Lisen
FEB
03

Jag rider lite – och har hoppat två gånger


  
Hej!
 
Lite sent startar vi upp bloggen för 2017 igen då! Det har varit så mycket här att jag har behövt landa lite. Jul, nyår, semester, Jerringpris, medier, medier, telefon, telefon, jobb, jobb, hästförsäljningar, tittat på hästar, Elmia-uppstart, Grevlunda Grand Prix:s uppstartsmöten, möten, papper, papper, snoriga barn, snorig man… Men nu är jag här!
  
Jag rider lite. Jag har hoppat två gånger. Jag har ännu inte missat någon distans, vilket är bättre än jag hoppats på eftersom jag egentligen inte är född med någon större känsla för det. Men jag har lärt mig under alla år. Jag har ju i princip ridit hela livet från 5 till 38. Fyllde 41 häromdagen…
  
Tänker, om man skulle få en ny chans och lära sig från början? Att sitta rakare, att ha en mer stilla och lägre hand, att få använda det man vet nu i en ny chans? Trimma hästarna mer, välja andra hästar, göra bättre upplägg… Tanken är ändå intressant, fast det kommer inte att hända på den nivån jag har varit på. Men bara de gånger jag rider nu gör jag allt lite annorlunda än då.
 
Små tankar, små påminnelser. Jag ska bli mer stilla i handen, jag ska vara mer jämn… Jag har alltid varit intresserad av att träna hästarna, mindre med mig själv. Det som verkligen slog mig i dag är att jag har lyxen att få se så mycket bra ridning här hemma, med Stephanie och Peder i ridhuset. Jag ser och jag tar in. Ser det enkla, det rena, ser avspända hästar som hoppar bättre och bättre varje gång de får en chans. Vi kan jobba med detaljer, diskutera upplägg och övningar utifrån väldigt bra förutsättningar. 
  
På lunchen sätter jag mig vid datorn för att se lite live-tv från tävlingarna i Helsingborg. Jag ser absolut ingen katastrofridning, men jag ser direkt att det inte är Stephanie som rider på banan. För ryttaren rider av och på, av och på, hit och dit, fram och tillbaka och inte rakt, stilla, ostört, jämnt.
Jag lever mig in i några ryttares ridning, jag studerar, jag ÄR dem. Helt plötsligt känner jag mig mer osäker, jag vet inte vilken distans hästen kommer få, men efter lite av och på i handen kommer ”jag” till en okej distans och hästen tar sig över. Det är den bilden, den känslan jag ser nu som påverkar mig.
  
Det kommer en väldigt klar tanke som vi alla redan vet, men åter igen. HUR viktigt är det inte att omge sig med bra ridning och kunskap när man vill utvecklas?
  
/Lisen Bratt Fredricson
  

Stephanie genom en sväng inne på banan, i webb-tv.


Läst 41827 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
06

Flärd, dyr sadeltvål och riktigt fina hinder i Paris

Hej! Efter de nya resultatlistorna Swede Horse har gjort för Breeders Trophy-anslutna hästar står det klart att vår fina femårshingst Crusader Ice (Fibonaccis bror...) vann den avdelningen. Han vann även på Elmia samt Champion of the Youngsters (delad). I februari ska han kanske göra hingstprov.
  

Steffi på Crusader Ice.
  
I helgen följde jag med Peder till Paris. Jag hade även några möten där. Bland annat ett med de andra CSIO-tävlingarna. Jag är numera med i Falsterbo Horse Shows organisationkommitté. Så fantastiskt fina tävlingar i Paris, här i den mer exklusiva tävlingshallen fanns den här bronshästen som var riktigt bra:


  

Hermès-sadeltvål för 1 000 spänn?
  

Bästa ringmastern. Alltid i ny outfit.
  

Välkommen.
  

I mässan fanns det fem olika banor.
  

Minihästar.
  

Uppvisningsbanor och...
  

... en till uppvisningsbana. Här visar franska polisrytteriet hur de jobbar.
  

En bana för mindre klasser mitt i mässan.
  

I stora arenan var det fantastiskt snygga hinder. Här en lättriven mur, med små och lätta block.
  

