År 2018 startades Fager, som specialiserat sig på bett. Deras tänk grundar sig i innovativa lösningar och på så sätt har de utmanat de traditionella synsättet gällande bettets utformning och funktion.
Hej Louise! Era bett har på kort tid blivit en succé bland ryttarna, men hur föddes idén till att skapa och producera egna bett?
– Allt började i mitt egna hästintresse och arbete inom produktutveckling och design där min största kunskap ligger i problemlösningar. Den moderna sporthästens anatomi i munnen har under åren förändrats och platsen för ett bett är minimal. Det jag kunde se var att bettets framåtböjda utformning gav ett snedbelastat tryck, ökade friktionen mot lanerna och gav de främre kindtänderna ökat slitage. Jag började med att fokusera på att hitta gemensamma nämnare för att sen ta fram en lösning vars utformning och tryck avlastade dessa ytor.
Ni pratar om tryckpunkter i hästens mun, förklara vad menar ni med det?
– Ja, vår väg är att hitta rätt tryck för varje individ. Aveln har skapat känsligare hästar och genom att förstå vad just din häst föredrar kan vi anpassa så trycket från bettet hamnar på, för just den hästen, rätt ställe. En förenklad förklaring kan vi säga att en del hästar är tungkänsliga medan andra är mer känsliga för tryck på lanerna. Beroende på hur ryttaren upplever sin häst i ridningen, kan vi kategorisera in de i olika grupper och utifrån ryttarens beskrivning rekommenderar vi ett bett som vi tror passar. Det är fantastiskt häftigt att få följa och att bara att ändra en vinkel, eller material kan ha stor betydelse för ökad acceptans och komfort. Vi hjälper alltid till om man behöver rådfråga och förklarar alltid vad och varför vi rekommenderar just den modellen. För att göra det ännu enklare att hitta rätt har vi även duktiga utprovare runt om i Sverige som provar ut betten på hemmaplan, samt även ett brett nätverk av återförsäljare.
Från idé till färdig produkt.
Vad har ni för planer för framtiden?
– I dagsläget är vi mitt uppe i en global expansion där vi lanserar våra bett i USA, Europa och Australien. Vi jobbar ständigt med utveckling av vårt varumärke, som i dagsläget är känt som Fager Bits. Vårt nästa stora steg blir att lansera Fager Equestrian i början på nästa år tillsammans med en ny hemsida, under samma domän Fagerbits.com. Vi smyglanserade nyligen vår Smart-grimma med två patenterade snabbspännen som båda underlättar vid tränsning samt löser ut automatiskt om olyckan skulle vara framme där hästen skulle fastna.
Grimman med snabbspännen som löses ut när de utsätts för ett visst tryck.
– Vi kommer i februari att lansera en magisk klädkollektion av hög kvalité, stilren design och smarta funktioner. Betten kommer dock alltid vara vår huvudsakliga produkt och vi har bland annat nya spännande material och utformningar på ingång som vi ser enormt mycket framemot.
Ny klädkollektion med stilrena kläder är på ingång.
Tre röster om Fager
”– Jag upptäckte Fager av en händelse och blev väldigt imponerad av designen. Som hästodontolog undersöker jag mellan fem till tio hästar dagligen och har märkt att dagens hästar inte bara blivit mer aktiva och känsliga i temperamentet utan även i munnen. De har en överaktiv mun vilket gör att de behöver ett bett som ligger mer stilla i munnen, har mindre länkar och är nättare i modellen. Betten från Fager fyller ett behov på dagens marknad och eftersom det finns så pass många olika modeller i deras sortiment kan man hitta ett bett som har precis rätt nivå av rörlighet för den hästens individuella nervsystem. Sen är ju titan ett fantastiskt material då det är så pass starkt att man kan göra lederna på betten mycket nättade vilket ger en bättre passform och minskar risken att hästen nypts i munnen utan att man för den skull tummar på kvalitén. Bett med små leder upplevs ofta som tystare och ligger mer stilla. Men det gäller att man som hästägare tar hjälp att hitta ett bett som ligger bra i hästens mun och som hästen gillar. Alla hästar är olika. ”
Nina Lundberg, veterinär sedan 2001 och har sedan utbildad sig till hästodontolog och jobbar sen 2009 endast med hästens tänder och munhåla. Driver Svenska Hästtandvården AB.
”– Louise hörde av sig till oss och jag tycker det är väldigt roligt med unga personer som kommer med ett nytt tänkt och synsätt. De vill jag gärna supporta och ge feedback. Jag tycker om hennes tanke och att produkter är väldigt hästvänliga. Sen är Louise extremt lyhörd och intresserad. Och jag är positivt inställd till att betten tar mindre plats i hästens mun. Jag har bland annat hjälpt henne och kommit med förslag gällande en ny islandsstång. Den är en smidig stång som kan användas med lite mer direkt effekt men som också kan användas för en mjukare effekt. Så den ska bli rolig att se!”
Magnús Skúlason, Islandshästryttare och tränare. Har flera VM och SM-medaljer och är en eftertraktad tränare både i Sverige och utomlands.
Magnus stången kommer att lanseras i början på nästa år.
”– När Fager lanserade sina bett fick jag testa några modeller och vid en första anblick gillade jag vad jag såg. Betten var både nättare och lättare än de som fanns på marknaden. Jag har många gånger tänkt på hur hästarnas munnar förädlats de senaste åren och att det ligger helt rätt i tiden att de ska ha mindre bett i munnen. Speciellt när man har kandar och rider med två bett. Då är det trevligt om de inte är för tjocka. Sen tycker jag det är spännande med de olika materialvalen och att man som ryttare kan ha en svensk tillverkare att bolla idéer med. Louise är otroligt lyhörd och lyssnar på vad man har för önskemål. Tidigare hade jag en häst där jag testat alla olika typer av bett men som inte trivdes på något. Hästen visade det bland annat genom att gapa och köra upp huvudet. Oavsett vad jag testade fick jag aldrig rätt känsla. Då testade jag Fager Maria med fasta ringar och de bettet accepterade hon direkt. Så det var häftigt! En annan favorit är Fager John i sötmalm med parerstänger. Den använder jag i princip på alla mina unghästar. Bettet ligger stilla i munnen och parerstängerna hjälper till med styrningen. Sen har ju även Fager en extremt bra kundservice. Jag har ganska många elever som har fått testa mina bett som sedan kontaktat Fager och fått väldigt bra hjälp att hitta rätt modell och rätt storlek. Och det uppskattas ju väldigt mycket!”
Johanna Due-Boje, dressyrryttare med internationella erfarenheter. Hon gjorde tillsammans med sin häst Mazy Klövernhöj världscupsdebut 2020 i danska Vilhelmsborg.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!