Lisen
MAJ
23

Drottningens tävling – som man bara MÅSTE se

Hej!
  
Här kommer bilder från Royal Windsor Horse Show som vi var på förra helgen. Ni måste, jag säger MÅSTE, se denna tävling. Helt makalös – massor av klasser med olika hästar och riktigt engelskt. Så mycket hästkänsla, kunskap och tradition.
  

  

    
Drottningen satt på läktaren hela helgen och hon körde även runt i bil själv i sin "trädgård". Med säkerhetsvakter så klart. 
  

  

  

  

 

  
Denna helg tävlade Sparven,  Zaloubet och Allan – det gänget tävlar igen i Rom nästa helg (en paus helg).
  

    

Coropral hoppade strålande i första stora klassen.
  

Hur brittiskt?
  

Hipp hipp hurra! Malin fyller år. Jag bar denna tårta långt långt, och den fick en genomgång av säkerhetsvakterna också. Vid entréerna är det väskcheckar och säkerhetskontroller.  
 

Ett utställningstält visade bara upp priserna. Älskar England. 
  

Ett filmteam följer Peder...
  

Femma i Grand Prix i väldigt tuff konkurrens. Allan blir lite tokig av prisutdelningar, så andra får oftast hämta hans priser. Här Zaloubet som gärna tar ett extra galoppvarv. 
  
Steffi har tävlat flera hästar i Skyrup i helgen. Hon vann 1,40 med det lovade åttaåriga stoet Donique (Blixten) och var placerad i 1,45-GP:n med två stycken – åttaåriga Uncle Blue som vi äger tillsammans med vänner till oss, familjen Björklund, som bland annat köpte Cash In i vintras. Cash In passade inte sin nya ryttare, så kan det bli ibland. Så han är tillbaka hos oss och var 2:a i GP-klassen.
  

  
Peder var förresten hemma en halv helg, startade lite i Skyrup på fredagen, sedan åkte han ner till Schweiz för att rida hästarna som är på väg ner till Rom. Han kommer hem i kväll igen. Klippkort på flyget?
  
/Lisen


Läst 11065 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
12

Minnet av fina Carnation lever kvar i avkommorna

Hej,

I går fick de ta bort fina Carnation e.Calino – Cortez, som jag red och samägde med Niclas Swerre en lång tid. Niclas köpte ”Nelly” som unghäst efter att han bekantat sig med hennes far Calino och absolut ville ha en avkomma efter honom. Nelly hade 9 på typ, något hon nedärvt till sina avkommor och hoppade 9-9 på treårstestet. Jag hann med tre placeringar i svår klass innan hon för tidigt fick gå till avelsboxen på grund av skada. 
    

Carnation och jag i Arezzo. Tvåa i Silver Grand Prixen här.
  
Hon hann få fyra föl, det första ett sto, M&M e. Non Stop R genom embryotransfer – som Niclas har hos sig. M&M:s son Center, e. Cardento, vann treårstestet på Flyinge nyligen. Cannonbolt, e. Chicago City är nu sex år och såld, men har redan gjort fina 1,30-rundor i år nere i spanska Oliva med sin nya ryttarinna. Capish, fem år e. Cabachon håller på att kvala till Falsterbo med vår ryttare Stephanie Holmén. Skylander, e. Turmalin såldes på SSHS-auktionen förra året till Marcus Westergren och Red Carpet e. Canvas Plus står på Bollerup och ser lovande ut.
  


Capish, fem år e. Cabachon, med Steffi i sadeln.
  
Just igår fick jag själv sitta på hennes dotter Capish för första gången. Det är något speciellt att man liksom ”valt ut dem” när man bestämmer parningen. Capish har sin mammas härliga inställning! 
  
Nedan ser ni även sex
åriga Cordelia e. Heartbeat. Hon är nykvalad till Falsterbo. Underbar häst! Så positiv och reaktionsnabb.  
Fikastund med lite föreläsning i stallet om Litovet 100% GOPO som vi använder. Jag tycker det är bra att alla i stallet vet varför vi använder vissa produkter eller foder. Denna gång var det Pålle från Litovet som visade och berättade om dessa speciella Gopo Nypon, alla fick ställa frågor och lära sig mer. Riktigt så här många är vi inte i stallet, denna gång var det en liten grupp på studiebesök som fick vara med och lyssna.
  
