Saras vardag
SEP
22

Återbesök och P&J

Hej! Igår var vi på återbesök med Marco. Var tre veckor sedan vi upptäckte att allt inte stod rätt till. Har sett att han fortfarande inte är frisk, så hoppades att veterinären igår skulle kunna hitta vad felet är. Förra gången kunde de bara fastställa att det sitter i vänster framhov, men inte exakt var. Då var han tregradigt halt.

Tog ut honom på volten i paddocken först. 1,5 grad halt. Blev lite bättre på volten inne i manegen. Bedövade bort hovleden, efter fyra-fem minuter ut på volten igen. Något bättre, men inte haltfri. Väntade 20 minuter till, ut på volten igen. Bättre, men fortfarande inte helt borta. Mysko.

Förra gången röntgades han, och där fanns inget. Igår ultraljudade vi, och där såg det också bra ut. Det är ju positivt. Kan dock inte hitta vad felet är, men spelar väl egentligen ingen roll, då vila förmodligen är det enda som hjälper i vilket fall. Veterinären ville spruta lite kortison i hovleden, men jag är emot kortison och tackade nej. Tuppkammen var tyvärr slut, men han får nästa vecka. Återbesök om tre veckor igen. Jag reser ju bort om drygt tre veckor och är borta i sex veckor, så får hoppas att all denna vila gör att vad det nu är som är fel läker. Då har han vilat i cirka tre månader.

När vi hade ultraljudat igår och veterinärassistenten skulle lägga ett bandage blev Marco plötsligt olidligt brötig. Förstod inte alls vad det var med honom. Hade varit jättesnäll innan och plötsligt kunde han inte alls stå still. Visade sig att han var enormt kissnödig och klarade inte av att hålla sig, så han började kissa rätt på veterinärassisten när hen la bandage. Haha, skrattar så jag själv blir kissnödig när jag tänker på det. Stackars både Marco och assistenten!! Tog in honom i boxen fort som attan och då fortsatte han kissa, och jag lovar, jag har aldrig sett så mycket kiss i hela mitt liv. Det blev världens pool! Lille gubben då :) Han hade fått lugnande innan vi skulle ultraljuda, och det är tydligen vätskedrivande. Tänk, man får lära sig något nytt varje dag, det är kul! :)De har väldigt fina boxar på kliniken :)
Pussar på min sjukling <3Hemma på stallgången och grimaserar :D Haha!Kvällsmys i hagen <3På kvällen igår åkte vi bort till Kungsbacka RK för Pay&Jump med Hedda. Från början var det tänkt att Tilda skulle hoppa, men så har stackaren brutit ett finger och fått gips halvvägs upp till armbågen. Otur!!

Jag hoppade Hedda en runda på 110cm. Hon tyckte det var såååå kul och det gick kanske lite fort, men vad sjutton, hon älskade det! Och jag med! Det blev en felfri runda. Så himla kul att få hoppa min rallyräka igen <3Läst 9202 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
18

Trevlig helg

Hej! I fredags kväll åkte vi med Hedda ut till ett stall i Vallda där hon för första gången fick behandling av Håkan Engqvist. Tilda har fått sin ponny behandlad av honom och var jättenöjd, så tänkte att vi kunde prova. Han kommer ifrån Skåne och jobbar med IR-Impuls Akupunkt Terapi. Först kände han över Hedda för hand och efteråt använde han sin apparat och gav behandling. Gick över för hand efteråt igen och klämde och kände. Sa att hon var lite låst i ena framknäet, men att det hade släppt ganska bra. Märktes att hon var lite äldre och har gått mycket, även fälttävlan, men tyckte att hon var en stark och tålig häst som varit väldigt vältränad.

