FHS-Kollen 2013

Falsterbo Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
10
2013

Victoria ungdomsvinnare




Victoria Wallenstam på Capitano Paul Z vann kvalet till Runsten Village Ungdoms GP, som avgjordes över 1,40-hinder på onsdagsmorgonen. Finalen rids på torsdagen, kvalet satte endast startordningen i finalen.

Se fullständigt resultat här.


Läst 4143 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2013

Dressyren för sexåringar har startat



Sandra Sterntorp och Rausing 1233 inne på dressyrbanan i Falsterbo. 
  
Semifinalen i Folksam Scandinavian Open för sexåringar har startat. En av favoriterna är fjolårsvinnaren Sandra SterntorpRausing 1233. Ekipaget hade startnummer två och gick direkt upp i ledning med 70,857 procent. Med det är Sandra med all sannolikhet klar för final. Förra året krävdes det bara 66,1 procent för en finalplats.
 

Följ resultatet online


Läst 4815 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2013

Filmad intervju med Andreas Helgstrand


Falsterbo Horse Shows Sara Silfverberg har intervjuat dressyresset Andreas Helgstrand om snackishästen Floricello, som vann femårskvalet överlägset. Han tycker förresten att att svenska ryttare har blivit bättre än förr på att rida ihop sina hästar. 


Läst 4623 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2013

Dagens program, onsdag 10/7


TidEventTypArena
09.30Folksam Scandinavian Open 6:åringarDressyrDressyrbanan
10.00Runsten Village Ungdoms Grand Prix. KvalHoppningHoppbanan
11.00Mountain Horse Ponny Grand Prix. KvalHoppningHoppbanan
12.30Nordsvenska hästarShowHoppbanan
14.00Hansbo Sport Ponny Kür. FinalDressyrDressyrbanan
15.10Terrier raceShowHoppbanan
15.27NationalsångShowHoppbanan
15.30Sydsvenskan Falsterbo Hunting, hoppning/terrängrittHoppningHoppbanan
17.15Folksam Scandinavian Open 6:åringar. Semifinal, forts.DressyrDressyrbanan
12.00-13.00Trubadur Andi JosephShowMässområdet
09.00-19.00Mässan öppen--
09.00-18.00Family corner öppet--

Läst 3859 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2013

Tisdag: Utklassningsseger av Floricello 1219



  
Under tisdagen gick 44 femåriga dressyrhästar sitt första och enda kval i Falsterbo - tolv av dem får komma tillbaka till finalen på torsdag. Överlägset bäst, med 79,691 procent, var Floricello 1219. Andreas Helgstrand från Danmark är pilot på honom.
  
Att hingsten bara är fem år är svårt att tro, han har en fantastisk balans och elasticitet. Men på samma sätt som han kan öka med tryck kan han också gå ökad skritt både lugnt och energiskt. Wow, jag avundades inte ryttaren som kom in på banan efter den uppvisningen…
  
Två blev vårt svenska unghästproffs Minna Telde på Bilan, med 76,235 procent. Minna är här trots infektion i kroppen – läkarna ville egentligen inte att hon skulle tävla.
Pernilla André Hokfelt, som vi intervjuade här på sajten tidigare i dag, slutade fyra på den granne hingsten Adriano, efter tredjeplacerade dansken Per Skjaerbaek på Campari. Pernilla kvalade även med sin andra häst Roma.
  
Fullständig resultatlista, de tolv främsta är i final
   

Floricello in action.
  

Andreas Helgstrand såg riktigt nöjd ut efter ritten. Och efteråt firade han med en öl utanför framridningsbanan, som den dansk han är.
 

Vid restaurangtältet utanför framridningen hittade några tjejer Henke Larsson, som de såg till att fotograferas med. Han är här i egenskap av hästägare till Malin Baryards Balimore.
 

Vi avundades inte Elenore Simberg på A moment of Joy, som fick gå in efter Floricello. Men ekipaget kämpade väl - "Joy" är som ni kanske minns den häst vi skrev om förra veckan, som Elenores hästägare fått till skänks.  
  