Ifyllda oxrar...
  

Det "läskiga" plankhindret.
  
Longines Paris Masters eget plankhinder (se ovan) skrämde några hästar. Bland dem Peders Zaloubet, som stannade 20 meter innan och kröp fram för att titta på det. Sedan hoppade han. Jag tror faktiskt att han gjorde sin svåraste hoppning någonsin och hoppade riktigt bra … fram hit.
  
Nu ska jag ner till ridhuset!
  
Hälsningar,
Lisen Bratt Fredricson


Läst 95210 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
18

Sund häst är ett resultat av flera faktorer

Hej! Det är grått ute och regnet öser ner här, nu skulle det kännas bättre med lite vit och knarrande snö. Hoppas att det kommer till jul! Peder är i Stuttgart och jag tror att han har fullt tävlingsschema fram till julen ;-). Stockholm nästa vecka, sedan Paris, Genève, London … tror jag att det var. All In börjar ledas lite, han ser riktigt pigg och fin ut. Skönt. 
  
I måndags åkte jag upp till Brunmålakliniken, där har vi kontor och lager för vår webbutik Getthegallop.com.
 

En av mina kompanjoner, Caroline Kanekrans, i full fart med att kolla in nya härligheter inför jul som kommer på sidan.
  
På kvällen hade kliniken bjudit in till föreläsning om hästryggen. Klinikens egen Emma Lundell och Björn Nolting visade och berättade, det var väldigt intressant och jag avslutade med att prata lite om management och hur vi jobbar på Grevlundagården. Därefter var det frågestund.
  

  
Kort berättade jag om hur viktigt det är att lära känna hästen fysiskt och ha rutiner för att checka av förändringar som kryper sig på. Jag berättade också om Peders Sparven som har haft känningar i sin rygg när hon var yngre, fyra till sju år, men att vi har tränat upp henne så att hon i dag har en väldigt bra och stark rygg.
Hon var sned och svag och behövde varierat arbete, longering utan ryttare, galoppjobb i lätt sits. Dagen efter hoppning longering och så vidare. Gjorde vi detta var hon bra och i dag kan hon tränas vanligt.  
  
Jag berättade även om min tidigare häst Mistral som fick en spricka i höften ute i hagen, jag hittade honom på tre ben svettandes och skakande. Han fick läka och gå på lösdrift i ett år, när vi tog in honom var han – jättehalt! Veterinären var inte hoppfull. Vad skulle vi göra nu? Avsluta hans liv? Ställa honom i hagen?
  
Nej, vi började rida honom försiktigt och jag kan ärligt säga att det inte såg bra ut när vi travade. Men eftersom jag då visste att sprickan var läkt kände jag att han måste få sjukgymnastik. Har man varit med om en olycka och skadat sig måste man verkligen rehabilitera sig.
Redan efter 14 dagar började han röra sig jämnare. Vi fortsatte och han blev bara bättre. Av detta har jag lärt mig att ofta handlar det om att träna upp, stärka och använda huvudet när en häst blir sjuk/halt eller skadad.
  
Sundhet är på hästar ofta resultat av många faktorer. Rätt ridning där hästen är rakriktad och balanserad är kanske nummer 1, men vilka underlag man rider på och hur hästen är skodd med mera är också mycket viktigt. Hela systemet man tränar och sköter hästen på kommer att vara avgörande för om den kommer att kunna prestera till sin fulla potential. 
  
Ofta är det på grund av att hästen blir stel eller får ont någonstans, eller felbelastar ett ben eller dylikt, som den inte blev så bra som man hoppades på. För att hästen ska bli riktigt bra och framgångsrik måste den gilla att röra på sig och hoppa, då får det inte göra ont någonstans. Och sedan är det precis som hos oss människor, vissa är ”hårdare” än andra. 
  

Mistral var senare placerad i internationell 1,45-klass med mig. 
  
