EM15-kollen

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
14
2015

Fredag: Lagfinal i reining och fälttävlansterräng




Fredag är vilodag för dressyrryttarna på EM i Aachen, de laddar om inför lördag då Tinne Vilhelmson Silfvén, Patrik Kittel och Emilie Nyreröd startar Grand Prix Special. I dag gäller det i stället för reiningryttarna, som rider sin lagtävling. Den drar igång 10.00 och kan ses live i betalkanalen FEI-TV.
  
De femton bästa efter lagtävlingen är direktkvalade till finalen, och på lördag rider de som är placerade mellan plats 16 och 35 om ytterligare fem finalplatser.
  
Startordning, svenska ryttare
2. Conny Nilsson/Gunners Litl Hotshot
13. Johan Fridberger/Mega Jac Dance
23. Helene Hokkanen/Katy Bugs Twist
32. Anders Josefsson/AR Easy Jessie Whiz
Fullständig startlista
  
  
I dag avslutas även den trestjärniga fälttävlanstävlingen, med Nations Cup, i Aachen. Dressyr och hoppning avgjordes torsdag och under fredagen rids terrängen med start 14.00.
  
Svenska starttider, fälttävlan
14.04: Johan Lundin/Johnny Cash
14.28: Louise Svensson Jähde/Wieloch's Utah Sun
15.28: Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
16.00: Ludwig Svennerstål/King Bob
Fullständig startlista
Lagställning efter dressyr och hoppning
Individuell ställning efter dressyr och hoppning


Läst 31800 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14
2015

Bildspel: Häng med till EM-stallarna i Aachen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Egentligen är det tillträde förbjudet till stallområdet i Aachen – för alla utom ryttare, hästskötare och de närmast sörjande. Men vår utsända fick hänga med på en guidad tur till mästerskapets backstage-område.
  
Text & foto:
Åsa Pernes


Läst 28080 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
13
2015

Ögongodis från lagfinalen – där Sverige OS-kvalade


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Vi avslutar dagens rapportering från lag-EM i dressyr med vackra och stämningsfulla bilder. Njut av Don Auriello, Deja och de andra "in action"!
  
FOTO (om inget annat anges): Tomas Holcbecher


Hippsons artiklar från lagdressyren i Aachen:
Patrik Kittel om OS-kvalet: ”Jätteskönt!”
Holland vann lag-EM – Sverige femma och med till OS
Tinne: ”Jag är nöjd med allt utom bytena”
Dressyr-EM: Sverige på fjärde plats efter första dagen
Minna efter sin ritt: ”Jag vill ta revansch”
Emilie om EM-debuten: ”Det kändes jättebra!”


Läst 15391 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
13
2015

Tinne: ”Jag är nöjd med allt utom bytena”



Foto: FEI-TV

Vi får tag i Tinne Vilhelmson Silfvén bara en liten stund efter hennes och Don Auriellos Grand Prix-ritt – som gav 75,157 procent (läs mer här
).
  
Text:
Anki Yngve
  
Hej Tinne, hur kändes det?
– Jag är jättenöjd på det stora hela taget. Lite orolig har jag varit för att han skulle bli övertänd där inne och reagera på arenan, men så var det inte alls. Han var riktigt lugn och med mig. Kanske red jag med något mindre tryck än vad jag hade kunnat, men för lagets och OS-kvalets skull var det viktigt att han inte blev övertänd och ”flippade”.
– Annars är jag nöjd med allt utom bytena i varje där jag fick 13 i stället för 15. Det retar jag mig på, jag vet inte vad som hände faktiskt. Han brukar vara stabil i dem. 
  
Är du nöjd med poängen?
– Vad jag har sett var de lite ojämna, jag fick ”71-någonting” av en domare och det var kanske inte så kul. Förstås vill jag ha mer, men då måste jag också rida ännu bättre. Visst, mitt rekord är på över 79, men då har det varit på hemmaplan i Globen och inte i den här konkurrensen. Missen i bytena i varje kostade säkert två procent, annars hade jag legat runt 77. Och det är ju riktigt bra.
 
