Hippologbloggen

Jag fick en liten fråga på förra inlägget om hur vi har gjort för att lära unghästarna kommandot "Galopp". Vi introducerar det ganska tidigt i longeringen och de lär sig det ganska snabbt faktiskt.

Det går till ungefär likadant som vid ridningen att vi longerar i en ca 20 meter stor inhägnad "volt" som i början liknar mer ett litet fyrkantspår innan hästarna har förstått att de ska vända runt.

När vi ska lära hästen att fatta galopp på linan har vi gjort så att vi lägger upp traven på ena "långsidan" och låter hästen passera ett hörn och en "kortsida" i ett friskt tempo efter kortsidan i hörnet ställer vi oss i drivande position (alltså något mer bakom hästen) och säger kommandot "Gaaalopp" och driver på lite extra tills hästarna faller in i galopp.

Första gången kanske de bara tar några galoppsteg och det är helt okej. Huvudsaken är att de ska förstå att det är just galopp vi vill ha. Upprepa sedan samma sak i lugn takt och efterhand kan du kräva att hästen galopperar en hel långsida och när den blivit ännu starkare, ett helt eller flera varv.

Det gick ganska snabbt för hästarna att associera galoppkommandot till just galopp. Var konsekvent och säg på samma sätt hela tiden och använd det endast när du vill att hästen ska galoppera så kommer den snart att förstå vad du menar, beröm när den gör rätt.

Men visst tar det olika lång tid och man får ha lite tålamod. Idag räcker det med att jag har bjudning och står i rätt position och säger ordet så fattar Conrad galopp när jag longerar. Då är han bara galopperad några få veckor.

Kämpa på! All information om hur vi gör med hästarna finns nu även på bok! Flyingemodellen - från föl till final. Den är jättebra om ni vill ha tips och en bra mall vid longering, löshoppning och inridning.

Snygg Conrad efter longeringsexamen!


Läst 9185 ggr Kommentarer Kommentera

Jisses vilken fin häst jag fått tag på. Cherry är tidigare mest dressyrriden och det är en stor fördel när vi nu börjat hoppa honom. Även om det är ben lite överallt och han ligger på ganska mycket så är han mycket lyhörd och mjuk att rida.
Men ni hör ju själva? Fin galopp med mycket power, lite het och överallt. Det är Lisas Cup of tea!

Han är som sagt väldigt grön i hoppningen, viljan finns men ibland blir det lite kortslutning. Igår var det andra gången jag satt på hans rygg och jag är riktigt nöjd med både honom och mig. Vi avslutade med en liten bana med grind, kombination och ett relaterat avstånd.
Det satte han som ett smäck fina Cherry!

Jag tycker dock att jag blir lite för upprätt och lite för tillbaka i sadeln. Jag litar ju inte 100% på att han faktiskt ska hoppa så jag "safear" lite. Man har åkt i backen så många gånger så man har blivit lite försiktigt på äldre dar. Samt så har han ganska så mycket tryck i sin galopp så lilla jag har inte alltid så mycket att säga till om :)

Dock hoppas jag att när jag litar lite mer på honom att jag kan slappna av och våga följa med honom mer. Längtar massor tills nästa träning. Hoppträning är som godis, omöjligt att bara ta en!



Vi hade ju förresten longeringsexamen i Måndags! Det var en fin dag för alla blev godkända och Conrad skötte sig jättebra. Jag fick fina tips av Astrid om hur jag skall jobba vidare med honom i longeringen. Så nu är 1 av 4 unghästexaminationer gjorda. De andra, häst vid hand, löshoppning och ridning, går av stapeln om 3 veckor.


Läst 8025 ggr Kommentarer Kommentera

Jag nämde ju att jag skulle iväg på en rolig grej nu under helgen och lovade att berätta mer om det gick bra. Och det gjorde det!

Det är så att jag kommer framöver på lite obestämd tid att få hoppa en jättefin unghäst! Det är en stor kille på 5 år som heter Cherrykan "Cherry" (e. Sandakan ue. Vivaldi). En jättefin, välriden kille med mycket power! Hans ägare rider idag dressyr på honom och sökte någon som ville hoppa honom.

