Sportkollen - Uppdaterat: Svensk ponnysport svarar SvRF

Sportkollen

JAN
24
2014

Uppdaterat: Svensk ponnysport svarar SvRF


Ekipaget på bilden har inget med artikeln att göra. FOTO: Tomas Holcbecher 

UPPDATERAT 24 januari: 

Forumet Svensk Ponnysport har nu återkommit med ett svar på debattinlägget som Svenska Ridsportförbundet publicerade på sin hemsida tidigare i veckan. I brevet påpekar SPS att upprördheten i hela debatten gäller just SM-finalen i höstas, och att de inte delar samma tankar om att ponnyer far illa i den utsträckning som SvRF-representanterna skriver.
  
Läs deras brev längst ned i detta inlägg.


I ett debattinlägg på Svenska Ridsportförbundets hemsida går flera ryttare ur den svenska landslagstruppen, tillsammans med landslagsledningen, ihop och skriver om vikten av stilbedömningen på ponny.

  
Förbundet har under höstens debatt stått fast vid att stilhoppningen inte kommer att tas bort från ponny-SM. Och i detta inlägg poängterar man att stilbedömningen är för hästens bästa och för ryttarens säkerhet.

Det har varit en långdragen debatt, som resulterade i att "Svensk ponnysport - forum för ponny och ungdomsryttare" grundades av aktiva inom ponnysporten som ville föra fram sina synpunkter.
Nu är ett möte mellan förbundet och Svensk ponnysport inplanerat, för att lufta båda sidors åsikter och tankar inför framtiden.

Upprördheten efter SM handlade dock inte om stilbedömning i sin helhet. Svensk ponnysport menade att det var stilbedömning för B-ponnyryttarna under just SM som var problemet. De kvalade ryttarna hade alltså kvalat till mästerskapet under året utan stilbedömning, men på SM blev avgörandet i stil.

Betyder det här inlägget att SvRF nu kommer att jobba mot att fler tävlingar hålls med stilbedömning runt om i landet, även utanför mästerskapen?

   


  

Se förbundets inlägg:


Att hoppa med stil är att tänka på hästens bästa

 
Sporten har ett långsiktigt ansvar i att lära våra unga ryttare rätt från början och hästen ska vara i fokus, skriver ledare inom svensk hoppsport och landslaget bland annat i detta inlägg.

Vi har i dag överlag en verksamhet inom hoppningen som vi ska vara stolta över. Men det innebär inte med automatik att allt som sker i ridsporten är perfekt, det är hela tiden en fråga om att utveckla sporten.

Det är hästen som ska sättas i fokus. Det är på hästens villkor vi utövar vår sport och det är ur HÄSTENS perspektiv som vi ska göra upp våra regler och upplägg, inte ryttarens.
Stilhoppning, eller hoppning med bedömning Fel och Stil/inverkan är viktig i detta sammanhang och en tävlingsform som är en strategisk del av svensk hoppsports framtid. Det är viktigt att den här tävlingsformen utvecklas och införs mer på alla nivåer för de yngsta ryttarna, från klubbtävling upp till elitnivå.

Vi har under åren varit runt på ett stort antal ponnytävlingar och kan då konstatera att det är alltför många ponnyer som far illa, exempelvis rids i alltför högt tempo och i obalans. Detta i sin tur är en av de största anledningarna till skador. Till exempel vet vi att de flesta frambenshältor på ridhästar/ponnyer är ridrelaterade. Många av de bekymmer som våra hästar råkar ut för, och varför veterinär måste uppsökas, beror på felaktig ridning.
Även om det bara skulle vara EN häst som far illa, så är det en häst för mycket!

Bra ridning är säker ridning, när man har kontroll på situationen. Och då gäller det inte bara våra hästar, detta gäller i allra högsta grad våra unga ryttare.
EN allvarligt skadad ryttare, är en ryttare för mycket!

