Sportkollen - Snabbt svar från SvRF

Sportkollen

MAR
16
2012

Snabbt svar från SvRF

 

Hallå på er!

 

Runt 9.30 imorse mailade jag till förbundets ordförande Anders Mellberg. Klockan 15 svarade han!

 

Ni vet mina erfarenheter från att maila förbundets beslutsfattare.. Nu fick jag ett snabbt svar från Anders, det uppskattas verkligen!

 

Jag hade gärna lagt ut det till er direkt, men jag var med prylbloggens Cecilia på hästsportmässan i Upplands-Väsby, internetuppkopplingen var värdelös där!

 

Nu är jag iallafall hemma, så här kommer det :) Anders svarade med blå text så att det blir lätt att följa.

 

 

/annelie

 

 

Hej Anders Mellberg,

Hoppas att du har en härlig fredag och kan njuta av våren i helgen.

Tack för ditt inspirerande mail! Jag skall göra vad jag kan för att vara jultomte och uppfylla så mycket som möjligt på din önskelista. Se nedan...

Låt mig börja med ett säga grattis!

Ett överskott på 3,6 miljoner blev resultatet från 2011, härliga tider!

Jag förstår att det finns många "hål" att stoppa dessa pengar i, men vill ändå framföra några punkter där ni gärna stannar upp och lyser lite extra ljus på och möjligtvis kan ge ett bidrag.

Du vet säkert att jag har min bakgrund i ridskolans miljö och har på senare år tagit steget till eget häst ägande.

 

RIDSKOLORNA


Det är nästan alltid via en ridskola man får sin första kontakt med ridsporten. Här handlar allt om hästmaterial, kompismaterial och byggnadsmaterial.

Ridsporten är en materialsport, det kommer vi aldrig ifrån. Så det är ingen idé att vi låtsas som något annat.

 

• Har ridskolorna runt om i Sverige snälla ponnyer som främjar god ridning och gott självförtroende?

 

• Är underlaget i ridhusen/utebanorna av god kvalitet så att dessa hästar och ponnyer dagligen kan ge medlemmarna glädje utan att själva slitas?

 

• Finns det minst en kompis till alla? Jag vet att projektet Trygg i stallet är igång, fortsätt med det!

 

• Får jag föreslå ett samarbete med fritidsgårdar och skolor så att även unga osäkra invandrartjejer och killar känner sig välkomna och trygga i stallet?

Den centrala delen av Ridsportförbundet har stort fokus på ridskolorna och stöd till de olika områdena som du nämner. Vi gör också en total inventering av alla ridskolors nuläge ur en mängd perspektiv. Vi har också ett omfattande arbete i vårt organisationsprojekt som tar fokus på föreningar och klubbars krav, behov och förväntningar på distriktsverksamheten och den centrala organisationen verksamhet inom förbundet. Det är klubbarnas och dess varierande som är utgångspunkten och naturligtvis vår medlemmars behov som skall styra oss övriga inom Ridsportförbundet.
Våra stora utvecklingsområden är:

- Att skapa kommungrupper som hjälper alla föreningar i kontakterna med kommunerna så vi får en likvärdighet mellan sporterna vad gäller det kommunala stödet. Enligt våra beräkningar så tappar vi 200 Mkr per år i stöd, i denna jämförelse som skulle kunna sänka våra ridavgifter på klubbarna dramatiskt.

- Förbättra den inre effektiviteten som vi tar bort administrativt slöseri genom bättre arbetsrutiner och it stöd.

- Förbättrad miljö för ridande och hästar

- Utökad utbildning genom bättre samordning av tränarresurserna

- Utveckla häst ägandet genom en ridsportportal som knyter ihop ridsporten i en egen Community.
Och mycket mer...


TÄVLINGSRYTTARNA
Jag har flertalet gånger mailat förbundet om färsk statistik utan resultat, så jag hämtar mina uppgifter från SvRF´s hemsida, från år 2009.


Vore intressant att veta mer om detta för vi har nu fokus på det centrala kansliet att ha en bra tillgänglighet. Vår service till medlemmarna är viktig och med dagens teknik skall inte detta vara ett problem.

Där står det att under 2009 gjordes det ca 350.000 tävlingsstarter. Den siffran tror jag ligger på samma nivå under 2011, jag räknar på det iallafall.

 

• 10-kronan (Den 10-krona som tas ut som serviceavgift går till administration och underhåll av systemet. Avgiften går även till bankens transaktionsavgift och serverunderhåll)- hämtat från TDB.
Anders, menar ni allvar när ni vill få oss att hålla med om att 350.000 (tävlingsstarter) X 10 (kronor) = 3,5 miljoner går till administration och underhåll av systemet? Det är inte NASA ni jobbar på, utan ett enkelt anmälningssystem ni byggt upp.

