Therese
MAJ
26

Tävlingsfredag!

I onsdags så hoppade jag hästarna hemma, de fick hoppa bana. Pigga och fina, LORD så pigg att han fick hoppa banan tre gånger innan han lugnade ner sig!
Igår torsdag så red vi först en sväng i skogen och sedan ett lättare dressyrpass på gräsbanan för att jogga igenom dem inför tävling idag.
Här kommer två videos från träningen:


Idag tävlade jag tre av hästarna. LOVELY och CASH FLOW hoppade guldrundans första kval. LOVELY hoppade felfritt och var jättesnabb, men inte snabbast, vi kom tvåa! CASH FLOW hade ett nedslag men det räckte till trettionde plats av nästan etthundrafemtio starter!
LILL-LADY hoppade felfritt i unghästklassen och fick pris! Så tre starter med tre placeringar, en bra första dag!

Rosetter till hästarna!

Efter prisutdelningen!


Imorgon är det tävling igen, tidig avfärd så nu måste jag duscha och sova, håll tummarna imorgon!


Läst 1440 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
24

Dressyr igår, hoppa idag!

Igår så var det dressyrtrimning för alla hästarna. Vädret är ju helt perfekt så jag red alla hästarna på gräsbanan. Helt underbart!

När jag rider ett dressyrpass så har jag en plan för varje pass, som börjar med att jag travar fram på de stora volterna och även serpentinbågar. Så lägger jag in en del övergångar till skritt.
Nästa övning är kanske lite svår att förklara i text men jag gör ett försök! Om man kommer genom kortsidan i höger varv i trav så rider jag in på diagonalen, två tre steg rakt fram sedan flyttar jag skänkelvikning fram till medellinjen. Rakrikta några steg framåt och sedan sväng ut åt vänster mot fyrkantspåret. Följ fyrkantspåret ner mot kortsidan i en öppna (i vänster varv) Hörnpassering och mitt på kortsidan en galoppfattning. In på den stora volten ett eller två varv i galopp, sedan övergång till trav mitt på kortsidan. Hörnpassering sedan in på diagonalen och skänkelvikning. Rakrikta på medellinjen och vänd höger ut mot spåret. Följ högervarv, rid öppna långsidan ner, hörnpassering och sedan fatta galopp mitt på kortsidan och in på stora volten. Ja, så fortsätter jag tills jag tycker att det känns bra i alla momenten som övningen innehåller. Nyttig och du får igång hästen, den blir mjuk, följsam.

Övning tre börjar vi i trav höger varv genom kortsidan. Sitt ner i traven och rid in på diagonalen och gör skänkelvikning nästan fram till medellinjen, rakrikta några steg framåt och flytta sedan skänkelvikning ut till spåret igen och när du kommer ut till spåret så fatta galopp ut ur skänkelvikningen. Vi är kvar i högervarv hela tiden. Galoppera in på den stora volten på kortsidan och minska volten i galopp som i en spiral in mot mitten. Ett eller två varv på den minsta volten sedan flytta hästen i galopp undan inner skänkel ut till det stora voltspåret. Lite frisk galopp framåt på volten ett varv innan övergång till trav. Trava in på diagonalen i skänkelvikning, rakt fram, flytta ut till spåret och galopp. Fortsätt tills det känns bra. Skritt paus och sedan gör samma övning i det andra varvet.

Förvänd galopp är nästa övning jag gör. Rider mycket förvänd galopp på mina hästar i dressyrjobbet. Det är stärkande. Jag galopperar volter, långsidor, kortsidor.

Sista övningen är galopp runt fyrkanten, på kvartslinjerna, inte fyrkantspåret. Det som gör övningen är att komma bort från väggen/staketet. Börjar i arbetsgalopp en kvartslinje ner, arbetsgalopp genom kortsidan för att på nästa långsida öka galoppen framåt ca tio-tolv steg, sedan tillbaka till arbetsgalopp genom kortsidan. Nästa långsida samla galoppen, riktigt långsamt för att sedan växla upp till arbetsgalopp, genom kortsidan och sedan öka på nästa långsida. Det är för att träna rakriktningen, tempoväxlingar osv. Gör övningen i både höger och vänster varv.
Joggar sedan av hästen i långsam trav.

