Lisen
JUL
01

Känsla för feeling?

Häromdagen när vi löshoppade en häst fick jag fick anstränga mig lite mer för att få hoppningen bra, jag fick koppla på min ringrostiga ridkänsla och ”bli ett” med hästens galopp och läsa av hennes beteende. I tanken måste jag vara hästen för att det ska bli perfekt.
  
En del ryttare är födda med en fantastisk känsla för rytm och distans till hindret. De lägger alltid hästen i ett perfekt tempo, väljer en bra väg och får hästarna att hoppa fantastiskt.  Jag älskar att studera dessa ryttare. En del rider med mindre känsla men har ett stort självförtroende så de sätter mod och vilja i hästarna. Vi gör olika. Vi är olika.
En stor nyckel till framgång är känsla. Överlag skulle jag vilja att vi lyfter det här med hästkänsla och ridkänsla lite till.
  
Kan vi börja träna på att få mer känsla? Kan tränarna i Sverige lyfta fram mer fokus på känsla i träningen än omöjliga hoppövningar? Få ryttarna att rida mer avspänt men inte slappt? Mer effektivt men inte hårt? Jag tror ju det. När vår tidigare landslagstränare Henk Nooren kom hit och började med sina små hinder och linjer hittade många ryttare inklusive mig själv en avspändhet och precision i ridningen som resulterade i att hästarna började hoppa 30% bättre och våra hjärnor och kroppar var öppna och mottagliga för detaljerna i ridningen. Visst kan man få mer känsla.
Mer känsla av att verkligen läsa av hästarna i det dagliga arbetet. Då menar jag INTE att ryttarna ska verbalt uttrycka sig om att han känns si och så och då gör han si och så. Utan vara tysta och känna! Sorry. Blunda och se – som det står på vår magnet på kylskåpet. Ridkonsten handlar om kommunikation mellan ryttare och häst. Vi måste lyssna och tänka när vi rider. När ryttaren och hästen är för långt ifrån varandra kommunikationsmässigt brukar jag försöka förklara att de måste lära sig tänka och känna sig in i hästens beteende mer.
  
Prata inte människospråk, prata hästspråk. Hur beter sig hästar med varandra när de kommunicerar? 
Peder och jag pratade häromdagen om att många rider förbi och igenom känslan, de använder helt plötsligt för mycket av sin egen fysiska kraft för mycket och för länge. Arbetet blir gjort men inte förfinat. Jag gillar mer och mer den amerikanska modellen som grund, den är mycket mer fokuserad på sitsen, handen, vägarna och rytmen. De jobbar så fokuserat med att skjuta hakan framåt och sitta perfekt på samma sätt som vi nordbor börjar med att likt en makaron i sadeln, med spända axlar och  försöker göra alla ridbanans krumelurer med oftast en för hård hand.  
Framtiden blir alltid mer förfinad, speciallicerad och mer i detalj. Så även aveln. Så förutom att vilja arbeta hårt ha ett starkt psyke, kunna resa sig efter nederlag kommer känslan för hästen och ridkonsten vara det vinnande receptet. 
  
Mer känsla för feeling. 
/Lisen


Flips Little Sparrow med Peder. Sparven har en jättestor kapacitet, men hon har lite svårt att koordinera sig ibland, lägger man på ”ben” hoppar hon inte alls. Hon måste vara ostörd och få tid på sig, ryttaren måste sitta still och inte trycka på då kan hon hoppa riktigt bra.
Foto: Jenny Abrahamsson

 
Kylskåpsmagnet – blunda och se!


Läst 22916 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
13

Spännande anmälningar till auktionen

Hej!
  
Måndag i dag, telefonen ringer i ett, mejlen rullar in och jag försöker springa ifatt! Just nu sitter jag och går igenom lite anmälningar till treårsauktionen. Det är alltid lika kul att se filmerna på hästarna och stammarna som intresseanmäls.
  
Några hingstars avkommor står ut mer än andra. Jag blir mer och mer intresserad av bara mödernet måste jag säga. Det är viktigare än hingsten. Fortsätt gärna anmäla och gör det i tid innan de blir för tjocka på betet! Här är intresseanmälan.
I år kommer auktionen att ligga på Elmia Scandinavian Horse Show i Jönköping och där har vi också möjlighet att så småningom göra en dressyrhästauktion.
  
