SIHS-2013-kollen

SIHS 2013

Här samlar vi allt från Stockholm International Horse Show 2013. Nyheter, resultat, bilder och mycket mer.


NOV
25
2013

Patrik och Scandic taggade inför comebacken


Foto: Tomas Holcbecher


Patrik Kittels stjärna Watermill Scandic HBC är tillbaka. I Globen gör de comeback efter skadan som hingsten ådrog sig precis innan EM-starten i somras.

– Jag är ganska nervös. Han har inte tävlat på ett tag och lär vara rejält laddad, säger Patrik till Hippson.

För honom fick som bekant sommarens EM en något drastisk vändning när Scandic skadade sig bara någon dag före start i mästerskapet. Patriks andrahäst, Toy Story, blixinkallades medan Scandic åkte hem till Tyskland för att undersökas närmare.

– Han fick en smäll på ett framknä som orsakade en blödning. Han vilade med skrittpromenader i ungefär tre veckor, sedan har jag satt i gång honom oerhört försiktigt, säger Patrik.

Har du hunnit smälta EM – att Scandic skadade sig och att du sedan red fel väg?

– Det ingår i jobbet att lära sig att gå vidare. Jag släppte det redan dagen efter och såg framåt i stället. Det är så det funkar på den här nivån.

Nu känns alltså Scandic fräschare än någonsin och Patrik hoppas så klart på en framskjuten placering inför hemmapubliken i comebacken.

– Jag hoppas verkligen att han håller sig på mattan. Han har inte tävlat på väldigt länge så han lär vara extremt taggad. Men håller han sig i skinnet tror jag att vi kan nå höga procent, han är riktigt fin nu.

Tre elever i samma klass

Patrik kommer att ha fullt upp under dagarna i Globen. Förutom att han startar själv har han också tre elever att coacha – i samma klass. Hans fru Lyndal Oatley rider liksom de svenska eleverna Malin Hamilton och Jeanna Högberg.

– Det kommer att bli minst sagt svettigt och fullt upp. Jag har redan bett Ulf Rosengren om mer tid på framridningsbanan. Som det är nu har vi 45 minuter där, men då hinner jag ju bara rida själv. Jag behöver mer tid för att kunna hjälpa mina elever också. Jag hoppas verkligen att det går att ordna, annars blir det tight, säger Patrik.

Ingen Scandic i Göteborg

Klasserna under Stockholm International Horse Show ingår i världscupen, Patrik har planer på att starta ytterligare tre omgångar i serien.

– Jag startar en till med Scandic och två med Toy Story så får vi se sen hur vi ligger till, säger Patrik.

Han har redan bestämt sig för vilken häst som han rider för hemmapubliken nästa gång möjligheten ges – det blir Toy Story som visar upp sig i Göteborg under Gothenburg Horse Show. Förra årets händelser har, tråkigt nog, satt sina spår hos Scandic.

– Jag tar inte med honom dit igen, det gör jag bara inte. Han blev så fruktansvärt rädd förra året och det tog månader för mig att bygga upp förtroendet igen, säger Patrik.

Det var under världscupfinalen i dressyr som många av hästarna blev rejält rädda inne på banan, då den inte var uppsatt med samma utsmyckningar som under genrepet.

Scandic matchas mot VM

Nästa år är hägrar ett världsmästerskap. I första hand är det Scandic som matchas dit, Toy Story är ”reserv” medan det för Deja – som nyligen debuterade Grand Prix med bravur - finns andra planer.

– Det är så jag tänker mig och hoppas att det ska se ut inför VM. Men vad som helst kan hända, det är en lång väg dit, säger Patrik som också menar att Sverige har stor chans på bra placering i ett VM.
Det saknas dock en viktig ”sak”:

– Vi har inte den där riktiga topphästen, som alltid levererar 80 procent och mer, det är ett måste för att stå sig i konkurrensen i dag. Även om jag, Minna och Tinne kan visa upp fina ritter räcker det inte till när det finns hästarna som får så mycket mer betalt, säger Patrik.

Text: Ida Röök 


Läst 4152 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 ... 4 5 6 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.