Text & foto: Anki Yngve 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

 
Finalklart i sexårshoppningen

De 17 som var dubbelt felfria i sexåringarnas semifinaler går vidare till söndagens final. Eftersom det finns 20 finalplatser har även tre hästar som var nollor under tisdagen, men hade var sitt nerslag i måndags, gått vidare. Finalen går söndag klockan 12.30.
   
Folksam Scandinavian Open, sexårshoppning, kvalresultat


Läst 7885 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2013

Tisdag: Ponnydressyr och femåringar till final


Det var 21 femåringar som var felfria även i tisdagens hoppsemifinal i Falsterbo.
Hoppning: Dessa hästar går femårsfinalen på fredag
   
Även dressyrponnyerna har gått sitt kval, bäst i dag var Amanda Svanberg på Lykkes Chester.
Resultat, Hansbo Ponny Kür, kval
  
Just nu pågår sexåringarnas andra semifinal i hoppning och femårssemin i dressyr.


Läst 5503 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2013

Pernilla André – en unghästveteran



  
Hippson fick en pratstund med Pernilla André Hokfelt, som ridit femårskval med två hästar under tisdagen. Hon lyckades dessutom kvala både hingsten Adriano och stoet Roma till finalen på torsdag!

  
Hur känns det?
- Det är jättekul! Att båda två skulle kunna gå till final hade vi nog inte vågat hoppas på. Och det är härligt och speciellt att vara i Falsterbo, med stämningen och det fina vädret. Jag har ju mer eller mindre växt upp här, som barn sprang jag runt och jagade autografer och så småningom fick jag rida...
  
Berätta om dina hästar.
- Roma har jag bara ridit i knappt en månad. Hon ägs och rids egentligen av en elev till mig, Josefine Lunn. Men så fick Josefine jobb som hästskötare hos Patrik Kittel i Tyskland. Hon tog med sig sin sexåring som ska säljas och så blev Roma kvar i Sverige. Hennes mamma Eva Cavell bad mig rida stoet och Roma kvalade till Falsterbo ganska direkt. Vi har sagt att jag rider på och så får se hur det går. Hon är sex år och har haft föl, så hon ligger därför lite efter. Men det är en fin häst!
- Adriano var rädd för gräsmattan de lagt ut runt banan i dag, den fanns inte där när vi var här och tränade i söndags. Men han blev ändå inte hysterisk utan skötte sig jättebra. Jag håller på att rida in mig som delägare i honom, jag och uppfödaren Christina Ohlsson skrev nämligen kontrakt i Globen. Jag äger 20 procent just nu, men det ökar med utbildningsgrad och om han klättrar i klasserna.
- Extra roligt med Adriano är att jag red hans mamma här i Falsterbo för 20 år sedan. Det var min allra första unghästfinal och hon var den första stora häst som jag utbildat själv. Adriano är hennes sista levande avkomma så jag känner lite extra för honom. Mamman präglar ofta psyket på hästen och han har ärvt hennes fina temperament. 
  
Är han visad som hingst?
- Han är visad och godkänd i Tyskland. Men Christina som äger honom sitter med i Avelsvärderingsnämnden här i Sverige, därför får han inte visas här. Eventuellt försöker vi få honom godkänd på prestation senare, det beror lite på hur det går. Men det primära är att han ska bli tävlingshäst.
  
Hur många år har du ridit i Falsterbo?
- Första gången var som sagt för 20 år sedan och jag tror bara att jag har missat något enstaka år sedan dess, det var när jag bodde i Norge. Men det är fortfarande jättekul att vara här!
  
Vilken häst är bäst i stallet just nu?
- Det är Wladimir O. A. Men han blev kastrerad efter Globen i december och det har tagit tid för honom att komma tillbaka, han har haft lite infektioner och så. Han är ju tio i år och det är en stor omställning för dem att kastreras så sent, veterinären säger att det kan ta uppemot ett år att bli helt återställd och i tävlingsform. Men nu går det åt rätt håll! Å andra sidan är han bara tio och har redan gått Grand Prix. Så det är ingen brådska.
  
