2021-01-09
Osäkert vad pandemilagen innebär för idrotten
På söndag börjar en ny pandemilag att gälla. Med stöd av lagen har regeringen infört en ny förordning – begränsningsförordningen. Men vad lagen och förordningen får för påverkan på ridsporten är fortfarande oklart.
2021-01-08
Städa, städa varje fredag...
Fredagar är hos många dagen då man städar ordentligt hemma inför helgen. Men alla har nog inte en lika hjälpsam och söt hjälpreda som de har hos stall Tops?
Hästhandlare fick rätt i hovrätten
Hovrätten ändrar tingsrättens dom och ogillar målet mot Sunnanväder Equestrian AB, ett företag som drivs av hästhandlaren Jenni Sunnanväder. Målet handlar om en häst som Sunnanväder sålt och där köparen efter sju månader ville häva köpet. Köparen döms även att betala delar av Sunnanväders rättegångskostnader i tingsrätten samt i hovrätten.
El Barone 111 till Malin Baryard Johnsson
Efter hans framgångsrika år i Belgien hos Lövstas samarbetspartner Roshoeve, har Lövsta Stuteri valt att ta hem den populära hingsten El Barone 111 och placera honom hos Malin Baryard Johnsson. El Barone 111 är en av Europas mest eftertraktade hingstar och har under 2020 hoppat mycket övertygande med placeringar och vinster upp till och med internationella tvåstjärniga 1,45-klasser.
Finns inga lagregler om detta med förebyggande karantän vid ny häst i stallet
Hej.
Vi är ett inackorderingsstall med cirka 65 hästar i Stockholm. Det kommer regelbundet nya hästar till oss vilka aldrig står i karantän. Kommentaren jag får när jag frågar är att den har stått i karantän på förra stället men hur kan det vara säkert? Min fråga är om våra hästar blir sjuka, i till exempel kvarka, vem får stå för veterinärkostnaderna och vården när stallägaren nonchalerat karantän? Hur ska jag få min stallägare att ta sitt ansvar mot oss som redan står här på stallet? Jag känner mig besviken och handfallen när det kommer ny häst i min gamla 22-årings flock utan karantän. Den specifika hästen kommer från en hästhandlare som omsätter säkert en del hästar.
Tacksam för svar!
Seger för Henrik von Eckermann med Fancy Me
Det är glest i den internationella tävlingskalendern men ett par av våra svenska ryttare har den här veckan styrt till Belgien och en- och tvåstjärniga tävlingar i Opglabbeek. Där började det med seger direkt för Henrik von Eckermann.
Ryttare oeniga om ridbarhet
Både ryttare och uppfödare menar att ridbarheten kan vara den viktigaste egenskapen av alla. Men vad är det egentligen och kan vi mäta den? Nja, menar forskare i en rykande färsk studie.
2021-01-07
Paret Zanotelli har fått en dotter
Det är flera ryttarpar som väntar tillökning under 2021. Först ut verkar Angelica Augustsson Zanotelli och maken Marlon Zanotelli vara. Den 4 januari föddes parets tredje barn, en dotter.
En dans i regnet piggar upp vardagen
Evelyn Banffy och den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, gör mycket tillsammans i sin vardag. Akilles är en duktig körhäst, han är tränad i klassisk dressyr från marken och tricktränas också.
Akilles har tidigare nominerats till Årets vårdhjälte och tillsammans med Evelyn besöker han olika äldreboenden och demensboenden. Coronapandemin innebär dock ett avbrott i deras viktiga arbete.
Spana in klippet ovan där de visar upp sina tricks med en härlig dans i regnet!
Inspiratörer till Academy Dressage & Jumping
Utbildningssatsningen Academy Dressage & Jumping har knutit två nya namn till sig. Inspiratörerna Wilma Marklund och Emma Jönsson kommer att hjälpa deltagarna och inspirera dem till att fortsätta sin satsning.
Magnus bästa vän tillbaka i stallet
Det är många hästar som passerat i stallet hos hoppryttaren Magnus Johansson och Stall Karupslund. En av dem blev väldigt speciell för Magnus. Holsteinervalacken Contador som för fem år sedan såldes till USA. Dottern Fredrika visste hur speciell hästen var för pappa och tog reda på vad som hänt honom. I dag är han tillbaka hemma i stallet i Skåne – troligtvis en av de bästa födelsedagspresenter som Magnus fått.
2021-01-06
Intervallträna hästen stark och rakriktad
MEST LÄSTA RIDÖVNING 2020 – PLATS 2
Nej, det handlar inte om galopp på ett fält.
- Styrka bygger man med intervaller och i ett långsamt tempo, gärna i skritt, säger ridläraren Susanne Widner som använder intervaller i all sorts träning.
Ridskolan <3 hästar
Hej, En sak som jag länge tänkt på är våra svenska ridskolor. Vi har samarbete med tre ridskolor i Stockholms området och har under åren fåt ...
Höjdpunkter under 2020 – vilken är din favorit?
Förra året började med fina svenska framgångar under Gothenburg Horse Show, sedan ställdes tävlingar in på löpande band. Men trots pandemin blev flera mästerskap av. SVT delar några höjdpunkter från året som gått.
