Redaktionens pryltips - Djungel av sadelpaddar

Redaktionens pryltips

APR
12
2013

Djungel av sadelpaddar

Vi är många ryttare som använder oss av en padd under sadeln av olika anledningar. En del använder padd för att hästen/sadeln faktiskt kräver det medan andra använder det mest för att det är snyggt. Självklart är det första man ska göra om man misstänker att sadeln inte ligger bra på hästen är att kontakta en duktig sadelutprovare som kan kolla igenom din sadel och hur den ligger på hästen. Kanske är det dags för en omstoppning eller har hästen kanske ändrat sig så pass mycket att det krävs en ny sadel?

 

Oavsett anledning till varför man använder sig av padd under sadeln finns det en mängd olika att välja mellan och vi har gjort en liten djupdykning bland de olika varianterna.

 

En padd som jag inte sett innan och blev lite nyfiken på var denna från Eskadron.

Padden heter "Pro Balance Pad" och består av två delar som sitter ihop med kardborreband. Detta medför att padden är mycket användbar då det enkelt ska gå att ändra storlek på den. Undersidan av padden är gjort av ett anti-slip material så att den ska ligga still under sadeln. Padden är också 0,5 centimeter tjock på ena sidan och 2,5 centimeter tjock på andra sidan samt att man kan använda den åt båda hållen gör den mycket användbar. Beställer man den från Tyskland kostar den 49 euro (ni hittar den här) men den finns självklart att få tag på i Sverige också och kostar då 614 kr (finns här). 

 

 

En annan mycket populär sadelpadd är E.A Mattes fårskinnspadd.

 

 

Padden har en öppen kanal för ryggraden vilket sägs eliminera eventuella problem med tryck i ryggradsområdet. Den är gjord i kraftig quiltad bomull med patenterad stickning på översidan och ett tunt lager med Polyflex, som inte förlorar formen, trots många tvättar. Padden går att få i valfri färg och kostar 1199 kr (ni hittar den bland annat här)

 

 

Denna kombinerade gel- och fårskinnspadden håller sadeln på plats, fördelar vikten och motverkar tryck. Padden har ventilationshål och är gjord i äkta lammskinn. Den ska även vara lätt i vikt och vara av anti-slip material. Priset är 1 483 kr och finns att köpa här

 

 

Det finns ju även så kallade nyckehålspaddar som ska ge en närmare kontakt med hästen, hjälpa ryttaren att sitta längre fram i sadeln och därmed avlasta hästens rygg. Dessa paddar rekommenderas till sadlar som ligger lite i bakvikt.  

 

Nyckelhålspadd från Dyon, kostar 319 kronor här

 

 

Behöver man höja sadelns bakvalv finns det ju även gelpaddar som fixar det. Bland annat denna från Acavallo. 

Tack vara gelmaterialet ligger padden kvar under sadeln och reser sadelns bakvalv. Materialet ska även vara stöt- och tryckdämpande samt kan maskintvättas. Kostar 599 kr och finns här. 

 

 

Horze har även en liknande gelpadd som lyfter bakvalvet, samma princip till ett lägre pris. Kostar 329 kr och finns här

 

Gelpadd för framvalvet från Horze. 

 


Självklart finns det även en gelpadd som höjer framvalvet på sadeln. Den från Horse kostar 299 kronor och finns här medan den från Acavallo kostar 449 kr och finns här

 

Gelpadd för framvalvet från Acavallo. 

 


 

Denna extremt tunna och lätta gelpadden kan användas direkt på hästens rygg eller mellan sadel och schabrak. Håller effektivt sadeln på plats! Eftersom den är så tunn så påverkar den inte sadelns passform. Padden kostar 339 kr och finns här

 

 

Sedan finns det ju gelpaddar som täcker hela sadeln och ska fördela trycket jämnare. Denna variant kommer från Hansbo, kostar 379 kr och finns här. 

 

 

Denna gelpadden är lite upphöjd i mitten. Padden ska också vara stöt och tryckdämpande och ligger på plats tack vare den "klibbiga" gelen. Kostar 599 kronor och finns här.  

 

 

 

Denna padden från Hööks är stoppad med stadigt skum och har uttagbara ilägg så man vid behov kan höja sadeln fram eller bak. Utan iläggen kan padden användas som stötdämpande. Kostar 469 kr och finns här

 

 

 

Populär gelpadd från Akton som fördelar trycket jämnt över hästens rygg. Den ska förhindra tryckskador och skavsår, kan även hindra sadeln från att glida fram. Kostar 1049 kronor och finns här

Sadelpadd från Equiline i stötdämpande material som sägs andas och torkar på mindre än två timmar. Padden består av fyra olika lager med egenskaper som gör att padden ger hög stötdämpning och sprider belastningen till ett jämnt tryck över hela ytan. Finns här och kostar 799 kr. 

 

Klassisk gelpadd från Horze som ger optimal stödabsorption och reducerar tryckpunkter. Finns här och kostar 339 kr. 

 

 

Vad säger ni, har ni någon favorit av dessa eller rent av en favorit vi inte tagit med i inlägget? Dela gärna med dig av dina åsikter gällande sadelpadd! 



Läst 84589 ggr


Mer från prylbloggen

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9614389 ggr Kommentarer Kommentera

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9673287 ggr Kommentarer Kommentera

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9692223 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionens pryltips »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.