Han sa att efter behandlingen kan vissa hästar vara lite stappliga några dagar, så tänkte nästan att Hedda skulle vara det, men tanke på att hon är lite äldre och stelare nu, men jag longerade henne med Equibandet igår och hon såg jättetrevlig ut :) Mamma red ut på henne i skogen idag och då var hon också som vanligt. Skönt! Får se nu om det märks någon skillnad på henne efter denna behandling. Han sa att han kunde titta på henne om två månader igen, men inte nödvändigt. Det gillar jag, när det inte ska prackas på massa åt höger och vänster ;)Igår hade Bill och jag en grymt härlig tur i skogen alldeles själva :) Åkte bort till Strekered till de nya ridspåren. Mamma gick en promenad med Fia samtidigt, så skulle något hända så har vi ju Hitta Vänner i mobilen. Himla käckt! Bill har varit jättesnäll varje gång vi varit i skogen, men han är ju bara tre och nu red vi själva, så det kändes bra att mamma kunde se på mobilen var vi var.

Travade bort på nya ridspåret och gjorde flera avsaktningar och igångsättningar för att träna lydnaden. Gick sedan ner till sjön. Har varit där en gång tidigare, med Therese och hennes fyraåring. Då gick båda två i efter en stund, så tänkte jag skulle testa igen om han vågade gå i. Var lite skräckblandad förtjusning när han kom fram till kanten. Tittade på vattnet och frustade, körde sedan ner mulen och rörde runt, så då var det bara för mig att lägga på lite skänkel så klev han i med alla fyra. Tyckte det var superkul och började skrapa med frambenen. Red sedan ridspåret tillbaka och i den lite längre backen tänkte jag att han kunde få galoppera om han ville. Han satte full fart och gjorde några små bocksprång :) Riktigt nöjda och glada när vi kom tillbaka till transporten och skulle åka hem. Dessutom kunde jag lasta honom helt själv både dit och hem. Han samlar på sig pluspoäng den här helgen :D

Ikväll var vi bjudna på Afterhelg till Lennart Lindelöw för att fira att han fyller 60 år! Hade verkligen sett fram emot detta, men tyvärr fick vi lämna festen ganska tidigt då Fredrik inte alls mådde bra. Han kände sig yr och direkt när vi kom hem kräktes han. Hu!! Stackaren.. Nåja, vad är väl en bal på slottet.. Hann i alla fall få lite bubbel och god mat samt prata med trevliga människor innan vi fick ge upp :)


Läst 11148 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
15

Attityd

Hej! Min snälle lille Bill har minsann blivit lite kaxig! ;) Visat lite attityd när jag ridit med lite bocksprång och "kan själv", och även varit kaxig mot Hedda i hagen. Känns lite som störst, bäst och vackrast-period just nu, haha. Han kommer nog ner på jorden snart. Hopptränade honom igår för Lennart. Tilda var med på Hedda och Therese på sin fyraåriga Cailey.

Miljöträning igen, första gången Bill var inne i stora manegen på Kungsbacka RK. Skötte sig fint när vi red fram, men lite bocksprång. Dock när vi samlades innan vi skulle börja hoppa och Lennart gick igenom både det ena och det andra så tyckte Bill det var skittråkigt och visade upp lite småstegringar. Hmm, det måste jag få bukt på. Bocka bäst du vill, men gillar inte när de ställer sig. Nu ställde han sig inte högt, men ett tu tre så slår man över, och det vill jag gärna inte vara med om.

Hade skrittat över alla plank och bommar när de låg på marken, och första gången vi skulle skritta över en planka så tittade han till rejält och gick på sidan, men sedan skrittade han över. Har ju hoppat plank hemma både i löshoppningen och med mig på, men dessa plank var tydligen väldigt mycket läskigare, det skulle visa sig ;)

Skulle börja med att hoppa fram på två små plank. Det blev minst sagt spännande! Bill tvärvägrade på första plankan och jag skänklade och smackade på utan framgång. Vad sjutton sysslar han med, tänkte jag. Sedan skuttade han över och resten av lektionen flöt han på som tåget på alla hinder utan minsta tvekan. Haha, okej? Önskar jag kunde köpa på mig mängder av unghästar. Alltid händer det något spännande ;)