Avståndstabell för hoppträning
Denna artikel publicerades ursprungligen 2012-05-30 och är den mest lästa artikeln även år 2020.
______
Här är Hippsons omåttligt populära lathund för avstånd vid hoppträning. Nu finns tabellen även som en interaktiv app för både iOS och Android.
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Hej! Jag har problem med att mitt huvud inte hålls stilla i nedsittningen i trav. Själv tycker jag ändå att jag har en bra position i sadeln i övrigt, men jag har kanske lite svårt att kontrollera alla delar samtidigt. För mig känns det som att jag håller huvudet stilla, men när jag sedan ser filmer så är det inte stilla alls.
Jag jobbar mycket på detta med min tränare. Men finns det något specifikt tips, eller något att träna på för att få ett stilla huvud? Eller får man tänka om helt på något sätt?
2021-01-05
Enkät: Hästhållning, miljö och klimatpåverkan
Har du en eller flera egna hästar? Nu behöver vi på Hippson din hjälp med att svara på ett par snabba frågor (det tar bara fem minuter!) om er hästhållning och syn på miljö- och klimatpåverkan.
God fortsättning!
Hej och god fortsättning! Hoppas ni haft en fin jul och att 2021 har börjat bra :) Tänkte skriva en liten sammanfattning av hur ridåret 2020 ...
2021-01-04
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen
Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.
När man slänger ut granen med stil
Den här veckan är det många som städar ut julen och gör sig av med granen. Lina Dolk har en unghäst som inte bara vet hur man slänger ut julgranen med stil, utan som dessutom verkar veta precis hur han ska träna piruetter inför kommande dressyrtävlingar i framtiden.
– Det är vår egen uppfödning, Springdance DD född 2018, som vi ser i klippet. Han är påhittig och missar inte en chans till att skoja till vardagen, säger Lina till Hippson.
Två platser till Sverige i hoppfinalen
Under måndagen kom nyheten att FEI går in och stöttar Gothenburg Horse Show ekonomiskt för att det ska gå att genomföra världscupfinalerna 2021. Men vilka som ska få rida när inga kval kunnat genomföras är en komplicerad historia.
Hästars välfärd måste gå först
MEST LÄSTA BLOGGINLÄGG 2020 - PLATS ETT:Vi återpublicerar det här inlägget skrivet av Kajsa Boström i juni 2020, då det var det mest lästa b ...
Gothenburg Horse Show får miljonstöd av FEI
Gothenburg Horse Show låg flera miljoner back och riskerade att inte bli av 2021. Nu backar det internationella ridsportförbundet, FEI, upp evenemanget för att säkra världscupfinalerna, skriver Göteborgs-Posten.
Dags för massage – eller kramkalas!?
När Evelyn Banffy masserar sin fyrbenta kompis Akilles visar han direkt sin uppskattning. Evelyn skickar en hälsning:
"Till dem som kanske fortfarande tror att djur inte har känslor. Jag står och masserar honom och plötsligt så står han och kramar mitt ben...".
Den charmiga ponnyn, 76 centimeter i mankhöjd, har tidigare nominerats till Årets vårdhjälte. Tillsammans med Evelyn besöker han olika äldreboenden och demensboenden. Där sprider de värme och glädje, och de boende får en chans till ett avbrott i vardagen. Coronapandemin innebär dock ett avbrott i hans viktiga arbete. Akilles är även en duktig körhäst, han är tränad i klassisk dressyr från marken och Evelyn tricktränar honom också.
Steg för steg - byta galopp
Hej!
Jag har precis börjat träna galoppombyten med en läromästare. Han är fantastisk och gör rätt när jag gör rätt. Nu till min fråga. När i språnget ska jag ge hjälpen för galoppombytet? Alltså vilket av hästens ben ska vara i luften när jag vill byta galopp? Hur kan jag öva för att få in tajmingen bättre?
Överraskningsfölet chockade ridskolan: ”Trodde att hon skojade”
MEST LÄST 2020 – plats 3:
Vi återpublicerar den här artikeln, från juli 2020, då det var en av de mest lästa på Hippson.se under året som gått.
När personalen från ridskolan på Akademistallet i Uppsala skulle titta till sina hästar på sommarbetet fick de en rejäl överraskning. I hagen stod nämligen ett litet hingstföl och väntade på dem. Här berättar ridskolechef Karin Agenäs mer om fölets dramatiska livsstart.
2021-01-03
Fysträning för ryttaren
I detta klipp från SmartPak blir vi guidade genom ett träningspass med övningar anpassade för ryttaren. Perfekt för dessa tider då man ska undvika gymmet men ändå behöver hålla sig i form.
Sto som blir väldigt påverkad av sin brunst
Hej! Jag har ett sto som bli otroligt allmänpåverad när hon brunstar. Hon blir sur, grinig, känslig, går inte att rida och allmän trött. Sen när brunsten är över är hon sitt vanliga normala glada jag igen. Under brunsten ser man tydligt på henne att hon inte mår bra. Är det vanligt att ett sto blir så pass påverkad av sin brunst? Har hört om någon som också hade ett sto som blev väldigt påverkad av sin brunst där de opererade in en "plastkula" i livmodern. Och sen dess har den hästen inte haft några problem. Vad är det för behandling och är det värt att kolla upp?
2021-01-02