Har precis landat i Windsor med Peder. Härliga engelska bilder kommer snart! 
  
/Lisen


Läst 24903 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
07

Uteritt och segertäcken till salu

Hej!
 
I dag har hela Sverige haft en underbar dag. Det var länge sedan man såg så många solar på väderprognosen. Jag passade på att rida ut på Yagudin (som alltså räknas som snäll, bockar inte-häst). Peder tävlar vidare denna helg i franska Le Touquet. Han och All In vann just en RR-(ranking)klass på 1,50-höjd. All Ins record i år är fantastiskt. Igen – vilken häst!
 


Snäll häst och bokskog!
  
I stallet plockar vi ihop massa grejer som vi ska sälja på hästloppisen här bredvid oss på söndag. Passa på att shoppa loss billigt och riktigt fina grejer nu på söndag mellan klockan 10-13. Här hittar ni dit.

Vi ses där!
  

Mycket segertäcken på loppisen men också vintertäcken, bett, benskydd, ridstövlar, träns m.m.


Läst 29648 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
02

Genrep inför treårstest och lovande löshoppning

Hej!
 
I veckan som var, var jag med och tittade när eleverna på Bollerup fick lära sig att visa häst för domare. Här var det till exempel en liten förberedelse inför treårstesten.
Eleverna har förberett sig och tränat, men fick nu göra ett test som om det var på riktigt. Men att domarna förklarade också, och visade lite mer än att bara säga vad de såg. Det var väldigt kul att se och höra.  
    
Här är det den rutinerade domaren Jan-Ove Olsson som berättar för eleverna: 

Under löshoppningen visade Nevermore (e. Baltimore – Nabab de Reve – Diamant de Semilly) att hon kanske har något extra?! Det var hennes mamma som så olyckligt skadade sig innan Falsterbo förra året. Hon gick inte att rädda...
  

Nevermore löshoppar. 
   
Vi har ett spännande samarbete med Bollerup vad gäller avel och nu står det ett helt gäng lovande unghästar där, jag tycker att de ser väldigt intressanta ut. Några hingstar som är beställda till stona är Diamant de Semilly, Dominator Z, Im Special de Muze, Cristallo. Nu kommer jag inte ihåg vilka det var mer... Men jag får be att få återkomma!
  
/Lisen


Läst 37192 ggr Kommentarer Kommentera

APR
21

Jag – en nybörjare

Hej.
  
Jag hasar mig fram med benen lite isär och armarna ut. Träningsvärken från h-vetet! Har ridit två dagar i rad och tränat med Hanna PT som jagar mig uppför backen och ber mig göra fler utfall. Vill sluta hela tiden.
 
Men ridningen i alla fall, jag har en klar bild och känsla i huvudet när jag rider. Jag vet ju hur det ska kännas. Jag vänder upp på oxern, positionen i språnget (som var ganska bra ändå...) och i landningen rider jag lite framåt. Jag sitter till och samlar galoppen, lägger på lite ben, känner hur hästen samlar sig och aktiverar bakbenen. När jag känner att ”nu bär han sig” ger jag efter lite på handen. Jag vänder, galopperar, samlar. Sitter säkert i sadeln. Där har ni min inre bild.
  
Jag kan tala om att det är så långt ifrån verkligheten just nu. Herregud! Jag sitter upp ganska rutinerat, skrittar iväg. Det jag känner kommer naturligt, handställningen, kontakten med hästens mun. Så börjar jag trava. Det är vingligt. Jätte-ostadigt och jag känner hur lite kontroll jag har. Vänder han nu åker jag av! Nä, eller rättare sagt... Saktar han av nu så åker jag ner och fram på halsen!
  
Jag travar i alla fall två varv. Sedan börjar jag känna hur smalbenen darrar lite. Av utmattning! Vi pausar en stund. Lätt sits och galopp går bättre. Jag tittar på hindret på andra långsidan. Jag kan inte känna hur jag ska göra! Jag tror helt ärligt att om jag styr på hindret kommer inte min kropp veta vad den ska göra. Så lång tid har gått.
   
Jag hoppar över att hoppa tills jag känner att jag har kontroll. Här och nu känner jag hur svårt det är och hur viktigt det är att ha en trygg, pålitlig skolhäst för att lära sig rida!
  
/Lisen
  

Fyra år sedan knappt. OS i London.
  

Härligt att rida i solen. Här på hingsten "Sigge", fem år.
  

