Lisen
OKT
21

Det brinner i telefonen – minst sagt!


Det blir lite annorlunda när det händer något med en stjärna. Man vet att det blir många frågor så därför skrev vi en tydlig pressrelease när det stod klart att Allan behöver opereras.
 

Hej! Nu j-klar brinner det i datorn, telefonen och mitt huvud. Några få dagar kvar tills att vi sparkar igång Elmia Scandinavian Horse Show. 30-50 mail om dagen är normalläge. Har lite andra grejer att stå i också. Längtar till att vi är i gång på onsdag.
  
Onsdag har vi för övrigt fri entré! På kvällen har Rolf-Göran Bengtsson clinic. Tror den är utsåld strax. Sedan, redan på torsdagen, är det den stora VW Grand Prix-klassen på kvällen. Skånepubliken känner ju till att denna klass går mitt i veckan, men nu med ny tävlingsplats tar jag till megafonen här och ROPAR ut till alla som vill se en riktig härlig hoppklass med nästan alla våra svenska stjärnor på startlinjen. Det är på torsdag kväll det händer! På fredagen har vi härliga tävlingar hela dagen. Under eftermiddagen har Peder ett intressant samtal om träning, mästerskapsförberedelser med mera. Ska du dit och lyssna måste du köpa din lilla biljett på nätet!
  
Efter detta är det auktion på selekterade toppstammade treåringar, hoppning. Här är VIP-platserna redan slut men läktarplatser finns kvar. Lördag blir det ännu mer show och tävling, lite finaler. På kvällen har Dansarna Events tagit över baren och scenen efter klockan 22.00.
  
Söndag blir det stor Grand Prix! Härlig shopping har vi hela veckan i båda hallarna (dressyrhallen och hopphallen). Olika matställen, föreläsningar, godisregn med mera! Dressyrprogrammet är jag inte så insatt i, vet bara att det också är massa härliga klasser. Show har vi också! Ja men ni hör ju. Ingen vill missa detta event. Hoppas vi ses där!
  
/Lisen


I Oslo köpte Bill ett par magiska ridstövlar. Man kan hoppa stora hästar i dem.


I Oslo var också min gamle tränare Pether Markne. Vi hade så trevligt. Mycket att ta igen. Mycket skratt!


Lin Kingsröd. Vilken toppentjej. Hon är alltså Kingen av Kingsland och är även president av Oslo Horse Show. Här sköter hon även hela VIP-en. Grym helt enkel.


Flip's Little Sparrow har alltid haft mycket att leva upp till som dotter till den fantastiska Butterfly Flip. En svår galopp, en svår teknik men en vilja som slår det mesta. I Oslo fick hon pris i både GP och WC.


Skillnaden efter OS är att vi har väldigt mycket mer fotografer och press hemma.

 
Hösten är här.


Cover boy!


Läst 18765 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
06

”I Lund gjorde jag 38 starter, det var jobbigt”

Hej alla!
  
Här intervjuar jag Sveriges mesta hoppryttare, Jörgen Larsson, som självklart är på plats på Breeders i Flyinge. Även Pia Levin är med på ett hörn! /Lisen


Läst 38832 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
05

Lyssna på Lisens ljudblogg från BreedersHej alla bloggläsare! I dag testar jag ett nytt grepp, att ljudblogga från Breeders Trophy i Flyinge. Lyssna på mig här.
/Lisen

Inte så morgonpigg, i bilen till Flyinge:

Frukost med Steffi Holmén på läktaren:

Rapport, Steffi har hoppat två hästar:

Stephanie Holmén och Winning Moon (sto e. Baltimore – Quite Easy, uppfödare: Caroline Johansson) in action:


Läst 43364 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
08

Mina reflektioner från OS, Elmia och frågestund

Hej! 
  
Helt ärligt har jag varit helt slut efter OS i Rio. Så mycket jobb innan och inte blev det mindre efter…  
Allt runt omkring OS vill jag gärna berätta, men det är så otroligt mycket och svårt att bena ut vad jag skulle blogga om. Känns futtigt att bara skriva lite grann.
  
Det jag kan säga är att jag är så stolt över Peder för hur han förberett sig, hur han genomförde hela tävlingen. Det enorma fokuset som fanns. Förberedelserna och utvecklandet av sin sport är för Peder hela tiden pågående vilket jag vet är en stor del av framgången. Jag vill även påstå att ”nerkoket” av alla erfarenheter och misslyckanden på vägen gjorde att vi kunde bena ut förberedelserna i små små detaljer, men även stora beslut där frågorna skulle tas upp. Men bara Peder skulle ta beslut och lita på sina erfarenheter, kunskap och framför allt instinkt och känsla.
  
