Lisen

Hej!
  
Hela köket är fullt med flugor och i stallköket hänger de klassiska flugfångar-kyrkogårdarna (alltså klisterremsorna) fulla med flugor. Varje år har vi haft flugäggsdödarmedel under vattenkoppar och på andra strategiska flugäggsplatser, men i år missade vi att få ut detta i april/maj. Så nu lever vi med SÅ mycket mer flugor.
Jag har lagt det som en påminnelse i kalendern april 2019, gör det ni också! Inget är så jävligt som att vakna klockan 04.30 av de där retsamma krypen… Nu rustar vi för krig. Sängnät och flug-grill är högst upp på inköpslistan! 
    
I stallet är äntligen vårt nya vattenband i gång. Här ska de äldre tävlingshästarna gå, och de som har haft någon skada och ska sättas i gång. Jenny, vår stallchef, har praktiserat uppe hos Kronhults gård och lär nu hästarna att gå. Det går riktigt bra, än så länge! Det känns jättebra att ha tillgång till detta, som en del av den allsidiga träning vi försöker göra med våra hästar. 
 
  
Vi har lånat en lite mindre ponny till Bill, Flying Bingo! Ni som följer mig på Instagram har redan sett lite ridbilder på Bill och Bingo. Danny, vårt gotlandsruss, är också snäll – men lite för stor än så länge för Bill. Så vi har lånat ut honom så länge!
  
De stora barnen är på olika läger och Bill är inkvarterad hos farmor och farfar från i dag, så just nu sitter jag på planet på väg med Peder till tävlingar i Belgien. Både Peder och Steffi skall tävla där och jag ska dessutom låsa in mig på hotellrummet och jobba med datorn, olika grejer.
Nya mejl och svara på mejl, var det i går jag räknade hur många jag skickade och det blev 86 stycken? Så business och pleasure kombinerat, så som det brukar bli för mig.
   
Nu vill jag också passa på att tacka för mig som bloggare här på Hippson! Det har varit jättekul att dela med mig av vår vardag här tillsammans med Litovet, vår leverantör av högkvalitativt nyponpulver till hästarna. Som också har gjort det möjligt för mig att ta mig tiden att blogga här. Lite sorgligt är det allt att nu avsluta, hej då! 
  
/Lisen Bratt Fredricson
Grevlunda.com
   
Bill rider:

Bill i stallet:


Läst 364923 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!
  
Ni som är avelsnördar, eller bara intresserade, tycker kanske det är kul att läsa om vårt avelsamarbete med Bollerup Lantbruksinstitut. Det är Bollerup som är uppfödare och det är där fölen föds, växer upp och hanteras av personal och elever till och med treårstestet.
Jag tycker att det är helt fantastiskt att eleverna får vara med i processen och har man tur föds det föl just när man har nattvak!
 
I år prövade man också på att göra en embryotransfer på plats med vår fina fyraåring Main Balouba – och det lyckades!
 
På Bollerup betäcks stona som står där, de andra ston som vi har gjort embryotransfer på har vi betäckt på Björkhaga Stuteri hos Carina Caster. Vi har fin hjälp av Marina Björkman (uppfödare till x antal fina hästar, bland annat Main Road som vi köpte som föl och som nu tävlas framgångsrikt av Shane Sweetnam). 
Marina hjälper oss med skytteltrafiken Grevlunda – Björkhaga och till Danmark och Højelse djurklinik för själva urspolningen och insemineringen till mottagarstona. Marina har också kunskapen med allt detta som vi inte direkt kan.   
  
Astrid Ohlins lovade sjuåring Sienna SN (Bravour – Canto) kommer förhoppningsvis att få ett föl nästa år med Gamelus R. Mottagarstoet är dräktigt! (Bild nedan.)

Flips Little Sparrow ”Sparven” (e. Cardento) har två mottagarston som är dräktiga med Crusader Ice. Så går allt som det ska blir det helsyskon nästa år. (Bild nedan) 



  
Sparvens dotter Precoius Flip, sju år (e. Cabachon), har ett mottagarsto dräktigt med Cornet Obolensky. Hon har redan en fin treårig dotter efter samma hingst, som fick hoppdiplom nu på treårstestet. (Bild nedan.)


