Fälttävlan
Publicerad: 2021-09-26
Sara Algotsson Ostholt och Chicuelo.
Förbundskaptenen efter EM-bronset: "Har gjort väldigt bra ifrån sig i alla tre grenar"
Det svenska fälttävlanslaget åker hem från EM i Schweiz med en fin bronsmedalj. Sara Algotsson Ostholt och förbundskapten Fredrik Bergendorff summerar mästerskapet och glädjen går det inte att ta miste på.
– Det är fantastiskt att vi lyckades med detta, säger Sara som blev bästa svensk individuellt.
Text: Frida Bank
Foto: FEI/Richard Juilliart
Det blev ett spännande avgörande på EM i Avenches under söndagen. Sverige klättrade i placeringarna och knep bronset, medan Storbritannien tog guld och dessutom samtliga tre individuella medaljer. Förbundskapten Fredrik Bergendorff är mycket glad över svenskarnas prestationer.
– Det har varit en superhärlig dag och vecka. Det är mycket som gått bra sedan vi kom hit i måndags. Höjdpunkten är att alla fem ekipage, fyra i laget samt Sofia Sjöborg som startade individuellt, har gjort väldigt bra ifrån sig. Inte bara i en gren utan i alla tre, säger han till Hippson efter prisutdelningen.
"Vet ju att chansen finns"
Att det skulle bli medalj var verkligen inte givet när hoppningen började på söndagen. Efter terrängen låg Sverige på sjätte plats. Men när bommarna föll för de andra nationerna klättrade laget uppåt i resultatet. Efter att Frankrikes sista ryttare rivit stod det klart att svenskarna tagit sig till pallen.
– Man vet ju att chansen finns och vi visste att det var nära, men det är väldigt viktigt att man under tävlingens gång fokuserar på ridningen och planen. Resultatet i det stora hela får ta hand om sig själv.
Efter att det blev stolpe ut för det svenska laget under OS i Tokyo i somras var det skönt att få skjuts framåt igen, säger Fredrik.
– Det blev en nedförsbacke i slutet av augusti men vi lyckades vända runt det. Det känns härligt att arbeta framåt på ett positivt sätt.
Mästerskapet har varit bra arrangerat, både två- och fyrbenta deltagare har blivit väl omhändertagna och dessutom har vädret varit fint, säger han.
– Och terrängbanan var super. Lite gammeldags, man fick verkligen spotta i nävarna och köra på. Alla fem ryttarna gjorde det på ett väldigt bra sätt.
Spräckte "30-gränsen"
Sara Algotsson Ostholt och Chicuelo slutade på elfte plats. Hon håller med Fredrik om att det varit en härlig vecka och hon lovordar sin häst.
– Det är fantastiskt att vi lyckades med detta och det har varit en underbar vecka med bra stämning och ett superbra gäng kring det svenska teamet.
Efter dressyren hade Sara 27,3 straff, vilket hon är väldigt nöjd med.
– Chicuelo gjorde sitt bästa program någonsin och vi spräckte "30-gränsen", något som jag gärna ville uppnå det här året. Jag är otroligt nöjd med honom. Sen finns det mer i honom som jag hoppas locka fram med tiden, men det här är det bästa han gjort hittills i ett team med mig.
Terrängen hoppade de felfritt inom tiden.
– Han presterade i världsklass, tycker jag. Han var så fokuserad, alert och på hugget ända in i mål och lyssnade på alla mina hjälper.
En medalj som överraskade
Att det blev ett nedslag under banhoppningen var ett ryttarmisstag, menar Sara.
– Det får jag ta på mig helt och hållet för han gjorde en superbra runda. Jag borde ha kopplat bort hjärnan lite mer och ridit mer på känsla. Det var nervositeten som slog in, den mänskliga faktorn.
Sara startade sist för laget och hade inte haft koll på resultatlistan innan hon red in på banan.
– Jag är inte så mycket för att titta på resultatet under klassens gång, jag vill göra min grej och göra det så bra som möjligt. Då trodde jag att vi var alldeles för långt borta för att ta en lagmedalj. Jag blev väldigt överraskad när jag senare gick tillbaka till mina lagkamrater och såg att det hade förändrats så mycket i toppen. Jag hade ingen aning om det. Det är väldigt kul för oss att det gick så bra.
Imponerad av Sjöborg
Sofia Sjöborg red individuellt och gjorde sitt första mästerskap som senior. Hon och hästen "Belle" slutade på 13:e plats efter att ha varit felfri över hinder i både terrängen och banhoppningen.
– Det är hennes första mästerskap men det blir säkert inte det sista. Hon red otroligt fint i dressyren och terrängen hoppade hon som om hon gör det här varje vecka. Det var väldigt imponerande, säger Fredrik Bergendorff.
Guldmedaljörerna från Storbritannien.
Lagresultat
GULD. Storbritannien, 73,1
SILVER. Tyskland, 86,4
BRONS. Sverige, 113,9
Resultat lag
Individuellt resultat
GULD. Nicola Wilson och JL Dublin 20,9
SILVER. Piggy March och Brookfield Inocent 23,3
BRONS. Sarah Bullimore och Corouet 23,6
11. Sara Algotsson Ostholt och Chicuelo 33,7
13. Sofia Sjöborg och Bryjamolga van het Marienshof Z 35,9
20. Malin Josefsson och Golden Midnight 39,3
23. Malin Petersen och Charly Brown 311 40,9
45. Christoffer Forsberg och Hippo's Sapporo 76,8
Resultat individuelltNicola Wilson och JL Dublin vann.
Tidigare på Hippson.se
EM-brons till Sverige – Guld till Storbritannien och Nicola Wilson
Dags för banhoppning och medaljutdelning
Sverige klättrar efter fin insats i EM-terrängen
Följ EM i fälttävlan – dags för terrängprovet
Sverige på sjunde plats efter dressyren
Efter första dagen – Storbritannien leder
Så sänder SVT från fälttävlans-EM
taggar
Liknande webbartiklar
- EM-brons till Sverige – Guld till Storbritannien och Nicola Wilson
- Sverige klättrar efter fin insats i EM-terrängen – Sara bästa svensk
- Sverige på sjunde plats efter dressyren
- Ändringar i laget inför fälttävlans-EM
- Svennerstål, Romeike och Viklund OS-klara
- Festlig avslutning på fälttävlanssäsongen
- VM i Pratoni: Arenaträning inför dressyrmomentet för fälttävlanslaget
- Fälttävlans-VM: "Vi ska göra ett bra jobb genom hela tävlingen"
- SVT fortsätter sända från ridsportens mästerskap
- Fälttävlanslandslaget har siktet inställt på OS