Vi valde att kalla varje runda för en utmaning. Sju utmaningar var det (inklusive uppvärmningen). Varje utmaning skulle genomföras. Jag själv gick in i ett ”tävlingsfokus-tillstånd” så jag var väldigt sammanbiten och jag ville inte få påslag som kunde smitta av sig till Peder när vi diskuterade. Jag fick tänka efter hela tiden när vi pratade och vara lite ”solid as a rock”. Bakom träden bets det på naglarna, men han såg det aldrig! ;-).
  
Har ännu inte tagit in att han verkligen fick stiga upp där på pallen, lägga en historisk DAB och motta silvermedaljen. Amazing!


Flera stora tidningar runt omkring i världen uppmärksammade Peders DAB, som han lovat barnen om han skulle få stå på pallen. Bland annat Washington Post och USA Today.
  
Nu är det fokus på hopphästauktion och Elmia Scandianavian Horse Show. I år trodde jag vi skulle få ett mindre antal hästar till intresseanmälan och live-selekteringarna, på grund av att betäckningssiffrorna gick ner. Men men men... Vilket rekordår på bra hästar. Helt otroligt.
  
Jag kan säga att det är grymma treåringar med i år. Det är så kul. Vad hände?! Färre men, bättre hästar? Nu håller de selekterade hästarna på att besiktas och sedan skall katalogen göras i ordning och filmerna ut. Ni som varit med förut vet att auktionen är poppis så jag tipsar er att vara ute i GOD TID om ni ska ha biljetter eller VIP-bord. 
  
Apropå Peder, vi har precis bokat upp en större sal på Elmia under tävlingarna där det kommer bli ett samtal med Peder och där han kommer berätta om sina erfarenheter, hur han tänkte och gjorde när han bestämde sig för att satsa och bli bättre. Hur han jobbat med upplägg, hästar och sig själv. Det kommer snart ut mer information om detta och jag tror det kommer bli grymt inspirerande för satsande ryttare, ryttare som vill ta ett steg till, tränare, ledare och föräldrar.
  
I nästa blogginlägg redan i helgen tänkte jag svara på frågor, så har ni frågor – lägg dem i kommentarsfältet nedan.


Peder fick tårta, champangeflaskor och hav av blommor.


All In fick morötter och eget nyponpulver. ;-)


Selektering pågår.


Elmia-möte inför höstens tävlingar.


Elmiadagen med många möten och mycket planering.


Back home again!


Hemma med familjen igen.


All In njuter av att vara hemma.


Läst 74133 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17

Peder = Happy rider

Hej. Bra lagstart som tog Sverige vidare till dag 2! Malin och Allan. Vilket team. #threehearts faktiskt (häst, groom, ryttare


  
Happy rider. I morgon sitter ni bänkade och håller tummarna!!! Så stolt över hur Peder genomför detta.
/Lisen


Läst 94805 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
15

Häng med bakom kulisserna på OS i Rio

Hej alla, här kommer lite bilder från Rio!
  

Framme! Jag och Bo Kristoffersen (Rolf-Görans stallpartner/tränare) bor i ett hus uppe i bergen i Barra. Huset ligger i ett condo, det vill säga ett inhägnat område med vakter. Ägaren till huset är inte här men är i hästbranschen, och har bjudit in oss.
    
Första kvällen var jag själv, men det kom en kille och visade mig hur allt fungerade. Han berättade också hur man ska göra när man blir rånad i Rio, man ska ge dem allt och titta ner. Tack för den. Hundarna skäller och det är ett jädra drag på ett party nedanför. Somnade till sist…
 

Vaknade i alla fall till detta! Har inte haft någon jetlag alls. Men har å andra sidan varit i USA för inte så många dagar sedan, och har hemma gått och lagt mig 01.00 alla kvällar för att jobba av inför denna resa.
  

På väg till tävlingen för första träningen. Helt otroligt mycket soldater. Tänk vad varmt att ha så mycket skyddsutrustning på sig. Jag tycker att de ser ut som Ninja Turtles.
   

Träningsbanan. Man fick hoppa hur man ville. Peder ville till exempel inte hoppa nr 5 för han tyckte att de han hade sett hade hoppat dåligt på den. Gjorde en egen bana.
  

Ragnar är nöjd med hur Allan skötte sig.
  

Än så länge tomma läktare.
  

Press…
  

Jag och Bo har gått banan och avslutar med en bild.
   

