Sportkollen - Världscupcirkusen drar vidare

Sportkollen

JAN
18
2013

Världscupcirkusen drar vidare

I helgen är det dags för världscuptävlingar igen och Sverige representeras av flera ryttare. I dressyren, som går i Amsterdam, kommer Minna Telde och Kristian von Krusenstierna till start i Reem Acra FEI World Cup.
Minna och Santana är just nu sexa i den totala väldscuptabellen efter att de satte nytt personligt rekord i Grand Prix-küren i Olympia/London. Ekipaget har god chans att kvala till världscupsfinalen i Scandinavium. Under fredagen rider de två svenska dressyrryttarna första klassen.

Minna Telde och Santana. Bild: Ida Röök 

 

Kristian von Krusenstierna kommer till start med Biggles, också med ett färskt personligt rekord i kür i bagaget. 

Kristian von Krusenstierna och Biggles. Bild: Anki Yngve

 

Aktuell ställning i Reem Acra FEI World Cup, världscupen i dressyr, efter fem omgångar:

1) Valentina Truppa, Italien 52 2) Kristina Sprehe, Tyskland 51 3) Tinne Vilhelmson Silfvén, Sverige 46 4) Marcela Krinke Susmelj, Schweiz 44 5) Edward Gal, Holland 42 6) Minna Telde, Sverige 37 7) Sidsel Johansen, Danmark 34 8) Patrik Kittel, Sverige 30 8) Anna Kasprzak, Danmark 30 10) Pia Fortmuller, Kanada 28 22) Anette Christenson, Sverige 17 32) Rose Mathisen, Sverige 12 38) Kristian von Krusenstierna, Sverige 10 43) Sofie Lexner, Sverige 9 60) Maria von Essen, Sverige 4


FEI TV direktsänder, betal-TV:
Lördag 19 januari 12:25

 

Eurosport sänder i efterhand:
Onsdag 30 januari 21:40

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

   
I hoppningen kommer fyra svenska ryttare till start i tyska Leipzig, där Rolex FEI World Cup är höjdpunkten. Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson är direktkvalificerade till söndagens världscupomgång.

Malin Baryard Johnsson och Tornesch. FOTO: Eva Oskarsson 

 

Henrik von Eckermann och Jens Fredricson måste kvala under fredagen för att få rida världscupomgången på söndag.

Jens och Lunatic. Bild: Tomas Holcbecher

 

Henrik von Eckerman och Gotha. Bild: Tomas Holcbecher

 

Den som ligger mest risigt till och måste ta poäng i helgens världscupomgång för att få rida världscupfinalen i Scandinavium är Rolf-Göran Bengtsson, just nu har han "bara" 19 poäng.  

Rolf-Göran Bengtsson och Quintero la Silla. Bild: Tomas Holcbecher

 

Han ser dock fram emot helgens tävlingar och har bra minnen från Leipzig.  

-Det har för det mesta gått bra för mig när jag har tävlat i Leipzig. Jag har två hästar som jag väljer mellan. Antingen blir det Quintero eller Carusso, jag bestämmer mig på plats, säger Rolf-Göran till SVT. 

 

Sändningstider söndag 20 januari
SVT Play direkt med start 14.25
SVT1 sammandrag i Vinterstudion kl. 17.00-17.55
Start- och resultatlistor till helgens hoppklasser hittar ni här

 

Aktuell ställning Rolex FEI World Cup efter 8 av 12 omgångar:   
1) Sergio Alvarez Moya, Spanien 75 poäng 2) Kevin Staut, Frankrike 69 poäng 3) Pius Schwizer, Schweiz 46 4) Roger Yves-Bost, Frankrike 39 5) Jens Fredricson, Sverige 37 6) Christian Ahlmann, Tyskland 37 7) Marcus Ehning, Tyskland 36 8) Jeroen Dubbeldam, Holland 35 9) Luciana Diniz, Portugal 33 10) Penelope Leprevost, Frankrike 33 11) Malin Baryard-Johnsson, Sverige 32 25) Henrik von Eckermann, Sverige 20 28) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige 19 67) Peder Fredricson, Sverige 2


 

Uppdateringar på Twitter:

 

Malins flyg var försenat men dagen vägdes nog upp av att Actrice hoppade felfritt och placerade sig. 

 

Peder är även han iväg och tävlar i helgen, i Amsterdam.  Läst 29636 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4959510 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4960635 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 4963683 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.