Lisen

Hej!
  
Nu är Lummen-gänget hemma igen och det är så skönt att se dem få gå ut i hagen, rulla sig och dra några repor. I morgon ska vi ha löshoppning på schemat på Bollerup. Vi har inlett ett spännande samarbete med Bollerups Naturbruksgymnasium, där jag och Peder kommer att vara engagerade i utbildningen.
Bollerup har också satsat på aveln och byggt ett fantastiskt fint, nytt stostall. Eleverna kommer kunna fördjupa sig mer om avel på Bollerup.
  
Vi har även ett samarbete med deras uppfödningar och är med och gör sto- och hingstval med mera. Jag kommer berätta mer om det när vi har spikat hingstar och ston. Många mailar mig och vill ha råd om val av hingst. Jag tycker att det är jättebra att ni uppfödare tar kontakt med oss som är i sporten, om ni själva inte tycker att ni har inblick där. Men jag kan tyvärr omöjligt svara er alla, så jag säger så här:
  
Alla hingstar låter ju fantastiska om man läser deras reklam, så har man inte sett dem live med erfarna ögon eller sett till exempel avkommor – hur ska man då veta? Jag tror och tycker att man ska våga lägga någon extra peng på en bättre hingst. Den stora kostnaden är ju att fodra och föda upp hästen och den kostnaden är samma oavsett val av hingst. Din uppfödning blir också betydligt intressantare för kunden med en hingst som verkligen är bra.
  
När vi väljer hingst blir det ofta en vi har sett på tävlingar, där ser vi inställningen och kapaciteten. Ofta har vi sett avkommorna (om det finns några) och tycker att de är bra. Vi läser start- och resultatlistor och blir på så sätt verklighetsuppdaterade av vad som går.
En viktig och för mig betydelsefull sak jag ofta har med mig i huvudet, mer nu än förut kanske, är att en riktigt riktigt bra häst som levererar är en bra häst oavsett exteriör, gång osv. Ju längre man håller på med det här desto mer inser man också hur olika riktigt bra hästar kan vara.
  
Man kan inte säga "så HÄR ska en bra häst vara, så HÄR ska den hoppa tekniskt och så HÄR ska den galoppera”. Glöm det. Framför allt traven har ingen som helst betydelse på en hopphäst tycker jag. Ett kort, energiskt steg ger ofta bättre framben än en lång och svävande trav. Nej fy, det gillar jag inte alls. Galoppen ska vara lätt och vägvinnande. Språnget kraftfullt. 
 

Rich Fellers på Flexible, en otroligt bra häst med en fantastisk inställning. FOTO: Tomas Holcbecher
  
Det jag märkte av i Lummen var att många unghästar på fem till sju år ägdes av ryttare/stall och uppfödare. Jag kollade lite och i många fall hade uppfödaren hästen till fem år, sedan gick den över till ryttaren. 
  
 
 
I stallet håller vi på att se över foderstaterna på alla hästar och vi ska ändra lite. De yngre hästarna utvecklas mycket just nu och en mer individuell foderstat behöver funderas över, läser på lite om det foder och de tillskott vi ger – bland annat Litovet 100 % GOPO.
  
Till exempel läste jag nyss en grej om att det finns ett standardiserat sätt att mäta GOPO-halten i nyponpulver, eftersom GOPO är en viktig substans. Man har precis mätt de vanligaste produkterna på svenska marknaden, och tabellen visar rätt tydligt att det är skillnad på nypon och nypon!
  
Vi hörs,
Lisen


Läst 99347 ggr Kommentarer Kommentera
APR
18
2015
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Hej. Trodde jag fått iväg detta men tydligen inte. Så detta var för några dagar sedan:
  
Jag har varit i Lummen, Belgien några dagar, vi har nu nio hästar där som Steffi rider och fem som Peder rider – totalt 14 alltså. Det var bra att komma dit se många hästar, se stammarna, träffa uppfödare och ryttare.
  
I tävlingsstallet är det planering som gäller, många hästar kräver planering. Alex (som jobbade hos oss förut) är inkallad extra och håller ställningarna för de hästar Steffi rider, och hon har god hjälp av Olivia (tidigare elev och Grevlunda-bo) och Malin (nuvarande elev i stallet) sköter allt perfekt.
Supertjejer allihop!
 
Malin och Jenny (vår stallchef som normalt är hemma) gör Peders hästar. Det slår mig att de flesta hopphästarna nu inte längre ser ut som för 15-20 år sedan – de är en lättare, kvickare typ. Inte alltid så vackra, en kort energisk trav ger snabba framben.
  
Nu börjar avelsäsongen och om jag får göra en beställning så använd er av hingstar som ni ser på de "stora startlistorna". Till ett och annat sto kan ni också använda en yngre förmåga med toppstam och bra möderne. Lycka till!
  
Vi har då och då lediga elevplatser hos oss, man kan komma några månader med en häst. Vi har även en elevplats för er som vill lära er hästskötaryrket mer. OBS! Inga ridjobb. Söker plats gör ni med en liten text med referenser till jenny@grevlunda.com. Mer text i bildspelet!
 
Hälsningar
Lisen 


Läst 102774 ggr Kommentarer Kommentera




Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.