Lennart gav mig lite vägledning hur jag ska rida och träna hemma. Tre till fyra gånger i veckan och då kan jag hoppa två gånger, rida ut en gång och blir det en fjärde gång kan vi rida ut eller markarbete. Blir ju inte att man hoppar så mycket på en så ung häst per pass, viktigt att han inte känns helt slut, utan känner av hur mycket han orkar. Ska träna mycket på att få fram honom för skänkeln och göra övergångar. Fatta galopp och galoppera på framåt, sedan fånga upp lite. När vi vänder upp mot hindret är det antingen stå still eller rida på fram som gäller. Lennart sa att man inte ska börja bromsa och ratta med den unga hästen, då blir det aldrig bra. Var kul att få rida så mycket fram, det brukar jag ju aldrig få göra annars, haha! :) Måste dessutom tänka mycket fram efter hindret också. Landa, galoppera på framåt, sedan kan man bryta av. Måste sätta det i system redan nu så det blir enklare när han blir äldre att rida på distanser :)
Bill på hoppträning för Lennart. Enveten som sjutton där på första plankan, sedan kom han ju på att det är livet att hoppa ;)


Några som däremot skötte sig exemplariskt var Tilda och Hedda! Första gången Tilda tränade för Lennart, och första gången för Hedda också faktiskt. Jag har aldrig tagit henne på någon träning för honom. Förra året tränade vi knappt någonting, utan vi körde bara tävling. Känner ju henne utan och innan och eftersom hon är lite äldre och gick massor av 130 förra året så ville jag spara på sprången. Det visade sig vara ett bra beslut då förra året var Heddas bästa tävlingsår i karriären. Hon vann och placerade sig i mängder av 130! :)

Tilda fick låta Hedda galoppera på lite, och det såg superfint ut! Hoppade trekombination och bana utan problem :) Var bra att de fick hoppa bana på lite högre höjd än vad de gjort tidigare på pay & jump. Snart är det ju dags för tävlingsdebuten!

Kolla vilket ekipage! Superduktiga!!


Förresten har vi köpt biljetter till clinicen med Henrik Von Eckermann som kommer vara på Kungsbacka Ridklubb måndag den 26 september. Ett måste att gå på! Har fått höra att det kommer bli annorlunda och överraskande pausinslag. Spännande! Om ni inte redan köpt biljetter så gör ni det här: https://www.nortic.se/tickets/show/38171 


Läst 14117 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
13

Hänt i veckan

Hej! Alltså, tiden bara rusar iväg?! En vecka sedan sist.. I mitten/slutet på förra veckan hade jag en hoppdag med Hedda, Ratzia och Bill. Första sprången jag tog med Hedda sedan typ, mars? Var så underbart roligt att få ta några språng på henne igen uppe i paddocken. Finns ingen som är så hoppglad som hon är! Och hon kom ihåg hur man gjorde också, fick ett litet högre räcke som hon glatt hoppade över. Hon är anmäld till tävling om några helger! Inte med mig, men med Tilda. Från början skulle Tilda hoppa en klass och jag en, men så blir det tyvärr så att jag ska jobba den helgen, så jag får skippa det. Men förstå vad taggad hon kommer vara att få komma ut och tävla igen! Hoppas bara hon håller koll på benen i all extas :D

Ratzia fick ta sitt första språng på 150cm. Har hoppat några enstaka hinder på 140cm tidigare, men förra veckan åkte skållorna upp till max. Hon hoppade jättefint på plankan och hade tänkt nöja mig efter språnget på 140cm, men så blev jag lite sugen på att prova 150cm. Bara se om höjden fanns där.. Jag är ju lite mesig när det kommer till att hoppa högt, haha, så kände att nu måste vi testa när jag fick feeling. Styrde på och Ratzia skuttade över som vilket hinder som helst. Superduktig!