Såhär kan ett dressyrpass se ut som jag rider. Igår satt jag och gjorde det på sex hästar, och varje häst tar ca 45 minuter, då är den ordentligt skrittad före.
Ett dressyrpass som det här gör jag ca två gånger i veckan med varje häst. Sedan rids de ut i skogen, konditionstränar, hoppar osv. De har en vilodag i veckan då de bara går i hagen. Alla övriga dagar går de såklart också i hagen.
Det jag vill säga är att för att hästarna ska kunna prestera på topp på tävlingsbanan så behöver de tränas ordentligt hemma. Det finns inga genvägar. Ingenting kommer gratis. Man måste träna, ha en plan och inte hoppa över att rida en dag eller två bara för att man är lite trött, vädret är trist eller nåt annat.

Nu ska jag ut och bygga lite hinder och hoppa hästarna, ska bli kul!


Läst 9015 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
22

Ny vecka!

Nu är det måndag och jag är ganska så trött! Hela helgen har jag jobbat eller umgåtts med trevligt folk. Det var ingen tävlingshelg så då fyller jag den med träning istället och det var ett helt gäng här och tränade både lördag och söndag vilket var jätteroligt!
Så idag har några av hästarna vilodag och de som inte har det skrittas ut i skogen, det är vad jag orkar i ridväg idag!

Energin fylls på när man kommer ut i skogen och kopplar av, det känns på hästarna också. Resten av veckan blir det full fart fram mot fredag då det är tävling fram till söndag!


Läst 14944 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
18

Kommer sommaren nu?

Hoppas nu att vädret vänder och ger oss lite värme!!! Igår eftermiddag när vi tog in hästarna så kändes det lite varmare i luften. Imorse så intalade jag mig att det är varmare och gick ut i t-shirt! Frös inte så det är nog på väg åt rätt håll, äntligen. Som jag sagt förut, den här vintern och nu våren har varit så långdragen och kall, den sämsta på många år. Kommer värmen så exploderar väl all grönska? Jag sa till pappa i förrgår, kommer det hinna växa upp nåt gräs till höskörden?!

Hästarna som tävlade i helgen de har ridits ut i skogen och longerats i början av veckan. Nu i helgen är det ingen tävling så det kommer bli en del uteritter och dressyrträning. Nästa vecka är det tävling fredag till söndag så jag kommer lägga in nån hoppträning efter helgen. Sen brukar jag inte hoppa mina hästar så mycket hemma när tävlingssäsongen har kommit igång på riktigt. När hästarna går bra på tävling så behöver de bara "underhållshoppas" lite hemma på lägre hinder. Det är om något problem dyker upp som det behöver tränas på. Dressyrträningen och uteritter desto mer.
Nu ska jag ut och lunchfodra. Alla hästar äter ute i hagarna i solen!
  

DUKAT och jag på tävlingen i helgen som var!


Läst 24135 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
17

Tävlingsvideos!

Här kommer några av rundorna från helgens tävling hos Sportriders! En riktigt bra tävlingsplats! Har ni sett att de har tävling igen helgen v 23? Åk dit och tävla, det är jättebra på alla sätt. Den tävlingshelgen är det klasser upp till 145 hoppning och banbyggare är Sara Brink!

Här bilder och videos från förra tävlingen:


CASH FLOW, 120 klassen söndag. Felfri och placering! Hon var felfri och placerad i alla tre starter den helgen!

LORD LOOP SB!


LOVELY LADY SB! Felfri och placerad i alla tre 130 klasserna!

COHIBAS LADY SB, även kallad LILL-LADY!


Läst 23428 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
16

Toppenhelg!

