Vi har fått ett brev till redaktionen från läsaren Cecilia Brattsell, som tycker att det finns en "slit och släng"-kultur kring det här med hästtäcken. Varför följer det till exempel inte med ett lagningskit när man köper nytt?
”Det eviga bekymret med trasiga hästtäcken... Jag lagar ofta utetäcken till fyrbenta bekanta (nåja – det är de tvåbenta som ber om hjälp), när någon hagkompis har tagit ett rejält bett och rivit upp en stor eller liten reva i täcket. Och det kan ju vara lite ’trickigt’ att få till lagningen hyfsat snyggt.
Visst finns det lagningskit (tyger) att köpa, men sällan med passande färger. Det går ju mode i täcken med färger och mönster.
Även spännen finns att köpa om något slits av och försvinner. Men när det gäller utetäcken så ska man ju inte sy i dessa, det skapar små hål och då är inte täcket längre tätt. För att få det hållbart får man limma på lagningen.
Jag tror att de flesta i dag använder silvertejp, det fungerar så klart och är betydligt billigare än att köpa ett lagningskit för cirka 200 kronor. Men eftersom jag lagar åt andra, och vill lämna ifrån mig snygga lagningar, skulle det vara guld värt om det fanns en bit lagningstyg med när man köper sitt täcke – eller varför inte ett set med knäppen (metallspännen)?
Täcken är dyra som de är och många kasserar sina täcken för en reva, det är synd på många sätt och vis. Ett täcke kan leva länge med rätt omsorg, även om det är lappat och lagat.
Det finns så många täckestillverkare och det vore bra om man kunde få fram ett budskap till dem, om att tänka mer både på hästägarens plånbok och på vår miljö. Täcken ska slängas i textilåtervinningen på våra återvinningsstationer – hur mycket hamnar inte där i onödan?
Jag tror att det är fler än jag som har samma önskan. Det vore kul att höra hur tankegångarna går, hos de täckestillverkare som säljer både billiga och dyra täcken. Självklart har de fokus på att sälja så mycket som möjligt, men varför inte tänka i nya banor?
Jag personligen skulle hellre välja en täckestillverkare som tänker ett steg längre – då blir jag en ännu mer nöjd kund och fortsätter att köpa deras täcken.”
/Cecilia Brattsell
Redaktionens kommentar: Vad säger ni läsare, känner ni igen problemet? Och finns det några goda exempel där ute, har någon av er köpt täcken där lagningsmaterial ingår?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!