Stalldrömmar
JUN
26
2016

Vi ska bli mamma! Eller... Ok då, Prinsessan ska bli mamma. Vi var på 16 dygnskontroll på Saxtorps Hästklinik i torsdags och jodå! Där fanns minsann en fosterblåsa så insemineringen hade tagit sig på första försöket! Jag känner mig redan som en stolt förälder! Nästa besök blir för 30 dagarskoll om två veckor. Sessan var supersnäll att köra med och stod jättefint i transporten och uppförde sig verkligen exemplariskt på kliniken.

Här är "hen"! Vår blivande stjärna i fosterstadie :)

Tyvärr går det inte lika bra med Doriz. Hon har inte velat släppa ägget i sin första brunst (det är hennes tredje brunst i år, men första som vi inseminerar på). Till en början inseminerade vi flera gånger i hopp om att ägget skulle släppa. Men till slut så gav vi upp på det, och nu har målet istället varit att få detta ägget att släppa så vi kan spruta in henne i ny brunst och inseminera igen. Men det har verkligen varit extremt envist. Sist de kollade henne var ägget 12(!!)cm och normalt är att det släpper runt 5-6cm... Så det är enormt och mjukt och väldigt redo att släppa! Kom igen nu Doriz!

I övrigt har vi haft en rätt lugn helg med lite midsommarfirande, lite återhämtning (en hel del fotbolls EM), lite planering och lite arbete. Jag börjar känna mig lite stressad för jag börjar inse hur extremt mycket jag har kvar att fixa innan vi kan börja bygga, men det är inte mycket att göra åt saken. Det är så många beslut som är beroende av varandra. Så innan jag vet X kan jag inte bestämma Y osv. Jag tror jag får låsa in mig på kontoret nästa vecka...

Vi har haft helknasigt väder den här helgen med extrem värme och påföljande åsk- och blixtoväder som kan ha varit det värsta jag har sett i hela mitt liv! När jag var ute vid 22:30 i torsdags och matade hästarna så blinkade det konstant borta över Billeberga, och åskan mullrade oavbrutet i fjärran. Naturen är mäktig! Så med tanke på både blixt och dunder och baby-lycka kom jag och tänka på den här lilla gulliga kortfilmen från Pixar. Visst blir man lite glad av den även när åskan går? 


Läst 49176 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihopa! Så var det måndag igen och vi har haft en riktigt produktiv helg bakom oss! Mina svärföräldrar har varit här hela helgen och hjälpt oss förbereda "ladan" inför dess förvandling till häststall. Vi har samlat på oss lite smått och gott under det här året som gått och det känns sååå himla skönt att ha fått gjort en riktig utrensning. Jag som är lite av en ordningsfreak blir kanske lite extra lycklig av rena, tomma ytor? Jag vet inte?

Men vi har inte bara gått igenom ladan utan även verkstan, garaget, silon och huset har fått sig en genomgång. Vi la allt i olika högar - brännbart, kartong, elektronik, metall, virke, impregnerat virke, plast osv. Och sen in i transporten i turordning så är det enkelt att lasta ut allt och slänga på återvinningscentralen. Dom tar även emot gamla telefonstolpar som vi har ett gäng liggandes som tidigare låg runt ridbanan när vi flyttade in. Vi ska bara såga upp dem i småbitar och sen kan vi köra iväg dem och slänga. Det hann vi dock inte med den här helgen. Men skönt att veta vad vi ska göra av dem. Det kommer vara ytterligare en sten från mina axlar att få bort dom där mörkna stockarna. Vi har också kört bort ett helt flak(!) med mögligt hösilage! Samt en hel hästtransport med hösilageplast.

Ett skepp kommer lastat! Med mögligt hösilage.

Och så ett års förbrukning av hösilageplast. Samlas in två ggr per år i Tågarp.

Jag börjar återigen kunna se visionen av mitt fina luftiga, drömstall - det jag såg framför mig när vi var på vår första visning och när vi flyttade in! Under hela vintern har det liksom bara varit en mörk och stökig lada där jag hämtar hö och halm. Men det är fortfarande en overklig känsla att det faktiskt kan vara ett användbart stall om bara någon månad eller två (notera att jag skriver "användbart" och inte "färdigt"... Jag har lärt mig tillräckligt om att bygga för att veta att allting tar längre tid än man tror, så jag tar inte ut några segrar i förskott...). Det är ändå en pirrande känsla! 

