Hopplära - Strömsholmsmetoden

Recensioner - Böcker

Publicerad: 2002-01-08

Hopplära - Strömsholmsmetoden

Recensent:  Emma Rost (Hippson.se)

Strax innan jul kom boken Hopplära - Strömsholmsmetoden ut i bokhandeln. Den behandlar det utbildningssystem som skapats på ridskolan Strömsholm och som där framgångsrikt används av hopplärarna.

Hopplärarna Sylve Söderstrand, Lars Bilock, Erik Berggren, Lotta Björe, Linda Kjellberg och Marie Zetterqvist är också författare till boken och står bland annat för var sitt kapitel med hoppövningar. Boken tar upp det mesta en hoppryttare behöver kunna, allt ifrån hur man väljer en bra hopphäst beroende på sin egen nivå till tränings- och tävlingsplanering.

Det som kanske är det unika med Hopplära och det som gör den till ett bättre köp än många andra ridhandböcker i samma genre är dels att det faktiskt finns en bra måttabell för avstånd, dels sektionen med handfasta ridövningar.

Övningarna har tydliga mål och en beskrivning för vilka hästar och ryttare de är bra för och vilka problem de kan hjälpa till att lösa. De flesta övningar går dessutom lätt att anpassa för ryttare på olika nivåer, helt enkelt genom att justera hinderhöjden.

Just de här handfasta råden saknas i alltför många ridhandböcker, i Hopplära bjuder dessutom de namnkunniga lärarna genomgående på små tips och råd.

Språket är lättläst och okomplicerat och upplägget känns logiskt och manar faktiskt hela tiden till vidare läsning. Ska man bara köpa en ridhandbok under året och är hoppryttare så tycker jag att man absolut ska köpa Hopplära - Strömsholmsmetoden. Det enda negativa man kan säga om den är det relativt högt satta priset med tanke på att papperskvaliteten i boken är medelmåttig och dessutom är den helt i svartvitt. Men kunskapen mellan pärmarna är värd en hel del trots allt.

Titel: Hopplära: Strömsholmsmetoden
Författare: Sylve Söderstrand, Lars Bilock, Erik Berggren, Lotta Björe, Linda Kjellberg och Marie Zetterqvist
Förlag: Natur och Kultur/LTs

Recensentens betyg:  

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna

Mest läst

    Senaste numret



    Läs mer om nummer 2 2024

    – Tema: Hullbedömning
    – Porträtt: Annelie Lundkvist 
    – Den svåra skritten

    – Konditionsträna i backe 
    – Om hästens flyktbeteende
    – Fixa tappskon
    ...och mycket, mycket mer!

    Läs numret på premiumsajten

    Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

    Kundtjänst: info@hippson.se

    Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

    Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.