Dottern själv, Flip n Fly (e. Cornet Obolensky), hennes mottagarsto är dräktigt med Big Star. Vi brukar normalt sett alltid betäcka de bra treåringarna, men denna är vi lite extra rädda om. Därav ET. (bild nedan)


  
Fyraåriga Main Balouba (Baloubet de Rouet – Cardento) mottagarsto är också dräktigt, denna gång blev det Big Star som är pappa. Hon ska nu insemineras en gång till med samma hingst. När hon är klar med detta blir det sommarlov och sen tillbaka in i träning. (Bild nedan)


  
På Bollerup är Donja (e. Cardento) dräktig med Kannan Jr. Kannan Jr (e. Cornet Obolensky – Quick Star) var segerhingst i år i KWPN. Hans mormor är helsyster till Kannan, därav namnet. Donja har föl e. Crusader Ice vid sidan. 
  
Dollar Girl (e. Balou de Rouet – Cardento) har ett föl e. Conthargos vid sin sida. Dollar Girl är fyra år nu och ska in i träning efter fölavvänjningen. 
  
Red Carpet (e. Canvas Plus) har ett Vivant v d Heffink-föl vid sidan, hon är också fyra år och ska också in i träning efter föl. 
  
Gazelle (e. Casall) är seminerad med Gamelus R
  
Northern Caramell (e. Lord Z – Calypso II) är seminerad med Crusader Ice och har ett föl vid sidan efter Dominator Z. 
  
Carmenzita (e. Canturano) är dräktig med Ducati van Shutterhof (Kashmir van der Schuttershof med Querly Chin-möderne). Föl vid sidan e. Crusader Ice.
  
Cleopatra (e. Callahan VDL) är dräktig med Perigueux.
  
Pacific Blue (e. Plot Blue – Callahan VDL) är seminerad med Crusader Ice.
  
Delphina e. Alcantino, Cortez-stoet som tagit emot embryot från Main Balouba, har ett stoföl e. Clarimo vid sidan. 
  
Main Click e. Click and Cash – Quite Easy har ett hingstföl e. Crusader Ice. 
  
Camomill e. Coriall – Cardento välkomnade i natt fölet e. Crusader Ice.  
  
Bollerup har även några dressyrhästar i avel, men dessa är inte vi inblandade i. I nästa inlägg tänkte jag be Marina skriva lite om hur det går till med ET! 
  
Hälsningar Lisen 


Läst 379194 ggr Kommentarer Kommentera

Det gick från snöstorm till sommar väldigt fort. Jag tycker aldrig det har gått så fort som nu, från att det var bladlöst och tidigt vår till sprakande gröna träd, gräsmattor och rododendron i blom.
  
Här på gården är det full aktivitet, ja något annat tillstånd än det har det inte varit här på länge i och för sig... Tänker ibland på hur det var när vi inte hade stallchef och jag och Peder skötte det jobbet också. Då funderade vi på om vi möjligtvis skulle anställa en person som skulle avlasta oss, och de andra i stallet också för den delen. Det var allt från att planera, styra, beställa, fixa, organisera – då skulle vi få mer tid att fokusera och kunna fokusera på andra delar. 
  
Så anställdes Jenny Talinsson som håller i hela stallskutan sedan fyra år tillbaka, så vi jobbar mer med annat. På samma sätt anställdes en gårdskarl när vi hade ekonomi för det, numera sitter inte Peder i traktorn. Han jobbar bara med en sak i princip och det är hans sportsliga satsning. Den går dessutom rätt bra, så han är inte hemma lika mycket som förr.
  
För två år sedan kände jag att jag inte hann ikapp på kontoret, kanske behövde jag hjälp där max en till två dagar i veckan. Den tjänsten har i dag blivit mer än dubbelt stor och där sitter Caisa som också hjälper till med att hämta och lämna barn, som man behöver göra en del när man bor på landet.
  
Ja, två personer har blivit fyra och fyra blev sex och sex blev visst 14 personer till slut. Eller till slut… Vi har kanske bara börjat. Och jobbar jag mindre nu när jag inte organiserar stallet eller svarar själv på alla mejl?
  