Kommer inte i några ridstövlar, så jag kör lindor.


Läst 65169 ggr Kommentarer Kommentera

APR
06

Rapport från Stephanie Holmén i Zangerheide

Just nu befinner sig vår ryttare Stephanie Holmén, eller Steffi som vi kallar henne, i Belgien med några av våra hästar. Här gästbloggar hon om tävlingarna hittills. /Lisen
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Hej!
  
Just nu är vi i Zangersheide. Jag har med mig sju hästar. Med så många hästar och tre tävlingsbanor som är igång samtidigt är jag väldigt glad över att ha Mikaela, Julia och Michelle här som hjälper till. Utan er hade det aldrig gått!

Första utomhustävlingen för i år och hästarna älskar det, de hoppar superfint allihopa. Vi hann inte hoppa så mycket utomhus hemma innan vi åkte eftersom våren inte riktigt ville komma förrän det var dags att åka. Vi ställde dock ut vattengraven och vattenmattor på utebanan så att vi kunde träna på det innan vi åkte.

Det som är så roligt med att komma ner hit och rida på dessa stora fina banor är ju såklart atmosfären, alla duktiga ryttare med sina fina hästar, men sen också framförallt banorna. Banbyggarna bygger så fantasifulla, långa och trevliga banor. De utnyttjar verkligen hela ytan i varje klass.

Det byggs väldigt mycket relaterade avstånd "på varandra" och med det menar jag att det kan vara 3-4 hinder på rad som sitter ihop med relaterade avstånd. Lite mer fantasifulla bågar än vad man är van vid att se hemma i Sverige. I nästan varje klass har man också minst en "tillbaka-sväng" eller skarp "U-sväng" antingen när man vänder upp mot ett hinder eller i en landning. Fortfarande väldigt rytmiskt.

Hittills har jag hoppat 31 rundor, från 115 cm till 145 cm, och alla rundor har haft minst 12 hinder med 13 språng. Det tycker jag är jättebra, att hästarna verkligen får långa banor i kroppen. Alla A:0 är alltid 12 hinder och alla med två faser är ofta 1-7, 8-13 där alla får rida omhoppning (totalfel).

Vad som också är väldigt kul är att så många av världens bästa ryttare kom hit direkt efter Göteborg. Bl.a. Steve Guerdat, Simone Delestre, Rolf-Göran Bengtsson, Marco Kutcher, Christian Ahlmann för att bara nämna några.
  
Här kommer lite bilder från veckan som gått:


Vår nya stjärna Yagudin har hoppat jättefint.


Uncle Blue njuter i solen efter en felfri 145 klass.


Blixten myser med Mikaela, Michelle och Julia.


Mikaela gör alltid en plan på kvällen inför morgondagen för att veta hur vi ska lägga upp dagen.


Hela gänget på promenad!


De dagar vi inte tävlar kan vi rida ut i skogen.


....och då kan man möta duktiga svenska junior- och yr-ryttare på löptur!


Läst 67008 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
23

Bildspecial från stallchefen Jenny – what we do

Hej! Här kommer lite korta uppdateringar från vår stallchef Jenny Talinsson, hon har full koll på stallet och kan ge er en inblick i vad vi gör. /Lisen
  


Vi mockar på morgonen med dessa superkärror som vi sedan tömmer med traktorn. De rymmer 4-5 halmboxar. Några få hästar står på spån och där eftermiddagsmockar vi också.


Hoppdag! Då hjälps vi åt att bygga enligt banskiss från chefen.


Torkrummet, här torkar vi all tvätt!


A good day i tvättstugan.
  
Här har vi hunnit tvätta undan, tvätt och tork ligger bredvid groomen så det är lätt att ladda maskinen så fort tvätten innan är klar. Vi tvättar varje dag eftersom vi har så många hästar. Det är skönt att sortera smutstvätten, framför allt är det bra när något behöver prioriteras, slippa böka runt och leta.
   


A bad day (or week).
  
Sortering blev plötsligt inte prio ett. Så här kan det nämligen se ut då både Steffi och Peder kommer hem från en längre tävlingstur. Tur att vår maskin är en kämpe!
  


Putskroken får också det tungt efter tävling.


Varje dag rengör vi tränsen och annat läder som använts under dagen. Tvål och vatten, ibland ger vi lädret lite extra kärlek och då använder vi oftast läderolja.


