EM-kollen - Enkät: Fem EM-ryttare om sina chanser

EM 2011

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
14
2011

Enkät: Fem EM-ryttare om sina chanser

Under World Dressage Masters i Hickstead, som reds sista veckan i juli, förhörde Hippsons utsända fem EM-aktuella ryttarstjärnor om deras förberedelser inför mästerskapet - och om vad de tror om utgången på dressyr-EM.
 
Text & foto:
Sara Silfverberg
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
Laura Bechtolsheimer
Lag: Storbritannien.
Ålder: 26 år.
Häst: Mistral Höjris (kallas "Alf").
Så förbereder jag mig inför EM: Jag kommer att rida och träna hemma, jag gjorde ju Aachen med Alf och nu ska han bara gå lite lätt. Vi kommer att träna en del på banan, men även rida ut i naturen så att han får galoppera på fälten. Då kan jag vara säker på att han inte blir uttråkad, vilket han kan bli om han bara får gå runt ridbanan hela tiden.
Hur tror jag att det går för oss i laget: Jag tror att de lag som kommer att slåss om topp-tre på EM är Storbritannien, Tyskland och Holland.
Så tror jag att det går för mig individuellt: Totilas är så klart en väldigt het guldkandidat, men det är alltid väldigt hård strid om medaljerna. Det finns så många bra ryttare och hästar. Jag måste göra mitt absolut bästa för att kunna vara med och slåss om guldet.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Adelinde Cornelissen
Lag: Nederländerna.
Ålder: 32 år.
Häst: Jerich Parzival (14-årig KWPN-valack e. Jazz - Ulft).
Så förbereder jag mig inför EM: Jag är hemma och tränar som vanligt. Låter Parzival få gå mjukt och trimmar lite på detaljerna. Jag jobbar tillsammans med min tränare Sjef Janssen, vi går igenom och tittar på de videoinspelade ritter jag har gjort nyligen. Vi har också en teamträning under två dagar för att verkligen matcha och bygga vårt lag.
Hur tror jag att det går för oss i laget: Det är oerhört svårt att gissa, Tyskland har ett riktigt starkt lag precis som Storbritannien. Förhoppningsvis finns vi också med i den ligan, men vi måste verkligen göra vårt bästa. 
Så tror jag att det går för mig individuellt: Det finns flera ryttare som har riktigt bra chans att ta hem EM. Laura (Bechtolsheimer) och Carl (Hester) är fantastiska, och Isabell (Werth) och Matthias (Alexander Rath) är riktigt bra... Jag kan inte gissa hur det går förrän jag har ridit, det kan hända så mycket inne på banan. Det enda jag kan göra är att rida så bra jag kan och hoppas att det räcker!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   
Carl Hester
Lag: Storbritannien.
Ålder: 44 år.
Häst: Uthopia (mörkbrun KWPN-hingst på tio år, som har klättrat till den absoluta toppen på bara ett år). 
Det här visste ni inte om mig: Jag är född och uppvuxen på den pyttelilla ögruppen Channel Islands, där det inte finns några bilar. Därför tog jag körkort väldigt sent och är en fruktansvärd förare. Min pappa är skådespelare i London och min mamma var hotellstäderska.
Så förbereder jag mig inför EM: Jag valde att tävla i Hickstead som uppvärmning inför EM, för att spara hästarna genom att inte åka för långt.
Hur tror jag att det går för oss i laget: Jag känner mig väldigt självsäker och tillitsfull, fast så där lite i tysthet och i bakgrunden. Våra hästar Uthopia och Valegro (rids av Carls elev och lagkamrat Charlotte Dujardin, reds anm.) får fantastiska lovord just nu. De är båda unga och blir förhoppningsvis förlåtna för ett och annat misstag... Laura och Mistral är otroligt starka, så generellt tror jag att vi kan komma topp-tre.
Så tror jag att det går för mig individuellt: Jag och Uthopia är väldigt starka i GP Special, men vi är rent hopplösa när det kommer till kür och musik. Jag kommer inte att göra ett komplicerat program i år, min häst är ung och jag vill att det ska vara enkelt för honom. Men min förhoppning är ändå att hamna bland topp-fem.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Charlotte Dujardin
Lag: Storbritannien.
Ålder: 25 år.
Häst: Valegro (nioårig KWPN-valack).
Arbete: Jobbar som beridare hos Carl Hester (se ovan).
Så förbereder jag mig inför EM: Jag måste fixa kür-musik, jag vet inte ens vad jag ska rida till! Hade jag bara haft musiken klar hade det nog varit relativt enkelt att göra själva programmet. Men just nu har jag varken musik eller program, så det står allra först på min "to do"-lista! (Intervjun gjordes ett par veckor före EM, direkt efter den brittiska EM-uttagningen, reds anm.)
Hur tror jag att det går för oss i laget: Vi är ett starkt lag. Jag hoppas givetvis på guld, men är vi topp-tre är jag riktigt nöjd. Både Holland och Tyskland är starka nationer.
Så tror jag att det går för mig individuellt: Jag hoppas att jag kan vara med uppe i toppen och fajtas. Men Valegro är bara nio år, han lite valpig fortfarande. Så jag tror inte att vi når toppen den här gången - dock ska jag rida för allt jag är värd och göra så bra ifrån mig som jag bara kan!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Michal Rapcewicz
Lag: Polen.
Ålder: 29 år.
Häst: Randon (14-årig polsk valack e. Czuwaj - Fanimo).
Arbete: Bor och jobbar i Holland där han driver ett försäljningsstall. Michals specialitet är att ta lite mer "omöjliga" hästar från grundridning upp till Grand Prix.
Det här visste ni inte om Michal: Blev historisk 2009 som första polska ryttare någonsin att rida världscupfinalen. Har representerat Polen såväl vid OS som vid VM, och är ankare i det polska laget.
Så förbereder jag mig inför EM: Jag har helt lagt om träningen med Randon. Efter Falsterbo Horse Show i juli har jag ändrat träningsteknik helt och hållet. Den största förändringen är att jag har tagit bort mycket av den kontroll jag har haft innan. Nu låter jag Randon jobba mer fritt och ta mer ansvar, vilket han älskar! Han har aldrig känts så bra som han gör nu. Det har blivit en helt ny häst!
Hur tror jag att det går för oss i laget: Tyvärr är vi bara tre i laget, så vi är inte starka på något sätt. Jag ser mer EM som en fantastisk chans att få tävla mot de bästa ryttarna i Europa. 
Så tror jag att det går för mig individuellt: Går Randon som han gör nu, med den nya träningen, tror jag att han kan gå långt. När han går bra och vill jobba är han fantastisk!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 