Så det var han jag var och provred i söndags. Imorgon skall vi ha vår första hoppträning för Astrid Antonsson här på Flyinge. Skall bli så kul att komma igång och hoppa lite igen. Så ni kommer troligen att få se mer av denna kille framöver!

Någon undrade ju om man behövde egen häst på Flyinge? Jag kan säga att förutom att hoppa denna hästen så rider jag även Hisan (Fullblodet jag hoppade under hösten) nån gång i veckan samt har även nu under några veckor en skolhäst som håller på att sättas igång efter att ha varit skadad.

Vår stallchef har ridit honom men hon har åkt på semester nu i ett par veckor och då hade jag turen att få rida söta lilla Bacardi razz under tiden hon är borta. Sen har jag ju vår unghäst, Conrad, samt ibland hästar som skall ridas enligt schema under skoltid med.
Så hästlös går det inte att vara här :)

Söta Bacardi!


Läst 8603 ggr Kommentarer Kommentera

Redan helg igen? Veckorna går med en väldig fart just nu! Jag hinner knappt med.


Denna helgen spenderas på läktaren i Stora ridhuset på Flyinge då det är Baltic Cup! Härligt att tävlingarna har dragit igång igen och att det är massa folk på anläggningen. Det livar upp oc känns som om vintern släpper taget mer och låter våren komma här nere i Skåne.

Igår red vi unghästarna på täckta banan (som är som en liten galoppbana med tak). Conrad och Calaisa har tuffat på så bra i sin utveckling att vi nu kan rida själva i skritt och trav med fin bjudning därinne. Så då tyckte vår lärare att vi var redo att introducera galoppfattning. Inte mig emot! Inte Conrad heller tydligen eftersom han tog kommandot riktigt bra.

Vi gör så att vi lägger upp traven ordenligt på ena långsidan och i kurvan ger vi galoppskänkel som vanligt och kommandot "Gaaalopp". Vi har lite extra stöd på yttertygel för att de skall lättare falla in i rätt galopp. Hästarna lyssnade mycket bra på detta. De kan ju kommandot sen longeringen och tar drivning bra. Sen när de faller in i galopp är det beröm och lätt sits en halv långsida innan vi saktar av och upprepar övningen.

Alltså om jag var lite småförälskad i Conrad innan så var det inget mot vad jag är nu. Vilken galopp! Wow! Nu måste jag köpa en drös med trisslotter så jag kan behålla honom ;) Inser nu att mitt val av yrke kan komma att bli jobbigt om jag skall kära ner mig i varje häst men man skall göra allting med hjärta eller hur?


Ha en underbar helg alla läsare! Imorgon skall jag förresten iväg på en rolig grej, men mer det får ni veta mer om under veckan om det går vägen :) Klappa er på axeln och håll ut för snart är det Mars, ett steg närmare vår och sol!


Läst 8644 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
19
2014

 

 

Jag lever! Från att ha legat helt däckad i 1,5 dygn känner jag nu energin komma tillbaka. Lycka! Var nog något 24 timmars virus jag råkat ut för. Tackar dom högre makterna för att jag kan gå och le idag :)

 

Har faktiskt varit i skolan nu på morgonen och gjort min teorilektion. Det gick så himla bra. Klapp på min axel! Trots att jag inte hunnit förbereda mig så mycket som jag hoppats när jag blev sjuk. Jag fick bra feedback som jag skall tänka på, som att inte prata i 120 haha! Är väl medveten om detta. Men vi får väl se om det går att lära gamla hundar att sitta?

 

Imorgon är det genrep på longeringen med Conrad. För på måndag är det longeringsexamen! Vi är ju två på varje häst så vi longerar varsin stund för Astrid Antonsson, en av våra lärare här på Flyinge, som sedan bedömmer vårt framförande. Jag tror det kommer att gå bra. Conrad är så duktig och lyssnar mycket väl på mina signaler, så nu är det bara upp till mig att hålla koll på allting. Håll tummarna för oss på måndag!

