Sportkollen - Team Hippson - vad hände sedan?

Sportkollen

DEC
18
2012

Team Hippson - vad hände sedan?

Under 2008 och 2009 sände vi "dokusåpan" Team Hippson här på Hippson.se, där fem utvalda ryttare fick hjälp av Marcus Westergren med att nå målet - att hoppa 1,20 på tävling.

Team Hippson-tränaren Marcus Westergren.  

 

Programledaren för Team Hippson, Per Dahlgren.

 

Det var många som engagerade sig i deltagarna och när vi repriserade serien i somras och höstas fick vi frågor om hur det hade gått för dem. Vi har försökt få tag i de personer som fick chansen att delta i Team Hippson och har ställt en del frågor om vad som hände sedan - så här med ett par år i backspegeln.

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

TOBIAS WRANGBERG
Tobias Wrangberg debuterade 1,20 felfritt, men berättar att Alfonz efter debuten tröttnade på livet som tävlingshäst.
"Han var 15 år då och hade tävlat i hela sitt liv - och tyckte helt enkelt inte att det var lika kul att hoppa större hinder längre. Eftersom jag ville fortsätta utvecklas och klättra i klasserna tog jag beslutet att det var dags att hitta en ny häst. Det var så klart ett jobbigt beslut, men jag kände att det var helt rätt för oss båda.
Alfonz blev i stället läromästare på ridskolan i Upplands Bro där han är väldigt omtyckt och har blivit klubbmästare två år i rad! Jag tror att det passar honom alldeles utmärkt att få anstränga sig lagom mycket, på lite mindre hinder, men att han ändå får fortsätta hoppa. Själv flyttade jag ner till Skåne för att jobba hos Lisen och Peder Fredricson, och hittade min nya häst Komet. Numera bor jag och Komet i Uppsala eftersom jag pluggar på veterinärprogrammet."

 

I dag rider och tävlar Tobias på 1,30-nivå - och han och Komet debuterade i sin första 1,40 för ett par veckor sedan.

Tobias tyckte att det var väldigt roligt att delta i serien. "Det blev bra och inspirerande träningar när man var ett gäng på samma nivå med exakt samma mål. Träningarna blev väldigt målinriktade, med ett bestämt datum för när vi skulle debutera. Samtidigt som det var väldigt bra att kunna peppa och stötta varandra under tiden."
Han tog med sig många bra markarbetsövningar, och även de mentala träningstips de fick genom Team Hippson, in i sin framtida karriär.
"Ju mer jag tävlar desto mer inser jag att den mentala biten är oerhört viktig. Det är så små marginaler när man hoppar, så det är väldigt mycket som avgörs i ens huvud."

 

Tobias Wrangberg och hästen Alfonz.

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

MARION JOHANSSON

Marion Johansson på hästen Vonda T tog sig runt debuten i 1,20 med två nedslag, men berättar att hon och Vonda gick omkull på en tävling bara månader efter seriens slut.
"Det visade sig att Vonda ännu mer oturligt hade fått en fraktur i ett framknä som inte ville läka, och hon är numera mamma på heltid. Hon har fått två jättefina avkommor. Ett sto född 2011 e. Zorro - Heartbreaker och en hingst född 2012 e. Corlensky G - Heartbreaker."

 

Under seriens gång började Marion rida en bekants häst och i dag tävlar de tillsammans upp till 1,30-hoppningar.
"Förra året var vi med och vann division 1 för Kumla Ridklubb. Hemma i stallet har jag också två egna uppfödningar som är tre respektive fyra år, som jag hoppas få mycket roligt tillsammans med framöver."

 

Marion tycker också, såsom Tobias, att Team Hippson var en väldigt rolig upplevelse.
"Tiden i Team Hippson gav oss deltagare en bra sporre i vardagen, för att hela tiden förbättra sig. Vi var en spännande samling ryttare med helt olika hästar, som fick jobba på med väldigt olika förtjänster och brister."
Från projektet tog hon med sig många bra träningstips och ett gäng nya vänner.

 

Marion Johansson och Vonda T.

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

ANNELIE BRAMSTÅNG

Annelie Bramstång kunde aldrig genomföra sin debut i 1,20 eftersom hennes häst Riverdance blev halt under seriens gång.
"Som ni kanske minns så blev Riverdance skadad i slutet av Team Hippson och har inte tävlar något mer efter det. Det blev en lång konvalescens och en lång igångsättning. Vi kom fram till att hon inte kommer att komma tillbaka som vi önskade, med sikte på högre klasser, så vi betäckte henne förra året och fick i somras ett fint litet stoföl."

 

Annelie har inte tävlat något mer sedan Team Hippson, men väntar med spänning på hur Riverdances avkomma ska utvecklas. Hon känner dock att hon utvecklades mycket mentalt under seriens gång.
"Team Hippson hjälpte mig att ta för mig lite mer och tro lite mer på mig själv. Att tänka rätt, ifall man kan säga så. Det var något jag växte i ännu mer då jag började tävla med min hund i agility upp till elitklass. Så det känns som att jag är en bättre ryttare i dag, tack vare Team Hippson och mycket tävlingspsykologi i hundbranschen."


Annelie tycker att Team Hippson var roligt, lärorikt och lyckat - och skulle vela se något liknande igen.

 

Annelie Bramstång och Riverdance.

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

ANNA HILDEBRAND

Anna Hildebrand debuterade 1,20 med hästen Precis, och tillsammans tog de sig igenom debuten med ett nedslag. I dag är Precis såld och är numera omskolad till dressyrhäst. Anna har för tillfället tre egna hästar och tävlar själv upp till 1,35-nivå, med sikte på att debutera 1,40 under 2013.

 

Team Hippson-projektet tycke Anna var väldigt roligt. Under seriens gång förbättrades framför allt hennes sits, då den i början var lite "instabil". Sedan Team Hippson har hon även förbättrat sin avståndsbedömning.
"Gällande avståndsbedömning, som jag hade stora problem med, så övar jag varje dag med bommar. Jag rider aldrig ett pass utan att det ligger bommar på marken. Jag kikar även på Hippsons övningar, vilka jag tycker är utvecklande och motiverande."

 

Även den mentala träningen har Anna tagit med sig, då hon tidigare var rätt dålig på att komma ihåg banor.
"När jag har gått banan i lugn och ro blundar jag och ser hela banan framför mig, repeterar hur jag ska rida, hur hindren ser ut och vilka avstånd som kanske är lite korta eller lite långa. På så sätt har jag blivit bra på att komma ihåg banorna."

 

Anna Hildebrand och Precis.

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

SANNA BLOMQUIST

Vi har försökt nå Team Hippson-ryttaren Sanna Blomquist, men utan resultat. Under Team Hippson red Sanna på hästen Cockatoo, vid deras 1,20-debut var han dock på dåligt humör och Sanna valde att utgå. I Tävlingsdatabasen framgår det att Sanna tävlade Cockatoo till och med år 2010, nu tävlas hästen dock av en ny ryttare.
Sanna - om du läser detta får du gärna höra av dig till oss och berätta!

 

Sanna Blomquist och Cockatoo.

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

NYFIKEN PÅ SERIEN?
Se första avsnittet - med audition
Andra avsnittet = första träningen för deltagarna
Övriga avsnitt finns i Hippson-TV:s arkiv

taggar


Läst 42427 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5062433 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5063558 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5066607 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.