På bilden Steve Guerdat på Bianca (SWB) e. Balou du Rouet – Cardento som såldes på SSHS-auktionen och nu på Schweiz lista till OS!
  
På't igen!
//Lisen

Läst 36263 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
30

Bildbomb från hästfesten i heta Rom

Hej, här kommer lite bilder från Rom!
  

Peder stretchar och gör sin ryggymnastik flera gånger om dagen. Bill stökar ner lite i stallet.
  

Perfekt plats.
  

Inte bara de italienska hästägarna blir inbjudna till Loro Pianas vip, utan även de utländska! Loro Piana är huvudsponsor för den italienska hoppningen.
 

Snyggt!
 

Alla statyer. Rom är min favoritstad.
 

Kastade en önskepeng. Bra brunn det här!
   

Banan.
 


Stiligt par. Maria Gretzer och Björne Carlsson var och tittade på sin hingst Singular La Silla som hoppade jättefint!

  

Gelato.
  

Astrid och Hjalmar på lunch.
  

Bill på väg till banan.
  

Min GP-seger 2000.
  

Alla GP-segrare på två talvor.
  

3/4 av mina killar.
  

På väg hem till hotellet i kvällssolen efter GP:n.
  

Sparven.
  

Ärevarv.
  

All In. Vilken häst!
  

Bjudna på ryttarfest.
  

Kyler varma fossingar.


Läst 54155 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
23

Drottningens tävling – som man bara MÅSTE se

Hej!
  
Här kommer bilder från Royal Windsor Horse Show som vi var på förra helgen. Ni måste, jag säger MÅSTE, se denna tävling. Helt makalös – massor av klasser med olika hästar och riktigt engelskt. Så mycket hästkänsla, kunskap och tradition.
  

  

    
Drottningen satt på läktaren hela helgen och hon körde även runt i bil själv i sin "trädgård". Med säkerhetsvakter så klart. 
  

  

  

  

 

  
Denna helg tävlade Sparven,  Zaloubet och Allan – det gänget tävlar igen i Rom nästa helg (en paus helg).
  

    

Coropral hoppade strålande i första stora klassen.
  

Hur brittiskt?
  

Hipp hipp hurra! Malin fyller år. Jag bar denna tårta långt långt, och den fick en genomgång av säkerhetsvakterna också. Vid entréerna är det väskcheckar och säkerhetskontroller.  
 

Ett utställningstält visade bara upp priserna. Älskar England. 
  

Ett filmteam följer Peder...
  

Femma i Grand Prix i väldigt tuff konkurrens. Allan blir lite tokig av prisutdelningar, så andra får oftast hämta hans priser. Här Zaloubet som gärna tar ett extra galoppvarv. 
  
Steffi har tävlat flera hästar i Skyrup i helgen. Hon vann 1,40 med det lovade åttaåriga stoet Donique (Blixten) och var placerad i 1,45-GP:n med två stycken – åttaåriga Uncle Blue som vi äger tillsammans med vänner till oss, familjen Björklund, som bland annat köpte Cash In i vintras. Cash In passade inte sin nya ryttare, så kan det bli ibland. Så han är tillbaka hos oss och var 2:a i GP-klassen.
  

  
Peder var förresten hemma en halv helg, startade lite i Skyrup på fredagen, sedan åkte han ner till Schweiz för att rida hästarna som är på väg ner till Rom. Han kommer hem i kväll igen. Klippkort på flyget?
  
/Lisen


Läst 61727 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
12

Minnet av fina Carnation lever kvar i avkommorna

Hej,

I går fick de ta bort fina Carnation e.Calino – Cortez, som jag red och samägde med Niclas Swerre en lång tid. Niclas köpte ”Nelly” som unghäst efter att han bekantat sig med hennes far Calino och absolut ville ha en avkomma efter honom. Nelly hade 9 på typ, något hon nedärvt till sina avkommor och hoppade 9-9 på treårstestet. Jag hann med tre placeringar i svår klass innan hon för tidigt fick gå till avelsboxen på grund av skada. 
    

Carnation och jag i Arezzo. Tvåa i Silver Grand Prixen här.
  