Avslutar bloggen med dessa sovgrisar:


 
/Lisen


Läst 117695 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
14

Bollerups Believer – fölet med tre mammor

Hej! I många veckor har jag tänkt berätta om en liten fölunge som fick en jobbig start i livet, men som vi gärna vill dela med oss av. Bakgrunden är vårt avelssamarbete med Bollerup och ett annat samarbete kring hästen Carma med hennes tidigare ryttare Pernilla Wassberg och ägarna.
  
Carma är e. Cardento – Ralma – Ralmé Z (uppfödare Eva & Björn Lundgren och ägare Solveig & Karl-Arne Wassberg). Hon är en av elitstoet Ralmas avkommor och är alltså syster till svårklasshästarna Boyram och Caral, SM-vinnaren Lanz, Kajsa Kavat som nu glänser på banorna med Karin Martinsen och många fler bra hästar. Carma tävlas just nu av Stephanie Holmén hos oss och är även hon snart på väg till sin första 1,50-start.
  
Förra året gjordes en embryotransfer på Carma. Det blev stoet Carmanta på Bollerup som fick bära fram Carmas avkomma, men när fölningen var klar släppte inte efterbörden och hon blev riktigt inflammerad. Hon fick behandling av Bollerups duktiga veterinärer Ann och Anders Gånheim. Men tyvärr blev det så illa att man fick ta bort Carmanta.  
  
Då hade Ann läst/fått mejl från en veterinärkollega angående hormonbehandling av sto utan föl, som gör att de vill ta emot ett moderlöst föl. På Bollerup fanns femåriga Daisy som haft föl som fyraåring. Man ställde Daisy i boxen bredvid det nu moderlösa fölet, gav henne de hormonsprutor man skulle ge och hon började svettas jättemycket. Då smörjde man in Daisys svett över hela fölet så att han doftade precis som hon.
  
De som var på plats när Daisy och fölet fördes samman berättar om en helt fantastisk syn, med många glädjetårar då hon lät honom dia direkt. Det tog några dagar innan det även blev lite mjölkproduktion (helt otroligt!), så lilla Believer som han nu fick heta är också uppfödd på mjölkpellets. I allt elände blev det till slut ett lyckligt slut för Bollerups Believer, med tre mammor!
  
/Lisen
  
PS. Läs mer om metoden i en tidigare artikel på Hippson. Det var Henrik Nyberg som delade med sig av erfarenheterna.
  


Läst 134505 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
21

Det brinner i telefonen – minst sagt!


Det blir lite annorlunda när det händer något med en stjärna. Man vet att det blir många frågor så därför skrev vi en tydlig pressrelease när det stod klart att Allan behöver opereras.
 

Hej! Nu j-klar brinner det i datorn, telefonen och mitt huvud. Några få dagar kvar tills att vi sparkar igång Elmia Scandinavian Horse Show. 30-50 mail om dagen är normalläge. Har lite andra grejer att stå i också. Längtar till att vi är i gång på onsdag.
  
Onsdag har vi för övrigt fri entré! På kvällen har Rolf-Göran Bengtsson clinic. Tror den är utsåld strax. Sedan, redan på torsdagen, är det den stora VW Grand Prix-klassen på kvällen. Skånepubliken känner ju till att denna klass går mitt i veckan, men nu med ny tävlingsplats tar jag till megafonen här och ROPAR ut till alla som vill se en riktig härlig hoppklass med nästan alla våra svenska stjärnor på startlinjen. Det är på torsdag kväll det händer! På fredagen har vi härliga tävlingar hela dagen. Under eftermiddagen har Peder ett intressant samtal om träning, mästerskapsförberedelser med mera. Ska du dit och lyssna måste du köpa din lilla biljett på nätet!
  
Efter detta är det auktion på selekterade toppstammade treåringar, hoppning. Här är VIP-platserna redan slut men läktarplatser finns kvar. Lördag blir det ännu mer show och tävling, lite finaler. På kvällen har Dansarna Events tagit över baren och scenen efter klockan 22.00.
  
Söndag blir det stor Grand Prix! Härlig shopping har vi hela veckan i båda hallarna (dressyrhallen och hopphallen). Olika matställen, föreläsningar, godisregn med mera! Dressyrprogrammet är jag inte så insatt i, vet bara att det också är massa härliga klasser. Show har vi också! Ja men ni hör ju. Ingen vill missa detta event. Hoppas vi ses där!
  