Hur kommer det sig att du inte red sist i laget?
– Vi gjorde så här i Falsterbo, att Patrik var sist, och det fungerade så bra att vi provar igen här.
  
Så det var inte för att du skulle slippa komma efter Valegro?
– (Skratt) Nej, det visste vi ju inte då, att vi skulle bli lottade efter Storbritannien! 
  
Känner du att du har lite extra publikstöd efter att du vann Grosser Preis här tidigare i år?
– Jo, men det märker jag nog. Och det är fler tyska journalister som visar intresse.
  
Nu gäller det att ladda om till ”Specialen”…
– JA, jag är redan laddad! Jag vill ta revansch och rida ännu bättre! Det ska bli roligt och då behöver jag inte rida på samma säkerhet utan kan ta lite större risk, när det inte gäller laget. Nu vet jag ju dessutom hur ”Anton” reagerar när han kommer in.
  
Här hittar du rapporter, starttider och resultat


Läst 13892 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
13
2015

Holland vann lag-EM – Sverige femma och med till OS


Uppdatering klockan 20.15:
Förhandssnacket om lag-EM i dressyr har handlat om Storbritannien och Tyskland, men Nederländernas tre jämna ryttare red så bra att de gick om favoriterna! Tysklands sistaryttare Kristina Bröring-Sprehe lyckades inte riktigt infria de skyhöga förväntningarna utan slutade på en tredjeplats individuellt efter Charlotte Dujardin och Edward Gal, med 79,743 procent.  

Resultat, dressyr-EM, lag
GULD:
Holland
SILVER: Storbritannien
BRONS: Tyskland
4: Spanien
5: Sverige
6: Frankrike
Fullständigt lagresultat
  
Tre av Sveriges fyra ryttare är bland de 30 bästa individuellt och går därmed till GP Special på lördag:
Tinne Vilhelmson Silfvén
Patrik Kittel
Emilie Nyreröd
(Minna Telde slutade 41:a)
Individuella resultat i Grand Prix-klassen

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 19.23:
Patrik Kittel lyckades hålla sin mästerskapsdebuterande Deja på banan, hon ser ut att ha massor av energi! 74,571 procent blev det – Deja gör fantastiska slutor, fin passage och uttrycksfulla byten men piffen såg lite tveksam ut. Plus att det blev ett par andra småmissar. Dock ser man verkligen att Patrik älskar att rida den här hästen. 
Läs Hippsons intervju  med Patrik efter ritten
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 19.08:
Vad ska man säga, Charlotte Dujardin och Valegro är verkligen i en klass för sig när det kommer till harmoni. Otroliga slutor och längningar, uttrycksfull samling men samtidigt helt avslappnat i skritt. Ett par missar, bland annat i ”ettorna”, blev det dock. Domarna ger världsettan 83,243 procent – en bit ifrån deras max men det blir ledning. Nu håller vi tummarna för Patrik Kittel och Deja…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 19.00:
Nederländernas sista lagryttare, Edward GalGlock’s Undercover, drämde till med bästa ritten hittills i dag. Sambon Hans Peter Minderhoud gråter av lycka och lättnad uppe på läktaren!
Visst, Undercover blir lite spänd ibland och då blir han för tight i formen. Men mycket av det han gör är verkligen fantastiskt.
Med 82,229 procent går han upp i solklar ledning. Men nu kommer Valegro!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.45:
Både Tinne Vilhelmson Silfvén och rookien Emilie Nyreröd är klara för Grand Prix Special på lördag, superkul! Nu inväntar vi att fjärderyttarna från toppnationerna ska rida – det blir direktrapport igen från och med Edward Gal (18.50). Patrik Kittel rider 19.10.
Online-resultat

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.50:
Så kom hästen som det snackats mest om inför det här mästerskapet, Totilas med Matthias Alexander Rath i sadeln. Hemmaryttaren såg väldigt glad och lättad ut efter sista halten, men programmet var långt ifrån perfekt. Kanske inte så konstigt med tanke på att ekipaget bara har hunnit göra en enda ”riktig” tävling inför mästerskapet, efter att ha varit borta länge.
  
