GHS16-kollen

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
26
2016

Ellen och Rock On Sally vann GP-ponnyn


Hon är bara elva år, men har ändå stor rutin på tävlingsbanan – Ellen Johansson från Vänersborg.
– Det var coolt där inne och det kändes jättebra, berättar hon efteråt.
  
Text och foto: Annika Grundberg
  
Ellen förklarar att hennes fina ponny är tolv år och kommer från Irland, hon har haft henne i drygt ett halvår.
– Hon är väldigt snäll men kan stegra ibland när man rider, säger Ellen som hade garderat med bomull i öronen på hästen.
  


  
GP-ponnyn vinterns stora mål

GP-ponnyfinalen har varit vinterns mål för Ellen, framöver hoppas hon att få rida både Baltic Cup och SM. Hemma i stallet finns ytterligare två ponnyer, en B- och en C-ponny. Men det var aldrig någon tvekan om att det var Rock On Sally som hon skulle satsa på GP-ponnyn med.
  
Spännande final
Det blev en spännande final där första ryttaren Lina Allen, Billdals ridklubb, på ponnyn Drumbilla One Direction ledde ända till näst sista ryttaren – som alltså var Ellen. Båda fick fint beröm av de två stildomarna Ulrika Bidegård och Kevin Staut. Trea kom Ellen Petersson och Stackarps Donelli, från Stannums sportryttarförening.

Resultat


Läst 13313 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
26
2016

Irma och Jonna i ackumulatortopp



Foto: Tomas Holcbecher
  
Nu är det om möjligt en ännu godare stämning inne i Scandinavium. Irma Karlsson följde upp Baryards seger genom att lägga beslag på förstaplatsen i klassen efter. Jonna Ekberg kom tvåa.
  
Text och foto (om inte annat anges): Annelie Lundkvist
  
Irmas lilla "speedhäst", Balahe, gör ingen besviken när hon kommer in på banan. Det blev en perfekt runda som var både felfri och ruskigt snabb. Klockan stannade på 51,49 sekunder, drygt en sekund snabbare än Jonna Ekbergs tid med sin Freestyler.
– Jag hade bra fart och ledde med fyra-fem sekunder innan Jonna kom in på banan. Så det var tur att jag gasade, säger Irma till Hippson efter klassen.
Hon vet att hennes häst har alla kvalitéer för att klara av utmaningen, något som ger ett bra självförtroende.
– Går jag fullt ut för att vinna och är felfri brukar jag ta segern. Hon är grym på att springa fort, konstaterar ryttaren.
  


Foto: Tomas Holcbecher
  
Blödde ur näsan efter ritten
Freestyler är i högform, precis som under tävlingarna i Friends Arena innan jul. När Jonna hade gått i mål noterade hon dock att hästen blödde ur näsborren och satt genast av inne på banan. Hon klappade om sin fina häst och gick ner bakom arenan där hon direkt möttes upp av sitt team.
– Jag blev livrädd när jag såg allt blod, berättar Jonna för Hippson.
Nere i stallet kunde det konstateras att det var ett ytligt blodkärl som hade brustit. Freestyler mår bra och står i boxen, hästen ser enligt Jonna ut som vanligt.
– Det såg värre ut än vad det var. Precis som på människor kan hästar få näsblod. Han kommer för säkerhets skull att undersökas i eftermiddag av veterinären. Hellre en undersökning för mycket än tvärtom tycker vi, huvudsaken är att han mår bra.
  


Foto: Tomas Holcbecher


Efter en strålande runda kom blodet.


Jonna leder ut sin häst från banan.
  
Norsk tredjeplats
Geir Gulliksen gjorde sitt bästa inne på banan för att slå de unga svenskarna, men det visade sig vara en omöjlig uppgift. Han och Charleville knep tredjeplatsen vilket gjorde att det blev en trippel-nordisk topp.
     

Geir och Charleville är ett par som kämpar ihop.


Balahe njuter av uppmärksamheten.


Jonna var märkbart skärrad på prisutdelningen, här med sin andra häst.


Henrik von Eckermanns storhoppande Chacanno fick hela publiken att dra efter andan.

Resultat


Läst 13517 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
26
2016

Egyptens ryttare diskad – hästen blödde efter sporren



  
Egyptens Mohamed Talaat diskvalificerades efter världscupens första klass på fredagen. Därmed är han borta från finalen.
  
