Falsterbo Horse Show

Falsterbo Horse Show 2014

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2014. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
08
2014

Tisdag: Nellie visade stilen i Childrens Challenge


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Tidigt samlades publiken kring den nya Falsterbobanan för att få bra sittplatser inför Childrens Challenge, som gjorde debut i Falsterbo. Vann gjorde Nellie Berntsson med Conte de la Cour TH.

Ryttarna i klassen är mellan 12 och 14 år, en ålder där man vanligtvis rider ponny. Efter denna klass hade publiken fått bevis på att mjuk ridning och äkta känsla för hinder ger större inverkan på hästen än långa ben och starka armar.

Samtliga ryttare fick till superfina rundor utan större misstag, som imponerade på Maria Gretzer och Lars Parmler som var stildomare. Debatten om stilbedömingen inom ponnysporten märktes inte av under denna härliga klass. Ekipagen fick positiva omdömen och tips att ta med sig inför framtiden, för att utvecklas ännu mer.

Arrangören hade bestämt att inte redovisa stilpoängen efter varje ryttare för publiken, dessa avslöjades på prisutdelningen.
Vann gjorde Nellie Berntsson som hade stort stöd från publiken inför sin ritt.
– Det var min bästa runda i livet. Jag blev så taggad av publiken, det var bara att gå in och vinna eller försvinna, säger en sprudlande glad Nellie.
En som ser lite matt ut, men otroligt glad, är hennes tränare och hästägaren Malin Trollnäs Thuresson.
– Jag trodde jag skulle kräkas av nervositet, det var hemskt, berättar en skrattande Malin.

På andra plats kom Madeleine Young Shing på Albion, strax före Elin Lundin med Canonico B.

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget.


Tidigare artiklar:
Nellie Berntsson: "Det är min dröm att rida Falsterbo" 


Läst 26531 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2014

Tisdag: Jennifer segrade i kürkvalet



Glädjen gick inte att ta miste på hos segraren. Foto: Annelie Lundkvist 

På tisdagens eftermiddag gjorde åtta ponnyryttare upp i kürkvalet på dressyrbanan. Vann gjorde Jennifer Lindvall på Hynder-Hoeve's Ramses med 73,00 procent. Andraplatsen gick till Sandra Kristoffersen som red Grenzhoeshes My Ken med resultatet 71,13 procent.

Sist ut i klassen var Elin Mattsson med Bobo, ekipaget tog hand om tredjeplatsen med procenten 70,97 – och behövde därför inte vänta länge för att komma in på prisutdelningen.

Finalen går i morgon onsdag klockan 14.00 på dressyrbanan.


Prisutdelning med skickliga ponnyryttare. 

Resultat 


Läst 11829 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2014

Tisdag: Marina Mattson höll tillbaka K2 Trampolin



Det är viktigt att hålla sin häst trygg på banan.
Foto: Annelie Lundkvist 

På dressyrbanan pågår just nu kvalet för femåringarna, där 54 hästar ska skalas ner till tolv. Marina Mattson lät inte K2 Trampolin gå fullt ut i dag.

– Han är en ganska skarp häst som man måste hålla på gott humör, berättare Marina efter ritten.
Ekipaget slutade på 68,51 procent, något Marina är nöjd med. Hon har ridit hästen i två år och vet hans kapacitet. Hemma har han visat stor talang för både piaff och passage, men hon påpekar att det är viktigt att man skyndar långsamt.
– Unghästarna måste få komma in på banan här och känna sig trygga, det är det viktigaste. Min häst är väldigt cool, inte tittig utan tyckte nog att det var ganska roligt, fortsätter hon.
Marina kommer under veckan här i Falsterbo även rida U25-klassen i World Dressage Masters, samt rida en häst i clinicen för Patrik Kittel.

Dagens dressyr tar en kort paus efter ryttare nummer 24, då är det dags för ponnykür på banan. Ett kval där åtta ekipage ställer upp. Klockan 15.00 fortsätter sedan femåringarnas kval, som dock inte avgörs förrän efter att de sista ryttarna har ridit på onsdagsmorgonen.