Richard Davison, Storbritanniens meriterade lagledare, om EM-uppladdningen:
"Det gäller att pricka in formtoppen med exakthet så att segerritten inte inträffar på värmningen dagen innan eller dagen efter, utan precis där och då - på banan när klockan ringer."


Läst 7669 ggr

Fler inlägg

SEP
01
2013

EM-silvret är rykande hett!


Ridsporten är het just nu, rykande het! Efter en helg med många timmars tv-tid på SVT kan man titta på nästan samtliga nyhetssajter och se hyllningar till det svenska silverlaget - och deras insats i Malmö.
Nedan följer några exempel, vad säger ni - visst har ridsporten vuxit sig in lite mer på sportsidorna?
  
  
Sydsvenskan:




Aftonbladet:



 
Svenska Dagbladet:



Expressen:

Dagens Nyheter:




 
Tidningen Metro:




Läst 118830 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
01
2013

Sandra Gustafssons Top Select avlivad



Sandra Gustafsson och fina Top Select under den inledande dressyren.
FOTO: Tomas Holcbecher 
  

Tyvärr möts vi av ledsamma nyheter i vår silver-yra efter lagets framgång på eftermiddagen i Malmö.
Sandra Gustafssons fina Top Select gjorde en riktigt fin ritt både i den inledande dressyren och även i gårdagens terräng, men när de kom i mål såg vi Sandra hoppa av sin häst som inte gick rent.
  
I dag har ett ultraljud gjorts på hästen som visade att vänster gaffelband vad av till 90 procent, informerar Stall Lundahagen nu på kvällen via Facebook.
  
Sandra berättade för Hippson efter den inledande dressyren att hästen tidigare haft en skada på ett gaffelband för två år sedan, vilket tog ett år att läka. Ryttaren tog nu ett beslut om att "Selle", som han kallades, inte förtjänade att lida. Han fick i stället somna in.
  

 

Källa


Läst 124509 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
01
2013

Silver-eufori i svenska laget


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Stenhård fokusering ledde fram till lagmedaljen på EM för Sverige.
- Vi ska inte bara vara med, vi ska ta medalj, det är så vi har tänkt inför det här mästerskapet. Att vi lyckades - ja, jag är så stolt, säger förbundskapten Staffan Lidbeck.
  