Så här kan en dag se ut för Peders hästar.
  
Här ser du vad de ska ha på sig vid ridning, om det är något speciellt som ska göras vid till exempel skötsel (vilket det inte är med Peders hästar – excellent!) till exempel strålröta, mugg. Kvällsfodrar gör vi i snitt en gång i veckan.
Vi signar sedan vårt namn i rutan efter att vi skött om hästarna så att alla vet att det är gjort.
  


Plan för dagen är A och O för en effektiv och stressfri dag.
  
Här står Steffi och gör en plan för sina hästar. Ryttarna gör plan för ridningen och tillsammans bestämmer vi vad de mer ska göra under dagen.
  


Här ser ni vad alla färger betyder.Tårta äter vi när någon ramlat av, vunnit, fyller år, slutar... Och när vi behöver lite extra socker. 
Nästan varje dag med andra ord.
  


Harvar ridhus och bana gör vi så gott som varje dag.

Någon gång i veckan tar vi bort den lilla vallen som bildas mot sargen med denna sjukt braiga grej, man kan välja om man vill gå baklänges eller framlänges beroende på om man vill träna baksida lår eller mage. Who needs a gym?
  


Fodring!
  
Vi har fodringarna uppdelade på personalen och det tycker vi funkar bäst. Kan man inte fodra ser man bara till att fråga om någon annan kan göra det. Hos oss fodrar vi enligt följande schema:
  
6.30   Hösilage
7.15    Kraftfoder
11.00  Kraftfoder
16.00  Hösilage
16.30  Kraftfoder + tillskott
20.30  Hösilage + Kraftfoder
  


Hallå, du har sopat lite slarvigt där!
  
Japp, här sopar vi noggrant i alla hörn och vrår, morgon, lunch och em.
  
/Jenny
  


Läst 78593 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
14

Blev lite sugen på att tävla

Hej alla!
  
Nu är det länge sedan jag red och tävlade själv. Söndag satt jag och kollade på Gina Tricot Grand Prix och jag måste säga att jag blev lite sugen. Har ju också vunnit Grand Prix där två gånger, så jag gillar arenan lite extra. Jobbar bara så mycket med annat nu att jag inte ens hinner rida lite. Men jag ska försöka göra det då och då.
   
Men i alla fall, det var så kul att se Helena Persson vinna på 16-årige Bonzai. Hela ekipaget är så samspelt och Bonzai hoppar bättre och bättre för varje år känns det som. Jag som känner Helena vet hur mycket jobb och eftertanke hon lägger på sina hästar. Hon är verkligen ett föredöme som på det sättet tar fram häst efter häst till högsta nivå.
   
Just jobb och eftertanke i all träning och i sitt upplägg är det som gör skillnaden på en vanlig ryttare och en framgångsrik ryttare som lyckas ta fram häst efter häst. Heja!
  
Stephanie var också på plats med fem stycken åttaåringar. Två fick hon ta över någon dag innan då Peder fått ont i ryggen och måste vila från ridning. Det är en fröjd att se Steffi rida alla hästar så fint och ta hästarna "ett steg till", två av dem fick debutera 1,45!
   
Tack Anna, Helen och alla andra på Gina Tricot Grand Prix som gör så fina tävlingar som vi andra får njuta av!  
  
/Lisen
  

Steffi och fina Carlo.
  

  

Bonzai. Så speciell och fin. Se på ögonen. FOTO: Lisa Hoff
  


Läst 89369 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27

Sportlov och felfria ritter

Hej, jag har ju helt glömt bort att visa er vår nya hemsida grevlunda.com som äntligen är klar!Det tog bara ett år att färdigställa den. Det fattas lite bilder ännu, men det kommer till våren. Är så nöjd med att vi inte har "nyheter" för det är ofta det som inte blir uppdaterat och då är det liksom ingen mening med det.Presenterar däremot gärna vår nya Yagudin, han gick precis felfri i mål med Stephanie i Helsingborg.
Yagudin är 7 år e Berlin - Irco Mena och uppfödd av Marita Nordgren, väldigt erkänt duktig uppfödare som gick bort förra året alldeles för tidigt.Jag är nämligen och åker skidor i Åre med barn 1 & 2 på deras sportlov och följer tävlingarna på Equipe framför brasan. Peder är hemma med barn 3 för att inte bryta benen i backen. :)Hej!