Onlineresultat 


Läst 8904 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2014

Tränare och banbyggare inspireras i Falsterbo



Gruppen inleder dagen med bangång. Foto: Annelie Lundkvist 
  
Det är tidig morgon när en grupp tränare och banbyggare, för fjärde året i rad, träffas under en heldag på Falsterbo Horse Show. Gruppen leds av Maria Gretzer och Jonas Holmberg, ordförande i banbyggarnämnden.

Tanken med dagen är att tränare och banbyggare ska samla inspiration och bolla idéer inför sitt dagliga arbete hemma med eleverna. Tillsammans i gruppen tittar de på banorna, samt följer några unghästar på framhoppningen och inne på banan.
  
De väljer tisdagen varje år, då unghästarna hoppar på gräsbanan som är en större utmaning för både häst och ryttare.
– Unghästar är något vi alla jobbar med. Därför tittar vi på dem och reflekterar, i stället för på de internationella klasserna, säger Maria Gretzer.

Efter en gemensam lunch kommer blickarna att vändas mot nya Falsterbobanan, där Childrens Challenge rids klockan 13.00. Maria Gretzer och Lars Parmler är stildomare, en insats som även kommer att diskuteras i gruppen under dagen.
  
Maria håller med om att stilbedömning är ett väldigt hett ämne just nu, och ser detta som ett perfekt tillfälle att diskutera det med gruppen.
– Har ni gått banan? Det ser tufft ut i dag, säger Maria till gruppen innan vi släpper iväg henne. 


Läst 4356 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
08
2014

Dagens program: Tisdag 8/7




Hoppning
09.00 Folksam Scandinavian Open 5-åringar, 2:a semifinal
15.00 Folksam Scandinavian Open 6-åringar, 2:a semifinal

Dressyr
09.00 Folksam Scandinavian Open 5-åringar, semifinal
13.15 Marietorp Ridsport Ponny Kür, kval
15.00 Folksam Scandinavian Open 5-åringar, semifinal forts.

Falsterbobanan
13.00 Mountain Horse Children’s Challenge 1:a omg

Mässan
09.00-19.00 Mässan öppen


Läst 3516 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2014

Maria Gretzer och Lars Parmler blir tisdagens stildomare




Childrens Challenge rids för första gången på nya gräsbanan i Falsterbo. Maria Gretzer och Lars Parmler har fått uppgiften som stildomare för tisdagens inledande klass.

Klassen rids i två omgångar, stilbedömning på tisdagen och bedömning A1:a på den internationella hopparenan på onsdagen.
– Lars Parmler och Maria Gretzer var självklara val som domare. De har en stor erfarenhet som landslagsryttare med många stora mästerskap bakom sig. Samtidigt är de båda A-tränare och har hjälpt många ekipage att nå framgång på hoppbanorna, säger Falsterbos Jana Wannius.

Den första ryttaren som kommer att få rida in på Falsterbobanan är Elin Jansson. Elin är nybliven svensk mästare i laghoppning, hon har också ett individuellt seniorguld 2013 och ett juniorguld från 2003. Elin ska agera förryttare och visa ekipagen hur banan kan ridas på ett föredömligt sätt.

Starlista 


Läst 11728 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2014

Måndag: 72 felfria sexåringar i första kvalet



Stephanie Holmén red tre felfria ritter i kvalet, här med Nabie MH Z.
Foto: Annelie Lundkvist 

Det blev 72 felfria ritter i kvalklassen till Scandinavian Open för de sexåriga hästarna. Klassen startade klockan 15.00 och blev färdig strax innan 20.00.

Ytterligare 16 hästar gick i mål felfria på hinder, men med tidsfel. Det blir en hård kamp om de åtråvärda finalplatserna, i morgondagens andra kvalomgång på gräsbanan.

