Prylbloggen - Magnetterapi ger karens

Prylbloggen

MAJ
12
2012

Magnetterapi ger karens


Det har kommit in fler frågor på magnetskydden och magnetterapin. Framförallt om det finns vetenskaplig forskning på detta. Jag skulle säga att det är tvetydigt, finns forskning och i vissa fall är det medicinskt accepterat, i andra fall inte. SBU, Statens beredning för medicinsk undersökning skriver så här:
"Det finns vissa studier som tyder paå att magnetterapi kan lindra smärta. Men sammantaget är det vetenskapliga underlaget motsägande.

Teorin bakom användningen av stillastående magneter är att de kan påverka laddningar i cellmembran, det skikt som omger cellen, och därigenom minska känsligheten i nervbanor. Magneter finns som sko­ inlägg, ledförband, armband, kudd­ och madrassinlägg. De pulserande magnetfälten kräver speciell utrustning eller en elektrisk kraftkälla. Precis som för många andra alternativmedicinska metoder är före­ komsten av biverkningar bristfälligt undersökt."

SLU, Svenska lantbruksuniversitetet har gjort tre olika pilotstudier på magnettäcken på häst, där har man vid flera tillfällen mätt upp till 30% ökad blodcirkulation när man använt magnetprodukter med viss Gauss (inte bara keramiska fibrer). 

En annan intressant grej att veta om är att det faktiskt är karens på magnetprodukter enligt TR (och travförbundet). Varför skulle man sätta karens på något om det skulle klassas som "hokus pokus"?  Karens - Ridsport Förtydliganden/ändringar i TR I Gemensamma bestämmelser (Gäller från 1 januari 2004) Mom. 173: --- Behandling med el eller magnetutrustning är ej tillåten på tävlingsdagen, inom tävlingsområdet.

Debatten kring magnetprodukter tycker jag känns luddig och otydlig, men jag går på min egen erfarenhet. När jag själv använt magnetprodukter (magnetsulor) så har jag riktigt kännt hur det hettat under fötterna, för mig är det nog bevis att tro på att det faktiskt ökar blodflödet och det är ju det vi är ute efter här. När jag sedan fick rekommendationen av en veterinär att sätta på magnet-paddar så var det verkligen inget jag ifrågasatt funktionen av. Jag måste även säga att jag påverkas av vad jag ser ute, - många av proffsen både på trav, galopp och övrig ridsport, använder sig av magnetterapi. Sedan kan jag passa på att berätta om min egna häst, hon har efter några nätter med Stableboots evo, faktiskt haft riktigt fina ben, nästan helt utan gallor. En annan sak jag gillar mycket med skydden är att benen inte är brännheta när man plockar av skydden på morgonen.


Liknande webbartiklar


Läst 36415 ggr


Mer från prylbloggen

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9607174 ggr Kommentarer Kommentera

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9666072 ggr Kommentarer Kommentera

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström Arman



Läst 9685007 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Prylbloggen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.