Dressyr
Publicerad: 2016-05-05
Anders Eriksson: ”Kan du jobba varierat får hästen inga ryggproblem”
I slutet av april höll Anders Eriksson clinic på Akademistallet i Uppsala, temat var ”Hästens förutsättningar för arbete i töm”. I referatet från dagen bjuds vi på konkreta tips och råd från tömkörningsgurun.
Text & foto: Sigbrit Mattsson
Anders Eriksson berättar först lite om sin hästbakgrund. Han började som jordbrukselev, var sedan kusk på Hovstallet, arbetade som hovslagare och tävlade så småningom i parkörning. Bland annat deltog han i två VM.
Hans stora intresse för hästens exteriör och hur den fungerar grundlades när Anders läste Lars-Erik Magnussons exteriörlära under sin hovslagarutbildning i Skara. Därefter har intresset vuxit och han har gett ut ett antal planscher, häften, filmer och böcker i utbildningssyfte. Den senaste boken, Hästens förutsättningar för arbete, behandlar det mesta du som tränare eller hästägare kan behöva veta.
Anpassa utrustningen efter hästen
Anders förklarar vilken utrustning man bör välja vid tömkörning. En mjuk gjord passar en bred och rund häst utan manke. Bågdäckeln har i stället sitt ursprung i en vanlig loksele, den formar sig efter hästen och kan därför användas till alla hästtyper.
Tömmarna ska enligt honom vara tunna, cirka tre millimeter, och 16 meter långa. Av praktiska skäl tycker Anders själv bäst om när tömmarna sitter ihop i ändan.
Eriksson visar en hel massa olika bett, men detta är ändå bara några av alla modeller som finns att välja mellan i handeln. Det är inget lätt val.
– På frågan vilket bett man ska använda har jag inget direkt svar. Jag brukar säga ”fråga hästen”, berättar Anders och fortsätter:
– När bettet är rätt tillpassat ska hästen ”suga” på det, söka kontakt och svara på hjälperna. Om din häst i stället biter på metallen orsakar det tandslitage som kan leda till karies. Är så fallet bör du prova en annan typ av bett. Ett alternativ är att jobba hästen bettlöst, med exempelvis kapson eller sidepull.
Får inte vara ihopdragen
Anders Eriksson berättar om ett försök som gjordes vid SLU, för att undersöka hur hästens huvud- och halsposition påverkar dess steglängd och ryggverksamhet. Resultatet blev att när hästen gick i en något öppen form var steglängd och ryggverksamhet som bäst. Efter att hästen hade fått i gång motorn bak kunde den även gå med lite högre nacke, utan att något försämrades.
Försöket visade att den sämsta positionen var när hästen gick över tygeln med alldeles för hög nacke. Då sökte den inte kontakt med bettet och ryggverksamheten försämrades. Näst sämst var låg och ihopkrullad form.
– Jag anser att alla hästars utbildning ska starta från marken. Det är då man lär in ett signalsystem och bygger upp en bra kommunikation. Om detta väl är etablerat hos hästen är det betydligt enklare att rida in den när det är dags, säger Anders.
Att hoppa över arbetet från marken i hästens grundutbildning, det kan enligt honom jämföras med att du skulle hoppa över grundskolan i ett barns utbildning.
– Det är först när man studerar hästen avsuttet som man ser hur den fungerar. Att tömköra eller köra är som att rida sin häst från marken. Men jag tycker inte att det är någon utbildning för hästen att springa runt, runt i en lina, säger han.
Om hästen är lite stökig med sin mun under tömkörningen kan det enligt Anders underlätta att sätta en avlastningsrem genom bettringarna och över nosen. Den ska inte spännas, men trycket från bettet i hästens mun minskar. Många trivs med denna rem, eftersom hästen inte påverkas lika mycket i munnen.
Försiktigt med svanskappan
Första hästen under clinicen är Stellan som är fem år, e. Floré Star – Maraton. Det är en vaken individ som ser sig omkring på publiken och på den omgivning han har kommit till.
Anders går fram och hälsar på hästen, han sätter lugnt på tömkörningsdäckeln och svanskappan. Stellan är tömkörd tidigare och har haft svanskappa en gång. Enligt Anders är det bäst att ha svanskappan på eftersom gjorden kan glida framåt annars. Han är mycket försiktig när han sätter på den och ser till att han står i säkerhetszonen.
Stellan får skritta runt med utrustningen och det ser lugnt och fint ut – en stund. Tills tömmen fastnar vid svansen och hästen kommer på att det här med svanskappa är rätt obehagligt. Han brallar runt och försöker sparka bort obehaget, men Anders är lugn och ser till att hålla sig i ett hörn. Detta så att hästen inte får så stor möjlighet att springa i väg.
