Redaktionens pryltips - Rundtur: Bli inspirerad av nybyggda Stall Allatorp

Redaktionens pryltips

APR
04
2016

Rundtur: Bli inspirerad av nybyggda Stall Allatorp

Vi blev kontaktade av Hippson-läsaren Nathalie Steffner, som i ett inlägg på sin blogg visar bilder på sitt nybyggda stall i Fjärås. Med hennes tillåtelse återpublicerar vi delar av texten och några av bilderna – som inspiration till andra stallbyggare. Snacka om fint!
  
Saxat ur Nathalies inlägg:
"Drömmen om ett eget stall har jag haft sedan jag var liten. Jag var inte många år gammal när jag i träslöjden skapade en trämodul av ett stall till mina leksakshästar. Det var välarbetat och lektes med 365 dagar om året. Jag tror att jag var tio år då.
  
I dag är drömmen verklighet... Är det inte helt otroligt? Vissa dagar tror jag inte på det själv. Vissa dagar förstår jag det och lyckan är oändlig. Vissa dagar glömmer jag av det, det är de sämsta dagarna. När jag glömmer att njuta av det fantastiska vi har.
  
Stallet har nio boxar. Eller 8,5 ska vi väl i ärlighetens namn säga. Det är nämligen åtta stora boxar och en mini-box. Utöver det finns en sadelkammare med tvättrum och toalett, samt en foderkammare.
  
Verksamhetsmässigt är målet en levande hästverksamhet med kurser och clinics här på gården. Att hyra in välkända (och kanske okända?) tränare, samt hålla egna utbildningar. Den största drömmen är så klart att själva träna och utbilda hästar. Någon gång i framtiden, då är vi där. Det kommer att krävas blod, svett och tårar men jag välkomnar det med öppna armar. Att få dela detta intresse med min bästa vän och sambo gör saken så mycket mer spännande. Jag ser verkligen fram emot vårt liv här på gården. Vilken dröm vi har att satsa mot! Det känns som att vi är en bra bit på väg.
  
Just nu drivs den dagliga verksamheten genom våra inackorderingar. Vi har fem hästar inackorderade i stallet, det vill säga deras ägare hyr en box hos oss. När man hyr ser det väldigt olika ut i olika stall, hos oss har vi enbart en fullservice-modell. Det innebär att vi sköter alla vardagliga uppgifter kring hästarna såsom fodringar, in- och utsläpp med mera. Hyresgästerna ska alltid ha grovfoder och spån tillgängligt. Varje ryttare sköter själv mockning, förberedelse av foder samt motion av sin egen häst.
  
Nu kommer en liten rundvandring på gården i bildform. Allt är ännu inte klart, men vi närmar oss med stormsteg!"
  
Sadelkammaren

"Jag har alltid haft mina hästar i stall med riktigt dålig plats för umgänge, så det blev en självklarhet att utnyttja plats till att kunna umgås och ha trevligt. Jag vill "uppmana" till att tillbringa tid i stallet, det är en livsstil och plats för livsnjutning vilket är viktigt! Utöver det ville vi kombinera praktisk hästhållning med elegans och en känsla av lite vardagslyx."
  
Tvättrum 

"Här finns en tvättmaskin för allas nyttjande. Varje häst har även två täckeshängare där vi kan torka nytvättade täcken eller eventuellt hänga upp blöta täcken på tork efter en regnig dag i hagen. Dessa är markerade med respektive hästs namn. Även en hylla för förvaring finns.
Utöver denna förvaring har hyresgästerna möjlighet att nyttja vår övervåning på garaget, där det finns fack för att placera eventuella saker som inte används eller täcken som används en annan säsong etc. Det var en viktig del för mig, då vi alltid har haft ont om plats hemma och vi hade svårt att få till förvaring av allt. Ingen hästmänniska har väl för mycket saker? ;)"
  
Toalett

"Har man varit hästtjej i ett flertal år har man lärt sig att uppskatta toalett i stall! Det är inte alltid en självklarhet och jag vet inte hur många gödselstackar jag har kissat på i mina dar. Jisses... Lyckligt nog kan vi även erbjuda dusch om det är så att man ska vidare på ohästiga upptåg efter vistelsen i stallet."
  
Stallet 

"Nio (åtta och en halv) boxar med spolspilta och förvaring. Alla boxarna har vattenkopp med flottör. När vi skulle bygga stallet valde vi att mura upp boxar och jag tycker att det blev urläckert. Varje häst har ett fönster ut mot gården samt ett "fönster" utan glas in till hästen jämte. Med den lösningen som mellanvägg kan hästarna känna lugn och ro för sig själva, samtidigt som möjligheten till socialisering med grannkompisen finns om så önskas.
Det jag verkligen saknar är boxskyltar och det ska bli nästa projekt! I mitten av stallgången har vi valt att lägga en svart gummimatta för att sänka ljudnivån när hästarna går."
  
Foderkammaren 

"Här förvaras allt kraftfoder. Varje häst har två hyllor med tillhörande hinkar för morgon, eftermiddag och kväll. Nedanför står fodertunnorna, märkta med respektive hästs namn. På det sättet kan varje hyresgäst förbereda fodret till sin häst och vid utsatta tider fodrar vi med de märkta hinkarna.
Hinkar och tunnor ingår för våra inackorderade, detta för att vi ville ha det enhetligt. Dock kan det uppfattas overkill och vem vet, om tio år kanske jag tröttnar. Men i dagsläget tycker jag att det är en fröjd för ögat!"
  
Höförrådet 

"Här ser ni bilder på vårt höförråd. Det ligger utanför entrén till stallet. Detta för att lätt komma åt det med traktorn när vi hämtar nya balar. Inne i höförrådet är balen placerad i mitten av rummet och längs kanterna har varje häst en "rad" med krokar där ägarna enkelt hänger upp sina påsar för morgon, eftermiddag och kvällsfordring. Lunchfordringen packar vi åt alla hästar, därför finns ingen krok för detta.
  
För att läsa hela Natalies blogginlägg klicka på länken nedan. Och visst har paret skapat ett riktigt snyggt och praktiskt stall? 

Stall Allatorp - bildbomb och presentation
Nathalie Steffner blogg



Läst 63402 ggr


Mer från prylbloggen

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9582771 ggr Kommentarer Kommentera

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9641669 ggr Kommentarer Kommentera

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9660604 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionens pryltips »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.