Fälttävlanshäst dog av hjärtattack
Det blev en sorglig säsongsstart för brittiska fälttävlansryttaren William Fox-Pitt då hans häst Oratorio dog av en hjärtattack i terrängen.
"Mot det sista hindret kollapsade han och dog av en hjärtattack"

Ryttare allvarligt skadad vid besiktning
En brittisk dressyrryttare skadades allvarligt i samband med veterinärbesiktningen vid en tävling i Storbritannien.

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

Ridklubb begärd i konkurs
Norrtälje tingsrätt har mottagit en begäran om konkurs gällande Rimbo ryttare. Föreningen har under en längre tid haft ekonomiska problem.

Louise Etzner Jakobsson satte personrekord
Louise Etzner Jakobsson satte i helgen nytt personligt kürrekord med Goldstrike B.J. vid tävlingar i Danmark. Ett av flera fina svenska resultat.
Louise till Svenska ridsportförbundet: "Jag är otroligt nöjd"

När högivan är lite extra "grisig"
Vi kör helt enkelt vidare på temat – vad är det som gömmer sig i höt? Den här gången något gräsligt … förlåt grisigt.

Kan AI bedöma hältor bättre än människan?
Ny teknik gör det möjligt att mäta hästens rörelsestörningar med en mobiltelefon. Blir då veterinärer onödiga när det kommer till hältbedömningar?
Forskaren: "Tekniken ger oss information som kompletterar ögats bedömning"

Söndagsmysteriet – var är fölet
Kurragömma är ju en kul lek tycker många. Men hur bra fungerar det att leka det i en box? Svaret är – hur bra som helst.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

Hästägare måste göra hagen mindre
Grannarna klagade på att hästhagen var för nära deras tomt. Det gjorde att de stördes av flugor och lukt. Nu får de rätt i domstol.

J-O Olsson: "Bättre exteriör underlättar."
Domaren Jan-Ove Olsson har sett hästarna förändrats de senaste decennierna till en exteriör som underlättar för dem att utvecklas i sporten.
"När proportionerna stämmer överens finns en naturlig balans i hästen"

Seger för Selma och André i Paris
Ungdomsryttarna André Brandt och Selma Hammarström vann lagtävlingen vid de prestigefulla femstjärniga tävlingarna i Paris.

"Hästarna gav mig livet tillbaka"
När Paulina var 22 år träffade hon en man som utsatte henne för grova övergrepp. I dag hjälper hon andra, med hästarna som kollegor.

Topplacering för Henrik von Eckermann
Henrik von Eckermann tar ännu en topplacering vid de femstjärniga tävlingarna i Paris. I lördagskvällens 1,50-klass blev han trea.

Så anlägger du en ridbana
Hur går man till väga för att anlägga en ridbana och vad kostar det? Johan Spetz vägleder oss genom en djungel av stenkross, markmattor, fibersand och harvar.
"Mängden fukt i sanden avgör hur mycket svikt det är i underlaget"

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

Dags för basketmatch med bästa kompisen
En helt vanlig dag med bästa kompisen, bara ta det lugnt och träna lite basket – en perfekt helg enligt de här två ponnyerna.

Ingen smitta på tävlingsplats i Oliva
De sista isolerade hästarna i spanska Oliva får nu återvända hem. Det finns därmed ingen smitta kvar på tävlingsplatsen enligt arrangören.

Framgångar för svensk paradressyr
Flera svenska pararyttare har startat tävlingssäsongen i Danmark. På fredagen var det Lena Malmström som tog hem segern.

Överraskningsfölet överlevde mot alla odds
Helene Mutze visste inte att B-ponnyn som de nyss köpt var dräktig. När det kom ett föl, flera veckor för tidigt, kunde det ha slutat illa.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!