Totilas var lite orolig i munnen och hamnade bakom hand ett par gånger, dessutom blev det ett par missar. Men de fick samtidigt till jättefina piruetter och tidvis fantastisk passage.
  
Procenten blev 75,971 procent – alltså bara en aning högre än Tinnes. Och här var domarna ÄNNU mer oeniga. Två av dem ville placera Matthias i ledning med 80,100 procent, medan domare M gav blygsamma 71,600 procent.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.19:
Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello fick till ett harmoniskt och uttrycksfullt program, men tyvärr kom en miss i bytena i varje (”tvåorna” var dock lysande). Domarna gav 75,157 procent – en sjätteplats för tillfället. Bra men kanske liiite mindre än vad vi hoppats på. Siffrorna var dessutom ganska ojämna och spänner mellan 77,100 och 71,700 procent.
Läs intervjun med Tinne: "Jag är nöjd med allt utom bytena"
Online-resultat
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.09:
Storbritanniens Carl HesterNip Tuck, även kallad ”Barney”, visade fin form och ett stabilt program. Procenten blev 75,486 – fjärde plats individuellt för tillfället.
  
Nu – Tinne!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.01:
Det börjar dra ihop sig under dressyrens lagfinal i Aachen, nu kommer de bästa nationernas tredjeryttare. Hollands Hans Peter MinderhoudGlock’s Johnson fick till en superritt med mycket uttryck, som domarna gav 77,586 procent för. Individuell ledning för honom i skrivande stund, men nu kommer flera giganter.
  



Arkivfoto: Tomas Holcbecher

FÖRHANDSINFORMATION

Torsdag rids andra halvan av dressyrens Grand Prix-klass i Aachen, vilket betyder att lagmedaljerna ska fördelas. Och för Sverige står ännu mer på spel – Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel måste få till det om vi ska kvala till OS i Rio nästa år.
  
Gårdagen bjöd på ömsom vin och ömsom vatten för svensk del, debutanten Emilie Nyreröd och Miata presterade en smakstart medan Minna Telde och Santana hade missflyt. Läs mer om det här:
Minna efter sin ritt: ”Jag vill ta revansch”
Emilie om EM-debuten: ”Det kändes jättebra!”
Dressyr-EM: Sverige på fjärde plats i lagtävlingen
  
I dag rider de två bästa ekipagen från varje lag, vilket bland annat betyder mästarmöte mellan Valegro och Totilas. Hippson rapporterar givetvis under dagen, dressyren drar igång 11.00 och håller på till 19.40.
  
Svenska starttider
15.10: Tinne Vilhelmson Silfvén, Don Auriello
19.10: Patrik Kittel, Deja
  
Andra intressanta ekipage
15.00: Carl Hester, Nip Tuck, Storbritannien
15.30: Matthias Alexander Rath, Totilas, Tyskland
18.50: Edward Gal, Glock’s Undercover, Holland
19.00: Charlotte Dujardin, Valegro, Storbritannien
19.30: Kristina Bröring-Sprehe, Desperados, Tyskland
  
Startlista och online-resultat, torsdag
  
Lagställning efter dag 1
Individuella resultat efter dag 1

GP-klassen sänds live i betalkanalen FEI-TV
Här är SVT:s sändningstider senare i veckan


Läst 16704 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
12
2015

Aachen-EM: Nu drar reiningen igång


Fredag drar reiningen igång på EM i Aachen. Det svenska landslaget är på plats efter att ha varit i Skåne på en tvådagars precamp.
  