Hon hann få fyra föl, det första ett sto, M&M e. Non Stop R genom embryotransfer – som Niclas har hos sig. M&M:s son Center, e. Cardento, vann treårstestet på Flyinge nyligen. Cannonbolt, e. Chicago City är nu sex år och såld, men har redan gjort fina 1,30-rundor i år nere i spanska Oliva med sin nya ryttarinna. Capish, fem år e. Cabachon håller på att kvala till Falsterbo med vår ryttare Stephanie Holmén. Skylander, e. Turmalin såldes på SSHS-auktionen förra året till Marcus Westergren och Red Carpet e. Canvas Plus står på Bollerup och ser lovande ut.
  


Capish, fem år e. Cabachon, med Steffi i sadeln.
  
Just igår fick jag själv sitta på hennes dotter Capish för första gången. Det är något speciellt att man liksom ”valt ut dem” när man bestämmer parningen. Capish har sin mammas härliga inställning! 
  
Nedan ser ni även sex
åriga Cordelia e. Heartbeat. Hon är nykvalad till Falsterbo. Underbar häst! Så positiv och reaktionsnabb.  
Fikastund med lite föreläsning i stallet om Litovet 100% GOPO som vi använder. Jag tycker det är bra att alla i stallet vet varför vi använder vissa produkter eller foder. Denna gång var det Pålle från Litovet som visade och berättade om dessa speciella Gopo Nypon, alla fick ställa frågor och lära sig mer. Riktigt så här många är vi inte i stallet, denna gång var det en liten grupp på studiebesök som fick vara med och lyssna.
  
Har precis landat i Windsor med Peder. Härliga engelska bilder kommer snart! 
  
/Lisen


Läst 58371 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
07

Uteritt och segertäcken till salu

Hej!
 
I dag har hela Sverige haft en underbar dag. Det var länge sedan man såg så många solar på väderprognosen. Jag passade på att rida ut på Yagudin (som alltså räknas som snäll, bockar inte-häst). Peder tävlar vidare denna helg i franska Le Touquet. Han och All In vann just en RR-(ranking)klass på 1,50-höjd. All Ins record i år är fantastiskt. Igen – vilken häst!
 


Snäll häst och bokskog!
  
I stallet plockar vi ihop massa grejer som vi ska sälja på hästloppisen här bredvid oss på söndag. Passa på att shoppa loss billigt och riktigt fina grejer nu på söndag mellan klockan 10-13. Här hittar ni dit.

Vi ses där!
  

Mycket segertäcken på loppisen men också vintertäcken, bett, benskydd, ridstövlar, träns m.m.


Läst 53859 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
02

Genrep inför treårstest och lovande löshoppning

Hej!
 
I veckan som var, var jag med och tittade när eleverna på Bollerup fick lära sig att visa häst för domare. Här var det till exempel en liten förberedelse inför treårstesten.
Eleverna har förberett sig och tränat, men fick nu göra ett test som om det var på riktigt. Men att domarna förklarade också, och visade lite mer än att bara säga vad de såg. Det var väldigt kul att se och höra.  
    
Här är det den rutinerade domaren Jan-Ove Olsson som berättar för eleverna: 

Under löshoppningen visade Nevermore (e. Baltimore – Nabab de Reve – Diamant de Semilly) att hon kanske har något extra?! Det var hennes mamma som så olyckligt skadade sig innan Falsterbo förra året. Hon gick inte att rädda...
  

Nevermore löshoppar. 
   
Vi har ett spännande samarbete med Bollerup vad gäller avel och nu står det ett helt gäng lovande unghästar där, jag tycker att de ser väldigt intressanta ut. Några hingstar som är beställda till stona är Diamant de Semilly, Dominator Z, Im Special de Muze, Cristallo. Nu kommer jag inte ihåg vilka det var mer... Men jag får be att få återkomma!
  
/Lisen


Läst 49569 ggr Kommentarer Kommentera

APR
21

Jag – en nybörjare

Hej.
  
Jag hasar mig fram med benen lite isär och armarna ut. Träningsvärken från h-vetet! Har ridit två dagar i rad och tränat med Hanna PT som jagar mig uppför backen och ber mig göra fler utfall. Vill sluta hela tiden.
 