Nä, inte direkt. Det kommer nya grejer hela tiden och här måste man vara försiktig så att man inte tar på sig för mycket. Det måste finnas tid för reflektion, tid för pauser. Tid för att unna sig att ta en glass i hamnen eller en pedikyr innan man ska in i de där öppna sommarskorna utan att skrämma iväg folk.
  
Det fina är att man har hunnit bli 40+ och då vet man vad man tycker, kanske inte alltid vad man vill bli och så vidare, men man vet bättre vad man tycker. Man tar liksom inga omvägar längre.
Till exempel JA, min garderob är svart och NEJ, jag passar inte i klockad kjol. Eller jag är dålig på att räkna så det är bättre om någon annan gör det! Det tycker jag är det bästa med 40+,  inga jäkla genvägar utan man kan skjuta på målet. Så blev det för mig i i alla fall.
  
Vi är mitt uppe i livet och mitt uppe i vårt jobbliv också. Allt är rätt maxat känns det som och man måste dra gränser för jobb på och jobb av. Speciellt när jobbet är hemma på gården...
Jobb AV är med barnen men man måste tänka sig noga för här, för när man har en mobil som har mejl och hemsidor så är man ju tillgänglig för jobb non stop. Hästfolk ringer också gärna märkliga tider. Jag säger inte att jag är bättre! Men jag har börjat lägga bort telefonen mer och mer.
"Oj det ringer! Ja, låt det ringa på bara, jag vill inte prata nu."
  
När jag ändå är inne på mobilen, sms är hopplöst att kommunicera arbetsfrågor på, det hamnar ju bara längst ner och man vet inte längre vad man skulle eller vad man sagt. Jag ber vänligt mejla mig tack, för då blir det mer organiserat och man har ordning på frågor och svar. Förhoppningsvis. 
    

  
Nu glöder det i slutfasen av arrangemanget kring våra hemmatävlingar, grevlundagrandprix.se, som är den 30 maj till 3 juni. Jag hoppas få se all härlig publik som vi brukar ha så troget, trots att tävlingen ligger en vecka tidigare i år. Ni är alla hjärtligt välkomna och passa på att njuta av vackra Österlen.
  
Nu är det avelstider och vi har ju ett jättespännande samarbete med Bollerup med lite uppfödningar. Det är flera unga hästar som ser riktigt fina ut där. Vi kommer försöka göra en del embryotransfer på unga ston och även på tävlingsston. Den mest spännande parningen är förstås Flip's Little Sparrow som nu är inseminerad med vår stjärna Crusader Ice!
  
Håll tummen för att det fastnar!
  


Mvh,
Lisen


Läst 404155 ggr Kommentarer Kommentera

Hej första april, det öser ner snö ute.
  
April, april ... skulle man tro men det är faktiskt sant. Barnen har påsklov så vi gör annat än att vara i stallet och jobba. Jag har inte ridit på länge då jag också varit bortrest, men i morgon börjar vi om. 
Först följde jag med Peder till Hermèstävlingen i Paris. Så fantastiskt snyggt allting. Sist jag var här hoppade Stephanie Fibonacci i U25-klasserna och han blev het på marknaden efter de rundorna. 


Peder och Astrid Ohlin som har sin Zaloubet med.


Ryttare på Paris gator – Denis Lynch.


Det är mycket justeringar.


Gillar detta – tavla med "most knocked fences".


Emil Hendrix och Peder i riddiskussion.



Mycket estetiska show inslag när Hermes bjuder på show. Bartabas 70 lösa busande ponnys till skolgårds lekljud.


When in Paris buy Amora senap.


Mer justeringar.


Hansson, what a horse.
  
Flög direkt ner till Spanien där Stephanie och Antonia (Pettersson Häggström) rider en hel hög med hästar. Vi hade 13 med oss och sen har Antonia tre egna också. De är där i tre veckor och jag tycker det är bra att vara där i mittenveckan för att se hästarna.
  
När de kommer hem får de 2-3 veckors lugnt och sen är det alltid lika kul att se vad Spanienresan gett dem i erfarenhet och utveckling. Det kostar att åka ner med så många hästar, men jag vet hur bra investering det är om rätt ryttare sitter på dem och ger dem de bästa förutsättningarna och erfarenheterna och de gör det.
  
