Unghästar - Uppväxt, hantering, inridning och träningsfysiologi

Recensioner - Böcker

Publicerad: 2001-08-24

Unghästar - Uppväxt, hantering, inridning och träningsfysiologi

Recensent:  Ann Kristin Yngve (Hippson.se)

Unghästar av Ingrid Andersson och Charlie Lindberg är en uttömmande bok om unghästhantering - från födseln och fram till fem års ålder. Enligt författarna måste sporthästen successivt få ökad träning/belastning för att hålla och prestera så bra som möjligt.

De poängterar att de första fem åren är den tid då hästen är som mest påverkbar och att de första ett och halvt åren är speciellt viktiga. Hästen mår absolut inte bra av att gå och "skrota" i en hage fram till fem års ålder för att sedan utsättas för en forcerad inridning. Varken psyke, leder eller muskulatur hänger med i svängarna på en sådan häst.

Boken beskriver till en början den första hanteringen av fölet, hur man vänjer det vid grimma och vid att ledas, hur man övar lastning och varför man bör släppa unghästen på lösdrift. Sedan går författarna vidare med att berätta om tömkörning, löshoppning, inkörning, sadeltämjning och inridning. Dessutom beskrivs utfodring och vilka veterinära problem man kan stöta på vid olika åldrar.

Ett mycket bra kapitel handlar om de olika visningar man kan delta i tillsammans med sin unghäst, till exempel 3-årstestet och kvalitetsbedömningen. Boken innehåller också intressanta beskrivningar av hästens träningsfysiologi och om hur man praktiskt bygger upp hästens kondition och styrka, till exempel genom intervallträning. Lite kort talas det även om stretching och massage.

Boken berör bara flyktigt den del av unghästutbildningen som innefattar själva ridningen. Den beskriver inte hur man lär in olika rörelser, hur man lär hästen att hoppa, hur man lär den att gå i form och så vidare. Därför bör den kompletteras med en mer ridinriktad handbok, som till exempel Reiner Klimkes "Unghästen".

Sammanfattningsvis tycker jag att Unghästar är en matnyttig och modern bok som innehåller gott om tips, främst vad gäller unghästens hantering.

Titel: Unghästar - Uppväxt, hantering, inridning och träningsfysiologi
Författare: I Andersson och C Lindberg
Förlag: ICA Bokförlag

Recensentens betyg:  


Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Ett livstecken!

Therese

Id-märkning av föl, flytta hemifrån och en fundering

Avelsbloggen

Paris here we come!

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna