GHS16-kollen

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
27
2016

Tinne Vilhelmson Silfvén tvåa i världscupfinalen


Uppdatering, klockan 16.43: 
Det var en besviken Patrik Kittel som mötte upp pressen efter ritten. 
– På ett sätt är jag nöjd och tycker att han var duktig. På ett annat sätt är jag besviken på mig själv att jag tog in honom på prisutdelningen (i fredags, reds anm.).
Patrik vet att Scandic blir skärrad när det är dags för prisutdelning, därför brukar han ta med en häst till, som agerar "prishämtare". Men till Göteborg gjorde han inte det.
– Jag ville inte verka högmodig och ta med två hästar. Men så här i efterhand inser jag att jag borde ha gjort det.
Nere på framridningen såg Scandic avslappnad ut, något som Patrik bekräftar.
– Då var han jättelugn och fin.
Men efter ritten inne i arenan kom Scandic i hög fart ner mot stallgången, han ville inte vara kvar därinne. 
  
Älskar publiken i Göteborg
Även om det är just den stora publiksiffran och entusiasmen som skapar problem, vill Patrik inte skylla ifrån sig på dem. 
– Det är en underbar tävling och en härlig publik. Jag älskar när de klappar när man rider in, det vill jag att de ska göra, man känner sig så hedrad över att vara här.
  


Patrik lämnar framridningen.


På väg in mot tävlingsarenan.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering, klockan 16.35:
Tinne slutade tvåa, Hans Peter Minderhoud vann och trea blev Jessica von Bredow-Werndl på Unee BB från Tyskland. Patrik slutade fyra och Emilie Nyreröd på 14:e plats i sin finaldebut.
  
  

Publiken älskar Patrik Kittel och Watermill Scandic, och kärleken är besvarad. Ekipagets ritt innehöll ett par missar, bland annat taktinslag i skritten, och domarna gav dem 78,946 procent. Patrik såg besviken ut.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering, klockan 16.15:
  

Hollands Hans Peter Minderhoud och Glock's Flirt genomförde en till synes perfekt kür och gick upp i ledning med 82,357 procent. Minderhouds sambo Edward Gal fick den här gången nöja sig med att följa finalen från läktaren, eller som när Hans Peter red, från "kiss and cry corner".

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering, klockan 16.10:

– Jag började nästan grina när publiken ställde sig upp. Vilken ritt, det är ett av deras bästa program någonsin. Jag fick verkligen gåshud av att titta på, utbrast Tinnes tränare Louise "Lussan" Nathhorst efter ritten.
Tinne själv strålade av lycka när hon mötte pressen.
– Vilken stämning, vilken känsla. Han var verkligen på hugget i dag, men fin att rida.
Att hon skulle rida piruett på en hand hade hon i bakhuvudet, men det var först inne på banan hon kände att det kommer gå.
– Jag har hela tiden velat göra det, och nu känns det kul att allt stämde. Jag är jättenöjd, det är en av våra bästa ritter.
Var du nervös inför i dag?
– Nervös på ett bra sätt skulle jag vilja påstå. Jag var sugen på att rida och visa vad vi kan.
Beskriv stämningen i arenan.
– Den är obeskrivlig, man får en sån känsla av publiken och Don Auriello har aldrig gått så här fint.
  


"Där satt den."
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering, klockan 15.55:

Han gjorde det igen, "Anton", strulade lite i den inledande halten. Men efter det blev det i stort sett en felfri uppvisning av Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello. Efter ritten belönades de med 81,429 procent, publikens jubel och stående ovationer. Ekipaget leder när fyra ryttare återstår.
  

Tinne bjöd på piruetter med tyglarna i en hand.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering, klockan 15.30:
Den andra halvan av startfältet är i gång och det är här, där bland annat Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén finns, som vinnaren rider.
  

Snackisen som inte blev en snackis den här gången. Ryskan Inessa Merkulova har ridit på över 80 procent på hemmaplan, i nivå med Charlotte Dujardin och Valegro. I dag blev det "bara" 78,304 vilket placerar henne på andra plats när sex ekipage återstår.
  

Så här glad var tyska Fabienne Lütkemeier efter sin ritt på D'Agostino FRH, som tog dem upp i ledning med 78,339 procent.
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering, klockan 14.32:
  


"Godis pappa, godis!" Det utbrister en strålande glad Emilie Nyreröd när hon kommer ut från banan. Hela teamet klappar om Miata och Emilie blir överöst av beröm från sina närmaste.


Emilie vill att pappa ger godis till Miata direkt.


"Vänta, jag kommer!" Inget får komma emellan under Miatas godisstund.


Hela teamet klappar om Emilie och hästen.
  
