
Foto: Lolo Wahle
Skräddarsydd ridundervisning med centrerad ridning
Centrerad ridning (CR) kommer ursprungligen från USA och är ett relativt nytt sätt att undervisa klassisk ridning. Det är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur vanemässiga beteendemönster i och utanför sadeln påverkar hästen.
Centrerad ridning har funnits i Sverige i drygt 30 år och en som har gedigen erfarenhet och kunskap om CR är Lotta Månsson-Söderström. Hon har den högsta utbildningen inom CR och är en av fem stycken nivå 4 instruktörer i Europa.
Anpassar pedagogiken beroende på ryttarens inlärningssätt
– Alla ryttare lär sig på olika sätt. Sex av tio personer lär sig genom att titta på någon annan. De har ett visuellt lärande. Andra lär sig igenom att lyssna på instruktion medan vissa har ett taktilt lärande vilket innebär att man lär sig bäst genom att göra och utföra. Genom att notera hur just du lär dig bäst kan vi anpassa pedagogiken och kommunicera på rätt sätt just för dig, förklarar Lotta.
– CR-pedagogiken bygger på 5 grundstenar. Det krävs att vi fortgående tränar och praktiserar dessa på oss själva, som CR-instruktörer. För att vi skall kunna förmedlar dem väl till våra elever. I vilken ordning man arbetar med grundstenarna spelar ingen roll men jag brukar börja med centreringen. Den handlar om att man ska hitta ett fokus inne i kroppens centrum och på så sätt skapa en stabilare och stadigare balans. Att vara centrerad handlar om att hitta sin inre balans. En annan grundsten är andningen då en korrekt andning minskar spänningar hos både ryttaren och hästen. Vi pratar också om mjuka och hårda ögon och det handlar egentligen om ryttarens fokusering. Mjuka ögon har ett brett fokusområde medan hårda ögon fokuserar på en viss punkt. Den sista grundstenen är jordning vilket handlar om att man, genom att ha koll på de övriga grundstenarna, skapar en medvetenhet och ökad kontakt med hästen via sittbenen och fötterna, förklarar Lotta.
CR-instruktörerna Hedvig Ahlsten och Elettra Sonedotter göra avsuttna övningar kring centrering. Foto: Pernilla Elving.
Använder ett illustrativt språk
Vidare berättar hon att det finns en del missuppfattningar kring CR och att många har bilden av att det ”bara” handlar om att tänka goda tankar och att andas.
– Och visst stämmer det, man mår ju mycket bättre om man både tänker goda tankar och andas men CR handlar om så mycket mer än det. Vi har elever på alla nivåer, både hobbyryttare och tävlingsryttare, som tränar enligt CR´s metoder. Skillnaden mellan CR och klassisk ridundervisning är den pedagogiska delen. Vi strävar alla efter att ekipaget ska nå sin fulla potential, men inom CR fokuserar man mer på ryttarens medvetenhet av hur hennes/hans kropp påverkar hästen. Vi har ett förhållningssätt att ryttaren ska försöka hålla 75% fokus på sig själv och 25% på hästen. Det betyder inte att vi lämnar hästen till sitt öde utan avsikten är att ryttaren tydligare noterar att hon/han verkligen ger hästen sin mest balanserade kropp i ridningen. Sen använder vi ett illustrativt språk, vi pratar i bilder, och försöker hela tiden hitta tydliga och målande beskrivningar i det vi vill lära ut.
Illustrativt språk med målande beskrivningar är en del av CR. Foto: Lolo Wahle
Förståelse för hur ryttarens kropp påverkar hästen
– När jag träffar en ny elev frågar man alltid om ryttaren kan berätta lite om hästen och vad man skulle vilja arbeta med. Då kanske eleven säger att hästen är stel i sitt högra bakben. Medan ryttaren leder runt sin häst noterar jag att ryttarens högra ben dominerar hennes/hans gång. Då lägger jag den informationen i min ”bank”. Vi pratar vidare och sen får kanske ryttaren göra lite övningar innan hon/han sitter upp. Väl på ryggen ser jag kanske att hästen direkt är vaksam på att ryttarens högra ben är spänt och stel, vilket ryttaren troligtvis i detta läget är omedveten om. Då jobbar vi med lite övningar där syftet kan vara att få det högra benet att slappna av. Oftast är det omedvetna reflexer som aktiveras och som i sin tur påverkar hästen på olika sätt. Genom att medvetengöra dessa reflexer kan vi hitta tekniker och vägleda ryttaren med olika övningar. På så sätt skapar vi en större förståelse för hur ryttarens kropp påverkar hästen i olika rörelser och moment.
Nytt perspektiv på ridningen
Alla som rider gör, utifrån sina egna förutsättningar, sitt absolut bästa och alla har en önskan att nå excellens och utvecklas mot sitt eget individuella mål. Oavsett om det handlar om att rida höga klasser i dressyr eller rida hästen i god balans i skog och mark.
– Genom CR kan vi skräddarsy träningen och nå de satta målen samtidigt som vi skapar en större förståelse för och ger ett nytt perspektiv på ridningen. Allt för att öka harmonin mellan ryttaren och hästen, avslutar Lotta.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Vinst för Peder och Hansson WL i Danmark
Genom åren har de kammat hem flera vinster och tidigare även blivit rankade som det bästa hoppekipaget år 2018. Nu har de vunnit igen.

