Kunskapsbanken
Publicerad: 2023-09-26
Foto: Mayra Vidal
Tips och råd vid orolig mage
Kate Hore R Nutr (Animal) R.Anim.Technol , Senior Nutritionist vid NAF ger råd om hur vi minskar risken för matsmältningsproblem och stöttar en hälsosam tarmflora.
Först och främst är det viktigt att veta att lös avföring kan vara ett tecken på sjukdom, förändringar i foderstaten eller en reaktion på stress. Om din häst lider av allvarlig diarré, har feber, koliksymptom eller viktnedgång bör du omedelbart kontakta veterinär.
Om avföringen kan beskrivas som lös, men hästen i övrigt verkar må bra, är det sannolikt att någonting har rubbat den känsliga tarmfloran i grovtarmen. Genom att hitta orsaken och arbeta för att återställa balansen i tarmen så är det snart ordning på magen igen.
1. Fiber i första hand
När man utformar en foderstat bör fiber alltid utgöra den största andelen, oavsett typ av häst. Mängden grovfoder bör motsvara minst 1,5% av kroppsvikten och kan vara en kombination av gräs, hö, hösilage eller annan konserverad fiberkälla. Mindre än 1,5% fiber kan göra att hästen lättare får besvär som lös avföring och potentiellt viktnedgång då hästen är en grovtarmsjäsare, vilket innebär att den är byggd för att bryta ner och hämta näring från fiber.
2. Foderförändringar bör göras successivt
Den mikrobiella populationen i tarmen är anpassad efter vad din häst äter. Hastiga foderbyten kan därför leda till en störd tarmflora som i sin tur ger lös avföring då nya mikroorganismer, lämpade för den nya dieten, etablerar sig i tarmen. Om förändringarna istället görs gradvis under 7-10 dagar så hinner tarmfloran anpassa sig och matsmältningen håller sig mer stabil.
3. Begränsa spannmålsgivorna
Mikroorganismerna i grovtarmen är mest effektiva vid ett neutralt pH. Stora måltider med stärkelse eller socker gör att en del når grovtarmen osmält. Detta leder till en jäsningsprocess som bildar mjölksyra och sänker pH. När miljön i grovtarmen blir för sur dör mikroorganismerna, vilket bildar toxiner som vanligen resulterar i lös avföring och i värsta fall kolik och fång.
4. Fodertillskott
Trots att vi följer alla rekommendationer om utfodring kan hästar ändå drabbas av oregelbundna episoder av lös avföring. Det finns många anledningar till detta: stress, hård träning eller konserverat foder såsom hösilage. Det finns stora fördelar med hösilage, inte minst för hästens luftvägar. Det är idealiskt för stora gårdar och stall och hösilage har ofta högre smältbar energi, vilket gör att man blir mindre beroende av kraftfoder som källa för energi. Den sura miljön kan emellertid leda till känslighet i tarmarna. Vid dessa tillfällen är det lämpligt att lägga till ytterligare stöd för att upprätthålla en god magtarmhälsa.
Vanliga tillskott återställer tarmfloran
Probiotika och Prebiotika är vanligt bland tillskott, vilka är praktiska för att återställa tarmfloran vid tillfälliga störningar. Probiotika är levande mikroorganismer som ökar mängden goda bakterier i tarmen. Prebiotika är näring till de goda tarmbakterierna och undertrycker skadliga bakterier.
Mikrobiomet i hästens tarmar fungerar bäst vid ett neutralt pH-värde.
Om grovtarmen är för sur kan det vara svårt för Pre-/Probiotikan att etablera en ny miljö och ytterligare komponenter behövs. Här används ofta matsmältningslera, inte en lera som man vanligtvis tänker på, utan en som är ätbar och kan neutralisera den sura miljön. Nästan som antacida, men verksam längre bak i tarmen snarare än i magen.
Utöver traditionella ingredienser för tarmhälsa, såsom Saccharomyces, kan tillägg av olika växtkällor ge ytterligare fördelar och bör därför inte underskattas. Några exempel på växtbaserade ingredienser är Cikoria och Psyllium (loppfrö), som länge använts för sin förmåga att förbättra miljön i tarmen genom att fungera som naturlig prebiotika.
Utmaningar som påverkar prestationer
Som hästägare möter vi ständigt nya utmaningar som den moderna hästhållningen kan innebära. Detta kan vara något så enkelt som byte av stall, hård träning eller resande. Dessa utmaningar kan påverka prestationsförmåga och hota hälsa och välmående. Förståelse för dessa utmaningar och de möjligheter som ett fodertillskott av hög kvalitet kan erbjuda ger oss förutsättningar för en hälsosam och nöjd häst.
NAF rekommenderar GastriAid för ett totalt stöd för både mage & tarm. Produkten tillför sedan även syrahämmande stöd för magen, prebiotika som hanterar pH-nivåerna för en optimal fermentering av fiber. Vidare innehåller GastriAid även NAF Five Star BioG – ett unikt synergistiskt komplex som kombinerar prebiotika, probiotika och även postbiotiska metaboliter speciellt framtagna för att stödja hästens unika mikrobiom genom hela magtarmkanalen. Produkten går bra att ge hela året om till hästar med stressrelaterade besvär, för bibehållandet av en god magtarmhälsa.

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.– Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom, säger hon.

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!