Text och foto: Annika Grundberg
  
– När han kom ut från banan hade hästen en skada efter sporren och blödde. Därför diskvalificerades Mohamed från klassen och är borta ur världscupsammanhanget, säger Karl-Henrik Heimdahl, ordförande i veterinärkommittén under Gothenburg Horse Show och FEI World Cup.
  
Kan eventuellt starta övriga klasser
Talaats häst Connaught kan eventuellt starta andra klasser under helgen, men då måste den först besiktigas.
– Det tas inga beslut i dag, men om det blir aktuellt får vi titta på hästen och se så att det inte är risk för att han skadas igen. Det är ryttaren väl medveten om och det är inte säkert att han ens försöker komma till start i några fler klasser, säger Heimdahl.
Som Hippson tidigare berättat är även Laura Renwick borta från finalen efter att hennes häst har skadat sig i boxen.


Läst 16553 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
26
2016

Svensk seger inledde lördagen



Med lätthet hoppade Cassius Clay hem segern.
  
Malin Baryard Johnsson och H&M Cassius Clay inledde dagen på bästa sätt i Scandinavium. En snabb seger gav publiken energi – och svenska nationalsången spelades inne i arenan.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Tidshoppningen där hinderhöjden låg på 1,40 hade endast nio startande, men för den delen var det inga lugna rundor ryttarna bjöd på. Det var tydligt att för att vara med gällde det att gasa på och ta snäva svängar, något Malin lyckades med.
Cassius Clay hoppade med lätthet och när Malin gått i mål såg det ut som att hon hade minst en växel till att lägga i. Men det behövdes inte denna gång, ekipaget segrade med en halv sekunds marginal till andraplacerade Jaroslaw Skrzyczynski på Quintella. Tredjeplatsen knep Denis Lynch med Ho Go van de Padenborre.
  
Nu har Cassius Clay hoppat klart för denna tävling och åker hem med sin hästskötare Natalie till Norrköping under dagen. Vilket fint avslut de fick på Gothenburg Horse Show!

Resultat
 


Ett fokuserat ekipage.


Jaroslaw Skrzyczynski är en snabb ryttare.


Denis försökte, men var inte snabbast.


Natalie är stolt över sin skyddsling.


Läst 8885 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
25
2016

Laura Renwicks häst skadad – missar finalen



Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
Storbritanniens Laura Renwick kom inte till start i världscupfinalens första omgång med Bintang II. Hon berättar själv varför.
    
På Facebook skriver Laura att man i morse, när man skulle fodra hästen, upptäckte att den hade svårt att röra nacken och inte kunde ta ner huvudet för att äta. Veterinär och fysioterapeut har jobbat med "Bing", som han kallas till vardags, under dagen och han är bättre. Dock var det omöjligt för honom att komma till start.
Laura skriver att hästens välfärd givetvis går först, men att hon är förkrossad eftersom hon verkligen trodde att de hade en bra chans i finalen.


Läst 12388 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
25
2016

Fredag: Sist ut vann – Peder Fredricson tvåa



Peder och H&M All In. FOTO: Annika Grundberg

Det blev en spännande omhoppning i fredagskvällens avslutande 1,50-klass. Elva ekipage gick till omhoppning där österrikaren Max Kühner och Cornet Kalua var sist ut – och allra snabbast. 
    
Peder Fredricson på H&M All In och schweizaren Romain Duguet på Twentytwo Des Biches red båda på exakt samma tid, 38 hundradelar långsammare än Kühner. Därmed slutade de på delad andraplats.

Casall är populär
Rolf-Göran Bengtsson har med sig Casall Ask till Göteborg. Det är hingstens sista tävlingsframträdande i Scandinavium och kanske också hans sista tävling i Sverige. Publiken älskar ekipaget, som fick de största applåderna. I omhoppningen var de ynka fyra hundradelar efter och slutade på en fjärdeplats.

Resultat
 
 


Max Kühner på Cornet Kalua och Rolf-Göran Bengtsson på Casall Ask i omhoppning.


Läst 9725 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
25
2016

Leprevost vann – von Eckermann på 13:e plats



FOTO: Tomas Holcbecher
  
Första omgången i hoppningens världscupfinal var en tidshoppning, där en rivning omvandlades till fyra sekunders tillägg. Vann gjorde Penelope Leprevost från Frankrike med Vagabond de la Pomme. Henrik von Eckermann och Giljandro van den Bosrand fick till en felfri ritt, men var inte så snabba och slutade på 13:e plats.