/Lisen


I Oslo köpte Bill ett par magiska ridstövlar. Man kan hoppa stora hästar i dem.


I Oslo var också min gamle tränare Pether Markne. Vi hade så trevligt. Mycket att ta igen. Mycket skratt!


Lin Kingsröd. Vilken toppentjej. Hon är alltså Kingen av Kingsland och är även president av Oslo Horse Show. Här sköter hon även hela VIP-en. Grym helt enkel.


Flip's Little Sparrow har alltid haft mycket att leva upp till som dotter till den fantastiska Butterfly Flip. En svår galopp, en svår teknik men en vilja som slår det mesta. I Oslo fick hon pris i både GP och WC.


Skillnaden efter OS är att vi har väldigt mycket mer fotografer och press hemma.

 
Hösten är här.


Cover boy!


Läst 92518 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
06

”I Lund gjorde jag 38 starter, det var jobbigt”

Hej alla!
  
Här intervjuar jag Sveriges mesta hoppryttare, Jörgen Larsson, som självklart är på plats på Breeders i Flyinge. Även Pia Levin är med på ett hörn! /Lisen


Läst 96280 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
05

Lyssna på Lisens ljudblogg från BreedersHej alla bloggläsare! I dag testar jag ett nytt grepp, att ljudblogga från Breeders Trophy i Flyinge. Lyssna på mig här.
/Lisen

Inte så morgonpigg, i bilen till Flyinge:

Frukost med Steffi Holmén på läktaren:

Rapport, Steffi har hoppat två hästar:

Stephanie Holmén och Winning Moon (sto e. Baltimore – Quite Easy, uppfödare: Caroline Johansson) in action:


Läst 84106 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
08

Mina reflektioner från OS, Elmia och frågestund

Hej! 
  
Helt ärligt har jag varit helt slut efter OS i Rio. Så mycket jobb innan och inte blev det mindre efter…  
Allt runt omkring OS vill jag gärna berätta, men det är så otroligt mycket och svårt att bena ut vad jag skulle blogga om. Känns futtigt att bara skriva lite grann.
  
Det jag kan säga är att jag är så stolt över Peder för hur han förberett sig, hur han genomförde hela tävlingen. Det enorma fokuset som fanns. Förberedelserna och utvecklandet av sin sport är för Peder hela tiden pågående vilket jag vet är en stor del av framgången. Jag vill även påstå att ”nerkoket” av alla erfarenheter och misslyckanden på vägen gjorde att vi kunde bena ut förberedelserna i små små detaljer, men även stora beslut där frågorna skulle tas upp. Men bara Peder skulle ta beslut och lita på sina erfarenheter, kunskap och framför allt instinkt och känsla.
  
Vi valde att kalla varje runda för en utmaning. Sju utmaningar var det (inklusive uppvärmningen). Varje utmaning skulle genomföras. Jag själv gick in i ett ”tävlingsfokus-tillstånd” så jag var väldigt sammanbiten och jag ville inte få påslag som kunde smitta av sig till Peder när vi diskuterade. Jag fick tänka efter hela tiden när vi pratade och vara lite ”solid as a rock”. Bakom träden bets det på naglarna, men han såg det aldrig! ;-).
  
Har ännu inte tagit in att han verkligen fick stiga upp där på pallen, lägga en historisk DAB och motta silvermedaljen. Amazing!


Flera stora tidningar runt omkring i världen uppmärksammade Peders DAB, som han lovat barnen om han skulle få stå på pallen. Bland annat Washington Post och USA Today.
  
Nu är det fokus på hopphästauktion och Elmia Scandianavian Horse Show. I år trodde jag vi skulle få ett mindre antal hästar till intresseanmälan och live-selekteringarna, på grund av att betäckningssiffrorna gick ner. Men men men... Vilket rekordår på bra hästar. Helt otroligt.
  