Vilken tävlingshelg vi har haft!!! Det är nästan svårt att sätta en rubrik på inlägget för jag skulle vilja skriva fler! Alla våra hästar har varit så duktiga så de förtjänar nästan ett eget inlägg från helgens tävling! Jag ska försöka sammanfatta det hela utan att det blir en roman!

LOVELY LADY SB!

I fredags hoppade LOVELY en felfri 130 runda och kom femma. Hon hoppade 130 i lördags och söndags, felfri båda dagarna och kom tvåa på lördagen och trea igår!!! VILKEN HÄST!!!! Tre 130 starter och felfritt med topp fem placering i alla tre! Hon är fantastisk! Kändes som att hon hoppade bättre och bättre för varje dag!

LOVELY och LORD med sina prisrosetter efter 130 klassen, Towe och jag är stolta!

CASH FLOW hoppade två klasser i lördags, en 110 och en 120 klass. I söndags hoppade hon en 120 klass. Hon fick hoppa lite lägre klasser efter att hon överhoppade sig så mycket föregående tävling i den där 130 finalen. Då räckte vi inte ut ur trekombinationen så det blev en strike på sista hindret. Nu ville jag att hon skulle få det enkelt och lätt för självförtroendet. Som tur var så fanns det inga tveksamheter hos CASH FLOW. Hon var bara jätteglad och studsade framåt på framhoppningen av glädje! Hon hoppade felfritt i alla tre klasserna och kom tvåa i 110 klassen, tätt följd av Malin och CELVIN på tredje plats. I 120 klassen lördag kom hon sexa och på söndagen sjua! Tre rosetter även till henne! Så otroligt skönt att känna att hon var precis som vanligt, full fart! Fina lilla häst!

COHIBAS LADY SB!

LILL-LADY hoppade felfritt i 110 klassen på lördagen. Blev lite spänd när hon kom in på banan men jag hade god tid på mig att rid runt under tiden som ekipaget före oss hoppade runt. Så hon hann slappna av och titta på alla reklamskyltar i lugn och ro. Hoppade som sagt en fin felfri runda. På söndagen hoppade hon 110 igen och sedan 120. Två nedslag i varje klass, bra i det stora hela.

COHIBAS LADY SB!

LORD han är fantastisk, han känns så stabil nu vilket är jätteroligt! Först hoppade han en 130 klass på lördagen. Felfri och kom femma! Hoppade sedan 140 klassen, kanonrunda med ett nedslag. På söndagen hoppade vi också 140 klassen. Ett petnedslag på en grymt bra runda!

LORD!!!!! Är han inte fin???!!!

Malin hade också en toppenhelg med CELVIN och DUKAT. Tvåa och trea i 110 klasserna så hon blev meetingbäst i 110 touren och vann en helt ny fin SADEL sponsrad av AB Nian! Så häftigt!!!!

Malin med CELVIN och DUKAT!

Tack AB Nian för så fint pris!

Lycka, vilken bra tävlingshelg!!!!

LORD med Björn vid sin sida!

Mitt härliga gäng, vilket team vi är!

Foto: Michael Sundin och Björn Karlsson.


Läst 16519 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
12

En bra fredag!

Idag har Malin och jag tävlat hos Sportriders. Vi åkte iväg på förmiddagen med CELVIN och DUKAT som Malin tävlade. De hoppade en 110 klass. Först till start var DUKAT och han gör oss aldrig besviken! Första gången de gick rakt in i en 110 klass, nationell, så ganska mastig med stora oxrar. De sätter en felfri runda som sedan räcker till en andra placering i klassen!!!! CELVIN var lite spänd, skyggade för en blomma vid första hindret så det blev en volt, sedan hoppade de felfritt på hinder hela banan.

DUKAT och Malin!

Efter prisutdelningen så lastade vi in och åkte hem med de hästarna. Vi har 45 minuter att åka så det funkar att åka fram och tillbaka. Hemma så fick alla hästar lunch, LOVELY in från hagen och gjordes klar för tävling.Så rullade vi tillbaka till Sportriders. Vi hann i god tid, skönt när tidsplanen håller! LOVELY startade sist av alla i 130 klassen. Hon kändes mjuk och fin redan på uppvärmningen. Hoppade strålande på banan. Felfritt och det blev en femteplats för oss!

