Spänningsromanen möter hästvärlden

Recensioner - Recensioner

Publicerad: 2014-04-22

Spänningsromanen möter hästvärlden

Recensent:  Anki Yngve

Fler och fler "vanliga" böcker, riktade till vuxna, utspelar sig i hästmiljö – vilket är riktigt roligt. Bland annat har ju Gertrud Hellbrands släkthistoria "Veterinären" fått mycket medial uppmärksamhet på senare tid.
  
Vi fick en annan hästdoftande roman till redaktionen, nämligen debutanten och hästägaren Anna Keilers "Nyckeln till det förflutna". Boken är i grunden en deckare med övernaturliga inslag, men den utspelar sig på en hästgård.
  
Huvudpersonen Jessica flyr sitt trista jobb och sin före detta pojkvän i stan, och börjar arbeta hos den professionella hoppryttaren Jakob i Dalarna. Den gamla prästgården där han och hans föräldrar bor är vacker men sliten, dock är det något väldigt märkligt med Jessicas rum...
  
Vid sidan av den historiskt rotade deckarberättelsen (vem är den döde mannen i myren?), och en kittlande kärleksintrig, får vi även följa livet i stallet och på tävlingsplatserna. Till en början tvivlar Jessica på om hon kommer att klara det tuffa jobbet – och arbetskamraterna slår vad om hur länge hon ska palla att stanna.
  
"Nyckeln till det förflutna" är en bok man lätt sträckläser, du sugs helt enkelt in i de olika handlingsspåren och vill veta hur det går. Hästinslagen är roliga för oss som själva är i sporten, men man behöver absolut inte vara hästmänniska för att ta till sig historien.

De enda gångerna jag hakar upp mig är faktiskt på sådant som rör hästeriet. Som nörd kan jag tycka att Jessica får hästskötarjobbet lite väl enkelt, och att det låter ineffektivt att alltid åka på tävling med bara en häst och rida en klass.
Nåja, det där är petitesser – vill du drömma dig bort med en lättläst, välskriven och spännande bok kan jag absolut rekommendera "Nyckeln till det förflutna". Den passar nog lika bra för äldre tonåringar som för oss vuxna.
  
Titel: Nyckeln till det förflutna
Författare: Anna Keiler
Förlag: Idus Förlag
Antal sidor: 331
Pris: 179 kronor (hos det egna förlaget, finns även hos exempelvis Adlibris och Bokus)

Recensentens betyg:  

Senaste numretLäs mer om nummer 2 2023

– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden

– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.