Under träffen förberedde man sig tillsammans med landslagledare Anette Bergendorff och landslagstränare Jonna Eriksson.
– Alla är väl förberedda och är förväntansfulla inför de kommande dagarna, berättar Katja Ulvstedt-Stadius som är pressansvarig för reiningen.
  
Tider
Fredag 14 augusti 8.30: Lagtävling och första individuella kvalet
Lördag 15 augusti 18.15: Andra individuella kvalet
Söndag 16 augusti 10.00: Individuell final
Reiningen sänds live på betalkanalen FEI-TV
  
  
Svenska reiningtruppen
(från vänster till höger i bilden ovan)

Johan Fridberger, Tidaholm, f. 1974
Mega Jac Dance (hingst, 13 år, e. Marthas Mega Jac u. BH Song and Enterprise)
  
Helene Hokkanen, Stenstorp, f. 1976
Katy Bugs Twist (sto,10 år, e. Dun It With a Twist u. Doc Berry Miss)
  
Conny Nilsson, Alunda, f. 1978
Gunners Litl Hotshot (sto, 11 år, e. Colones Smoking Gun u. Docs Litl Kicker)
  
(Landslagstränare: Jonna Eriksson)
  
Anders Josefsson, Stockholm, f. 1963
AR Easy Jessie Whiz (sto, 7 år, e. Easy Otie Whiz u. Jessie De Hollywood)
  

Anders Josefsson och AR Easy Jessie Whiz.
  


Läst 15346 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
12
2015

Bildfest: EM i Aachen är invigt!


Under tisdagskvällen hölls den officiella invigningen av EM i Aachen, inför 40 000 åskådare.
  
Publiken togs med på en tidsresa genom de 120 år då det har arrangerats hästsport på orten. Det handlade om allt från kallblodskapplöpning till damsadelhoppare. Och så dök en rad sportlegendarer upp – som Hans Günter Winkler, Isabell Werth, Anky van Grunsven, Paul Schockemöhle, Meredith Michaels-Beerbaum, Michael Freund, Ludger Beerbaum, Nelson och Rodrigo Pessoa med flera.
  
Mot slutet visades även en maffig kadrilj och en parad med flaggbärare som symboliserade varje deltagande land. 
Här nedan bjuds ni läsare på ett gäng stämningsbilder.
  
FOTO: Tomas Holcbecher
  

Pampigt och påkostat.
  

Kallblodsgaloppörer under den historiska odysséen.
  

Damsadelryttare får pris.
  

Kadriljen.
  

Flaggparaden.
  

Nederländerna.
  

Paul Schockemöhle fick åka vagn...
 

... liksom far och son Pessoa, samt...
  

... Meredith Michaels-Beerbaum och Jos Lansink.
  

Isabell Werth och Anky van Grunsven.
  

Ludger Beerbaum in action.
  

Det bjöds även på en del teatrala inslag.


Läst 12189 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
11
2015

Kyra om dressyrlagets chanser – och sin slängda peruk



Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
I morgon inleds dressyr-EM i Aachen, under tisdagens dragning fick Sverige startnummer 16 (efter favorittippade Storbritannien)*. Vi ringde upp lagets ”supervisor” Kyra Kyrklund – för att höra hennes tankar.
  
Text: Anki Yngve
Foto: Tomas Holcbecher

  
Hur är stämningen i svensklägret?
– Den är jättebra, alla hästar är igenom vetchecken och vi har tränat inne på banan – med kameror och allt – under dagen. Hästarna är fräscha och ryttarna förväntansfulla.
  
Vad är din roll på plats?
– Här handlar det mest om att få ut det bästa av hästarna för dagen. Ibland får man bromsa ryttarna lite så att de inte vill för mycket på träning, det är inte de här dagarna innan mästerskapet de ska vinna. I första hand är jag ett moraliskt stöd och finns till hands om de vill diskutera något.
– Sedan hjälper jag ju Patrik personligen med träningen, de andra har sina ordinarie tränare med sig. Alla ryttare behöver ett par ögon från marken, oavsett nivå. 
  