Crusader Ice, vår fina hingst, halkade på asfalten och kunde tyvärr inte starta ordentligt förrän sista helgen. Då debuterade han 1,40 och var felfri. Så cool som bara gjorde några få starter som sexåring på grund av avelsarbete. 


Antonia har varit hos oss några månader nu. Så himla duktig och gör ett jättefint jobb med de väldigt ”gröna” hästarna hon fick med sig till Spanien. 


Vincent, en väldigt speciell karaktär. För bra för sig själv på något sätt. Mr Självförtroende. 


Stephanie vann en klass med WGE Horses hingst Billy Cointreau. Alltid härligt med svenska nationalsången. 


Detoxdrink (inte lika god som den ser ut) och span på hästar.


Barnhoppningshinder. Var hittar jag sådana här? Vill ha till våra tävlingar. 


Så jättenöjd med vår första annons till Elmia Scandinavian Horse Show. Möt framtiden. Det är bra att man nu kan kvala samtidigt till exempelvis Falsterbo och Elmia som är vårt stalls unghästmål för året. 


Fick bild på en Crusader Ice-avkomma. Den första jag sett! Den här är u. Next Nellie e. Heartbeat. Spännande stam. 


Eftersom snön vräker ner ute får John med vattentunnan samsas i ridhuset idag! 
  
//Lisen Bratt Fredricson

 


Läst 106346 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!
 
Min största fiende mot att börja rida är tiden. Flera gånger både den här veckan och förra har jag tagit på mig ridbyxor men har inte hamnat i stallet. Jag tror jag måste lägga in RIDA i kalendern. Men när jag väl är i sadeln är det kul! Kan inte tänka mig ett bättre sätt att träna min kropp på, det är så skönt att få ha lite träningsvärk!

Den här veckan var jag inbjuden att prata om min syn på sporthästar, avel och framtid på ett seminarium om embryotransfer. Jag berättade bland annat lite om de embryotransferhästar vi har hos oss. Flip's Little Sparrow är ju ett ET och hon i sin tur är mamma till Precious Flip via ET. Precious fick däremot själv bära fram sin dotter Flip n Fly som nu är tre år och henne kommer vi försöka göra ET på.
  
Vi har även gjort andra, Duenna (F2) e Robin Z – Koncertz xx tog vi ET på, då hon inte själv kunde bära fölen utan kastade hela tiden. Första avkomman bars fram av en rätt knasig travare och den avkomman blev lite svår, andra avkomman bars fram av ett halvblod och duktig mamma och det blev trevliga Donja som bara har ett öga och därför är avelssto på Bollerup.
  
Även Carma som var tvåa i Grand Prix-hoppningen i Göteborg nu senast har en tvåårig avkomma i Bollerups Believer, som vi löshoppade häromdagen och han hoppade super. Läs mer om Believer i ett tidigare inlägg.


Bollerups Believer.
  
Embryoauktioner växer i världen, snart är det Zangersheide som har en auktion. Och som ni ser är det en syster till Flip's Little Sparrow som är mamma här som man kan ropa in. Vi får nu förfrågningar om att sälja embryos på våra ston i denna linje och vi ser vad som händer framåt!

 

Jag har ridit lite mer, här kommer en liten film där vi lär Nora att rygga!


Läst 110371 ggr Kommentarer Kommentera

Hej,

Nedan kommer min första videoblogg:

Mvh Lisen


Läst 141617 ggr Kommentarer Kommentera

Hej 2018!!

Jag välkomnar dig, det skall bli ett nöje att få nya möjligheter för det får man väl automatiskt när det är nytt år?!

Jag ser fram emot att få jobba med hela vår verksamhet här hemma Grevlunda-teamet och alla hästar. Kul skall det också bli att jobba mer med mina kollegor Louise och Caroline på Get the gallop som går från att vara en liten kärleksbaby till en kaxig snart tvååring som vill mer och mer:-) Häromdagen hade vi våra första ordrar till Hongkong, so just bring it on!!!


Hela teamet är nu snyggt enhetliga i de bästa västarna och jackorna från Kingsland.


Så här kommer ni att känna igen oss som jobbar här i stallet.