Men ridningen i alla fall, jag har en klar bild och känsla i huvudet när jag rider. Jag vet ju hur det ska kännas. Jag vänder upp på oxern, positionen i språnget (som var ganska bra ändå...) och i landningen rider jag lite framåt. Jag sitter till och samlar galoppen, lägger på lite ben, känner hur hästen samlar sig och aktiverar bakbenen. När jag känner att ”nu bär han sig” ger jag efter lite på handen. Jag vänder, galopperar, samlar. Sitter säkert i sadeln. Där har ni min inre bild.
  
Jag kan tala om att det är så långt ifrån verkligheten just nu. Herregud! Jag sitter upp ganska rutinerat, skrittar iväg. Det jag känner kommer naturligt, handställningen, kontakten med hästens mun. Så börjar jag trava. Det är vingligt. Jätte-ostadigt och jag känner hur lite kontroll jag har. Vänder han nu åker jag av! Nä, eller rättare sagt... Saktar han av nu så åker jag ner och fram på halsen!
  
Jag travar i alla fall två varv. Sedan börjar jag känna hur smalbenen darrar lite. Av utmattning! Vi pausar en stund. Lätt sits och galopp går bättre. Jag tittar på hindret på andra långsidan. Jag kan inte känna hur jag ska göra! Jag tror helt ärligt att om jag styr på hindret kommer inte min kropp veta vad den ska göra. Så lång tid har gått.
   
Jag hoppar över att hoppa tills jag känner att jag har kontroll. Här och nu känner jag hur svårt det är och hur viktigt det är att ha en trygg, pålitlig skolhäst för att lära sig rida!
  
/Lisen
  

Fyra år sedan knappt. OS i London.
  

Härligt att rida i solen. Här på hingsten "Sigge", fem år.
  

Kommer inte i några ridstövlar, så jag kör lindor.


Läst 77715 ggr Kommentarer Kommentera

APR
06

Rapport från Stephanie Holmén i Zangerheide

Just nu befinner sig vår ryttare Stephanie Holmén, eller Steffi som vi kallar henne, i Belgien med några av våra hästar. Här gästbloggar hon om tävlingarna hittills. /Lisen
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Hej!
  
Just nu är vi i Zangersheide. Jag har med mig sju hästar. Med så många hästar och tre tävlingsbanor som är igång samtidigt är jag väldigt glad över att ha Mikaela, Julia och Michelle här som hjälper till. Utan er hade det aldrig gått!

Första utomhustävlingen för i år och hästarna älskar det, de hoppar superfint allihopa. Vi hann inte hoppa så mycket utomhus hemma innan vi åkte eftersom våren inte riktigt ville komma förrän det var dags att åka. Vi ställde dock ut vattengraven och vattenmattor på utebanan så att vi kunde träna på det innan vi åkte.

Det som är så roligt med att komma ner hit och rida på dessa stora fina banor är ju såklart atmosfären, alla duktiga ryttare med sina fina hästar, men sen också framförallt banorna. Banbyggarna bygger så fantasifulla, långa och trevliga banor. De utnyttjar verkligen hela ytan i varje klass.

Det byggs väldigt mycket relaterade avstånd "på varandra" och med det menar jag att det kan vara 3-4 hinder på rad som sitter ihop med relaterade avstånd. Lite mer fantasifulla bågar än vad man är van vid att se hemma i Sverige. I nästan varje klass har man också minst en "tillbaka-sväng" eller skarp "U-sväng" antingen när man vänder upp mot ett hinder eller i en landning. Fortfarande väldigt rytmiskt.

Hittills har jag hoppat 31 rundor, från 115 cm till 145 cm, och alla rundor har haft minst 12 hinder med 13 språng. Det tycker jag är jättebra, att hästarna verkligen får långa banor i kroppen. Alla A:0 är alltid 12 hinder och alla med två faser är ofta 1-7, 8-13 där alla får rida omhoppning (totalfel).

Vad som också är väldigt kul är att så många av världens bästa ryttare kom hit direkt efter Göteborg. Bl.a. Steve Guerdat, Simone Delestre, Rolf-Göran Bengtsson, Marco Kutcher, Christian Ahlmann för att bara nämna några.
  
Här kommer lite bilder från veckan som gått:


Vår nya stjärna Yagudin har hoppat jättefint.


