Sportkollen - Inför SvRFs förbundsstämma

Sportkollen

DEC
16
2012

Inför SvRFs förbundsstämma

 

Lördagen den 18 maj 2013 är det dags för förbundsstämman som denna gång går av stapeln i Uppsala. 

Jag tänkte lysa lite ljus på vad som komma skall, hur det går till och några exempel på vad som ska tas upp.

 

Vi börjar med grunden med information från Svenska Ridsportförbundet:

 

Såhär förklarar de om hur det går till på sin hemsida:

 

Förbundsstämman hålls vartannat år före maj månads utgång och är Svenska Ridsportförbundets Riksdag, det högsta beslutande organet, där Du genom Ditt distrikt eller Din förening har chansen att påverka ridsportens framtid.

 

Förbundsstämman har till stora delar ett givet upplägg. Vad som måste finnas med på dagordningen regleras i förbundets stadgar.

 

Ordföranden på stämman är den som håller ordning på torpet och ska inte förväxlas med förbundsstyrelsens ordförande, på stämman håller vanligtvis en särskilt inbjuden person i klubban.

 

Frågor och förslag som stämman ska ta upp kallas motioner och ska lämnas in i förväg, sista datum är den 1 december året före stämman hålls. Antalet motioner på förbundsstämman varierar över åren men brukar hamna på mellan 20-30 stycken.

 

Vem som helst av ombuden kan begära ordet på stämman. Vill man ha ett ord med i laget är det bara att fylla i en särskild lapp och kliva upp i talarstolen. Förbundsstyrelsen har oftast också sin föredragande i frågan.

 

Många lever i föreställningen att förbundet är och drivs genom ett kansli på Strömsholm eller möjligen distrikten. Men det är ju helt fel - förbundet är ridklubbarna och kommer de bara till stämman så har de massor att säga till om.

 

 


 

 

Vem får rösta?

 

Förbundsstämman består av ombud dels från distrikten och dels från föreningarna. Varje förening eller distrikt får företrädas av två personer som ombud. Ombuden skall ha en ombudsfullmakt från sin organisation.

 

Det antal röster som tillkommer en organisation får inte delas men kan utnyttjas av ombuden växelvis.

 

På stämman har varje distrikt och förening rösträtt med hänsyn till antalet medlemmar resp. föreningar.

 


Föreningar

 

1-249 medlemmar - 2 röster
250-499 - 3 röster
500 eller fler - 4 röster

 

Distrikt

 

1-20 föreningar - 12 röster
21 eller fler - 20 röster


Röstberättigat ombud måste ha fyllt 15 år.

 

 

Källa för ovanstående

 

 


 

 

Inför årets förbundsstämma har det inkommit 18 stadgenligt godkända motioner. Sista dag för att skicka in motioner var 1 december.

 

På distriktsnivå så kommer här ett exempel:

 

Dalarnas Ridsportförbund tar upp en motion angående måler "Fler medlemmar". De poängterar att ett av SvRFs fyra huvudmål är fler medlemmar. Dock har förbundets medlemsföreningar de senaste 15 åren tappat omkring en fjärdedel av sina medlemmar. Förbundets utdebitering av den centrala medlemsavgiften har under samma tid ökar med över 200%.

 

 

På klubbnivå kommer bla denna motion:

 

Årsta Runstens Sportryttare har lämnat in en motion avseende "Ändring av Svenska Ridsportförbundets stadgar och tävlingsreglemente".

Bakgrunden till denna motion är att Riksidrottsförbundet har ändrat sina stadgar så att det är möjligt för tex Svrf och idrottsföreningar att bilda sk IdrottsAB.

 

För att få ta del av SvRFs tävlingsverksamhet måsta man vara en förening, men ÅRsR vill även att IdrottsAB ska få ta del av tävlingsverksamheten och då måste stadgar och tävlingsreglementet skrivas om.

 

 

Man kan även som enskild lämna in en motion:

 

Helena Colling har en trangelmärkt ponny som därför inte får tävla. Hon vill att TR ändras så att triangelmärkta hästar kan få tävla efter uppvisande av veterinärintyg.

 

 

Dessa tre motioner och de övriga inlämnade motionerna hittar ni här!



/Annelie Lundkvist
(Fotot på startsidan: Copright Svenska Ridsportförbundet)



Läst 39189 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5032320 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5033445 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5036494 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.