– Det är bra att jobba i hörn, för då får de inte så mycket fart. Det är också bra att gå upp mot hästens huvud för då slappnar den av, säger han.
Stellan lugnar sig efter några varv och de fortsätter att jobba. Efter en stund ser det riktigt fint ut, valacken söker sig ner i en bra form och trampar på med sina bakben. Han ser trevlig ut och verkar trivas med tömkörningen.
Trots att svanskappan sätts på försiktigt...
... kan hästen blir rädd. Så håll säkerhetsavstånd!
Därefter går det dock riktigt fint.
Försök att få fram nosen
Anders visar vad som händer när han intar olika positioner. När han lägger på höger töm flyttar sig Stellan till vänster och när han samtidigt fångar upp hästen framtill går vänster bak åt sidan. Då valacken ska sakta av från trav till skritt gör Anders så lite som möjligt med tömmarna. Genom att minska sin egen steglängd och stärka upp sin bål får han Stellan att utföra avsaktningen.
– Det finns fem till åtta sätt att fästa tömmarna på. Det är sällan jag sätter dem som en graman, men det kan i vissa fall ge bättre kontakt och dessutom är det bra för att rama in bogen, förklarar Anders.
Vad gäller formen så vill han ha fram nosen så att hästen får plats att röra sig. Den ska inte krullas ihop.
Eriksson tycker att Stellan är en trevlig häst.
– Han kan ju inte rå för att han är ovan med svanskappa, skämtar han.
Tina, som äger Stellan, konstaterar att hon är glad att hästen kom ihop sig bra i kroppen och att han lade lite mer vikt på bakbenen.
Har stärkts av tömkörning
Nästa häst är en svenskfödd, tolvårig frieser som heter Oprah of Noble Art och är e. Andries 415 – Olof 315. Rasen kommer från Friesland i Holland där den användes i jordbruket. Enligt Anders är det hästar som vanligtvis har väldigt hög nacke och som ibland har lite svårt med galoppen. Oprahs galopp har blivit mycket bättre efter att hon har arbetats i töm, hon har inte heller den där typiska höga nacken.
Stoet är tömkört en hel del tidigare. Anders visar med positioner och tömtag hur hästen flyttas till höger och vänster, går i öppna och sluta. Det hela ser väldigt enkelt ut.
Eriksson får hästen att göra som han vill bara genom att flytta sig ett steg åt sidan eller genom att ta en lätt förhållning. Ibland ser det inte ut som att han gör något alls, men hästen reagerar och utför det hon ska.
En liten tröst: Anders har tömkört cirka 30.000 hästar under årens lopp. Så kanske är det inte så konstigt att vi andra inte lyckas riktigt lika bra, dessutom är Oprah mycket lyhörd och välutbildad.
Oprah är lyhörd och välskolad.
Sidvärtsarbete mot väggen.
Styrkearbete på töm
För att hästen ska göra en sluta kan du enligt Anders ta tömmen över ryggen och trycka med den mot höftknölen. Tänk på att det är mycket viktigt med eftergift.
Om du inte lyckas så bra med sidvärtsrörelser kan du som styrketräning i stället jobba med galopparbete och tempoväxlingar på rakt spår. Att trava över kavalettibommar är också nyttigt.
Anders visar med Oprah hur man tömkör över kavaletti i ett hörn. På mitten är det 1,30 meter mellan bommarna.
Ryggning är en annan bra övning, som får hästen att vinkla bäckenet. Det är ett utmärkt hjälpmedel för att få den i bättre balans, i eftergift och för att öka uppmärksamheten. Det är även en kontroll av hästens lösgjordhet.
– Kan man jobba varierat på det här viset får hästen inga ryggproblem, menar Anders.
Om Oprah säger han:
– Det är en trevlig häst det här, den är mycket lyhörd. Är de inte trevliga så får man lära dem!
- När du tömkör, tänk på att inte hålla hårt i tömmen. Ha bara en mjuk kontakt, eftersom hästen går på tömmens vikt. Den ska ha egenbalans.
- Hästen ska själv söka kontakt genom att du tar små förhållningar. Förhållningen ska vara 1,2,3, släpp. Handen ska vara låg och du måste själv vara avspänd.
- Håll ordning på tömmarna och var konsekvent!
- Tänk på positionen. Gör så lite som möjligt med tömmen, använd i stället bålen och andningen. Målet är att hästen ska bli lösgjord.
Liknande webbartiklar
- Mild kontakt är A och O vid tömkörning: "Munnen är jätteviktig på hästen"
- Anders Eriksson om tömkörningens grunder: ”Viktigt att förstå hur hästen fungerar”
- Anders Eriksson visar tömkörning på clinic
- Fem tips från Anders Eriksson: Undvik fallgroparna vid tömkörning
- "Om du tar bort sadeln och människan ordnar sig problemen ganska kvickt"
- Clinic med Anders Eriksson
- Tömkörning med Anders Eriksson
- Samlande tömkörning
- Flytta hästen sidvärts i töm
- Tömkörning för nybörjare
relaterade artiklar