Hualigen...
Sist ut att skutta lite var Bill. Hade en serie på långsidan med tre hinder med ett galoppsprång mellan varje. Galopperade igenom först med bommarna på marken, la sedan upp sista hindret på skållor som ett litet räcke. Nästa gång gjorde vi sista till en liten oxer och la upp mittenhindret på skållor. Var jätteduktig! Avslutade med att hoppa plankan :)

I helgen hade Kungsbacka unghästtävlingar, men även några klasser för "gamla" hästar. Jag hjälpte till lite på banan på söndag förmiddag. Såg några unghästar som var jättefina! :) I sjuåringarnas final hade Karin Martinsen tre hästar med och kom etta, tvåa och trea. Helt fantastiskt, vilken ryttare, och så fina hästar! Wow!

Jag hoppade Ratzia i en 120cm, vår första start inomhus för säsongen. Felfria i grunden, ett ner i omhoppningen. Vill så klart alltid vara felfri, men rätt nöjd ändå :)


Nu var det dock slut på det roliga! Ratzia har länge, länge haft ett litet överben på insidan ena frambenet. Har säkert haft det ett år i alla fall, inga konstigheter med det. Upptäckte dock att det växt och blivit större, så ville kolla upp det. Är sjukt noga med att alltid känna över benen, så märker direkt om det är något som har förändrats. Fick en snabb tid ikväll på Hallands Djursjukhus, fem minuter hemifrån oss. Ömmade lite när veterinären klämde och kände. Hon är inte halt eller något sådant, men eftersom hon ändå reagerade vid beröring och det blivit ganska mycket större mot vad det var tidigare så valde veterinären att punktfrysa överbenet så att det inte ska växa mer, och förhoppningsvis kan det till och med minska lite om någon vecka. Var en snabb och smidig behandling, Ratzia skötte sig fint. Tänkte att det är bäst att göra något nu direkt när jag upptäckte det så att det inte växer mer, och som sagt, hon är inte halt, men hade vi inte gjort detta nu kanske hon hade blivit? Nu är det i alla fall boxvila två dagar och sedan lite mindre hage och vila i två veckor. Får alltså stryka de tävlingar jag hade kvar med henne innan jag ska iväg på semester, men det gör inget så klart, huvudsaken är att hon mår bra. Mamma kommer trimma dressyr som bara den när jag är borta, så i vinter blir det hoppning igen :)Ja, ni ser ju själva? Måste slagit på sig själv i hagen eller boxen.Punktfrysning på G!
Bandagerad och redo för att åka hem och sova :)


Nästa vecka blir det veterinärbesök igen, men inte med Ratzia (förhoppningsvis, peppar peppar!). Då är det dags för Marcos återbesök. Ni vet, han har ju ont i sin ena hov. Fick ingen direkt diagnos, mer än att det sitter nere i hoven. Han har bara gått i hagen och "vilat". Han motionerar runt själv lite då och då, vilket jag ser som ett gott tecken. Men har ändå en dålig magkänsla inför återbesöket. Som ni vet så brukar det alltid vara något knepigt med Marcobusen. Veterinären trodde att han borde vara bra på återbesöket, men något säger mig att det så inte kommer vara. Den som lever får se! Nu måste jag sova så jag orkar gå upp och mocka stallet innan jobbet imorgon :)


Läst 20021 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
06

Helgen + Dressyrträning

Hej! Det var fullt upp här i helgen. I lördags var Tilda här och red Hedda och mamma trimmade dressyr med Ratzia. Jag hjälpte Tilda när hon red Hedda och på slutet fick hon hoppa studsen några gånger och sedan ett högre räcke. Gick jättefint! Fick träna på att vara lite lättare i sadeln, då blir Hedda inte riktigt lika het mot hindret :)

På eftermiddagen var Fredrik och jag först på dop och på kvällen på Kräftskiva hos Elin som har Amarulla. Har ju inte skrivit om henne på ett bra tag, vet inte om jag nämnt att hon inte är igång för tillfället? De kollade upp henne hos veterinären i somras och som väntat var hon inte helt fräsch, men snart är det återbesök och då borde det se fint ut :) Jag kommer inte hinna rida henne innan vi åker iväg på semester, men i vinter hoppas jag vi kan komma igång och träna igen!