Lussan och Tinne, och även Kyra som fattas på bilden, är alltid trogna supportrar på hoppningen. Kyra tycker att det är kul att se hur hoppryttarna värmer upp.
  

Peder och All In nolla i första kvalet. Allt stämde med planen på en teknisk bana som krävde att man gjorde flera beslut rätt. Peder valde att gå på ett extra språng till muren efter vattnet, trots att det blev mycket "vänta". Och även in i sista kombinationen. Det var enkelt sju språng, men Peder valde åtta och fick mer tid på sig att "sätta ihop" mer.
  

På väg hem från en middag och vid ett rödljus såg jag denna lilla åsna i en väldigt enkel hage mellan två höghus.
  
Vi hörs i morgon!
/Lisen Bratt Fredricson


Läst 100854 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09

Specialhö till All In – och robotfunderingar

Hej! Har haft lite semester, men nu är den slut och jag är på!
  

I några veckor har All In ätit sitt importerade hö från USA, han ska ha samma i Rio så han har fått vänja in sig.  
  

Inte alla stall som får så här snygg leverans! Pål från Litovet 100% GOPO kommer på vespa med en jättehink!
  

  
Jag funderar på robotgräsklippare, men tänker också att de bara får jobba på nätterna eftersom vi har så många hästar på gården. Kan föreställa mig kaoset som kan uppstå i mötet mellan häst och en superläskig, krypande svart robot? Någon som har erfarenhet av detta, är det värt att ha robotgräsklippare?
  

Så här gör vi när hästen är på turné. Låter boxarna andas lite och drar på med Stalosan.
  

  
Peder har haft problem med ryggen länge, men får väldigt bra hjälp av bland andra Johanna som kommer och masserar. Sist intog Bill massagebänken själv innan pappa hann på. Han ligger även på gym-mattan och gör Peders övningar.
Bill har vuxit upp bredvid Peders gymnastik varje morgon, från sprattlande stillaliggande bebis till fartfylld tvååring som vill vara med och göra likadant.
  

  
Scandinavian Horse Show på Elmia i Jönköping närmar sig! Den 26-30 oktober är det premiär. Här har vi reklammöte. Jag, Jana Wannius, Ulf och Appel – de sista är reklamgurus från Malmö.  
   

 
Ridpodden från Sveriges Radio är i gång med nya program! Vad vill ni ha för avsnitt?
   

  
Jag och de stora killarna åkte en vecka till USA och hälsade på en kompis. Härligt att bara vara vi tre ibland! Peder och Bill fick stanna hemma!
  

Nya böcker, gissa till vem? ;-)
  

I USA passade jag på att reka coola grejer till vår webshop getthegallop.com. Ni har väl inte missat den?! ;-)

  

Peder vann i Varberg! Vi följde i webb-tv, så bra att kunna.
  

God, sund mat i USA!!! Ska fortsätta så här nu.
  

Peder är i Rio nu, på fredag åker jag! Lovar att blogga lite varje dag!

  
/Lisen


Läst 109724 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
01

Känsla för feeling?

Häromdagen när vi löshoppade en häst fick jag fick anstränga mig lite mer för att få hoppningen bra, jag fick koppla på min ringrostiga ridkänsla och ”bli ett” med hästens galopp och läsa av hennes beteende. I tanken måste jag vara hästen för att det ska bli perfekt.
  
En del ryttare är födda med en fantastisk känsla för rytm och distans till hindret. De lägger alltid hästen i ett perfekt tempo, väljer en bra väg och får hästarna att hoppa fantastiskt.  Jag älskar att studera dessa ryttare. En del rider med mindre känsla men har ett stort självförtroende så de sätter mod och vilja i hästarna. Vi gör olika. Vi är olika.
En stor nyckel till framgång är känsla. Överlag skulle jag vilja att vi lyfter det här med hästkänsla och ridkänsla lite till.
  
Kan vi börja träna på att få mer känsla? Kan tränarna i Sverige lyfta fram mer fokus på känsla i träningen än omöjliga hoppövningar? Få ryttarna att rida mer avspänt men inte slappt? Mer effektivt men inte hårt? Jag tror ju det. När vår tidigare landslagstränare Henk Nooren kom hit och började med sina små hinder och linjer hittade många ryttare inklusive mig själv en avspändhet och precision i ridningen som resulterade i att hästarna började hoppa 30% bättre och våra hjärnor och kroppar var öppna och mottagliga för detaljerna i ridningen. Visst kan man få mer känsla.
Mer känsla av att verkligen läsa av hästarna i det dagliga arbetet. Då menar jag INTE att ryttarna ska verbalt uttrycka sig om att han känns si och så och då gör han si och så. Utan vara tysta och känna! Sorry. Blunda och se – som det står på vår magnet på kylskåpet. Ridkonsten handlar om kommunikation mellan ryttare och häst. Vi måste lyssna och tänka när vi rider. När ryttaren och hästen är för långt ifrån varandra kommunikationsmässigt brukar jag försöka förklara att de måste lära sig tänka och känna sig in i hästens beteende mer.
  