När det kommer till tävlingar får ni inte missa Grevlunda Grand Prix 30/5-3/6 hemma hos oss. För Falsterbo Horse Show är jag med i organisationen och kommer med lite input här och var. För Elmia Scandinavian Horse Show - THE MEETING går vi in på vårt tredje år i höst och känns riktigt stadigt och som en efterlängtad mötesplats för alla som håller på och håller på och inte kan sluta med det här.
Att Swedish Select Horse Sales fyller 13 eller om det var 14 år, känns nästan overkligt och här kanske det skall jobbas med lite nya idéer och förändringar, vi får se…och NI får se.
Utöver detta håller jag på med en ny grej som blir officiell till sommaren eller hösten och det är så spännande och kul och jag är hemsk som skriver detta och inte får eller kan säga mer just nu!

Nu till något helt annat – 
Häromdagen satt jag och tittade på när min son Hjalmar hade fotbollsträning, där blir jag ofta blir jag påmind om att idrotter kan vara så olika men samtidigt så lika i mycket. Det finns SÅ mycket att lära sig av andra idrotter och andra idrottsutövare som vi ryttare kan ta lärdom av. På min mans nattduks bord ligger det biografier av andra idrottare i andra sporter och ofta berättar han om saker som han läser och inspireras av. 


Man kan lära sig mycket av andra sporter. Här spelar Hjalmar fotboll.

Jag kan känna en avund på fotbollen som har laget, de gör det tillsammans och de är beroende av att hjälpas åt för att vinna. Jag kan också tycka att det är fantastiskt att var man nästan än är i världen och sparkar boll så kan man träffa andra som också vill sparka boll och så sparkar man boll, komunicerar, viftar, dukar i ryggen, skrattar, passar varandra och gläds åt ett mål trots att man kanske inte ens talar samma språk. När Hjalmar började spela fotboll fick jag som förälder ett litet häfte från tränarna, där i stod det lite information om fotboll och punkter och 9 bud ord till föräldrar.

Läs de nio budorden här

Jag tyckte detta var så bra att jag skickade det till lite kompisar, bland annat så vet jag att Jump Club i Enköping har denna, eller en lite omgjord variant av denna, på sin anslagstavla.

På fotbollsträningarna gör de också övningar och upplägg i träningarna som är intressanta. Tex delar de väldigt ofta upp träningen tydligt i olika delar. Samling och samtal om vad de ska göra idag, uppvärmning, teknik träning, match med inslag av de de kanske teknik tränat på och sedan en samling och uppgifter till nästa gång. Många hopp eller dressyr tränare gör ju ungefär detta men det är ändå intressant med en så tydlig uppdelning och på det sättet de just gjorde det.

Den här dagen jag satt med skulle de träna på att kommunicera på plan men varandra. Tränaren ropade och hejade på dem att prata på plan tex ”passa Kalle han är fri” och uppmuntra varandra i ord. I början körde de på som vanligt och jag tycker de är duktiga på detta i vanliga fall men tränaren hejade på och ville att de skulle jobba på ännu mer med beröm till varandra och uppmaningar om möjligheter i spelet. Efteråt frågade jag lite om detta och tränaren berättade att han såg att spelarna vågade mycket mer när de hade sina lagkamrater som hejade på och stöttade i en tuff situation eller möjlighet.
Vad kan vi lära oss av detta?
Vi som ganska sällan rider i lag och inte är samtidigt på banan? Jo jag tror att man på träning, när man har en grupp, kan få positiva utslag och ryttarna kan träna på att berömma varandra och stötta efter en kanske avslutad övning. ”Om jag lyfter dig så lyfter du mig” kommunikation kan nog ge fler peppade ryttare som vågar gå innanför och känna sig bra, eller vad tror ni?

Kommentera och dela gärna med er vad ni lärt er av andra sporter som vi kan överföra till ridsporten. I kommentatorsfältet nedan eller på Hippsons Facebook där den här bloggen ligger som en artikel.

Just det vårt crew hemma har skaffat ett Instagram-konto som heter  @grevlundashowjumping följ detta för lite "behind the scenes" hos oss! Tack till Litovet 100% GOPO som gör den här bloggen möjlig och förser våra hästar med det bästa nyponpulvret på marknaden. 

Mvh Lisen


Läst 137126 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Det var ett tag sen men här kommer lite blogg igen. 
Vi har haft ett rätt högt tempo här hemma hela hösten. Då är det svårt att ta sig tiden och skriva.