På söndagen red Tilda och jag ut. Tilda på Hedda och jag på Bill. Eftersom jag red Bill blev det inte en jättelång runda, var ute i 40 minuter. Blev en hel del trav och tog galopp upp för en backe. Bill skötte sig jättebra :)

Idag fick Bill följa med upp till dressyr-Eva när mamma skulle rida lektion på Ratzia. Tänkte att det kunde vara bra miljöträning för honom att komma till något annat ställe, plus att vi skulle få sno lite tid av lektionen också.

Det blev minst sagt många nya intryck! Först skulle vi gå upp till paddocken och då gå förbi hundgården med de skällande jakthundarna. Det är bland annat de hundarna som fått Marco så himla hundrädd. De skäller som besatt och hoppar mot staketet. Morr.. Bill undrade vad i hela friden de höll på med och var aningen tveksam till att gå förbi. Hjälpte inte att Ratzia började mesa sig också, men vi kunde gå förbi utan att något dramatiskt hände.

Väl uppe i paddocken fick Bill syn på fåren som gick i hagen bredvid. En upplevelse det också! :) Stirrade en hel del på fåren och var inte jättesugen på att gå på spåret till en början, men sedan brydde han sig inte så mycket. Sist, men inte minst, kom Evas man körandes på en åkgräsklippare och skulle fixa gräsmattor nedanför paddocken. Den var inte så farlig, var väl mest jobbigt att det lät så himla mycket. Så ja, det blev en hel del nya intryck idag!

Bill och jag skrittade omkring medan mamma och Ratzia red för Eva, så han fick vänja sig vid alla konstigheter. Visade några gånger att han är släkt med Marco genom lite bakutsparkar osv när han ville fly från fåren, men jag pushade på framåt. Kaxigt! När vi sedan fick rida lite för Eva gick det bra. Travade en stund och fick variera tempo och göra avsaktningar och igångsättningar för att få honom alert och lyssna. När vi skulle galoppera var mamma och Ratzia samt ett annat ekipage på övre volten, så då försökte han smita till dem när vi kom på öppna delen, men det var bara att skänkla på med ytter och smacka så gick det bättre efter några varv.

Mamma sa att hon tycker att Bill har uppfört sig som ett riktigt A-barn tidigare, men att han idag var som en normal 3-åring, haha. Eva tyckte i alla fall att han var väldigt duktig för sin ålder, och det tycker jag med. Var ju minst sagt en händelserik utflykt, så han kommer nog sova gott ikväll och får ledigt några dagar för att smälta :)Bill och Hedda i skogen i söndags
Bill spanar in de små ullbollarna i hagen bredvid paddocken
Extremt farliga ;)
Film när Tilda och Hedda hoppar ett språng på 110cm


Läst 14466 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
02

Veterinär & Pay and Jump

Hej! I onsdags var det veterinärbesök och Pay & Jump på kvällen. Det var Marco som fick åka till veterinären. Har inte skrivit något om honom de senaste dagarna, ville åka till veterinären först. Förra veckan märkte jag nämligen att han var stapplig. Inte varje steg, men kommer lite då och då. Bad hovis sätta på honom sulor, men blev ingen förbättring, så bokade tid hos vet. Kunde konstatera att det sitter nere i hoven, så fick lite tuppkam och ska äta metacam i en vecka. Återbesök om tre, och då trodde vet. att han skulle vara bra igen, så verkar inte vara något allvarligt :) Troligen gjort något feltramp.