Jag har under den senaste månaden satt mig in i vårt samarbete med EQUIPE och deras arbete med vår tävlingsdatabas. Vi en intern enkät kan jag konstatera att användarna är mycket nöjda med systemet och det är ju ovanligt för ett it system att få så högt betyg. Då det gäller användandet av pengarna så skall de räcka till förvaltning, drift och utveckling av systemet. Utvecklingsarbetet är omfattande och i snitt så är det två på heltid som jobbar med bara utveckling av nya funktioner och förbättringar av gamla funktioner.
Önskelistan är ändå lång på vad TDB systemet skall kunna göra i framtiden.


OM 70 % av summan, dvs 7 kronor går till ridklubben som arrangerar tävlingen så är jag beredd att säga OK.

Ja tror genom att vi har ett bra system för landets 30 000 tävlingsryttare får också arrangören en bättre förutsättning för sitt arbete.

Det jag saknar är ett system för ridskolorna att hantera sina 30 000 häster och 140 000 elever. Där har vi en bra utmaning men den måste vi hantera rätt skyndsamt så vår kunniga personal på ridskolorna slipper sitt tidsödande manuella administrativa arbete,



Vad jag förstår så fördubblade ni avgiften för klubben per start för ett år sedan?
Rätta mig om jag har fel, men tidigare så har en Stockholms klubb betalat 10 :-/start till er, men nu betalar de 20 :-/start. Varför?

Då det gäller våra avgifter så är det 10 kr som går till TDB systemet och sedan tar distriktet i Stockholm 10 kr för deras arbete och det jag kan få fram så har dessa avgifter inte ändrats sedan 2008.
Om man nu räknar 20:-/start från klubbarna X 350.000(tävlingsstarter)= 7 miljoner som ni får in där.
Tar man då 3,5 miljoner(från tdb) + 7 miljoner = 10,5 miljoner. WOW.

Nu tänker jag såhär Anders, för 10,5 miljoner parkerar jag på en lerig åker, rider fram på en grusplan och hoppar fram på underlag som är under all kritik.
Väl inne på tävlingsbanan får man se upp så att man inte går omkull när underlaget släpper och ibland stryker man sig då underlaget verkligen är under all kritik.

Kan inte klubbarna få bidrag och kunskapsstöd för att förbättra sina underlag?



Detta är som du beskriver ett viktigt utvecklingsområde för alla klubbar och i den centrala verksamheten finns i dag för lite kunskap inom dessa områden. Vi kommer att förstärka oss då vi inom en 10 års period har ett omfattande anläggnings upprustningsbehov. Detta måste samordnas och diskuteras med kommuner och leverantörer på ett noggrant sätt så pengarna används optimalt.

________________________________________

Det är OS i år, ett fantastiskt år där vi alla hoppas på Svenska framgångar, men vi får inte glömma bort att se "den lilla människan".
Den "lilla människan" är dock vi, medlemmarna som bidrar till att förbundets ekonomi ändå gått så bra som den har.

Det är tur att det är ett OS år och inte ett VM år. SOK betalar alla kostnader som är förknippade med vårt os deltagande.

Jag mailade för 7 dagar sen en fråga till kansliet@ridsport.se, inte en konstig fråga, troligtvis inte heller svår att svara på. Men ändå står jag utan svar.

Satsa på att verkligen se medlemmarna under år 2012. Svara på mail, kritik, positiv feedback och ta alla på allvar.

Du har helt rätt och det som jag tycker sämst om är dåligt tillgänglighet. Det visar ofta på att det företag eller organisation som missar inom detta område inte har rätt fokus. Lovar att vi kommer att blir bättre och testa oss gärna så vi får feedback.
Vi kommer också sälja att testa vår tillgänglighet på telefon och mail.



Om trycket på mailen blir för tufft, sätt in ett auto-svar :
"Hej, tack för ditt mail! Vi får dagligen många mail till kansliet, men jobbar så fort vi kan för att svara på just ditt mail. Med vänliga hälsningar, Svenska Ridsportsförbundet".

 

Och när vi är inne på den tråden så föreslår jag att ni lägger ner två dagar under våren på medieträning.

Kul att du tar upp detta - vi genomför just nu kommunikationskvällar runt om i landet och i den centrala verksamheten på förbundet.

Alla offentliga personer behöver medietränas, jag kan ge dig ett nummer till en riktigt bra kille om du önskar.

Gärna - man behöver tränas kontinuerligt.
Nu när det är OS i år så kommer ni få ett medialt ljus på er, förbered er!

 

Nu åker jag till stallet och njuter av att få vara priviligerad att ha en häst, för det är detta vi brinner för, ridsporten - eller hur!

Hoppas att din stund i stallet med din ögonsten HÄSTEN blev bra.... Jag åker nu ☺

Ha en skön helg!
Anders


Trevlig helg,


Bästa hälsningar,


Annelie Lundkvist


(Statistiken har jag hittat här : http://www3.ridsport.se/Svensk-Ridsport/Statistik/)

 

 

 



Läst 28688 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5057322 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5058447 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5061496 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.