Inför ett tränarseminarium för något år sedan tillfrågades Angelica Augustsson, Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson om skillnaderna mellan svensk och internationell ridning.
Deras gemensamma svar var att vi i Sverige lägger alldeles för lite vikt på inverkan, sits och position, rytm och balans i grundridningen, vilket enligt Angelica och Henrik hade underlättat för dem om de hade fått det med sig i tidig ålder och inte som nu fått "lära om".

Detta är vår uppfattning också, det är en av våra viktigaste uppgifter för framtiden. Många ryttare tappar sin motivation när man måste lära om, varför inte lära rätt från början!? Dessutom är det väldigt svårt att lära om.

Sporten har ett långsiktigt ansvar, att vi lär våra unga ryttare rätt från början och då inte bara via träning utan att vi även har ett tävlingssystem som främjar det. Att rida ponny är och ska inte vara en annan ridning än den som görs på häst.
Det är viktigt för svensk hoppsports framtid att det arbetas så att det finns en röd tråd från ponny (barn) upp till senior elit där sporten ger rätt förutsättningar för att lära rätt från början, även om inte alla har som mål att bli elit ryttare som seniorer.
Inom hoppning arbetas med just nu att ta fram ett nytt "Hoppningen Vill mot 2020", där det bland annat diskuteras och håller på att tas fram en utvecklingstrappa, där varje åldersgrupp har sin kravprofil att jobba mot.

Ridsport är en idrott, där vi måste få ryttarna att se sig själva mer som idrottare. Kunskap om hästen och hästhållning, är andra viktiga utvecklingsområden. Tränarna har ett stort ansvar i detta och måste i framtiden bli mer involverade och både få och ta ett större ansvar överlag.
Om vi i ridsporten (alla utövare, tränare, ansvariga med flera) inte tar vårt ansvar och driver frågorna som är viktiga för vår sports överlevnad, så kommer vi ha väldigt svårt att försvara vår sport i framtiden.

Ridning är kul, och ska vara kul, och framförallt när man i samförstånd och harmoni med sin häst kan utföra (vad det än är) saker tillsammans, det är fantastiskt.



Sylve Söderstrand, förbundskapten i hoppning samt Henk Nooren, Annika Ersgård, Gunnar Larsson, Jens Fredricson, Pether Markne, Jacob Hellström, Anneli Ingvarsson, Maria Gretzer, Björn Carlsson, Ann-Catrin Carlsson, Lotta Björe, Lisen Bratt Fredricson, Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard-Johnsson, Angelica Augustsson, Henrik von Eckermann, Emma Emanuelsson, Helena Persson, Douglas Lindelöw

 


Nedan publicerar vi svaret från Svensk Ponnysport, som ursprungligen kommer från deras Facebooksida:
  

”Att hoppa med stil är att tänka på hästens bästa” på SvRFs hemsida, som är underskrivet av ca 20 ledande företrädarna för SvRf inkluderat chefer för svensk hoppsport. 
  
Man blir mållös och väldigt förvirrad. Vem skriver ni till? Är det inte ni som både har varit ansvariga de senaste 10 åren och även idag är ansvariga för Svensk Hoppsport utveckling? 

Alla fina ord i ert inlägg håller nog de flesta med om, hästens perspektiv, lär rätt från början både på träning och tävling, att skador ska minimeras, att det ska finnas en röd tråd m.m. Och sist men inte minst, absolut att Stil/inverkan är en faktor för att stödja dessa mål.

Men, det här är ju ingen nyhet och kan inte ha varit det för 10 år sedan heller. Vad har ni åstadkommit? Och i vilken ände började ni som har makten, ansvaret och uppdraget att utveckla svensk hoppsport?

- Införande av Stilbedömning som resultatavgörande på ponny-SM, enbart för B-ponny, 1-2 gånger per år.

Det är vad man åstadkommit, en enskild regel helt ”random” utan ett bakomliggande system.