Förutom att städa och organisera har vi också flyttat på gödselrampen. Bara någon meter, men det behövde göras eftersom vi så småningom ska mura igen och flytta på några av dörrarna, och då hade den varit i vägen. Vi kunde använda lastaren och bara lyfta hela rampen på gafflarna. Sen fick vi flytta betongblocken för hand och sist men inte minst sätta tillbaka rampen på plats. Det är som om den alltid har stått där! Jag är så nöjd. Sen avslutades helgen med lektioner i solen på ridbanan, och sen en köttbit på grillen och nypotatis till middag. Härligt avslut!

Gödselrampen och containern på sin nya plats. Tanken är ju att vi ska gjuta platta, men jag vågar inte lova att det kommer hinnas med inom snar framtid... Bäst att vara på den säkra sidan!

Lektionerna här hemma börjar komma igång riktigt bra! Och så har jag äntligen fått upp lite mer info på min hemsida igen efter att den kraschade förra hösten! Jag skulle vilja ha upp lite mer bilder, men det får väl komma lite pö om pö. Kolla in den på www.horseandhuman.com! Vad tycks?


Läst 43239 ggr Kommentarer Kommentera

Det perfekta stallgolvet... Finns det? Det ska vara slitstarkt, prisvärt och snyggt. Och så får det inte vara halt! Helst ska det vara tyst och mjukt och lätt att hålla rent också...

I det som ska bli vårt stall är ungefär 2/3 gjutet betonggolv och resten är stampat jordgolv. Den naturliga tanken har därför varit att gräva ut och gjuta även den sista tredjedelen så att jag får ett enhetligt golv i alla delar av stallet. Men på senaste tiden har jag börjat fundera på om det verkligen är det bästa alternativet...

När man surfar runt lite är det många som nämner kostnadsfrågan som ett argument FÖR att gjuta - eller om man ska vara petig så är det snarare ett argument MOT de andra alternativen. Jag ser ofta saker som "ett gummigolvet är ju praktiskt och snyggt, men sååå dyrt...". Men att gjuta ett betonggolv kostar ca 1000kr per kvadratmeter, medan t.ex. ett golv i gummi som här från Expåra kostar från 379kr per kvadratmeter. Och det står faktiskt i texten att det går bra att lägga direkt på "hårdpackat grus". Väljer man att lägga marksten eller marktegel istället kostar det från ca 150kr per kvm om man köper nytt från butiken - till mer eller mindre gratis mot upphämtning om man orkar leta runt lite på Blocket!

Marksten finns i många snygga och praktiska utföranden.

Det skulle ju kunna vara ett bra alternativ i alla fall för stallgången? Marksten (oavsett om den består av sten, tegel eller gummi!) är både snyggare och betydligt billigare! Och kanske enklare också? Lägga marksten kan vi göra själva, gjuta betonggolv måste vi få hjälp med. Marksten har en bra, naturligt ojämn yta som gör att hästarna inte halkar, men som ändå är lätt att sopa. För mig som har en skadad handled är det en viktig faktor. Jag gillar verkligen tanken på ett gummigolv som är mjukt och tyst, men jag är lite rädd att det ska vara svårsopat? Jag måste nog ringa leverantören och se om jag kan göra ett studiebesök någonstans.

Ett sånt här fint golv hade ju inte varit fel... Bilden är från Expåras hemsida.

Jag är dock osäker på hur det funkar i boxarna? Någon som har ett boxgolv i något annat material än gjutet betonggolv? Hur fungerar det för er? Jag har jobbat i ett par stall där man haft stengolv istället för gjutet, men jag kan inte minnas att vi haft något annat än gjutet i boxarna. Vi ska ju också ha tvättrum/torkrum och spolspilta. Där måste golvet klara värme, fukt och vatten...

En svårighet när man ska ta redo på svaret på sådana här frågor är att de flesta källorna som finns att fråga på ett eller annat vis är återförsäljare eller representanter för ett visst alternativ. Och då får man ju reda på alla fördelar - men kanske inte alla nackdelar. Så det gäller att göra sin research innan man tar ett beslut.... Jag vill ju inte behöva riva upp allt om ett år eller två. Det innebär många timmars googlande och x-antal timmar i telefonen. Det är inte utan att man blir lite trött i mössan...