Resultat


Läst 10985 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2014

Måndag: Daniel fick rycka in och tävla två hästar



Daniel Svensson och Campomaggi på framhoppningen.
Foto: Annelie Lundkvist 

När speakern i sexårskvalet välkomnar in Strömsholms Daniel Svensson på banan, står det Pontus Berndtsson i startlistorna. Vart har den skickliga ryttaren, som tidigare i dag ridit felfritt på två femåringar och haft fyra fel på den tredje, tagit vägen?

Vi ringer upp Daniel Svensson efter ritten och frågar om Pontus. Var det förresten verkligen första gången han själv satt på Campomaggi?
– Det stämmer, jag fick även hoppa in och rida en femåring åt ägaren Sven Ingvarsson. Ordinarie ryttare ramlade av femåringen på framhoppningen och fick åka till sjukhuset för att röntgas, berättar Daniel, som tillägger att just den hästen även bockade rejält när han själv red fram.

Daniel var i närheten när olyckan hände, även om han själv inte såg den, och kunde snabbt rycka in och rida en felfri ritt i det viktiga femårskvalet på banan.
– Jag stod i serveringen när det hände, Sven hade koll på var jag var, så det löste vi ganska snabbt.

Pontus tappade luften när han föll av femårige San Siro och togs till sjukhuset av sjukvårdspersonalen på plats, för att vara säker på att det inte var några allvarliga skador.
I skrivande stund är Pontus på väg tillbaka från sjukhuset, men det är fortfarande oklart om han rider i morgon. Om han inte kan rida ställer Daniel upp och tävlar hästarna i tisdagens kval. 


Läst 20984 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2014

Falsterbo Horse Show i siffror




Totalt kommer det att delas ut 7 000 000 kronor i prispengar under veckan, en summa som 616 ryttare - tillsammans med sina 822 hästar - tävlar om. Vi har statistiken över Falsterbo Horse Show 2014.

Häst och ryttare är i fokus, därför är det viktigt att deltagarna från 19 nationer tas omhand. Man beräknar att det går åt följande denna vecka:
Hö: 30 ton
Kraftfoder: 25 ton
Boxar: 650 stycken
Vatten till hästarna: 260 000 liter
Tävlingsklasser: 50 stycken
Duschar: 59 stycken
Shuttlebilar: 16 stycken

Att det finns personal på plats för att hjälpa till vid en eventuell olyckshändelse är viktigt för arrangören. På plats finns alltid:
Ambulanser: 2
Djurambulans: 1
Läkare: 3
Veterinärer: 5
Sjuksköterskor: 2
Djursjukvårdare: 2 

Besökarna kommer på området kunna se 68 flaggor som vajar på sina stänger och ha tillgång till följande:
Toaletter: 184 stycken
Platser, hopparenan: 3650 stycken
Platser, dressyrarenan: 2025 stycken 

Vad är då en tävling utan funktionärerna? Totalt finns det denna vecka 640 personer som jobbar med arrangemanget och äter 14 005 måltider.

Vi är även 203 ackrediterade journalister till tävlingarna.


Läst 18302 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2014

Måndag: 50 felfria femåringar i första kvalet



Stundtals öppnade sig himlen och lämnade ingen torr.
Foto: Annelie Lundkvist 
  
När de femåriga hästarna hoppade sitt första Folksam Scandinavian Open-kval kändes det som att vädret visade upp hela sitt register. Snacka om svensk sommar!

Under förmiddagen sken solen och det var nästintill vindstilla när 157 hästar skulle göra sin debut på tävlingsbanan. När halva klassen gått öppnade sig himlen och lämnade inte någon torr, medan åskan mullrade rejält.

Det blev aldrig så dåligt väder att man var tvungen att ta en paus, underlaget höll högsta kvalitet.

Totalt blev det femtio felfria ritter i dagens första kval, ytterligare tretton ekipage var felfria på hinder men drog på sig tidsfel. Ett ekipage kom rejält fel på hinder - och ryttaren fick hjälp av sjukvårdspersonal på plats. Hon är körd till sjukhuset med en skadad arm.

Resultat


Läst 12910 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 ... 5 6 7 8 9 ... 10 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.