Jag kan säga att det är grymma treåringar med i år. Det är så kul. Vad hände?! Färre men, bättre hästar? Nu håller de selekterade hästarna på att besiktas och sedan skall katalogen göras i ordning och filmerna ut. Ni som varit med förut vet att auktionen är poppis så jag tipsar er att vara ute i GOD TID om ni ska ha biljetter eller VIP-bord. 
  
Apropå Peder, vi har precis bokat upp en större sal på Elmia under tävlingarna där det kommer bli ett samtal med Peder och där han kommer berätta om sina erfarenheter, hur han tänkte och gjorde när han bestämde sig för att satsa och bli bättre. Hur han jobbat med upplägg, hästar och sig själv. Det kommer snart ut mer information om detta och jag tror det kommer bli grymt inspirerande för satsande ryttare, ryttare som vill ta ett steg till, tränare, ledare och föräldrar.
  
I nästa blogginlägg redan i helgen tänkte jag svara på frågor, så har ni frågor – lägg dem i kommentarsfältet nedan.


Peder fick tårta, champangeflaskor och hav av blommor.


All In fick morötter och eget nyponpulver. ;-)


Selektering pågår.


Elmia-möte inför höstens tävlingar.


Elmiadagen med många möten och mycket planering.


Back home again!


Hemma med familjen igen.


All In njuter av att vara hemma.


Läst 95934 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17

Peder = Happy rider

Hej. Bra lagstart som tog Sverige vidare till dag 2! Malin och Allan. Vilket team. #threehearts faktiskt (häst, groom, ryttare


  
Happy rider. I morgon sitter ni bänkade och håller tummarna!!! Så stolt över hur Peder genomför detta.
/Lisen


Läst 116465 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
15

Häng med bakom kulisserna på OS i Rio

Hej alla, här kommer lite bilder från Rio!
  

Framme! Jag och Bo Kristoffersen (Rolf-Görans stallpartner/tränare) bor i ett hus uppe i bergen i Barra. Huset ligger i ett condo, det vill säga ett inhägnat område med vakter. Ägaren till huset är inte här men är i hästbranschen, och har bjudit in oss.
    
Första kvällen var jag själv, men det kom en kille och visade mig hur allt fungerade. Han berättade också hur man ska göra när man blir rånad i Rio, man ska ge dem allt och titta ner. Tack för den. Hundarna skäller och det är ett jädra drag på ett party nedanför. Somnade till sist…
 

Vaknade i alla fall till detta! Har inte haft någon jetlag alls. Men har å andra sidan varit i USA för inte så många dagar sedan, och har hemma gått och lagt mig 01.00 alla kvällar för att jobba av inför denna resa.
  

På väg till tävlingen för första träningen. Helt otroligt mycket soldater. Tänk vad varmt att ha så mycket skyddsutrustning på sig. Jag tycker att de ser ut som Ninja Turtles.
   

Träningsbanan. Man fick hoppa hur man ville. Peder ville till exempel inte hoppa nr 5 för han tyckte att de han hade sett hade hoppat dåligt på den. Gjorde en egen bana.
  

Ragnar är nöjd med hur Allan skötte sig.
  

Än så länge tomma läktare.
  

Press…
  

Jag och Bo har gått banan och avslutar med en bild.
   

Lussan och Tinne, och även Kyra som fattas på bilden, är alltid trogna supportrar på hoppningen. Kyra tycker att det är kul att se hur hoppryttarna värmer upp.
  

Peder och All In nolla i första kvalet. Allt stämde med planen på en teknisk bana som krävde att man gjorde flera beslut rätt. Peder valde att gå på ett extra språng till muren efter vattnet, trots att det blev mycket "vänta". Och även in i sista kombinationen. Det var enkelt sju språng, men Peder valde åtta och fick mer tid på sig att "sätta ihop" mer.
  

På väg hem från en middag och vid ett rödljus såg jag denna lilla åsna i en väldigt enkel hage mellan två höghus.
  
Vi hörs i morgon!
/Lisen Bratt Fredricson


Läst 122504 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa  sista  Lisen

Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng
Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen
ArkivPopulärt hos Charlies

Husbloggare

Uteritt i snö och unghästar!

Therese

Ratzia

Saras vardag

Youngsters på arenan

Kajsa Boström

Till Husbloggarna