Grunden till framgångsreceptet lades redan på förra förbundskaptenen Gunilla Fredrikssons tid.
- Fjärdeplatsen på OS förra året gjorde oss alla väldigt besvikna. Visst, det var bra kanske, men alla vill vi stå på pallen. Jag var med som veterinär då och vi var verkligen förkrossade. Gunillas jobb som hon hade gjort inför OS lade grundstenarna till det upplägg vi har nu, men efter London blev det ännu mer fokus på medalj. Vi ska inte bara vara med och tävla – vi vill fightas om topplaceringarna, säger Staffan Lidbeck.
Det är en överväldigad, sprudlande glad – och möjligen lite trött – förbundskapten som summerar Europamästerskapen för svenskarnas del.
- Alla i laget har presterat på topp. De jämna resultaten ledde fram till medaljen. Inte minst är det så klart Fridas prestation som sticker ut. Helt fantastiskt att kunna gå in och göra den runda i banhoppningen som hon ändå gjorde, säger Staffan.
Han vill även gärna framhålla de individuella ryttarna.
- Johan Lundin till exempel. Han har ju lyft sig flera snäpp, det är så roligt att se att vi har flera starka ryttare på gång.
  
Frida lagets utropstecken
Frida Andersén och hennes fina Herta får väl ändå ses som svenskarnas silverhjälte, efter en fin dressyr, en supersnabb och felfri terräng och så den avslutande, prickfria banhoppningen.
- Jag vet inte vad som händer i mitt huvud just nu. Jag är bara så glad och min häst är så bra, hon har inte gått felfritt på hela året och så gör vi det här. Det här överträffar alla mina förväntningar jag någonsin kunnat ha inför den här tävlingen. Nu ser jag fram emot nästa års utmaningar, säger Frida.
Hon jobbar ju hos Sara Algotsson Ostholt i Tyskland och Sara prisar gärna sin "elev".
- Inte minst var terrängen bara så bra. Hon satte en runda, tog den snabba vägen över spetsen och visade att det gick. Vilken kick det var för oss som kom efter, det peppade allt något helt oroligt, säger Sara.
Herta har en tendens att bli lite flack i sina språng så här dagen efter terrängen.
- Det är något vi har tränat på massor, och visst, efter gårdagen när hon gick så fort fanns ju risken att hon skulle vara ännu mer flack på banan. Men det var hon inte, hon har aldrig gått så bra, och att kunna prestera så här - på ett mästerskap - fantastiskt.
  
Hade högre mål individuellt
Sin egen prestation är Sara något besviken på.
- Jag kom hit för att rida för laget, men personligen hade jag ett mål att nå topp tio. Nu kom jag på 14:e och visst, det är väl helt okej. Men det är klart att jag är besviken. Reality spände till inne på banan, jag vet inte om hon blev lite tagen av atmosfären.
Sara ger ändå sin Facebook-häst en stark fyra, av fem, i betyg.
- Jag kände inte riktigt igen henne i banhoppningen, men hon behöver mer rutin bara. Vi jobbar vidare, säger hon.
  
Hårt jobb av alla i laget – och teamet
Niklas Lindbäck hamnade precis utanför den individuella pallen, men är nöjd ändå.
- Nja, det är klart att det gnager i mig lite. Jag hade velat ta en individuell medalj så klart, men om ett par månader känns det här säkert helt okej ändå.
Även Niklas pratar om att det var Gunilla Fredriksson som lade grunden till framgångarna.
- Staffan har tagit en del av hennes system och utformat ett eget. Han har varit på oss massor – är målet att ta medalj måste man träna och det har vi verkligen gjort. Det har varit en stark satsning från alla parter, inte bara oss ryttare. Det är det som krävs – hårt jobb och fokus. Sedan måste man analysera också, inte bara titta på det som vi gör fel utan även på det vi gör rätt, säger Niklas.
   
Bra hästägare och hästar ett måste
En som är något mer besviken över att inte ha hamnat på den individuella pallen är Ludwig Svennerstål.
- Jag ville ha en egen medalj, det ville jag. Jag är så klart glad över silvret, men också besviken över hur det gick i banhoppningen. Det känns lite som att vi är tillbaka på ruta ett, hoppningen har varit bättre ett tag innan detta, men vi får jobba på helt enkelt.
På den internationella presskonferensen skojade Ludwig om att Sverige nu måste arbeta ännu hårdare – för att kunna slå de starka tyskarna.
– Framför allt gäller det att få tag på bra hästmaterial. Vi behöver få in starka ägare som kan hjälpa oss med det, säger Ludwig.


Läst 31546 ggr Kommentarer Kommentera




taggar



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.