Fina LOVELY LADY SB! Foto Michael Sundin

Väl hemma igen så motionerade vi LORD och CASH FLOW. De andra tjejerna hade varit så duktiga och gjort klart allt i stallet och tvättat hästarna som ska tävla imorgon. Alla grejer putsades och packades ut i trailern och lastbilen. Kvällsmat och nu är vi redo för en tävlingsdag imorgon igen med sex hästar!


Läst 13524 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
11

Denna veckan!

Torsdag idag och imorgon är det tävling igen för några av hästarna. Lördag och söndag tävlar alla hästar, det blir kul!
Igår red jag dressyr och trimmade hästarna på gräsbanan, helt underbart. Sen har vi varit ute i skogen och laddat energi. Jag kan ju erkänna att jag är rätt trött efter allt som hänt. Då är det skönt att bara skritta ut i skogen.
LILL-LADY har hoppat idag, hon gjorde ju bara en start innan hon skenade på Sundbyholm så jag behövde hoppa henne inför denna helg. Hon känns pigg och fräsch, skönt!

Dressyrridning på gräsbanan, så härligt!

Massa grankottar på marken som blåst ner när det var stormigt här.
Alice har ridit på Hubbe, så gulliga!

Vi gillar att fika i vår familj och glädjen är stor nu när Elsa Anderssons cafe i Norberg öppnat igen! Det brann upp i en anlagd brand för nästan två år sedan, och i söndags var det invigning av det "nya" cafet. Vi åkte dit i tisdags, mamma, pappa, syrran och jag. Väl värt ett besök!


Läst 7941 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
10

Några videos!

Här kommer några av förra helgens rundor. Mina fina hästar som jag är så glad för!

LORDS 140 klass från i lördags. Felfri!!! Tyvärr om man får säga så, så kom vi precis utanför placering. LORD var så värd en rosett för den rundan tycker jag! Det som var extra kul med den här felfria rundan är att vi nu har kvalat till svår hoppning. För att få rida 145 klasser och högre måste man göra minst två felfria 140 klasser innan, det har vi nu! Så vi får se när det blir en debut i svår klass. Det ska stämma med väder och vind, bra tävlingsplats osv. Jag har inte bråttom, det känns bara så skönt att vara klar för det nu så kan jag planera i lugn och ro. Vill göra några 140 rundor till innan det är dags.

LORDS 140 silverfinal. Första stora finalen som han hoppat. Det kändes väldigt bra och rivningen var på en distans där man kunde välja sju korta språng in i kombinationen eller sex fram. Jag valde att göra sex språng, det kändes bra. En orutinsrivning och väldigt synd samtidigt som jag är så otroligt nöjd över hur han hoppar hela banan. Trekombinationen går som en dans! Känns att han är redo för större uppgifter. Vilken häst!

CASH FLOWs 130 runda från i lördags. Felfri och kom trea, jätteroligt!!!

LOVELYs 125 klass, segerundan från i fredags! Ett bra avslut på ett dygn som innehöll både glädje, sorg och kaos!


Läst 8564 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
09

Var ska jag börja???!!!

Nu var det ett tag sedan jag bloggade och det har hänt mycket de sista veckorna. Jag vet knappt vad jag ska börja med, det får nog bli i Frankrike och champagne, där vi varit på semester över valborgshelgen.
 
Vi flög dit tidigt torsdag morgon och landade i Paris. Hyrde bil och bilade ut till landskapet Champagne där vi sedan bodde i ett hus, gick på champagneprovningar, besökte flera champagnehus och åkte runt i landskapet. Det är så vackert!
 
Sista natten sov vi på ett slott, med en riktig vallgrav runt om och på kvällen åt vi en åttarättersmiddag!!! En helt fantastisk semester med mycket skratt, kortspel, god mat, champagne och minnen för livet!
 