 

 

Nu skall jag plugga det sista till tentan som går av stapeln imorgon. Hästens anatomi, stallbyggnationer och djurskyddslagar skall sitta som ett smäck när jag möter vår veterinär Per Michanek för muntlig tentamen.


Läst 8389 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
18
2014

 

 

Sängliggande Hippolog. Igen bra kombination kan jag lova! Har åkt på något riktigt hemskt som gör att jag känner mig totalt överkörd och har legat däckad i feber och magsmärtor. Fick avbryta mitt i en ridlektion igår och ta mig hem. Sedan dess har jag legat i framstupa sängläge kan jag lova. Men ibland måste man lyssna på kroppen när den säger stopp också, hur mycket hjärtat än vill fortsätta.

 

Förhoppningsvis är det något som går över fort då jag har min första teoretiska lektion imorgon! Jag skall, för några klasskamrater (som ska leka 10 åringar), gå igenom hur man uppför sig i stallet och så blir jag bedömd av två av Flyinges stallchefer. Sen om några veckor skall jag även hålla en del av en ridlektion där några i klassen skall få rida på böjda spår. Den bedöms av Hanna Carlson, vår hopptränare på hippolog ettan.

 

Men det stoppar inte där! På torsdag har jag muntlig tenta på "den arbetande hästen" samt så ska vårt projektarbete in på söndag. Sen är det Baltic cup under helgen här på Flyinge som jag så gärna vill gå och kika på! Massa duktiga ponnyekipage som skall göra upp om vem som är bäst!

 

 Attans att man alltid skall bli sjuk när man som minst vill... Men jag får väl se mig besegrad denna gången. Håll tummarna nu för att jag iaf kan stå upp inom en snar framtid!

 

Conrad ville även visa upp sin vackraste sida för er, sötnosen! ;)


Läst 8554 ggr Kommentarer Kommentera

 

Så har en intensiv vecka lidit mot sitt slut! Denna veckan har Conrad kommit så långt att vi kan skritta och trava utan lina. Duktig kille som fortfarande sköter sig utan några protester. Vi har det nästan lite svårare att hitta bjudningen på honom ibland. Men det tror jag är för att han blir lite osäker och inte riktigt förstår. När han blir tryggare med ridningen och förstår vad vi vill tror jag det han kommer våga ta för sig mer.

 

 

 

Under veckan har jag också haft Conrads unghästkompanjon, Pastisch (har lagt upp film på honom tidigare) då hans två ryttare varit sjuka. Han utvecklas också både i longeringen och i ridningen. Han har inte kommit riktigt lika långt som Conrad då han är en lite känslig individ som har behövt lite mer tid. Men i fredags kunde vi sitta upp och trava med ledare. Det är viktigt att unghästarna får ta tid på sig om de behöver det. Allt sker i deras takt.

 

Under helgen har jag haft stalltjänst ute i vårt nybyggda Active Stable! Hästarna trivs bra och har kommit in i systemet nästan helt och hållet. Nyfikna på vad ett Active Stable är? Kolla in denna filmen.
Jag tycker det är ett mycket bra alternativ av hästhållning.

 


Läst 7683 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Jag nämnde ju i något inlägg tidigare att vi just nu håller på med ett "vattenprojekt" i vår hippologikurs. I kursen så ska vi studera något hästrelterat och skriva en vetenskaplig artikel om det (förberedande för vårt examensarbete i trean).

 

Vi hade inte så mycket tid på oss så vi bestämde att hela klassen skulle slå sig samman och göra ett större projekt tillsammans. Lotten föll på att testa om hästar föredrar sitt hemmavatten (som den är van vid) framför "bortavatten", eller om det inte spelar någon som helst roll utan den dricker ur den hinken som är bekvämast för stunden.

 

Vi delade in oss i grupper och har testat på olika hästar i olika stall nu under några veckor. Min grupp har vår tur under denna veckan och vi körde igång idag.