Legendaren Valegro dansar in 20års-dagen
De har tagit flera OS-guld tillsammans och blev ett ekipage som många beundrade på dressyrbanan. Valegro är 20 år, men dansar fortfarande.

Långa listan över aktuella VM-ekipage
FEI har publicerat de långa listorna över de ekipage som är nominerade och kan vara VM-aktuella i både dressyr och hoppning.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Efter olyckan – tillbaka och vann tävlingen
Nikki Lunds ponny skadades i samband med en trafikolycka och bröt flera tornutskott i ryggen. Nu är de tillbaka på tävlingsbanan.

Internationella ryttare till Falsterbo
Det står nu klart vilka internationella ryttare som kommer till Falsterbo i år. Flera nya spännande förmågor finns med på listorna.
Se listorna över internationella ekipage i hoppning och dressyr

EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Mary-Sophie Haid Bondergaard har haft en framgångsrik säsong och är uttagen till EM. Men först ska hon rida U25-klasser i Falsterbo.

Lilla Lasse gillar besöken på äldreboendet
I tio år har welshponnyn Lasse spridit glädje på Hökerumsgårdens äldreboende. För de äldre är de årliga besöken ett uppskattat inslag i tillvaron.
"De tycker det är så roligt när han kommer och att han är gullig"

Familjen Heed om nya ponnytävlingen
Linda Heed ska inte bara rida själv i Falsterbo. Hon är även ryttarförälder till Isabelle, som startar i nysatsningen Falsterbo Pony Equitation.
Ska främja god ridning: "Kontroll, lydnad och att använda små hjälper"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Fem mentala träningstips inför ridturen
Ryttare behöver inte bara fysisk utan även mental styrka. B-tränaren och stressforskaren Helena Schiller listar hur du blir bättre i sadeln via tankekraft.

Komplett hästgård i hjärtat av Skåne
Nära Flyinge ligger en hästgård av hög klass. Där finns ett stort bostadshus med pool, stall med 17 boxar, ridhus och ridbana.

Falsterbo tillbaka till hundra procent
För första gången sedan pandemin är Falsterbo Horse Show tillbaka i full skala för att fira sitt efterlängtade 100års-jubileum.

Produktion av hästfoder i Ukraina
Det ukrainska ridsportförbundets välgörenhetsfond producerar hästfoder i Ukraina. Det kapar kostnader för logistik och skapar arbete.
"Att använda fabriker inne i Ukraina löser flera allvarliga problem"

Polisrytteriet tar chans att hitta nya hästar
Den första upplagan av hästinköpssatsningen Visningsdagarna blev lyckad – och till hösten är det dags igen. Strömsholm står den här gången värd.

Fler veterinärer behövs och det snabbt
Under Almedalsveckan bjöd Agria in till en paneldebatt om djursjukvårdsbranschen och de stora utmaningar den står inför.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Länsstyrelsen fann döda hästar i boxarna
Ett par i Västra Götaland blir av med tillståndet för att driva djurverksamhet. Detta efter stora brister i hästhållningen.

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!