Vad säger du om medaljchanserna? Finns det någon möjlighet att knipa det där bronset?
– Vi har ett erfaret team, de flesta av ryttarna har gjort flera mästerskap förut. De kan hantera pressen och vet att det i grunden är samma 20x60-bana som på andra tävlingar. Men du kan inte göra annat än att rida in och göra ditt bästa, du kan inte inverka på hur konkurrenterna rider eller hur domarna dömer. Det gäller att behålla lugnet och inte tro att man ska kunna rida på 90 procent om man aldrig har gjort det förut, bara för att det är mästerskap. Hästarna vet ju förresten inte att det är EM.
– Samtidigt kan saker hända. Jag är säker på att det i många lag kommer att finnas både vinnare och förlorare. Vi får helt enkelt hoppas att alla blir vinnare i just vårt lag.
  
När du är på plats så här, blir du inte sugen på att vara med? Eller har du lagt tävlandet på hyllan för gott?
– Jag har inte stängt dörren till tävlandet helt, har jag hästar som är tillräckligt bra så… Jag är en tävlingsmänniska, men det här är mitt uppdrag den här gången. Sedan får vi se vad som händer om ett år, eller två, eller tre.
  
Det har varit en tuff tid, är du friskförklarad från bröstcancern…?
– Inte friskförklarad, men jag fick min sista behandling förra måndagen. Så nu är det framåt och uppåt som gäller, peruken är äntligen bortpackad!
 
*FOTNOT: Startlistorna är inte klara ännu, vi återkommer med dem och med svenskarnas starttider under kvällen.
 


Läst 12926 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
11
2015

Patrik Kittel: ”Jag har ju faktiskt vunnit över Totilas!”



Patrik och Deja på förmiddagens vet-check.
   
I morgon drar dressyr-EM igång i Aachen – Patrik Kittel är på strålande humör när vi når honom efter veterinärbesiktningen av hästarna. Här berättar han om organisationen, förberedelserna och minnena från sitt EM-brons 2011.
  
Text:
Anki Yngve
Foto:
Tomas Holcbecher
  
Hej Patrik, hur känns det att vara på plats?
– Det är skönt! Hästarna gick igenom besiktningen, alla sprang fint och Deja är väldigt på G. Det ska bli jättekul att få göra mästerskapsdebut med henne.
  
Du har berömt organisationen, bland annat via Facebook. Vad är det som är så bra?
– Aachen är Aachen, det är alltid fantastiskt här. Stora och fina permanenta boxar, gott om hjälpsam personal, ordning på alla papper… Det blir mycket enklare då. Sedan ligger allt nära, det är fina banor och fantastiskt underlag. Vi bor bra och det är gott kaffe, listan är oändlig!
  
Hur har du laddat upp?
– Därhemma har jag gjort som vanligt, inga konstigheter. Jag har ridit på och så har Deja fått gå lite i hagen. Själv har jag varit med så pass länge, jag ändrar aldrig särskilt mycket. Jag har mina rutiner som fungerar.
– Här på plats har jag hunnit rida två pass, ett i går och ett i morse. Deja har som sagt varit jättefin. 
  
Kyra Kyrklund är i Aachen som ”supervisor” för laget, men hon hjälper även dig personligen sedan något år tillbaka. Berätta!
– Hon är med mig på tävlingar, det fungerar verkligen jättebra. I det läget handlar det om att slipa på detaljer – att hästen ska stå still i halterna, att jag ska sträcka på mig och så där. Smågrejer jag behöver påminnas om för att det ska bli perfekt.
  
Ni i laget har fått hjälp av den mentala coachen Kjell Enhager också?
– Ja, han har gjort mycket nytta för vårt lag. Kjell är inte bara vad han säger, han är dessutom en sådan härlig individ. Jag tar inte minst med mig hans aura, det är lite svårt att förklara – man får gå på en av hans föreläsningar för att förstå!
  