Prata inte människospråk, prata hästspråk. Hur beter sig hästar med varandra när de kommunicerar? 
Peder och jag pratade häromdagen om att många rider förbi och igenom känslan, de använder helt plötsligt för mycket av sin egen fysiska kraft för mycket och för länge. Arbetet blir gjort men inte förfinat. Jag gillar mer och mer den amerikanska modellen som grund, den är mycket mer fokuserad på sitsen, handen, vägarna och rytmen. De jobbar så fokuserat med att skjuta hakan framåt och sitta perfekt på samma sätt som vi nordbor börjar med att likt en makaron i sadeln, med spända axlar och  försöker göra alla ridbanans krumelurer med oftast en för hård hand.  
Framtiden blir alltid mer förfinad, speciallicerad och mer i detalj. Så även aveln. Så förutom att vilja arbeta hårt ha ett starkt psyke, kunna resa sig efter nederlag kommer känslan för hästen och ridkonsten vara det vinnande receptet. 
  
Mer känsla för feeling. 
/Lisen


Flips Little Sparrow med Peder. Sparven har en jättestor kapacitet, men hon har lite svårt att koordinera sig ibland, lägger man på ”ben” hoppar hon inte alls. Hon måste vara ostörd och få tid på sig, ryttaren måste sitta still och inte trycka på då kan hon hoppa riktigt bra.
Foto: Jenny Abrahamsson

 
Kylskåpsmagnet – blunda och se!


Läst 112607 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
13

Spännande anmälningar till auktionen

Hej!
  
Måndag i dag, telefonen ringer i ett, mejlen rullar in och jag försöker springa ifatt! Just nu sitter jag och går igenom lite anmälningar till treårsauktionen. Det är alltid lika kul att se filmerna på hästarna och stammarna som intresseanmäls.
  
Några hingstars avkommor står ut mer än andra. Jag blir mer och mer intresserad av bara mödernet måste jag säga. Det är viktigare än hingsten. Fortsätt gärna anmäla och gör det i tid innan de blir för tjocka på betet! Här är intresseanmälan.
I år kommer auktionen att ligga på Elmia Scandinavian Horse Show i Jönköping och där har vi också möjlighet att så småningom göra en dressyrhästauktion.
  
På bilden Steve Guerdat på Bianca (SWB) e. Balou du Rouet – Cardento som såldes på SSHS-auktionen och nu på Schweiz lista till OS!
  
På't igen!
//Lisen

Läst 106604 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
30

Bildbomb från hästfesten i heta Rom

Hej, här kommer lite bilder från Rom!
  

Peder stretchar och gör sin ryggymnastik flera gånger om dagen. Bill stökar ner lite i stallet.
  

Perfekt plats.
  

Inte bara de italienska hästägarna blir inbjudna till Loro Pianas vip, utan även de utländska! Loro Piana är huvudsponsor för den italienska hoppningen.
 

Snyggt!
 

Alla statyer. Rom är min favoritstad.
 

Kastade en önskepeng. Bra brunn det här!
   

Banan.
 


Stiligt par. Maria Gretzer och Björne Carlsson var och tittade på sin hingst Singular La Silla som hoppade jättefint!

  

Gelato.
  

Astrid och Hjalmar på lunch.
  

Bill på väg till banan.
  

Min GP-seger 2000.
  

Alla GP-segrare på två talvor.
  

3/4 av mina killar.
  

På väg hem till hotellet i kvällssolen efter GP:n.
  

Sparven.
  

Ärevarv.
  

All In. Vilken häst!
  

Bjudna på ryttarfest.
  

Kyler varma fossingar.


Läst 106797 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa  sista  Lisen

Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen
Portugal-bloggen Välj
Noll till hundra Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Dressyrbloggen Välj
Kajsa Boström Välj
Drivers resa Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Avelsbloggen Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng
Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggenMest lästa


ArkivPopulärt hos Charlies

Husbloggare

Back on track och sits

Portugal-bloggen

Lättridning är svårridning

Kajsa Boström

Den finska professorn

Hippologbloggen

Till Husbloggarna