Text:
Annika Grundberg
  
– Det gick ungefär som jag trodde. Det enda jag kanske hade kunnat ändra är att göra som Guerdat gjorde mot sista hindret, han red lite snävare. Men det hade inte räckt ändå, säger Henrik efteråt.
Han menar att hästen har en enorm kapacitet, men att han inte är så snabb.
– Banbyggaren har sagt att det blir en väldigt stor bana i morgon och jag hoppas att vi går felfritt. Inga hinder är för stora för den här hästen. Men han har aldrig gått en sådan här tävling förut, jag är lite orolig att kraften kanske försvinner så jag sparar på sprången. 
Giljandro van den Bosrand finns i stallet hos Henriks chef Ludger Beerbaum för att han är till salu. Hur länge Henrik får rida honom vet han inte.
  


Henrik von Eckermann diskuterar banan med chefen Ludger Beerbaum. FOTO: Annika Grundberg
  
Njuter av att rida i Scandinavium
Henrik känner ingen press, även om hästen har kapacitet har han inte rutinen.
– Jag bryr mig inte om vad andra tycker. Jag njuter av att rida inne i Scandinavium inför publiken som är här. Man kan inte träna upp tävlingserfarenhet.
Vem som står som slutgiltig segrare på måndag vill han inte spekulera i.
– Det är den som rider bäst som vinner.
   


FOTO: Tomas Holcbecher
  
I år är Leprevosts häst ännu snabbare
Vid förra årets världscupfinal i Las Vegas slutade Penelope Leprevost och Vagabond de la Pomme på andra plats efter Steve Guerdat. I år inleder hon finaltävlingarna med seger, vi frågar hur hon ser på fortsättningen:
– Min häst har utvecklats massor. Jag försöker rida snabbare och snabbare och nu är han en riktigt snabb häst, säger hon med ett leende.
Tvåa i fredagens tidshoppning kom Penelopes landsman Simon Delestre, som är etta på världsrankningen, med Qlassic Bois Margot. Trea kom Daniel Deusser och Cornet d'Amour från Tyskland.
  


Hugo Simon är på plats. Här går han banan med Österrikes Max Kühner. FOTO: Annika Grundberg


Helena Persson rider i Scandinavium, men inte världscupfinal. Hon var ändå inne och tittade på banan. FOTO: Annika Grundberg

Resultat


Läst 11100 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
25
2016

18 år sedan Lussan vann: ”Jag grät på läktaren”



FOTO: Anki Yngve

För 18 år sedan, 1998, vann Louise Nathhorst världscupfinalen i Göteborg till stående ovationer. På söndag har två svenska ryttare – hennes elev Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel – chans att upprepa den bedriften.

Text:
Anki Yngve

Tinne Vilhelmson Silfvén minns hur hon satt i publiken i Göteborg och såg ”Lussan” vinna.
– Jag tränade för henne redan då och hade åkt dit för att se hennes start. Och jag grät där uppe på läktaren, berättar hon.
Även Patrik Kittel var på plats och såg Nathhorst vinna finalküren till sin specialkomponerade Benny Andersson-musik.
– Jag var här då, som pojk (Patrik var 21, reds anm.). Jag rös när Lussan red ökad trav på en hand.
  
Får inte bli överladdad
Sedan dess har aldrig en svensk ryttare haft så stor chans att ta hem världscupfinalen. Och i år är de två! Tinne var tvåa i fredagens kval och Patrik trea. Men båda var inom samma procent som segraren Hans Peter Minderhoud.
– Vi har en riktigt bra chans till svensk seger. Men vi ska inte överrida för att vi har chansen, då är det lätt att det spricker, säger Patrik.
Vem som för dagen är bäst av honom och Tinne vill han inte spekulera i.
– Tinne hade ett par missar, jag hade ett par missar… Det viktigaste är att vi får en svensk i toppen, gärna två. Delad förstaplats vore väl något? 

Dressyren behöver publikstödet
Även holländaren Hans Peter Minderhoud är förstås sugen på seger och tyska Jessica von Bredow-Werndl kan inte räknas bort.
– Det är en väldigt öppen tävling, man vet inte vem som ska vinna vilket är väldigt bra för sporten. Den som rider bäst på söndag vinner, säger Tinne.
När framför allt Patrik kom in som sista ryttare var publiken som tokig i Scandinavium, det klappades i takt och tjoades. Men det tycker Kittel bara är positivt.
– Klappandet är bra för dressyren. Vi måste vilja att publiken stampar och klappar, under testet sitter de ju still. Hellre det än att folk inte visar känslor, Göteborg är fantastiskt, säger han bestämt.
Hans Scandic är 17 år men nästan oförskämt pigg och fräsch.
– Han är som en professor, han vet när allt kommer i programmet, han har gått så många Grand Prix nu. Jag får vara med så att han inte förekommer mig, skrattar Patrik.
  