Hade typ tre tävlingar kvar inplanerade med honom innan jag åker på semester, och då skulle han också få semester, men den får börja lite tidigare helt enkelt :) Han har gått så fint det här året, så han förtjänar lite extra ledighet helt klart!Uppförde sig som en stjärna hos veterinären


Boxvila de två första dagarna, men gick utanför boxen och betade lite igår :)

I onsdags kväll var det Pay & Jump på KRK. Tilda hoppade en runda på 60cm med Hedda. Första gången hon var ute sedan i våras, så hon tyckte det var superkul verkligen! De gjorde en klockren, felfri runda. Tilda satt jättefint när Hedda taggade till och löste det bra :)

Jag hoppade sedan en runda på 120cm med Ratzia. Inomhussäsongen börjar ju nu, så tänkte det kunde vara skönt att få hoppa en runda inne innan första tävlingen. Hon kändes jättefin och hoppade felfritt, så det var kul :)Fin kväll på Kungsbacka Ridklubb
Ratzia 120cm

Hedda 60cm


Läst 19764 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
31

Bills första hoppträning!

Hej! Igår var jag med Bill på hans första hoppträning! Var jättenervös hela dagen, haha. Har ju bara ridit honom hemma i paddocken och hoppat uppsuttet några språng, och det har ju visserligen gått bra, men nu skulle vi åka till nytt ställe, rida med andra hästar osv. Var beredd på att det skulle kunna gå hur som helst!

Hade från början tänkt att hans första hoppträning skulle vara för Lennart, men så anordnas en ren bäbisgrupp för Amanda Ericsson, så tyckte det lät väldigt bra, då alla är på samma nivå och träningen är anpassad just för småttingarna :)

Träningen var på Kungsbacka Ridklubb och jag lastade in Bill och Hedda i transporten, för Tilda skulle rida Hedda under tiden i paddocken. Trodde Bill skulle bli nervös när han och Hedda skulle skiljas åt, men han märkte nog aldrig att hon gick åt ett annat håll, han hade fullt upp att ta in den nya omgivningen. Det är ju en stor anläggning med mycket liv och rörelse :)

Fick stå och vänta lite utanför manegen innan vi fick komma in. Han stod snällt, lite otålig efter en stund, men inga konstigheter. Gick in i manegen och ledde honom ett varv runt så han fick kika innan jag hoppade upp. Lite småbusig och sprallig när vi travade fram, det måste man vara :D

Amanda berättade upplägget och hur hon brukar göra när hon hoppar in bäbisar. Då lägger hon alltid bommarna på marken först och rider banan så, då får man känna på styrningen lite och hästen kan liksom skritta över om det skulle vara så. Smart!

Vi hade två stycken hinder på snett igenom, en långsida med två räcken (fem galoppsprång mellan) och på andra långsidan vattenmattan!! Tyckte det var lika bra att slänga in den direkt för att få det överstökat :)

Började med att hoppa över bommarna, snett igenom, snett igenom och långsidan med två hinder. Bill tyckte det var såååå kul och tog sin egna gångart gabock varvet runt. En blandning av galopp och småbockning ;) Andra varvet inte lika mycket skuttande, och då la vi på vattenmattan också! Han hade sneglat lite skeptiskt på den när vi red omkring innan, men när vi väl skulle hoppa den så gjorde han det jätteduktigt!!

Nästa varv åkte bommarna upp på skållorna och under några hinder åkte det inte sockerbitar. Bra med lite tittigheter direkt! Bill hoppade superfint, smet på sidan en gång på andra hindret på linjen då det blev en liten blandning av obalans och tittigt, men nästa gång gick det fin fint :D Hoppade en sista vända efter det med alla hinder och han var grym! Sååå imponerad av honom!! <3

Visste inte alls hur mycket han skulle orka, när jag har hoppat hemma har vi bara tagit några få språng, och aldrig hoppat bana. Han var pigg och glad hela lektionen och när vi var klara hade han fortfarande energi kvar, vilket var viktigt för mig. Ville inte att han skulle kännas trött och tycka det var jobbigt, så hade bestämt innan att om han kändes seg skulle vi avsluta. Öronen var fram hela tiden och det kändes som han hade the time of his life! :) Lite småtittig och busig, men ingen tvekan, utan väldigt positiv och svarade varje gång jag smackade. Hjärtat nästan spricker av stolthet så duktig han var! Första hopplektionen blev en toppenupplevelse! :)

