Marie Ryman
NOV
15
2011

 

På förmiddagen kom en grupp barn med svårare funktionsnedsättningar. En stor del av deras besök handlade om att vara nära hästen, klappa, känna lukten, värmen från andedräkten - det är många sinnesintryck att ta in. Jag ska skriva ihop ett längre inlägg om den här delen av verksamheten, för den är verkligen värd att uppmärksammas. Lite finns att läsa här

 

Lilla Viking var en riktig pärla, stod blickstilla och lät dem klappa, smög försiktigt, försiktigt närmare när han märkte att de som var lite spända började slappna av. Mig buffar han på som vanligt, men barnen är han så försiktig med. De som kunde red sedan en liten stund.

 

Mitt på dagen var det intstruktörsridning för Eva-Karin Oscarsson, superkul! Siwan får allt en liten guldstjärna idag. Det blev lite manfall på eftermiddagen på grund av sjuka barn, så på eftermiddagen hoppade jag in och höll ett par lektioner för bland annat en grupp autistiska barn.

 

Visst skiljer det sig ganska mycket från en vanlig lektion, men samtidigt är mycket sig likt - hästarna görs i ordning tillsammans i stallet, ridningen blir väldigt individanpassad. De som leder, föräldrar eller assistenter, samspelar mycket med barnet. De skrittar över bommar och tränar på att stå upp, går mellan konor, övar på att rida lätt i traven, men de gör allt i sin egen takt.

 

Vilken bredd det finns inom hästverksamheten ändå, från att handla om sport på elitnivå för en del, till en stunds klappande på en mjuk hästmule - som betyder minst lika mycket andra.

 

 

 

 


Läst 27074 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
14
2011

 

Herregud vad höstigt det har blivit, den där tillfälliga värmen är spårlöst försvunnen och plötsligt är det mest bara mörkt och kallt! Jag gillar egentligen när det är mörkt ute, det är mysigt på något sätt. Eller gillade, snarare, men vi tar dagen från början först...

 

Jag red Solo på Strömsholm på morgonen, och sedan åkte jag till Nyby Torshälla för att ha en privatlektion. Mötte två glada och ridsugna elever bland ett stort gäng flätandes och ryktande barn som förberedde sig inför dagens klubbdressyr. 

 

Efter lektionen förberedde vi för tävlingen och sedan intog jag sekreterar-rollen. Imponerande startlista med över 40 starter, som visserligen tunnade ut lite efter några strykningar, men ändå! Först ut var en klass kallad "vild och busig" där de tävlande red ett dressyrryttartest i grupp.

 

 

Programmet lästes upp högt, superenkelt och alla kan vara med! Det är inte så lätt att få eleverna att börja tävla dressyr, men genom att göra det enkelt och roligt vågar fler prova. Tre placerade var det, och alla som fått över 50% fick rosett.

 

Klasserna fortsatte sedan, valfritt program reds och man tävlade om placeringar med sin procent, så det blir som ett sorts handikappsystem där alla kan tävla mot varandra. Privathästarna fick en egen klass. 

 

 

Många snygga ritter såg vi, och efter några timmar var det klart. Jag och Sofie skrämde upp varandra sådär lagom med läskiga historier medan vi släckte och låste. Måste erkänna har hört lite för många sådana på sistone, jag har aldrig varit mörkrädd men nu sitter jag till och med på helspänn när jag kör bil på kvällen, haha! 

 

Men, jag överlevde hela vägen hem, packade höpåsar till min häst med bara lite småpanik och aningens höjd puls, och låste lägenheten noga när jag älgat in från bilen. Duschade säkert en timme för att tina upp, och sedan, sedan dog jag. Somnade innan jag haden hunnit kolla under sängen...

 

 

(Till mitt försvar måste jag säga att det inte bara är jag som håller på så här! Kati kan inte sova och låser också jättenoga om sig numera, tsss :))

 

 


Läst 25593 ggr Kommentarer Kommentera

 

Öppet hus igår blev väldigt lyckat, riktigt kul att det kom så många! Kunde ju inte hålla mig borta, jag och Kati berättade om hippologen för ett fullsatt knytpunkten. Tyvärr såg inte så mycket av showen i röda ridhuset, med bl a clinic, skolmästerskap i hoppning, brukskörning, kadrilj, info om utbildningarna, mm.

 

Jag och Nina låg nämligen på mage i hinderförrådet och ritade påsar under tiden, vi hade en fyra man stark hejarklack till skolmästerskapen så vi kröp in i påsarna och svängde runt uppe på läktaren, vågade inte prassla för mycket men vi var allt snygga ändå!