Slottet som vi bodde på!
  
Hemma igen och hästarna kändes jättefina att rida efter en lugn helg för dem med uteritter och longering. Trimmade dressyr i början av förra veckan, hoppade på onsdagen. Till helgen var det sedan tävling och det började för oss på torsdagen då Malin tävlade CELVIN och DUKAT. Det gick mer än bra om man kan säga så?!!! I första klassen blev det seger med DUKAT och en andraplats med CELVIN!!!! I 110 klassen var CELVIN felfri och de kom på en niondeplats och fick pris igen!!!
  

  
Jag tävlade fredag, lördag och söndag. Fredagen började med sämsta tänkbara uppladdning då jag fick veta att en av mina närmaste vänner hastigt gått bort. Natten till fredagen sov jag inte mycket, det var så mycket tårar och sorg, jag visste inte om jag skulle orka samla ihop mig och åka på tävling. Samtidigt ville jag tävla och få tankarna på nåt annat även om det är svårt. Stod i badrummet och grät innan vi åkte och bestämde mig för att jo, min vän ville att jag skulle göra det! Så vi åkte.
  
Tävlingen började med en 135-klass som jag hoppade med LORD. Han var laddad och petade ner två bommar, en bra runda för övrigt.
LILL-LADY var nästa på tur, hon startade en 110-klass. Andra tävlingen för året, första på Sundbyholm och hon var riktigt skötsam tills vi skulle över startlinjen. Då brallade hon iväg så det fick bli en volt innan första hindret över startlinjen! Ett nedslag på banan sen, så det blev lite fel i protokollet för en brall, ett nedslag och tidsfel. Det var ju inte så tokigt med tanke på vad som hände sen...
  
När vi skulle lasta om i lastbilen så sliter sig LADY, jag tappar henne och hon blir skrämd och skenar i panik över hela tävlingsplatsen och försvinner iväg!!! Jag står vid lastbilen och vill inte förstå vad som just hände, vilken skräck-tänk om hon springer på någon i den farten, eller går omkull, eller blir påkörd....många tankar och skräckbilder for genom mitt huvud när vi sprang efter henne.
Hon försvann ut genom en grind i staketet och var sen borta! Vi visste inte åt vilket håll vi skulle springa! Det kom en bil som vi stoppade och bilen hade mött en häst i full galopp och de kunde peka åt vilket håll hon drog. Så vi sprang åt det hållet, såg inte ett spår av henne!
Det kom sedan en travkusk körandes med sin häst mot oss, han saktade in och vi frågade om han hade sett en skenade häst?
Jo, det hade han och hon var uppe vid hans gård en bit bort, infångad. Så han erbjöd mig skjuts på sulkyn så jag hoppade upp och åkte med. Vilken galen känsla!
  
Där var LADY, helt oskadd dessutom, inte ens ett skrapsår men uppjagad och stirrig!
Det tog en stund innan jag fick på longerlinan ordentligt och vi kunde börja gå tillbaka mot tävlingsplatsen. Då kom jag på att min klass som jag skulle hoppa med CASH FLOW och LOVELY hade börjat för tio minuter sedan och jag förmodligen inte skulle hinna till min start med CASH.
- Jo, om vi springer så kanske vi hinner säger Malin, det är tjugofem kvar innan dig!
- Nej, aldrig i livet, jag springer inte en meter till för då spyr jag säger jag, helt slut! Vi har ju inte ens besiktigat hästarna. (ni kan ju tänka er stressen)
Så Malin får upp telefonen och vi ringer överdomaren och förklarar läget, så jag får flytta ner min start och komma när jag är klar.
När jag går tillbaka med LADY så tänker jag att det här var som en lottovinst att hästen är hel och oskadd och ingen annan kom till skada. Det är inga små krafter när en häst skenar i panik.
  