 

Vi fyller alltså en hink med hemmavatten och en hink med bortavatten (som vi hämtar i dunkar från ett annat stall) och hänger upp dem i boxarna (vi tejpar för vattenkoppen). Sen har vi ett schema som vi går efter där vi fyller på och mäter vattnet under dagen. Vi byter position på hinkarna varje dygn och de är av samma sort och färg. Så när alla grupper är klara skall vi räkna ut se vilket vatten som hästarna föredragit!

 

Spännande va? Det är ju många som tror att de måste ta med sig eget vatten när de åker iväg för att hästen "inte dricker främmande vatten" så det skall vi se om det finns någon sanning i! (Självklart finns det undantag). Återkommer med resultat!


Läst 7597 ggr Kommentarer Kommentera

 


 

Denna helgen är jag faktiskt på besök hemma i Värmland igen! Bara en månad sen sist. Men denna gången är jag här för att hämta ner min kära hund. En fransk bulldog på 1,5 år som heter Selma. Så nu skall hon få hänga med på äventyr i Flyinge!

 

Jag har fått rapport om att Coola Conrad sköter sig bra medans jag är borta. Vi hade tömkörning torsdags och tänk att det är så svårt att bara tömköra hästen rakt fram. Det är en hel vetenskap haha! Men jag tyckte vi fick till det riktigt bra.

 

Vi har blivit ett ganska så bra team nu, Conrad och jag. Känns som om vi förstår varandra bra och jobbar mer ihop än mot varandra. Jag märker när han inte förstår och har tålamod så han inte slår knut på sig själv och försöker med mitt kroppspråk vara mer tydlig med vad jag menar. Han märker när jag trasslar till det med linor och position och väntar ut mig och mina signaler. Han börjar sakta formas till en individ som är trygg med träningen.

 

 

Nästa vecka forsätter vi med inridning och löshoppning. Vi har även en inlämning om hantering och longering av den unga hästen. Så nu vet ni vad jag kommer sitta med under helgen i de Värmländska skogarna!


Läst 7776 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Oj vad trött jag är i både kropp och knopp! Denna vecka är jag stalltjänstaspirant vilket innebär att jag är "bossen" över vår stalltjänstgrupp (självklart med vår stallchef som stöttning). När man är aspirant är man också först på plats och morgonfodrar hela veckan. Visst är det mysigt att vara först in i stallet vid halv 7 och höra hästarna gnägga men det är ju det där momentet man måste gör innan som är så fruktansvärt svårt. Att gå upp ur sängen. Bara man klarar det brukar det gå bra.. om man inte somnar på cykeln påväg till stallet!

 

Jag var ju även trött i kroppen och det beror inte (bara) på att vi löshoppat 7 stycken hästar idag utan för att jag och en tjej till i min klass skaffat oss gymkort! Japp, ni läste rätt. Jag har blivit så inspirerad till att även träna mig själv. För varför skall vi ställa krav på att hästarna skall vara i toppform och prestera om inte vi själva är det? Så igår var vi på ett riktigt bra pass med puls och styrka. Känns i benen idag. Men gud va bra jag kommer bli på att hänga i en stigbygel på unghästarna framöver när jag fått starka ben!

 

Det är verkligen det enda jag tänker på när jag är på gymmet. När svetten rinner och jag känner att jag inte orkar mer, "Bättre sits, bättre sits, du får bättre sits!" och då orkar man lite till!

 

Sen skall man även börja ta tag i det där med att äta rätt också. Men det är en helt annan historia... Kan inte någon ge tips på bra och enkel mat att laga till ryttare? Jag är så dålig på att orka laga mat och det blir väldigt ofta mackor. Inte bra!

 

Någon som med blev lite trött i kropp och knopp är Coola Conrad idag på löshoppningen. Duktig var han iaf, som vanligt! Han löshoppades för tredje gången i sitt liv och förra gången tog han ut all energi på de första två varven så han blev så matt de sista rundorna. Idag var det en annan häst som löste problem, tog det lugnare och hoppade riktigt fint och avspänt. Han fick till och med avsluta med att ta alla tre hinder på rad samt att det sista hindret gjorde vi till en stigsprång.


Duktig liten kille till 3åring!


Läst 8643 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.