Självklart film på allting:
https://youtu.be/nvLvO8JqZyY Min underbare lille Bill, så glad i honom <3


Läst 19659 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28

Sista utestarten

Hej! Igår avslutade Ratzia och jag utomhussäsongen med att hoppa en 115cm inne på Åby. Eftersom det var där hon blev så himla spänd och rädd sist när vi nästan blev påridna så valde vi att gå ner en klass. Hon var lite spänd när vi red fram, så märktes att hon inte glömt bort vad som hände här sist, men hon slappnade av allteftersom. Inne på banan gjorde hon en fin och felfri runda som belönades med en andraplats :) Hon tyckte nog det var skönt att få hoppa en lite lägre klass. Jättenöjd!


När vi kom hem red jag Bill i paddocken och Tilda red Hedda. Bill var lite småseg, säkert påverkad av den plötsliga värmen som kom, så det blev inget långt pass. Travade och galopperade över bommarna åt varje håll och la sedan upp dem på skållorna så det blev en liten studs. Jätteduktig! Avslutade med att hoppa en liten planka, vilket han gjorde jättefint! Hedda och Tilda hoppade också studsen och fick hoppa plankoxer på slutet. Hedda var jättetaggad, men hon är duktig och taxerar själv om hon kommer lite mittemellan. Det är bara för Tilda att visa vägen :)


Lille Bill. Plockade av sig grimman lite halvt i hagen efteråt och gick omkring med den hängandes på ena örat. Han är en riktig liten pajas den här hästen <3


Läst 13019 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
22

Galoppombyte

Hej! Jobbar rätt mycket just nu när ena kollegan är på semester, så dagarna bara rusar iväg. Igår red jag lille Bill och Marco innan jobbet. Började med Bill och red en liten stund i paddocken. Han var jätteduktig och vi testade på att göra galoppombyten för första gången! Brukar ju galoppera några varv, sedan bryta av till trav och trava på framåt lite och sedan byta varv för att ta lite galopp i andra varvet. Igår tänkte jag att vi kunde fortsätta galoppera och vända snett igenom och se vad som hände. Lite skuttigt när jag klämde om med skänklarna, men han bytte banne mig galopp! Hur duktig?! Testade direkt att byta åt andra hållet och det gjorde han också. Shit, så stolt jag blev, haha! :)

Tänkte att det är lika bra att börja med det så smått nu så kanske han får enkelt för det sedan? Marco har ju väldigt lätt för att byta galopp medan Ratzia däremot har svårt för det och gärna får korsgalopp. Hedda byter jätteenkelt till höger galopp men har svårare att byta till vänster. Tänk så olika det är :)

Efteråt red jag Marco i paddocken och Tilda red på Hedda. Mamma och Maria byggde upp en liten studs som vi hoppade igenom några gånger. Hedda var sååå taggad, första sprången hon har fått ta sedan typ april?! Hon tyckte det var superkul! :)

Film på Bills första "galoppombyten". Så duktig!


Läst 20742 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
15

Hemma igen!

Hej! Då var vi hemma från Älmhult, och även världens bästa Hedda är hemma igen! Tyvärr inte dräktig.. Vätska i livmodern som kom tillbaka hela tiden, och var aldrig dräktig när de kollade på 17 dagar. Jättetråkigt verkligen! Försökte betäcka henne bara för att jag vill ha en avkomma efter just henne. Får se hur vi gör nästa år, men försöker nog inte igen. Kostar ju skjortan och känns "extra dyrt" när det inte ens blev något. Ska sätta igång henne igen och se hur hon verkar. Antingen blir det promenadhäst eller så vill hon hoppa lite låga klasser :) Gissar att hon saknar att hoppa, men får se om kroppen hänger med bara. All den här vilan kanske gjort henne gott :)
Pysslade om henne igår kväll. Borstade ordentligt och friserade den vildvuxna manen samt hovskägg :)
Snapchat: aamaziingsara

