som heter Eneias, numera är han valack och är 8 år. Jag försörjer mig på att skriva ridhandböcker tillsammans med en kollega och är grafisk formgivare och gör fortfarande en del jobb åt svenska kunder. Nu har jag dessutom köpt ett hus i en liten charmig by i Sintra utanför Lisbon där jag också hyr ut rum.
 
Astrid var den första personen jag kom i kontakt med innan jag gav mig iväg till Portugal och vi har blivit riktigt fina vänner sedan dess. Vi bor 40 mil ifrån varandra men så fort Astrid har tävlat åt mitt håll så har jag kommit och varit publik och hejat. 
 
Nu bestämde vi att jag skulle komma och vara working student åt henne i en vecka och ta med mig min häst, sagt och gjort, jag stoppade in Eneias i släpet och körde norrut.
 
Jag har ridit och hållt på med hästar sen jag var liten men då mest ridit ut i skogen och hoppat lite, men jag har alltid haft drömmen om att tävla i dressyr.
Så nu 55 år gammal har jag bestämt mig för att gå ALL IN för att nå den drömmen. Att komma till Astrid var ett viktigt steg på vägen för att checka var jag befinner mig.
Jag har under den här veckan fått möjlighet att följa Astrid i hennes arbete med de elva hästarna på Quinta do Bacelo.  Allt från gröna unghästar till arbetet med Enjeitado och Altivo som hon tävlar WE i på hög nivå. Solen har oavbrutet skinit från en klarblå himmel och vi har levt i en riktig hästbubbla och pratat och levt häst 24/7.
Varje dag har varit en tolvtimmars arbetsdag, fodra, borsta, rida, longera, smörja träns..…Vi har också ridit ut hästarna vilket Astrid alltid gör minst en dag i veckan.
Astrid har ett noggrant system där hästarna från att de är unga lär sig att arbeta med kroppen liksidigt och blir därigenom välbalanserade. 
För att kortfattat summera veckans alla ridpass kan man säga att jag gick från klarhet till klarhet. Astrid har systematiskt rättat till min sits och lärt mig att få Eneias att bli rakriktad och mer välbalanserad vilket ju är A och O i all ridning.
Vi har tränat på övergångar, vägar, fattningar, halter och en massa annat och sista dagen fick jag rida ett Lätt A program. Under veckan har jag dessutom fått möjlighet att rida fler av Astrids fina hästar och genom det har jag kunnat ta med mig den känslan upp på min egen häst, Astrid har också vid ett par tillfällen ridit Eneias vilket varit en fröjd att se.
Tack Astrid för att jag fick komma och vara hos dig. Ett minne för livet och en unik möjlighet att få en helhetssyn på ditt fina arbete med dina hästar. Jag är djupt imponerad över ditt lugna och metodiska arbete med hästarna och din målmedvetenhet över att nå dina mål… jag håller tummarna för att det blir en internationell start för dig och Altivo i Paris i höst. 
Barbro och hennes vackra lusitano Eneias.
Vi hann med lite massage också där Barbro fick hjälp med sina spända axlar.
Skrittar av bland vinrankorna.
Eneias
Barbro och Altivo
Uteritt med Ernst och Dakar
Vinskördning!

Läst 36685 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.