 

Ryktet säger att de där påsarna ska gästspela på diverse luciashower på ridskolor i krokarna, om någon planerar att göra en egen remake får ni lova att filma och skicka! Man kan säkert muta dit oss också, vi gillar fika till exempel.

 

Sjukt kul live är det, en påse i månaden rekommenderas till alla, omöjligt att inte skratta vare sig man är i eller står brevid...

 

 







Läst 25161 ggr Kommentarer Kommentera

 

Ultuna tur och retur på fredagen. Fortfarande inte fräsch, oj vad utdraget det här börjar bli... Det går sakta åt rätt håll men inte helt utan komplikationer. Snart läge att börja överväga artroskopi, att gå in i en led är inget man gör utan anledning med tanke på riskerna, men snart är vi nog där...

 

Ja det här med hästar är ju ingen dans på rosor, och alla hamnar vi nog i sånt här någon gång. Jag har haft jätteflyt tidigare, tror inte ens att jag har behövt stryka mig från en tävling innan det här året, men jag får min beskärda del nu.

 

Mest synd är det så klart om häststackarn, han tycker inte tillvaron är speciellt roande, men vi får härda ut båda två. Det går åt mycket morötter och äpplen och kli under hakan för att hålla honom på bra humör.

 

Det får helt enkelt ta den tid det tar, och förhoppningsvis blir det bra någon gång. Då ska vi ha så här roligt igen :)

 

 


Läst 24853 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
10
2011

 

Idag var det en betydligt kortare dag, åkte med Ida till ridskolan där vi hjälpte till med morgonstallet, och sedan kom tre elever från Ärstaskolan, en träningsskola för barn med olika funktionshinder. Alla tre lyste som solar efter att ha vågat trava en liten bit på lilla russet Viking, så roligt att se!

 

Samtidigt var ett dagis på besök, de fick prova på att rida ute i paddocken istället. Alla kommunens dagis bjuds in till att komma alldeles gratis, och det verkade vara uppskattat så förhoppningsvis hittade vi nya små elever bland besökarna. 

 

Jag fick ett spontant finbesök hemifrån också, så vi åt lunch hemma på Sofielund innan jag begav mig till skolan för att planera inför öppet hus på lördag, där jag och Kati ska berätta om hippologprogrammet. Vi ska pyssla mer med det i morgon kväll.

 

När jag ridit på min kuse, och snyggat till honom inför morgondagens veterinärbesök (peppar peppar), så åkte jag hem till Sofhie som ligger i sin säng och rullar tummarna om dagarna... Inte hennes favoritsysselsättning precis, jag tog med mina kompisar Ben&Jerry hem till henne häromkvällen och jag tror det lindrade smärtan lite. Dock blir det svårt att fördriva 2 månader med att äta glass för att stå ut, någon med erfarenhet som har tips på hur man fördriver dagarna utan att bli galen?

 

Åt middag där (självservering) och avslutade dagen med att rida på hennes häst. Min hemliga plan är att göra hopphäst av honom under hennes konvalecens och sedan omärkligt byta ut Mistral mot honom, vi får se hur det går...

 

Men först Ultuna i morgon, håll en tumme för oss! 

 


Läst 25652 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
10
2011

 

Gårdagen var lång men händelserik, man har aldrig tråkigt på det här stället :)

 



Det är inte varje dag man är klar med morgonmockningen innan solen har gått upp, men jag anade att jag skulle tacka mig själv för det här senare på kvällen. En ridtur i rosa morgonljus var helt okej det med.

 

Halv nio infann jag mig på Nyby Torshälla, där Sofie Ekman är ridläraren jag mestadels stalkar. På förmiddagen hade hon teori med Realgymnasiets ettor, som startade upp ett projektarbete om hästens sjukdomar. Efter lunch red dem, och på eftermiddagen hade jag lektion med högstadieelever från två olika skolor som var där på sitt elevens val. Då var jag glad att vi varit så pass mycket i stallet at man hunnit lära sig namnen på hästarna, kan man varken namn på elever eller ponnys blir det knepigt när det är elva i ridhuset samtidigt... :) Men det gick ju fint.

 

 

På kvällen var jag med på Sofies lektioner, två av grupperna tränar för fullt på kadriljprogram som de sedan ska visa upp nästa söndag. Grupperna tävlar då mot varandra, de spexar till det med utklädnad och har valt musik till. Dom är grymt laddade vill jag lova! Ridlärarna också har jag förstått :)

 

Det kommer ut så många bra saker ur att rida kadrilj, dels stärker det vi-känslan i gruppen att få träna och visa upp något tillsammans, och för den egna ridningen är det också utvecklande - alla elever måste vara aktiva och koncentrerade hålla koll på varandra, anpassa tempot, rida fina vägar, och så vidare. Svårighetsgraden på kadriljen anpassas så klart till gruppen, de yngre rider på led i skritt och trav, de äldre gör lite mer avancerade saker.