Rider programmet i huvudet
Tinne berättar att hon kommer att förbereda ”Anton” med lösgörande arbete och lite vägar ur programmet i morgon, så att han vet att det är kür han ska gå.
Själv laddar hon mentalt genom att gå igenom programmet massor av gånger i huvudet och genom att titta på video. Hon har dessutom kontakt med sin mentala coach Kjell Enhager via SMS, han befinner sig nämligen i Portugal.
– Han är som en vitamininjektion hela han, full av stöd.
Någon annan som stöttar är tränaren Louise ”Lussan” Nathhorst, som alltså själv vann finalen för 18 år sedan. Då på Walk on Top.
– Vi har en ständigt pågående dialog och process om vad vi kan förbättra, jag och Lussan pratar jämt. Vi är nog ganska tråkigt sällskap för andra ibland när vi går i gång om hästarna…

Läs om resultatet i GP-klassen här
  
Se nostalgiklipp om Lussans WC-seger:

Här bjuds vi på fina bilder från fredagens GP-kval, signerade fotograf Tomas Holcbecher:


Tinne och Don Auriello.


Patrik Kittel och Scandic.


Hans Peter Minderhoud på Glock's Flirt.


Emilie Nyreröd på Miata.


Nöjd Tinne skrittar ut från banan.


Vink till den fantastiska Göteborgs-publiken.


Läst 10916 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
25
2016

Holländsk seger – Tinne tvåa och Patrik trea


Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello blev tvåa, och Patrik Kittel och Watermill Scandic trea, i världscupens Grand Prix. Som vanns av Hollands Hans Peter Minderhoud och Glock's Flirt. För Emilie Nyreröd och Miata, som debuterade i finalsammanhang, blev det en del missar. Ekipaget slutade på en 14:e plats.
  


"Jag är mycket nöjd, han var verkligen med mig", sa Hans Peter till SVT.
  

Don Auriello utstrålar "här kommer jag".
  

Samtidigt kan han vara väldigt avspänd i den ökade skritten.
   
Det var bara decimaler som skiljde topptrion åt, Hans Peter fick 76,871 procent följd av Tinne på 76,5 och Patrik på 76,357 procent.
– Jäklar vad det är tätt, det är bara en halv procent som skiljer, sa Patrik Kittel till SVT efteråt.
Tinne hade en skakig inledning med galoppinslag i traven efter hälsningshalten, men sedan gick det bättre. Så här kommenterade hon sin ritt i SVT:
– I det stora hela är jag jättenöjd. Jag fick en skakig början när han inte stod still i halten och sedan fick galopp fram, jag fick lite bråttom i väg. Det tar jag på mig själv men det är inte så kul att börja så. Sedan kändes han jättefin i resten av programmet, så jag ska inte klaga. Jag hade bra ridkänsla och fick till fin piaff, trots att han inte har tävlat inomhus på ett och ett halvt år. Han bara gillar det!  
  


Patrik Kittel och Scandic möttes av publikens jubel.
  

Scandic skötte sig exemplariskt under programmet precis som publiken som var tyst.
  

Så här reagerade Scandic på publikens jubel efter avklarat program. Han är en alert 17-åring!
  
Nöjda svenskar
Patrik var mer än nöjd med Scandic som hunnit bli 17 år.
– Jag är otroligt nöjd med honom. Han vill bara gå, gå, gå. När han är 30 kommer han att stå och göra piaff i hagen.
  


Emilie Nyreröd och Miata.
  
Emilie Nyreröd var trots allt nöjd med sin och Miatas debut:
– Vi hade några riktigt bra saker, några plumpar och en stor miss som bara var mitt fel, sa hon efteråt.
Den stora missen var travinslag in på diagonalen inför bytena i varje.
– Jag är ändå nöjd men vi kan bättre än så här, sa hon till SVT.

Resultat


Läst 11618 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
25
2016

Äldst i startfältet och en kämpe – möt Flexible


JUST NU (lördag 12.15–15.45): Se dressyrens världscup-Grand Prix i SVT Play
  


Han har vunnit massor av tävlingar samt kommit tillbaka från tre skador – och nu är han alltså den äldsta hästen i världcupfinalen i Göteborg. Möt 20-åringen Flexible och hans långvariga kompanjon Rich Fellers. 

Här är SVT-inslaget med Flexible:


Läst 15165 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 6 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.