Avelsbloggen

De senaste månaderna har det hänt så otroligt mycket och jag känner att jag behöver dela upp allt i olika inlägg annars blir det föör långt att skriva och ingen kommer att orka läsa det. Men i korta drag så har vi varit på Breeders med 2 uppfödningar, sålt en 1-års hingst samt nu i helgen vann vår uppfödning Hpnotiq MJ, äg Linnéa Sellström, Kraffts 4-års championat under Jönköping Horse Show. Han slog till med både en seger i kvalet och finalen tillsammans med Lina Dolk i sadeln. Så stort för oss uppfödare och otroligt kul att HP sätter Stall MJ i rampljuset. Men som sagt mer om varje sak kommer i kommande inlägg.


Hpnotiq MJ aka HP med Lina Dolk i sadel samt ägare Linnéa Sellström.
Bilden är tagen av Elin Dolk.

Jag har under den senaste tiden reflekterat mycket kring våra hästars temperament. När vi har skickat iväg hästarna för t.ex. inridning eller träning och även de hästar vi har sålt, har vi hittills alltid fått positiv feedback på att de är så himla schyssta och trygga individer. Detta sett till att alla har olika mammor och pappor. Jag är nu, efter många år, övertygad om att det är vår fantastiska stoflock som först fostrar dem när de är föl. Alla mammor hjälps åt att fostra varandras barn och alla vet rangordningen dvs en otroligt sund flock. Jag har sedan många år slutat att ta in ston med föl som bara vill komma till oss under sommaren, det blir alldeles för stökigt och skaderisken är då för stor. Även om vi har jättestora sommarhagar, så rent markmässigt skulle vi kunna ha fler hästar, har vi kommit fram till att det inte är värt att förstöra den fina flocken. Vidare är jag även övertygad om att Jonas och min hantering från att de är föl till att det växer upp på lösdrift gör dem trygga vid människor. Sedan finns det förstås vissa föl/unghästar som behöver hanteras mer än andra då de är känsligare eller mer envisa men grundtryggheten har de fått från första dagen hos oss.

HP som föl med husse Jonas 
      
Ett gäng tjejer på bete i somras

Jag och Buzz som var lite känslig i början, så honom fick vi ge lite mer tid och mys.

                    

Jonas, som inte kunde något om hästar när vi träffades, har fått mig att analysera hästarna mer. Han är den lugnaste, tryggaste och mest analytiska människa jag träffat. Obs Jonas jag vill inte ha ngt iom dessa vänliga ord, det är bara ren fakta ;-) Han har verkligen fått mig att vilja se det bästa hos varje häst samt även se vad varje häst behöver. Jag har alltid älskat hästar med särskilda behov, har ngn sagt att det inte går har jag haft som mission att visa att det visst går. Tidigare, när jag var väldigt mkt yngre och jobbade med hästar såg jag nog inte hästen för vad den var utan mer ”Jaha, nu vill den inte det, jäkla häst varför är du så stökig” tex Ju äldre jag blir desto mer allergisk blir jag mot snacket att den hästen är helt dum i huvudet eller den hingsten ger galna avkommor som är helt störda osv osv.
Jag tror överlag att många som har häst idag är för dåliga på att analysera vad deras hästar behöver och vad de har för personligheter. Ta tex vårat sto Greta, hon vill inte stå i en box där hon inte har koll, varför det? Jo hon är vårat ledarsto. Hon vill vidare inte att man drar i henne vid tex lastning, gör man det eller börjar hetsa så kan man lika gärna ställa in henne i boxen och göra ngt annat den dagen. Jag har så många gånger fått höra att sätt på henne en kedja så kan du lättare hålla emot, jo jag tackar för det tipset men det är inget som kommer att hjälpa. Låter man henne dock kolla in läget och lägger en lina bakom rumpan så går hon på direkt. Detta nedärver hon till sina barn vilket vi nu med 5 avkommor lärt oss att alla blir likadana. Alla hennes avkommor tar även längre tid att rida in då de är extremt beröringskänsliga samt likt mamma häst har stor integritet. ”Vem är du som ska hålla på med mig nu, dig känner inte jag” Ger man dem denna extra tid så går det bra men hade man hetsat på dem eller gjort dem osäkra vid inridningen hade de lätt kunnat bli problemhästar. När de sedan väl är inridna så är de hur coola som helst. Ta vår uppfödning Indy MJ som ett exempel. Det tog drygt 2 månader att rida in honom, likt syskonen otroligt känslig och det tog ett bra tag att komma upp på ryggen på honom. När han sedan var inriden och efter lite semester åkte till Unghästverkstaden för att förberedas inför unghästtest fick han absolut högsta betyg i allt och då var och är han fortfarande hingst.

Med detta sagt, bara för att de har en viss stam så behöver det inte betyda att de blir knäppa. Det är hur vi hanterar deras personligheter som är avgörande. Går du in med inställningen, som tyvärr väldigt många ryttare gör, att den är dum i huvudet för den är efter den hingsten så är det självklart att hästen blir därefter. Lägger du dessutom inte tid på att vara med unghästarna som går på tex lösdrift så kommer de känsligaste hästarna bli otrygga med människor och i en förlängning kommer det att skapa stora problem. Ger du dem tid och funderar ut hur du kan ge hästarna de bästa förutsättningar kommer du har större chans att lyckas riktigt bra.

Nu måste jag ut och börja med kvällspasset. Ta in hästar, kvällsfodra samt kvällsmocka lösdriften.

Följ oss gärna på Instagram @mariaoscarius


Läst 20666 ggr Kommentarer Kommentera

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.