Man behöver inte vara speciellt insatt i sporten för att förstå att detta både är verkningslöst och helt fel ände att börja i om man på allvar menar att detta är en viktig del för utveckling av svensk hoppsport.

Vad har ni mer åstadkommit på området? 

- En näst intill obefintlig stildomarutbildning, ett kraftfullt sjunkande antal licensierade stildomare (som lite ironiskt inte nyttjats nämnvärt på ponny-SM, förutom 1 av 8 enligt funktionärslistan för 2012, 2013).
- Oklara riktlinjer om vem som är stildomare egentligen, enligt uppgift kan man tydligen vara det utanför det licensierade systemet?
- Obefintlig kommunikation och instruktioner vad som innefattas, om den ”röda tråden” med Stilbedömning som en viktig del för svensk hoppsport. Exempelvis till arrangörer, utövare/föräldrar, tränare m.fl. Söker man på er webbplats, är det i princip bara i anslutning till bråk kring SM-regler som man hittar ”vikten av stilbedömning”.

Listan kan göras lång på en mängd åtgärder som rimligtvis borde varit både grundläggande och åtgärdade för att överhuvudtaget införa stilbedömningar. Det säger sig själv, att i alla bedömningsformer (oavsett om det gäller betygsbedömningar i skolan eller i sporter) så måste man ha säkerställt samtliga led innan man börjar ”experimentera” med unga ryttare, föräldrar m.fl. I annat fall riskerar man ”rättsäkerheten” i tävlingsformen. 

SPS vill återigen poängtera att vi är FÖR ett genomtänkt och fungerande system avseende Stil. Vi är emot stilbedömning som resultatavgörande vid SM och väntar fortfarande på svar på ”Hur stilregeln i ponny-SM, bara för B-ponny, 1-2 gånger per år främjar god ridning och får fram fler ryttartalanger på sikt?” 

Slutligen vill vi kommentera nedan citat som SvRFs ledande företrädare gärna får förklara lite mer ingående mot bakgrund till att vi är rätt många som knappt sett er på ponnytävlingar. 

1. Vi delar inte uppfattningen om att ” alltför många ponnyer som far illa, exempelvis rids i alltför högt tempo och i obalans.” För oss är det ett mindre antal. Vår uppfattning är att det ser ungefär likadant ut på lokala/regionala tävlingar och utgår ifrån att införande av ett stilsystem även kommer innefatta alla åldersgrupper.

2. Vi är en stor community som innefattar ponnyryttare/föräldrar från hela Sverige som delar våra erfarenheter och hästliv i såväl vardagen som på tävlingar. Vår uppfattning är att våra ponnysar har i det stora taget rätt få problem med hältor/skador. Det skulle vara intressant med underbyggd fakta från veterinärer hur det förhåller sig, ridrelaterade skador ponny kontra hästar och vanliga skador, samt även vilken gren dessa avser.

3. Mot bakgrund till uttalandet så förutsätter vi att ni har tänkt igenom vad konsekvensen blir om dessa barn ska rida stor häst tidigare? Vår uppfattning är att det är betydligt svårare att rida en stor häst i balans än en ponny. Ur hästens perspektiv borde man således säkerställa att barnen rider ponny längre och vara försiktig med ändrade åldersregler för ponny.

Citat från inlägget från de 20 ledande företrädarna för SvRF:
"Vi har under åren varit runt på ett stort antal ponnytävlingar och kan då konstatera att det är alltför många ponnyer som far illa, exempelvis rids i alltför högt tempo och i obalans. Detta i sin tur är en av de största anledningarna till skador. Till exempel vet vi att de flesta frambenshältor på ridhästar/ponnyer är ridrelaterade. Många av de bekymmer som våra hästar råkar ut för, och varför veterinär måste uppsökas, beror på felaktig ridning."



Läst 13411 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5066244 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5067369 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5070418 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.