Inför 2018 jag kommer ha lite annat upplägg i bloggen. Ibland kommer jag skriva, men kommer även videoblogga lite. Jag ska skaffa mig en riktigt bra kamera och stativ så får vi se hur det går!

Sponsor till denna blogg är Litovet 100% GOPO nyponpulver, samarbetet med Litovet startade för många år sedan när vi prövade nyponpulvret och fick riktigt bra effekt på flera hästar. Nu har jag lärt mig mer om nyponen och att det finns olika typer av nyponpulver plus att det är gopon i nyponen som är det viktiga.

Man ska glädjas när det går bra. Här vinner Peder på H&M Zaloubet förra veckan. Får pris av Hertiginnan av Cornwall, Camilla Parker Bowles.


I allt man håller på med hästar gäller det att sätta sig in i detaljer tycker jag, man lär sig och det blir roligare att jobba när man vet mer och kan påverka och förändra. Det gäller alla delar, ridning, hovslageri, foder, träning, ja allt som räknas till vårt management.
Att alltid försöka höja och jobba med managementet är det som kommer ge resultat.

Vi på Grevlundagården jobbar mycket med vårt management och har även helt fantastisk personal och har haft länge nu. Det är ett bra gäng som verkligen är en stor del i de framgångar stallet har just nu. I går hade jag och vår stallchef Jenny personliga samtal med nästan alla. Det är bra att gå igenom lite för att utvärdera och blicka framåt. Eftersom jag inte är så mycket i stallet längre har jag och Jenny en daglig avstämning om allt och hon för informationen vidare till de andra.


När jag och Peder började driva stallet för 20 år sedan hade vi inga ekonomiska möjligheter att ha personal som vi har nu, det var elever och praktikanter och någon få avlönad. Det är svårt, jättesvårt, att få detta med stallverksamhet att gå ihop.
Jag skulle vilja råda alla som vill ha ett litet råd att ta sig tid för att tänka efter lite mer 2018. Vi hästfolk jobbar så himla hårt morgon till kväll, och har vi ett ”vanligt jobb” skall det också in där i mellan på något sätt. Det fysiska arbetet tar så mycket tid och man ger sig kanske inte tiden för att sätta sig ner och tänka efter.


Nya snygga kläder till vårt Grevlunda Crew

Jag tror på effektivisering och planering, på mer samarbete och då möjligheter till utveckling och framsteg, om man vill. Att sätta sig ner vid skrivbordet och tänka efter ”hur kan jag förbättra min situation”, ”hur kan jag effektivisera stallet”, ”hur kan jag få bättre kvalité i träningen”, ”är dessa ston bra nog att avla på i år?” och så vidare. Förändring och förbättring är något vi inte alltid är så bra på..
” Så här har jag gjort i alla år och så ska det vara ”, brukar man ju höra. Jag ser uppfödare som jag tänker borde gå ihop och samarbeta, dela på arbetet, personal och inköp.

En bra grej är att göra plus- och minuslistor, titta på minusen och hitta vägar till förbättring. Så lägg dig nu i jul lite på sofflocket med en lussebulle i handen och penna i den andra och kör hårt!


Våra tomtar jobbar flitigt på gården!

Med det vill jag önska er alla en riktigt GOD JUL!  
/Lisen

Ps. Förresten fullt upp verkar också de 20 juniorer som fick en amulett av Peder som en uppmuntran för de prestationer de gjort (länk). 
Hur många tror ni av dessa som har tackat honom med ett kort eller en hälsning? Svar: En! En av dessa 20 har tackat…


Läst 155592 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!


  
Volkswagen Grand Prix här på Grevlundagården blev en succé måste jag säga. Helt underbart med såååå mycket folk innan semestertider som ville komma.

Även fast jag förstås själv hejade på våra egna ryttare Peder och Steffi så blev det fin sport när rookien Magnus Jacobsson vann! Så bra omhoppning. Publiken var i extas. 