I helgen ska vi i vilket fall som helst göra en riktig storstädning av "ladan", som vi kallar det i dagsläget för att inte blanda ihop det med "stallet" där jag just nu har mina hästar. Svärföräldrarna kommer och hjälper till! Jag räknar med många vändor till tippen innan helgen är slut! 

En liten påminnelse om hur "ladan" som ska bli stall ser ut inuti. Denna bilden är tagen innan vi flyttade in, och det "skräp" som syns här är redan bortforslat. Vi har dock lyckats samla på oss en del nytt "skräp" på det här året som gått.... 


Läst 63196 ggr Kommentarer Kommentera

Vilken värme! Dom säger att det är den varmaste majmånaden i Skåne sedan man började mäta medeltemperaturen för många, många år sedan. Jag gör mitt bästa för att rida tidigt på morgonen eller sent på kvällen, för mitt på dagen smälter man bort i solen. Hästarna klarar det rätt bra. Men det är viktigt att se till att de får i sig tillräckligt med vätska och salt. Jag ger mina hästar extra slabbig betfor med tillsatt salt direkt efter ridningen. Som sportdryck för hästar! Och så har de förstås fri tillgång till vatten i både hage och box. Men jag ska inte klaga! Det är faktiskt magiskt vackert och underbart härligt att bo på gård just nu! 

28-29 grader i skuggan var standard hela förra veckan. Den här veckan ska det bli lite humanare 20-25.

I torsdagskväll och fredagsmorse körde jag iväg mina ston till respektive seminstation! Prinsessan kom igång och brunstade på onsdagen och Doriz hängde på. De inseminerades på fredagen, men Prinsessan hade inte släppt sitt ägg så hon ska insemineras igen idag. Doriz ska undersökas igen under förmiddagen så jag får besked vid lunchtid. Så håll tummarna lite till är ni snälla!

I övrigt har vi ägnat stor del av veckan till trädgårdsarbete och allmänt underhåll här på gården. Så fort man ägnar sig åt något stort projekt så hamnar underhållet lite på efterkälken, så ibland måste man sätta allt vad byggande heter på lite paus och bara komma ikapp lite. Mina föräldrar har bland annat ägnat nästan två hela dagar åt att rensa bort ett tjockt, grönt lager av flytalger från vår damm. Vi har köpt något som heter AlgoSol som ska hindra dem från att komma tillbaka - i alla fall ett på ett tag. Får hoppas det fungerar. Vi har planterat blommor i våra krukor, och jordgubbar i terasserna på baksidan (sydsidan) av huset. Vi har rensat ogräs, flyttat rishögar, meckat med gräsklipparen, börjar klippa häcken, bytt ut det gamla backlåset till pumpen (det var någon som sa att de inte kunde ha timer på bevattningen för dom måste fylla på pumpen manuellt innan den går igång - det är ditt backlås som inte fungerar! Skaffa ett nytt så slipper du det problemet.) osv. Jag fick vada runt i bäcken och under bron och kände mig för en kort sekund som Indiana Jones.

Känner mig litegranna som Indiana Jones i kloakerna - men bara lite.

Jag gör mitt bästa för att hinna planera och ta in offerter på vårt stallbygge som ska dra igång på allvar i juli när min man har "semester" (hur mycket semester det faktiskt blir återstår väl att se). Min tanke är att vi ska få stallet beboeligt under sommaren så vi kan flytta in hästarna lagom till att det blir dags att stalla in stona. Sen räknar jag med att det fortfarande kommer vara detaljer kvar att fixa under hösten. Det kan vara saker som krokar och täckeshängare och andra småsaker. Sadelkammaren gör vi under hösten/vintern, och sen tvättstuga/förråd m.m. till våren. Vi får väl se hur det går med den tidsplanen... Innan vi kan börja bygga måste vi dock köra en riktig storstädning och rensa bort gammalt virke och annat skräp och bråte som hamnat inne i ladan där stallet ska bli. En del av det ska sparas och återvinnas, och annat är bara skräp som ska köras iväg till tippen. Sen ska vi mura upp två boxar så att de finns där till stona ifall vi behöver stalla in dem tidigare än beräknat. Man vet aldrig vad som händer... Och med dem orden önskar jag er alla en glad nationaldag!

Svensk sommar när den är om allra bäst? Så här avslutar vi alla våra ridpass på banan - med en skritt-tur runt stohagen.


Läst 47818 ggr Kommentarer Kommentera

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.