Det viskas en del om medaljchans för laget, vad säger du om det?
– Haha, om det säger jag ”fråga mig på torsdag kväll, då vet jag”! Jag har faktiskt ingen aning, vi ryttare kan bara påverka vår egen prestation och inte hur de andra lagen lyckas. Vi rider på och gör vårt bästa, det viktigaste målet är att kvala till OS. Skulle det där andra ske, då tar vi det när det händer.
  
Men du har tagit EM-medalj förr, individuellt brons i Rotterdam 2011.
– Det var otroligt trevligt och en härlig känsla, jag skulle väldigt gärna ta medalj igen! Jag tittar faktiskt ofta på den där videon från küren i Rotterdam innan jag ska tävla, jag älskar den. Det är en cool känsla, att även de bästa går att slå om man får till det. Jag var ju faktiskt före både Totilas och Damon Hill!
  
Du tävlar inte förrän på torsdag. Vad gör du fram till dess?
– I kväll går vi på invigningen, men det är ingen inmarsch utan vi sitter på läktaren och tittar. I morgon rider Minna och Emilie, då är jag på plats för att stötta och heja på Sverige. Sedan blir det ett träningspass på Deja när hennes ägare Marie Haward har kommit, så att hon får se sin fina häst. Och på torsdag gäller det för mig och Tinne!
  
  

Ett taggat lag möter pressen i Aachen...
  

... men visst ser de lite skeptiska ut till den klassiska "tummen upp"-bilden?
  

Tyska hemmahoppet Totilas fick grönt ljus, även om veterinärerna tittade en extra stund.
 


Läst 11809 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2015

Steve Guerdat definitivt borta från EM i Aachen



FOTO: Tomas Holcbecher
  
Steve Guerdat och det schweiziska förbundet försökte, in i det sista, att få FEI att häva den tillfälliga avstängningen av den regerande olympiska mästarens hästar. Men de fick avslag på nytt.
  
FEI-tribunalen behåller den tillfälliga/preliminära avstängningen av Steve Guerdats hästar Nino des Buissonnets och Nasa, som testades positivt för otillåtna substanser i La Baule i maj. Nino visade sig ha kodein och oripavin i blodet medan Nasas test visade spår av kodein och morfin.
Den 27 juli lyftes den tillfälliga avstängningen för Steve Guerdat, medan den för hästarna kvarstod. Att man lät Steve fortsätta tävla berodde på att den foderkontaminering han hävdade inte ansågs osannolik. Just dessa ämnen har tidigare satts i samband med att hästar har fått i sig vallmofrön.
  
Finns inte med i laguppställningen
Steve Guerdat har vädjat till tribunalen om att ta ett nytt beslut om avstängningen av hästarna, innan den definitiva anmälningstiden till EM gick ut i dag den 10 augusti. Och i kväll meddelade alltså FEI-tribualen att avstängningen består under den fortsatta utredningen.
Rent tekniskt hade alltså Steve Guerdat själv fått rida EM, men Nino des Buissonnets var den tilltänkta EM-hästen. I stället har i dag följande ekipage tagits ut för att representera Schweiz på mästerskapet i Aachen:
  
Romain Duguet på Quorida du Treho
Paul Estermann på Castle Eclipse
Martin Fuchs på Clooney III
Niklaus Rütschi på Windsor XY
Janika Sprunger på Bonne Chance CW
(Tisdag den 18 augusti hålls en träningshoppning i Aachen, efter den bestäms vem av de fem som står utanför laget.)
  
Läs FEI:s pressmeddelande i sin helhet


Tidigare på Hippson.se:
Steve Guerdat hävdar foderkontaminering
Steve Guerdat avstängd för otillåten medicinering
  


Läst 9632 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.