Nu jobbar jag mycket med Elmia Scandinavian Horse Show som kommer och har precis anmält våra egna unga hästar dit i Agria Star of Tomorrow. Perfekt att få en riktigt bra tävling för dem i höst. Anmälningarna rullar in där och även i VW Rising Star, som är en tävling där man kvalar i 1,20- till 1,25.  
Vi har ett nytt, smart datasystem som gör det lätt att anmäla sig – man behöver inga kvalpapper och ställningen sköts automatiskt. De 70 bästa inklusive vissa direktkvalade är välkomna till semifinalen på Elmia. Det kommer att bli en stor utställning, två stora tävlingsbanor, framridningsbanor, show, föredrag och fest! 
  
Peders tävlingsschema är tight och han är i princip bara hemma måndagar, tisdagar och lite onsdagar. Den här helgen är det Global Champions Tour i Paris, jag hade egentligen planerat att åka med men skickade med vår äldsta son i stället. Jag vill jobba klart en massa uppdrag och jobb jag har över mig innan Falsterbo, och Peder och Carsten får en liten egen helg tillsammans bara de två ;-).
  
Vår naturbana är klar och det är toppen att skicka ut hästarna på markarbete där, idén med att göra en naturbana hemma i en skogsdunge kommer från det att Peder tränade sitt fullblodssto Hilly Trip för många år sedan hemma hos Ulla Håkanson. Hon använde sig som många av er vet av att trimma mellan träden. Peder fick verkligen en aha-känsla av att trimma där som ung, hästen slappnade av ännu mer där ute och han upplevde att han satt mer still och använde sig av vikthjälperna mer än bara handen. 
  
I dag träffar vi så många ryttare som bara sitter på ridbanan eller i ridhuset och trimmar. Vi tror på större utveckling av både häst och ryttare om vi rider på olika underlag, upp och ner när vi trimmar och jobbar hästarna. Många ropar rakt ut att det är märkligt att vi skall påpeka detta "rida i skogen gör vi ju jämt…". Ja, men långt ifrån alla och inte alla flyttar dressyr-/markarbetsjobbet ut i naturen. Under hashtaggen #agrianaturbana på Instagram kan ni se härliga klipp, lägg gärna ut egna där så att alla kan få ta del av era träningstips i skog och mark. Mer happy athlets :-)

Avslutar med en smygfilm på ett samtal om att jobba som ung i stall… Här berättar Peder hur det var att jobba hos Mark Todd. Peder jobbade hos Mark när han ridit OS, han fick börja på morgonen att mocka som alla andra och sadla upp sina hästar själv. Tiden hos Mark var enormt givande både med ridkunskapen och hästkunskapen, och en viktig del i Peders syn på hästar, hästskötsel och ridning. Innan Mark var Peder även ett år hos uppfödaren Harm Thormählen – det var hårt jobb, där red han 12 till 14 hästar per dag. Och efter Mark var han hos hoppryttaren Franke Sloothaak, där lärde han sig också enormt mycket. Sammanfattningsvis säger han att han aldrig har funderat över hur hårt eller lätt han har jobbat utan fokus har legat på hur mycket han har lärt sig om allting på de ställen han varit. 
  
Jag blev tipsad om att läsa ett inlägg om att det inte var ett bra, utan för slitigt jobb att jobba som hästskötare. Då vill jag verkligen säga att under mina 20 år som företagare har vi haft många fantastiska groomar, elever, personal och ryttare som verkligen lärt sig jobba och gå vidare med nästan hela världen som arbetsplats om de har velat. De lär sig att hugga i, de lär sig planera, de lär sig jobba i grupp, de lär sig ta sig fram samtidigt som de har ett stort ansvar över hästarna. De lär sig jobba helt enkelt.
De har genom åren blivit poliser, företagsledare, egna företagare, framgångsrika ryttare, toppgrooms, börsklippare, stallchefer, forskare, mäklare med mera. Alla dessa har när de varit hos oss verkligen tagit lärdom av att jobba här här med allt vad det innebär och det har varit en ren fröjd att jobba med dessa och deras inställning.
  
Vad som är väldigt tydligt är att det blir fler och fler föräldrar som ringer med förfrågan om jobb till sina barn. Föräldrar som har åsikter, föräldrar som städar och lagar mat åt sina myndiga barn, föräldrar som tycker att jobba med hästar inte är ett ”riktigt jobb”, att det är för tufft. Vad sänder man ut för signaler då till nästa generation? Drivkraften och sökandet måste väl ligga hos ungdomarna? Förstår man inte vikten av kunskap och hur svårt det är att få tillgång till kunskapen på högsta nivå är man kanske inte villig att lägga den extra arbetsinsatsen, det gäller nog alla yrken och åtaganden. 