Släpp rosettdrömmen när du rider fram
En perfekt tävlingsritt handlar inte bara om att rida bäst. För att kunna prestera gäller det att tänka rätt – här bjuder den mentala coachen Nina Fox Stark på råd.

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Rosa välgörenhetstävling tillbaka på Flyinge
I välgörenhetstävlingen för islandshästar, Lev Rosa, går alla intäkter oavkortat till Barncancerfonden. I höst arrangeras tävlingen åter på Flyinge.

Veterinär belönades med företagspris
Veterinär Anne Haglund och Saxtorps hästklinik i Skåne fick nyligen ta emot priset som Årets företagare i Landskrona kommun.
Motiveringen: "Personlig, högkvalitativ vård med helhetssyn"

Angelie von Essen har blivit mamma
Den svenska landslagsryttaren Angelie von Essen har fått en son. Familjen är baserad i England där de föder upp och utvecklar hopphästar.

SVA om smittläget med EHV-1 på Mantorp
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, redogör för det aktuella smittläget och hanteringen av utbrottet av EHV-1 på Mantorp hästsportarena.
Tävlingshästarna bedöms inte vara utsatta för smittorisk – får tävla

Vinn biljetter till Falsterbo Horse Show
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Falsterbo Horse Show, kan du vinna entrébiljetter till sommarens hästfest.
Hästar och sport på högsta nivå, show, sommar och sol – tävla här
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.

"Visa dig från din snyggaste sida nu!"
När kvinnan sträcker ut tungan vet hästen precis vad den ska göra. Har du och din häst några tricks att visa när kameran kommer fram?

Inga topplaceringar för svenska lagen
Varken i Italien eller Danmark blev det några topplaceringar för Sverige i laghoppningarna. Men det fanns flera individuella ljuspunkter.
Felfritt av Wilma Hellström och Erika Lickhammer-van Helmond

Succéduon i ny podd om ridsport
Christian Olsson och Maria Gretzer har hörts i radio från tävlingsbanor världen över. Nu tar sig duon an ett nytt projekt.

Vägrar ta bort taggtrådsstaketet
Två bröder som håller hästar har fått föreläggande om vite. Deras hästhagar har taggtrådsstaket vilket inte längre är tillåtet.

EHV-1: "Smittläget är under kontroll"
Två skolhästar vid Mantorp hästsportarena har konstaterats med EHV-1 och en av dem har dött. Förra helgen hölls hopptävlingar på arenan.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Berusad man misstänks ha skjutit ihjäl häst
På torsdagen greps en man i Tranås. Mannen är nu anhållen misstänkt för grovt vapenbrott, djurplågeri samt skadegörelse.

Vem får hingsten gå med i sommar?
Hos många sporthästar innebär hingstliv att de i vuxen ålder aldrig umgås med artfränder. Men är rädslan för att ha hingstar ihop befogad?
Forskarna utmanar gamla ”sanningar” – läs mer i Forskningskollen

Träna styrka och balans med Linda Heed
Hästen behöver lära sig att hoppa med styrka, snarare än på fart. Linda Heed bjuder på övningar som dessutom stärker ryttarens balans.
"Jag låter hindren vara lägre i början och fokuserar på detaljerna istället"

Bygg din egen bromsfälla till hästhagen
En bromsfälla kan vara bra för att skydda hästarna mot de irriterande bromsarna på sommarbetet. Så här gör du en hemmasnickrad.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!