Hur laddar du inför torsdagens femårsfinal?
- Jag kör hem hästarna och rider på som vanligt. Man ska inte krångla till det för mycket med dem, det handlar ändå så mycket om dagsform i unga år. Mina var till exempel väldigt lugna när vi var här och red inne på banan i söndags, men när Adriano kom in i dag blev han ändå spänd. Det är skönt att kunna åka hem emellan, vi har bara en timmes resväg. Fast vi får åka med två transporter eftersom jag har en hingst och ett sto. Adriano är lite väl förtjust i Roma för att det ska gå att köra dem ihop…
  
Vad är ditt råd till den som har en fyraåring – och som vill försöka kvala hit nästa år?
- Ta hjälp av en duktig tränare och lägg upp en bra plan. Se till att du har tid att ta träningen i trappsteg; rida och vila, rida och vila. Sedan är hästarna individer, vissa behöver lära sig skänkelvikning först och andra förvänd galopp. Bestäm dig för delmål så behöver du inte bli så stressad.
- Många uppfödare kommer på att de vill försöka kvala sin häst för sent. Det är i så fall bättre att lämna bort hästen till ett proffs lite tidigt på säsongen och sedan ta hem den en period innan det är dags igen. Då behöver det inte heller bli så dyrt.
- Sedan tycker jag inte att man behöver ha för bråttom med att komma ut och tävla. Det viktigaste är att systemet fungerar och att hästen är trygg med ryttaren. Börjar man tävla för tidigt kan det leda till att unghästen får dåliga upplevelser och blir rädd.   
  
Text & foto: Anki Yngve
 

Pernilla och femårige hingsten Adriano.
 

Många av femåringarna blev rejält skärrade inne på banan, bland annat Minna Teldes Dunhill. 


Läst 9704 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2013

Svenska hopplaget uttaget i Falsterbo



  
Hoppningens förbundskapten Sylve Söderstrand har tagit ut det svenska laget till Furusiyya FEI Nations Cup Division 1, nationshoppningen, i Falsterbo. 
  
I laget ingår Emma Emanuelsson/Titan, Jens Fredricson/Lunatic, Malin Baryard Johnsson/Baltimore 1178, Peder Fredricson/H&M Cash In och Rolf-Göran Bengtsson/Casall Ask.
  
Nationshoppningen rids på fredag 12 juli med start 14.30. Sverige, som i år tillhör division 2, får inte räkna några poäng i Falsterbo men vill gärna återupprepa fjolårets seger på hemmaplan.

Deltagande lag:
Danmark
Frankrike
Tyskland
Italien
Holland
Schweiz
Spanien
Sverige
Ukraina
  
Startordningen lottas torsdag 11 juli. De lag som rider om poäng i Falsterbo är Schweiz, Holland, Ukraina och Spanien.
  
TV
FEI TV sänder direkt med start 14.25.
Eurosport eftersänder onsdag 17 juli 20.05.


Läst 6738 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2013

Tisdag: Stolpe ut för Jeanna


Hippsons husbloggare Jeanna Högberg hade kvalat Anna Bråkenhielms femåring Dan Brown till Falsterbo. På framridningen var han hur fin som helst, men tyvärr blev valacken tittig och spänd inne på banan. Det är ytterst tveksamt om 67,531 procent räcker till final, med tanke på de ekipage som följer. Men bra ridet Jeanna - trots en "spooky" kille!
 

Det krävs ett helt team för att hinna med allt på plats i Falsterbo.
  

Dan Brown är verkligen en grann häst.
 

Mycket i programmet var förstklassigt, men tittigheten drog tyvärr ner betygen rejält.


Läst 4656 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
09
2013

Tisdag: Unghästarna regerar i Falsterbo


Just nu pågår dels de hoppande femåringarnas andra semifinal inne på gräsbanan, dels femåringarnas semifinal i dressyr. Följ dem online här:
  
Hoppning, femåringar, 2:a semifinalen online
  
Dressyr, femåringar, semifinal online
  

Pernilla André Hokfelt på femåriga Roma levererade en fin ritt som belönades med 70,802 procent av domarna. 
 

I den andra semifinalen får de femåriga hopphästarna visa framhovarna på gräs. 


Läst 3816 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 ... 5 6 7 8 9 ... 10 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.