– Det känns helt underbart! Vi var lite ringrostiga i fredags och jag ville verkligen visa vad vi kan. Nu har jag fått göra det, säger Emilie efter ritten.
Inte nog med att det var hennes första världscupfinal, hon passade även på att debutera med en helt ny kür i dag.
– Jag har inte tävlat så mycket för jag ville lägga fokus på min nya kür. Det blev lite extra nervöst över hur Miata skulle reagera inne på banan, han är ju så van med den gamla.
Men Emilie hade inget att vara orolig för, några småmissar glömdes bort när hon senare red en fantastisk piaff och avslutade med rejält höjd svårighetsgrad.
– Det var tanken att göra den svårare. Min första kür har blivit för enkel.
Hur nöjd är du?
– Det kändes inte som att jag kunde göra det bättre i dag, så jag är jättenöjd.
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering, klockan 14.20:


Miata sträcker ut ordentligt i ökningen.
  
Emilie Nyreröd och Miata gjorde en utmärkt uppvisning med några små missar. Nytt i programmet var galoppiruett från skritt och ut i skritt direkt efteråt. 
Så här kommenterar förbundskapten Bo Jenå ritten:
– Hon gjorde det så bra hon kunde med denna nya kür. Starkt att gå in i en final och prestera så bra, sista piaffen var riktigt bra.
Domarna belönade Emilie och Miata 73,143 procent och en andraplats så här långt.
  


FÖRHANDSINFORMATION

Klockan 13.15 startar världscupfinalen i dressyr med küren. I år finns det god chans till svensk seger genom Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
I den inledande küren slutade Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello tvåa och Patrik Kittel på Watermill Scandic trea. Vann gjorde Hans Peter Minderhoud och Glock's Flirt från Holland. Emilie Nyreröd och Miata gör debut i världscupfinalsammanhang. De hade en miss i Grand Prix vid inledningen till diagonalen med byte i varje, annars var det en bra ritt.
  
Starttider för de svenska ekipagen:
14.05 Emilie Nyreröd/Miata
15.40 Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello
16.20 Patrik Kittel/Watermill Scandic
  
SVT direktsänder finalen i kanal 1 med start 13.00.

Start- och resultatlistor
SVT Play, sändningen startar 13.00
FEI TV, betalkanal
 


Läst 23423 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
27
2016

Dansk seger i Young Rider Cup



  
Det blev dansk seger i Young Rider Cup genom Martin Knudsen och Candy K. Ebba Falkenklev och Duchesse van de Zuuthoeve kom tvåa och Cecilia Danielsson och Gant trea.
  
Text och foto: Annika Grundberg
  
Fem ekipage gick till omhoppning, där Martin Knudsen var överlägset snabbast med över en sekund till godo på tvåan.
– Jag har haft hästen länge men den är lite speciell, så det är först nu det har börjat gå bra, säger Martin efteråt om det elvaåriga stoet.
  


  
Debut för Ebba och Cecilia
För både Ebba Falkenklev och Cecilia Danielsson var det debut i Scandinavium.
– Det var häftigt att rida in på banan, säger Ebba och Cecilia fyller i:
– Det var en magisk känsla.
– Jag började rida 1,45-klasser i samband med att jag kvalade hit, så jag rådgjorde med min tränare Alexandra Eriksson och vi bestämde att jag skulle ta det lugnt, berättar Cecilia.
– Jag red för att vinna, men vi gjorde det väl avvägt, säger Ebba.
  
Vill få egna framgångar
Ebbas häst har rutin, med bland annat SM-guld tillsammans med Elin Jansson. Men nu vill Ebba skapa egna meriter med hästen och framgången i Scandinavium är en god början.
– Jag vill göra egna resultat med henne nu, jag satsar på att rida nationshoppningar i år och på att starta internationellt. Vi tar det tävling för tävling.

Resultat


Läst 21486 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
27
2016

”Varför har inte tanten hjälm?”



  
Hippsons utsända på Eurohorse, Anna Carlsson-Käck, förundras över att det inte verkar vara hjälmtvång under uppvisningarna på mässan. Och frågar de ansvariga varför.