Uncle Blue njuter i solen efter en felfri 145 klass.


Blixten myser med Mikaela, Michelle och Julia.


Mikaela gör alltid en plan på kvällen inför morgondagen för att veta hur vi ska lägga upp dagen.


Hela gänget på promenad!


De dagar vi inte tävlar kan vi rida ut i skogen.


....och då kan man möta duktiga svenska junior- och yr-ryttare på löptur!


Läst 79352 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
23

Bildspecial från stallchefen Jenny – what we do

Hej! Här kommer lite korta uppdateringar från vår stallchef Jenny Talinsson, hon har full koll på stallet och kan ge er en inblick i vad vi gör. /Lisen
  


Vi mockar på morgonen med dessa superkärror som vi sedan tömmer med traktorn. De rymmer 4-5 halmboxar. Några få hästar står på spån och där eftermiddagsmockar vi också.


Hoppdag! Då hjälps vi åt att bygga enligt banskiss från chefen.


Torkrummet, här torkar vi all tvätt!


A good day i tvättstugan.
  
Här har vi hunnit tvätta undan, tvätt och tork ligger bredvid groomen så det är lätt att ladda maskinen så fort tvätten innan är klar. Vi tvättar varje dag eftersom vi har så många hästar. Det är skönt att sortera smutstvätten, framför allt är det bra när något behöver prioriteras, slippa böka runt och leta.
   


A bad day (or week).
  
Sortering blev plötsligt inte prio ett. Så här kan det nämligen se ut då både Steffi och Peder kommer hem från en längre tävlingstur. Tur att vår maskin är en kämpe!
  


Putskroken får också det tungt efter tävling.


Varje dag rengör vi tränsen och annat läder som använts under dagen. Tvål och vatten, ibland ger vi lädret lite extra kärlek och då använder vi oftast läderolja.


Så här kan en dag se ut för Peders hästar.
  
Här ser du vad de ska ha på sig vid ridning, om det är något speciellt som ska göras vid till exempel skötsel (vilket det inte är med Peders hästar – excellent!) till exempel strålröta, mugg. Kvällsfodrar gör vi i snitt en gång i veckan.
Vi signar sedan vårt namn i rutan efter att vi skött om hästarna så att alla vet att det är gjort.
  


Plan för dagen är A och O för en effektiv och stressfri dag.
  
Här står Steffi och gör en plan för sina hästar. Ryttarna gör plan för ridningen och tillsammans bestämmer vi vad de mer ska göra under dagen.
  


Här ser ni vad alla färger betyder.Tårta äter vi när någon ramlat av, vunnit, fyller år, slutar... Och när vi behöver lite extra socker. 
Nästan varje dag med andra ord.
  


Harvar ridhus och bana gör vi så gott som varje dag.

Någon gång i veckan tar vi bort den lilla vallen som bildas mot sargen med denna sjukt braiga grej, man kan välja om man vill gå baklänges eller framlänges beroende på om man vill träna baksida lår eller mage. Who needs a gym?
  


Fodring!
  
Vi har fodringarna uppdelade på personalen och det tycker vi funkar bäst. Kan man inte fodra ser man bara till att fråga om någon annan kan göra det. Hos oss fodrar vi enligt följande schema:
  
6.30   Hösilage
7.15    Kraftfoder
11.00  Kraftfoder
16.00  Hösilage
16.30  Kraftfoder + tillskott
20.30  Hösilage + Kraftfoder
  


Hallå, du har sopat lite slarvigt där!
  
Japp, här sopar vi noggrant i alla hörn och vrår, morgon, lunch och em.
  
/Jenny
  


Läst 90904 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa  sista  Lisen

Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen
Portugal-bloggen Välj
Veterinärstudenten Välj
Noll till hundra Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Dressyrbloggen Välj
Kajsa Boström Välj
En husblogg Välj
Drivers resa Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Avelsbloggen Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Beyond Equestrian Välj
Gästbloggen Välj

stäng
Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen
ArkivPopulärt hos Charlies

Husbloggare

Ladda om

Saras vardag

Går den verkligen på tygeln?

Kajsa Boström

Ta sommarens sår på allvar!

Veterinärbloggen

Till Husbloggarna