"Ena dagen rider jag i Globen. Andra dagen undervisar jag."

Juniorartiklar

Publicerad: 2005-11-14

”Ena dagen rider jag i Globen. Nästa undervisar jag”


Kristian von Krusenstierna är Sveriges nästa stora dressyrstjärna. För fyra år sedan debuterade han i internationella sammanhang på Globen och tog sig till finalen, där han red ett kürprogram han aldrig ridit förut! Nu är han tillbaka i det glamorösa rampljuset i Globen, men till vardags är han ridlärare på familjens ridskola utanför Stockholm.

 

Text & Foto: Emma Rost
Vi träffar Kristian i Hovstallets ridhus där han precis har visat upp sin nästa stjärna, en sjuårig valack efter Briar 899, på en miniclinic tillsammans med Jan Brink. Han är en öppen och glad person och en dressyrryttare som verkar ha väldigt kul när han rider. Och ridit har han gjort större delen av sitt liv.
- Jag var så illa tvungen att börja med hästar, skrattar han. Familjen driver ridskola och jag är född på gården med möjlighet att ha häst. Fast jag har provat andra sporter också, som tennis, golf och fotboll. Att det sen blev dressyr var mest av allt en slump.

Vann SM på ponny
Kristian fick låna en dressyrponny, Kompis, 1989 och ägarna ville att han skulle tävla och starta SM.
- Jag kom trea i SM det året och året efter vann jag. Det var ju roligt eftersom det gick bra, så då fortsatte jag. Fast hade jag fått låna en hopponny så hade jag förmodligen sysslat med hoppning idag, säger han.
Han har testat alla disciplinerna, men nu är det dressyr som gäller för hela slanten. Tidigare hoppade han faktiskt sina egna hästar lite grand, men nu räcker inte tiden till längre.
- Men jag jobbar mycket med bommar, trav- och galoppbommar. Framför allt på vintern när det inte går att rida så mycket i skogen, det är halt och hårt och trist.
Just nu har Kristian tio hästar i stallet, från tvååriga unghästar och upp till Grand Prix-hästar. Bästa hästen heter Wilson, som han har startat i Globen med flera gånger. Fast favoriten heter Charlatan, Kristians första GP-häst, som nu är pensionerad.
- Vi har gått igenom så mycket tillsammans, så han är speciell. I början så bara stannade han, gick bakåt, backade genom dressyrstaketen, drog ut från tävlingsbanan och så vidare. Men sen, när han hade lärt sig allting så klickade det liksom till och det lossnade för oss, berättar Kristian.

Red till lånad kür
Wilson skadade sig precis innan de skulle starta SM, så Kristian missade både SM och EM i år. Nu är Wilson frisk igen och tillsammans satsar de mot nästa års VM. Fast först är det start i Globen, under Stockholm International Horse Show. Första gången de var i Globen, för fyra år sedan, var lite speciellt.
- Elisabet Lundholm (som är förbundskapten för dressyrryttarna) ringde mig på onsdagen och sa att jag måste rida i Globen till helgen, för de tyska dressyrryttarna kommer inte. Wilson vilade egentligen, så jag red ett pass på onsdagen, klippte honom på torsdagmorgonen, red ett pass till och på fredag åkte vi till Globen. Vi lyckades ta oss till final och då hade jag ingen kür att rida! Så jag fick låna en kür av Jan Brink, pluggade in den på lördagen och sen red jag programmet för första gången på söndagen och det gick ju ganska bra, skrattar Kristian. I år har han med sig en egen kür, med Phil Collins-tema.

Ridlärare till vardags
Kristian tävlar såklart en hel del eftersom han har så många hästar, men det finns en vardag också och den tillbringar han som ridlärare och tränare på Ågesta gård utanför Stockholm.
- Det är jätteroligt att undervisa, framför allt att kunna förklara och sätta ord på det man håller på med. Och att hitta olika förklaringar till olika människor, säger Kristian.
Han gillar också blandningen, både livet som tävlingsryttare och vardagen på ridskolan.
- Ena dagen rider jag på Globen. Nästa undervisar jag och det är bra. Jag hinner aldrig bli för kaxig. Själv tränar han för Kyra Kyrklund, som också är en av hans förebilder.
- Allmänt så tycker jag om människor som är duktiga på det de gör, men samtidigt är ödmjuka och brinner för det de håller på med, som Kyra. Hon har gjort så mycket, men brinner fortfarande för dressyren.








Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.