Text & foto: Anna Carlsson-Käck

Paddockprogrammet inne på Svenska Mässan har varit ett givet inslag i tio-tolv år. Det är populärt och lättillgängligt, och det är ofta helt fullt runt staketet och på den lilla läktaren utefter långsidan.
Under den ena programpunkten pratas det säkerhet, handskar, stålhätteskor och vikten av att bära hjälm vid all ridning och gärna även vid hantering av hästarna. I nästa handlar det om cowboys i full fart med filthattar på huvudet, alternativt är det en rasuppvisning där det både stegras och slås bakut med barhuvad ryttare på ryggen. Det må vara hur skickligt och kontrollerat som helst, men vilka signaler ger det?
Publiken runt paddocken är ofta av yngre modell och barn tar som bekant efter vuxna. Viss förvirring råder och man kan inte annat än hålla med den lille killen som drar sin pappa i ärmen och undrar: ”Men varför har inte tanten hjälm?”
– Vi ser paddockprogrammet som ett komplement till tävlingarna inne på Scandinavium. Här vill vi visa bredden inom hästsporten med allt från trav till western och det mesta däremellan, säger Klas Pettersson som är affärsansvarig för Eurohorse.

Och med önskan om att visa bredden smyger det även in hjälmfria inslag?
– Vi är medvetna om att det är så, men vi kan inte gå in och kräva hjälm. Det är svårt när man vill visa på olikheterna mellan disciplinerna, menar Helle Dahlgren som ansvarar för paddockprogrammet.
Hon syftar framför allt på den livsstil som western representerar och att det där är allmänt vedertaget att rida utan hjälm. Även om allt fler av westernryttarna ses skydda huvudet numera.

Hur ser du på rasuppvisningar utan hjälm?
– Ja, det var däremot en överraskning att det var så. Jag trodde faktiskt att de bar hjälm. Vi är så noga vi kan med säkerheten och tar till oss den kritik som kommer. Man kan alltid bli bättre.

Kan man tänka sig att ryttarna innan eventuella hjälmfria uppvisningar åtminstone berättar för publiken varför de väljer att inte ha hjälm?
– En mycket bra idé. Jag ska titta på detta redan i dag (intervjun gjordes i fredags, reds anm.).


Läst 23444 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
26
2016

Lördag: Danskt i ungdomstoppen



Emil höll ledningen hela klassen.
  
Lördagens sista klass inleddes av danska ryttaren Emil Hallundbaek och Early Morning Mist. Han satte ribban direkt och visade sig vara omöjlig att rida förbi. Tiden 55,54 gav segern och 7 500 kronor i prispengar.
  
Andra- och tredjeplatsen gick till två norrmän, där Pål Flam och Jean Darc var sekunden snabbare än Johan-Sebastian Gulliksen på Chaloubet. Bästa svensk blev Frida Mårtensson på Vayello.
  


Frida och Vayello har goda tävlingsnerver.


Resultat

Foto: Annelie Lundkvist


Läst 11873 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
26
2016

Henrik: "Nu är loppet kört"



Henrik och Giljandro van den Bosrand – vilket team!
   
Lördagens runda, inför en knäpptyst hemmapublik i Scandinavium, resulterade i en rivning för Henrik von Eckermann och Giljandro van den Bosrand. Resultatet tar vårt svenska hopp till slutfinal, men han är inte nöjd.
  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
  
När Henrik red in på banan kändes det som att taket skulle lyfta, men när han fått startsignal kunde man höra en knappnål falla. Det såg länge ut att bli en felfri runda för Henrik, men så föll näst sista hindret. Vi möter upp en väldigt besviken ryttare efter ritten.
– Nu är loppet kört. Det spelar ingen roll om det ser bra ut när man river ett hinder, säger han.
  


Den sista kraften fanns inte över oxern. Foto: Annelie Lundkvist
  
Dock räcker detta fortfarande för att Henrik ska gå vidare till måndagens avslutande runda. Men han bryr sig inte om totalplaceringen längre.
– Det är en klass i klassen på måndag, jag får koncentrera mig på det. Det känns så surt att det inte håller i mål, om jag slutar tia eller elva spelar mig ingen roll.
  


Hingsten tar i ordentligt när han hoppar.
  
Ahlmann storsegrade 
Det blev en fartfylld omhoppning, där Christian Ahlmann segrade med Taloubet Z. Han har bytt häst efter gårdagens åttafelsrunda och hade drygt fyra sekunders marginal till andraplacerade Denis Lynch på All Star 5. Christian och Denis var de enda felfria ryttarna i omhoppningen. Henrik slutade på 14:e plats.
– Taloubet är en Ferrari. Jag tog Colorit i går för att spara på honom, det var en chansning och gav en dålig start. Men i dag är jag nöjd och vi har en dag kvar, sa Christian på presskonferensen.
  


Taloubet Z – en Ferrari enligt Christian.
   
I ledning inför måndagens finalrunda ligger förra årets segrare, Steve Guerdat.
– Jag är väldigt glad och vet att hästen kan. Vi har inte hunnit lära känna varandra tillräckligt väl ännu och har haft flera fyrafelsrundor under förra året. Men jag kommer definitivt att rida bättre än jag gjorde i Las Vegas, säger Steve med ett skratt på presskonferensen. (I Las Vegas kom han på ett stort avstånd till sista oxern, hela hästvärlden hade nog hjärtat i halsgropen.)
  