 

Sista lektionen för dagen var markarbete, och där red jag med själv på lilla Måns. Och ja, jag tackade mig själv för att jag klivit upp tidigt och ridit, kudden var extra skön igår :)

 

 

 


Läst 27116 ggr Kommentarer Kommentera

 

Bildbevis från idag, vi hade hur kul som helst, bra övningar och Siwan var så duktig så :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaninbäbis, tre veckor, tar första ridturen

 

Matchar bra tycker jag allt :)

 

Räknade lite baklänges på min morgondag, och insåg att jag måste sitta till häst sådär 06:15 i morgon. Maraton-praktikdag väntar så för att komma hem innan midnatt, bokstavligt, så får man börja i tid. Hejsvej!

 


Läst 27967 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
07
2011

 

Det känns bara fint med måndag igen så att man får lite mer rutiner att hänga upp livet på. Vi började dagen med personalmöte där vi gick igenom veckan, nu är det dags att vara med på lektioner mer. Vi fick även två ansvarshästar var som vi kommer rida under praktiken. Att det läggs en hel del tid på att personalen rider hästarna är guld värt för alla, både elever och hästar.

 

Arbetet som görs varierar från häst till häst, eftersom de ska orka gå lektioner får man anpassa arbetet så att de inte blir för trötta av det. Vissa kanske behöver uppdateras för sidförande hjälper, en annan behöver allmänt stärkas, en tredje behöver få bättre självförtroende i hoppningen, och så vidare. Med andra ord är det inte egen färdighetsträning, utan man rider för att de ska fungera på lektion.

 

Så under dagen red jag mina två hästar, var med på två lektioner för elever med olika funktionsnedsättningar, och hux flux var dagen slut. Imorgon är det instruktörshoppning för Erik Berggren, det blir skoj att hoppa ponny igen! Måste nästan filmas känner jag...


Läst 25844 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
07
2011

 

Den började bra, helgen, men nu på söndagen stöp det utför. Sofhie fick sig en flygtur och landade väldigt hårt, med frakturer i ländryggen och brutet revben blir det ingen ridning innan jul för hennes del. Hon kommer behöva en stor dos Brad Pitt för att genomlida de närmsta månaderna. Tur att jag har resurser, men stackars stackars!

 

Vi har inget vidare flyt med avramlingarna i år, det här var det trettonde (...) strecket på vår Wall of Shame. Jag gjorde ett inhopp och hade stalltjänst medan Kati sällskapade henne på sjukhuset. Hon hade i varje fall lyckan att ha en TV på rummet, och för att lätta upp det hela skulle de kolla om det fanns något bra att titta på. Världscupen, timing! Efter ett par ekipage var det Eric Lamazes tur, och så DÖR Hickstead. Så fruktansvärt sorgligt, vilken skitdag det har varit.

 

Min lilla häst kändes dessutom plötsligt sämre idag, han som ändå gått åt rätt håll tidigare. Dags att dra täcket över huvudet och samla kraft. Någon gång kommer man ut på andra sidan. 

 

Vissa dagar är det bara svårare att se meningen med allt.

 


Läst 25003 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
06
2011

 

... kanske man kan kalla det, men uppgrusade hagar är verkligen toppen. Lektionshästarna har en stoor grusad hage med en liten kuperad skogsdel som är naturell, det håller sig riktigt fint och att fodra lunch i direkt hagarna blir inget problem. Kräver underhåll i form så klart, men att slippa leran som annars blir är guld värt för både oss och hästarna.

 

 

 

 

 

 

I  veckan har vi som sagt mest följt stallarbetet dagtid, det har varit som en promenad i parken jämfört med stalltjänsten vi är vana vid annars. Mellan fodring och hjälp med tränsning och hovkratsning har vi klippt och friserat en och annan ponny. Skimlar är bäst, för då kan man rita med tuschpenna först :)

 

 

...och sedan är det bara att tuta och köra!

 

Den ideala ridskoleklippningen går fort, gör att hästarna svettas mindre, men samtidigt klarar sig utan varma täcken. Medelvägen blir en halvklippning. Att få det att se snyggt ut är en utmaning, men den här varianten är nog den som blir absolut bäst.

 

Den tar ungefär en halvtimme och ser helt okej ut med sadel på. Att klippa halva huvudet underlättar tränsningen för barnen, man slipper trassla in fingrarna i "skägget" när nosgrimman ska knäppas. (Det där med att klippa hjärtan är inte så tidseffektivt däremot, speciellt inte med en stor maskin, I can tell....)


Läst 25777 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.