Vi gör i ordning CASH FLOW, jag gör mig klar och så rider jag ner mot banan. Då hör vi i högtalarna: Nästa start skulle vara nummer trettiosju, Therese Nyman, men hon kommer senare när hon fångat in sin häst! Alltså jisses, då kunde jag inte hålla mig för skratt mitt i allt!
Det gick bra med CASH FLOW, jag laddade om och hoppade 125 klassen, ett nedslag i omhoppningen var godkänt. Hon var fin.
  
LOVELY var nästan sist ut i klassen, som nummer etthundrasju. Jag värmde upp, hoppade fram och när jag stod utanför insläppet och väntade på min tur så kände jag hur det drog ihop sig i tävlingsnerven och jag tänkte att nu går jag in och sätter en riktig runda och gör ett bra av slut på det här kaotiska dygnet! När jag galopperade mot första hindret tänkte jag på min vän som gått bort och tänkte att den här starten är för min vän! Så red jag, hästen hoppade perfekt och vi VANN!!!!!! Jag gjorde det!!!
  
Förstå vilken känslostorm av total glädje och total sorg och smärta på samma gång, jag är i chock fortfarande.
  

  
På lördagen började mina klasser på eftermiddagen. Så hästarna reds hemma, unghästarna jobbades och LORD var jag ute och galopperade på fälten så han fick göra av med lite energi. Det var ganska rofyllt att galoppera runt där och hinna reflektera över allt som hänt. En bra uppladdning helt enkelt, för LORD och jag startade 140-klassen och satte en klockren felfri runda på kvällen!!!! Helt fantastiskt!


CASH FLOW var inte sämre, hon nollade 130 klassen och kom trea!!!! LOVELY hoppade med ett nedslag. Alla tre hästarna kvalade till final på söndagen efter deras fina resultat fredag och lördag.
  

 
Söndag och vi började dagen hemma med att jobba unghästarna och rida de andra hästarna och de som skulle tävla på eftermiddagen. Någon skrev och frågade hur många timmar mitt dygn har, och det undrar jag också ibland! Vi åkte till tävlingen vid lunch och LORDS 140-final var första av mina finaler.

Han kändes helt fantastisk på banan och vi hoppade runt med ett nedslag. Det var LORDS första stora final och det var en mastig bana med många svårigheter. Jag är så lycklig över min fina häst och hans utveckling! Det är svårt att beskriva.
  

  
Sen var det 130-final och det var inte heller så lätt bana, det ska vara svårt i en final. CASH FLOW var fin och vi var felfria fram till trekombinationen som var näst sista hindret. Hon hoppade felfritt över A och B hindret men fick för långt fram på ett galoppsprång till C-hindret och hur jag än försökte hjälpa henne så gick det inte. Hon gjorde ett om tramp och rev det, jag kom i otakt med henne och slog i min käke i hennes nacke så jag såg stjärnor och planeter!!! Satt kvar men saktade av och trodde att jag skulle få lov att hoppa om hela kombinationen. Fortsätt sa domaren och jag valde då att hoppa första hindret istället och utgå, det var iallafall kört, bättre att hoppa ett lätt hinder. Hon hoppade det utan att tveka så det kändes skönt. Det kändes däremot inte så bra i mitt huvud. (Det är ganska ömt idag också.)

LOVELY var sist ut i finalen och det gick bra. Hennes första stora final och vi kom i mål med två nedslag.
 
Idag är det måndag och snart tisdag. Jag är helt slut efter allt som hänt de sista dagarna. Lycklig över fina resultat men samtidigt känner jag mig tyngd, nästan kvävd ibland. Det är sorg och lycka blandat om vart annat.
  

  
Jag på en kulle på en sten i champagne!
Ta vara på varje dag, uppskatta det som finns här och nu. Familj och vänner, det som betyder något, för imorgon kan det vara försent.


Läst 15356 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa  sista  Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen


Populära taggar


Mest lästa


ArkivGalleriet på Hippson Market

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Närmar sig slutet

Hippologbloggen

Hingsten på dygnet runt bete och körning i skytteltrafik till seminstationen

Avelsbloggen

Allsvenskan – en bra fostran

Jens Fredricson

Till Husbloggarna