Steve Guerdat ligger i totalledning.

Resultat


Läst 18479 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
26
2016

Dags för omgång II i världscupen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.


Foto: Tomas Holcbecher
  
Då var det dags för världscupfinalens andra omgång. Henrik von Eckermann ligger bra till inför dagens klass, och måste vara bland de trettio bästa ryttarna efter i dag – då blir det final.
  
Nedan ser ni banskiss, startlista och länk till sändningen på SVT. Titta in på Hippson efter klassen, då ska vi prata med Henrik.
  
Missa inte Annelie Lundkvists bildspel från bangången högst upp i inlägget!


Till livesändningen
Startlista


Läst 18582 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
26
2016

Juri Sokolovski vann unghästklass


Sverigebaserade Juri Sokolovski, tävlandes för Estland, vann unghästklassen som var en tidshoppning över 1,35-hinder. Detta med Noveau. Det var en lång bana som de sjuåriga hästarna tog sig an, segertiden var 74,93 sekunder.
  
Text foto: Annika Grundberg
  

Daniel Svensson, till vardags hopplärare på Strömsholm, kom tvåa med San Siro. Han var närmare fem sekunder långsammare än segraren. Py Jägerden och Jitske van het Kastanjehof vann unghästklassen i går, men fick i dag nöja sig med en niondeplats då en bom föll.
  


Victoria Almgrens Elpee tog en runda på egen hand.
  
Victoria Almgren och Elpee hade något riktigt bra på gång, men vid näst sista hindret tog det stopp. Elpee vägrade och Victoria föll av. Därefter bestämde sig Elpee för att dra några repor i egen majestät runt banan innan hon lät sig fångas in. Ryttaren kunde lämna banan på egna ben.

Resultat 


Läst 17202 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
26
2016

Prisutdelarnas kläder får uppmärksamhet




Prisutdelarnas kläder här på Gothenburg Horse Show har blivit lite av en snackis. Vad säger ni om kläderna som, enligt H&M Sport, har "tydliga streetwear-influenser i olika toner av blått"?
  
Även om det inte syns alltför tydligt på bilden har personalen även vida byxor, ett av kollektionens nyckelplagg, och skor med silverfärgat läder.
   
Hiss eller diss?


Läst 9426 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
26
2016

Inför final II – se Henriks första runda igen


Klockan 18.00 startar världscupfinalens andra omgång i Scandinavium. Henrik von Eckermann går ut sent i startfältet, tack vare gårdagens fina resultat. Se första rundan här:

Till sändningen


Läst 7326 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
26
2016

Känslosam utdelning av insamlade pengar



Till slut kunde Douglas inte hålla tillbaka tårarna.
  
När det stod klart att Douglas Lindelöw inte skulle få behålla Casello slöt ridsport-Sverige upp och samlade in pengar. I dag skänktes dessa till välgörenhet, vid överlämnandet blev det känslosamt.
  
Text och foto:
Annelie Lundkvist
  
Totalt samlades det in 252 011 kronor via Facebook-gruppen "Rädda Casello åt Douglas Lindelöw". Initiativtagare till gruppen var Ronja van Doorn, som även hon deltog vid överlämnandet.
– Det är blandade känslor i dag. Jag är så klart glad över engagemanget och hjälpen jag fick under den svåra tiden, därför vill jag nu att vi ger pengarna till barn och hästar som har det svårt, säger Douglas till Hippson innan han går in i arenan.
  
Överräckande på Douglas initiativ
För ryttaren stod det tidigt klart att han ville tacka alla för hjälpen, detta på ett större sätt än att bara skriva på Facebook.
– Det här är en möjlighet för mig att tacka alla för engagemanget från gemene man.
Men att det skulle bli så här känslosamt hade han nog inte förberett sig på. När han mottog Barncancerfondens maskot och fick höra att den ger barn styrka och hopp i sin sjukdomstid brast det.
Tårarna fortsatte att rinna och gjorde det svårt för Douglas att säga allt han hade på hjärtat.
– Att förlora en häst är inget mot barncancer. Man får lite perspektiv på sina problem, sa Douglas redan innan till Hippson.
Barncancerfonden fick en check på 150 000 kronor och Svenska Hästars Värn fick 102 011 kronor.
  


Ett tack från Barncancerfonden som värmde.


Douglas fick en bamsekram.


"Ronja, du är ingen rövardotter, du är en ängel."


SHV får ekonomisk hjälp till verksamheten.




Läst 20396 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 6 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.