/Lisen


Läst 70934 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25

Fokus på All In – vad kräver han?


Foto: Tomas Holcbecher

Hej!

Här kommer ännu ett längre inlägg, men det blir ju det om man ska skriva om träning. Och jag har lovat att skriva om hur vi tränar hästarna. Denna gång tänkte jag fokusera på All In

Vi har en ny lösgaloppsrutin på Grevlunda som All in startat. På Friends tävlingarna i vintras fick han en lätt korsförlamning och eftersom det inte var första gången han fick det, var vi tvungna att en gång för alla gå helt till botten med problemet. Vi kontaktade flera specialister och veterinärer och lästa allt vi kunde komma över om korsförlamning. 

Till sist fick Peder kontakt med Hans Adielsson som har mer kunskap och erfarenhet än någon annan och Peder fick ta del av den på ett mycket generöst sätt. Det är viktigt att Allan rör sig regelbundet och med jämna mellan rum får tömma musklerna på glykogen genom att galoppera, hoppa eller annat explosivt arbete. 

Som jag skrev i förra inlägget så ger honom ett kraftfoder från Saracen som heter Re-Leve som är lågt i stärkelse och energin kommer istället från bland annat annat olja. (Mer om fodret i de tidigare inlägget, men nämner det här då det hör ihop) 

Ofta kan stress utlösa korsförlamning, så vi försöker aktivt jobba med att hålla honom mentalt i balans genom att ha honom ute mycket. Vi har märkt att han går bäst på tävling om han gör ett hoppass eller galoppjobb precis innan han reser till tävling. Därför har vi börjat med att Allan och flera av Peders andra hästar börjat lösgaloppera direkt på morgonen. Det handlar mer om att de verkligen får släppa ut energi. En del vill bara galoppera lite och en del vill galoppera mer.  

Vi är alltid två personer när vi lösgalopperar, för som precis som med allt annat med hästar så kan det göras bra eller dåligt. Först får hästarna röra sig lite fritt för att värma upp. Det är vanligtvis Peders pappa Ingvar som gör det med Emma eller Malin. 

Sedan har vi lärt hästarna att gå på fyrkantspåret och inte stanna eller vända utan hålla sin gångart på spåret och på då sätt sliter det inte på hästarnas ben och de kan utveckla sin balans och sina gångarter. 

Om man bara är en person så springer hästarna runt och vänder och stannar och hittar varken balans eller rytm i galoppen och det sliter på benen. 


All In i ridhuset.

Vissa dagar galopperar Allan mer och andra tar han det lite lätt, det är upp till honom själv. Det är ett bra sätt att byggs upp konditionen på vintern och även skönt för hästarna att få rörs sig i frihet. Bocka, rulla sig och allt annat hästar vill göra. 

Vi har även märkt att det utvecklat galoppen och balansen mycket bra på hästarna. Det är även ett mycket bra sätt att se hur hästen mår. Kommer den in och rullar sig och sedan rör sig lätt och smidigt och vill galopperande så vet man att den är i bra form. Är den stel och inte vill galoppera av egen vilja. Kanske den behöver vila, annat foder, kollas av veterinären mm. 

För att hästarna ska prestera på topp måste de må bra. 

Allan går även i skrittmaskinen och antingen rids, longeras, tomkörs eller går back-jobb. De sista tre stora tävlingar han gjort har han bara gått en uppvärmningsklass, en dag utan tävling och sedan Grand Prix. Så småningom behöver han några tävlingar där han gör fler starter. När man kommer till mästerskap tex är det flera dagars hoppning och någon med två rundor på samma och då måste hästen vara i form för det. 

Han måste tävla sig till kondition och styrka samtidigt som han ska vara sund och känna sig bra i kroppen.  En fin balans som kräver erfarenhet och fingertoppskänsla. 

/Lisen


Läst 75700 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa  sista  Lisen

Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen
Portugal-bloggen Välj
Veterinärstudenten Välj
Noll till hundra Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Dressyrbloggen Välj
Kajsa Boström Välj
En husblogg Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Avelsbloggen Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Beyond Equestrian Välj
Gästbloggen Välj

stäng
Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggenMest lästa


ArkivPopulärt hos Charlies

Husbloggare

Hingstval - check!

Stalldrömmar

En lång historia som fortfarande inte är slut...

Kajsa Boström

Hoppning och massage

Saras vardag

Till Husbloggarna