Måste berätta om dag tre och fyra i Älmhult också! :) På lördagen hoppade Ratzia 120cm och Marco 140cm! För Ratzia var det Ackumulator. Hoppade inte riktigt lika bra som hon gjorde i fredagens 130cm, och på slutet rann det iväg lite och gick fortare och fortare. Rev hinder sju och åtta, men klarade Jokern. Lite blandad runda, några fina språng, några lite plattare när jag inte orkade hålla ihop henne hela vägen fram.

På eftermiddagen var det dags för Marco att hoppa sin fjärde 140cm i livet. Svåraste banan hittills. 11 hinder, 13 språng. Två stycken tvåkombinationer, den ena med räcke - räcke och den andra med oxer - räcke. Extra nervöst (och kul) att hans uppfödare kom och tittade!

Han gjorde en helt fantastisk runda med två små nedslag! Det ena på en oxer där vi kom något nära och det andra på ett räcke där vi kom bra, men petade ner ändå. Allting flöt på så fint och han gjorde jättefina språng! Fick höra efteråt av några att de tyckte att han hoppade igenom banan med enkelhet, så det var kul! Båda kombinationerna gjorde han strålande! :)
Marcos runda 140cm
Några fina bilder från Marcos runda 140cm :)

Igår gick Ratzia 125cm och Marco 135cm. Var sjukt taggad på att sätta en felfri runda med Ratzia och orka hålla ihop det hela vägen. Hoppade jättefint på framhoppningen och kändes inte alls trött, trots fjärde dagen. Inne på banan hoppade hon klockrent, jag red noggrant hela vägen och orkade hålla ihop henne, men ge efter sista steget. Blev dubbelnolla och fastän vi bara satsade på en felfri runda så räckte det till en tredjeplats i det stora startfältet! Ratzias galopp är väldigt vägvinnande och det ser aldrig fort ut, men hon får alltid bra tider. Dock filmade mamma ingen av rundorna igår, vilket var tråkigt, hade velat se den nu i efterhand. Kändes att hon hoppade kanon!

Marco gick 135cm igår. Sin fjärde och sista stora runda den här helgen. Första gången han är på meeting och bara går stora klasser. En 130cm, två 135cm och en 140cm. Vilka bra erfarenheter vi fått med oss! Igår kändes det av att han, tvärtemot Ratzia, var lite matt. Inte så konstigt. Det blev tre rivningar, men inga grova sådana, på banan med 12 språng. Alla distanser satt bra, vi hade bra galopp och det flöt på igen. Han hoppade bara lite för lågt på de tre hindren. Så det blev ännu en bra runda att ta med oss. Nu börjar vi nog så smått att vänja oss vid dessa höjder, och ska bara få upp orken för att klara dem felfritt också! :)


Vill tacka Älmhult för jättebra och trevliga tävlingar, vänliga funktionärer och snälle hovslagaren på tävlingsplatsen som hjälpte till att sömma i Ratzias baksko när hon halvt trampat av den! :) Tack till Fredrik Malm som byggt bra och roliga banor, som varit bland de största jag ridit, men som alla har varit med bra flyt. Jättebra erfarenhet för mig och hästarna. Nästa år återkommer vi absolut till dessa tävlingar! :)


Läst 17794 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa  sista  Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Noll till hundra Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Dressyrbloggen Välj
Kajsa Boström Välj
Drivers resa Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag
Avelsbloggen Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggenMest lästa


ArkivPopulärt hos Charlies

Husbloggare

Sundbyholm dag tre och slut på utomhusäsongen!

Therese

Se och lär

Kajsa Boström

När professorn stannar till hoppas man på det bästa

Veterinärbloggen

Till Husbloggarna