 
Jag blir så glad och hoppfull när jag träffar ungdomar som tar för sig, frågar och tycker att det är lärorikt. Jag kan verkligen sakna att jobba fysiskt i stallet med ett team, men efter att jag mer och mer börjat jobba med saker utanför själva stallet blev det naturligt att för tre år sedan anställa vår första stallchef. Det blev Jenny Talinsson som jag känt sedan 25 år! Och vi har jobbat ihop innan hon kom hit och emellan har hon gjort två OS som groom.
Hon vet vad det innebär att hålla ordning på stall och hästar i toppklass och sedan hon kom har vi lyft organisationen oerhört. Tack Jenny för all din kunskap, ditt engagemang och för att du ställer höga krav!
  
Tjing!


Läst 255185 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
26
2017

Hej! Jag intalar mig varje år att sommaren börjar typ i april så att den ska bli så lång som möjligt. Tyvärr var det väldigt svårt att intala sig det denna gång ... men nu! Sommaren ÄR här.



Hela stallet besökte Bollerup, för att titta på de föl och unghästar vi har i samarbete med anläggningen. Här är det Julia och Anna som hälsar på Main Hillarys hingstföl e. Cristallo I. Han är inte döpt ännu, men jag vet att han kommer heta Bollerup någonting. Sedan två år tillbaka heter alla föl födda här Bollerup och sen sitt namn.

Min nya favorit, eller hela stallets favorit, John Deere Gatorn. Tar oss mellan gårdens alla hörn så smidigt.



Bollerup-gänget, elever och lärare, gör ett sånt superjobb med treåringarna. Två av dem fick diplom.

Här är Main Balouba e. Baloubet de Rouet - Cardento - Irco Marco - Crown Point xx.

Här är Dollar Girl e. Balou de Rouet - Cardento - Robin Z - Koncertz xx. Alla de treåriga stona (det är en hel hög) betäcks eller görs embryotransfer på. Vi använder förstås vår egen Crusader Ice, men också andra hingstar förstås. Framför allt hingstar med ett bra möderne är viktigt för oss. Den stolinjen jag är mest imponerad av är Querly Chin-mödernet. Det är nästan oslagbart. SÅ fantastiskt mycket fina hästar.

Vi har haft vårt första SSHS-auktionsmöte och det var hemma hos Royne Zetterman. Det är mycket som ska gås igenom inför selekteringarna som redan har börjat per intresseanmälan. Här är Royne med en auktionshäst från förra auktionen, High Five, som är bror till Peders Allan. Royne ser i alla fall nöjd ut efter hopp-passet :-).

Bill vandrar i Peders nya projekt.. Snart får ni veta!

Om ni är i Stockholm, missa inte utställningen Like a Horse på Fotografiska som pågår till i början av september. Så otroligt fina bilder som visar hästen i olika delar av världen och på olika sätt. Här står jag framför min egen text, "Fostrad av hästar"... Som ni kan läsa om ni kommer dit eller köper boken om utställningen.

Min vän Sophie Mörner har kurerat hela utställningen. Grym är hon.

Peder är i Hamburg denna vecka, Allan hoppade en superrunda precis men de rev sista... Peder sa att det var hans väg som inte blev exakt och jag håller med. Så härligt att se Allan börja komma tillbaka i maxform!
 
Steffi och vår norska elev Anna är i Norrköping och jag följer även dem live både i Hamburg och Norrköping. Isabella Giegold som har börjat jobba hos oss har tävlat unghästar här i Skåne idag och Mikaela är i södra Europa med Peders andra hästar – snart på väg ner till St. Tropez där Peder tävlar nästa helg!
  
Ja, ni fattar, många hjul och hästar i rullning. Jag är hemma och planerar inför våra tävlingar, YAY! Den 7-11 juni, kom hit och njut av underbar sport, ett glas i solen med vänner och fin utställning.


/Lisen Bratt Fredricson


Läst 240395 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa » sista » 




Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.