EM15-kollen

EM 2015

I den här avdelningen samlar vi all vår EM-bevakning. Du hittar resultat, nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
14
2015

Lette om ojämna siffror: ”Inte systemet det är fel på”



Eric Lette kommenterar domarnas bedömningar på EM.
  
Snackisar efter gårdagens lagklass i EM-dressyren var dels den ojämna bedömningen av flera hästar, dels om Totilas var halt eller inte (hingsten är nu struken, läs mer om det här). Vi frågar domarnestorn Eric Lette varför hästen inte blåstes ut – och vad som måste till för att nå jämnare domarsiffror.
  
Text: Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher
  
Eric Lette har varit internationell domare i dressyr länge och anses vara en av världens främsta experter på ämnet dressyrbedömning. Han har bland annat suttit med i den grupp av domare som under tävlingar har varit "supervisors" till dem som dömer.
  
Om man tittar på Totilas protokoll skiljer poängen nästan totalt tio procent, medan det i enskilda rörelser har getts en åtta respektive en fyra. Hur kan det komma sig?
– Jag följer så klart ritterna från hemmaplan och såg Totilas på banan. Min bedömning är att han inte var helt ren i travökningarna, vilket helt korrekt uppfattades av flera av domarna. Men det är lätt att bli influerad av att hästen är känd och så vidare. I den senare ökningen gavs dock sämre betyg från samtliga domare.
  
Men om Totilas nu inte var helt ren, borde han inte ha blåsts ut?
– Jag brukar lära ut att om man tycker synd om hästen ska den blåsas ut direkt, men här var det kanske inte så. Han gjorde mycket i programmet som var riktigt bra och då kan det vara så att en liten ojämnhet i exempelvis ökningar inte betyder att hästen faktiskt har ont. (I fallet Totilas undersöks han veterinärt, den undersökningen får utvisa om det är något fysiskt fel på hästen. Reds anm.) 
  
Hur ska man, rent generellt, komma tillrätta med de ojämna bedömningarna?
– Om man tittar tillbaka i tiden är det rent sportsligt så att vi har fått rätt medaljörer i slutändan, oavsett hur ojämna bedömningarna har varit. Som jag ser det är det inte systemet det är fel på utan det är snarare mer utbildning av domarna som krävs, för att de ska bli ännu bättre.
– Man kan aldrig komma ifrån att dressyr är en bedömningssport och det måste man veta när man ger sig in i det här. Däremot kan den mänskliga faktorn styra resultatet. Se på Valegro till exempel, det är ganska lätt att ge honom överbetyg eftersom alla vet hur bra han går och hur rätt han gör allt. Men sportsligt sett spelar det inte så stor roll, eftersom han är överlägsen ändå.
– Det går att jämföra detta med ett datasystem där siffror knappas in. Om det är fel siffror som kommer in i systemet är det ju inte systemets fel i sig.
  
Du satt tidigare med i en grupp av "supervisors", berätta.
– Vi var tre personer som stöttade domarna under tävlingar. Under pågående ritt kunde vi gå in och ändra domarnas bedömningar om vi ansåg att de låg för högt eller för lågt, det var dock inte ofta vi gick in och ändrade. Jag vet inte riktigt hur det fungerar i dag eftersom vi avgick efter VM, vi tyckte inte att vi fick gehör för vad vi ansåg behövde ändras. Men då var det så att man även i efterhand skulle gå igenom stora olikheter för att se hur man hade bedömt dem.
– Detta kan exempelvis jämföras med hockey eller fotboll, där man numera har målkameror som gör att man i efterhand kan ändra ett domslut. Du ser inte allt i alla vinklar som domare, då skulle vi supervisors kunna gå in och justera efter att ha tittat på en specifik rörelse från flera vinklar.
– Som det är nu lottas domargrupperna ihop. Jag tycker inte att det är ett bra sätt att bilda ett sammansvetsat team inför stora mästerskap. Det är jätteviktigt att de känner varandra och ligger på samma nivå i sina bedömningar. Det är ju samma sak med domare som med hästar och ryttare – alla är olika säkra i det de gör och har olika sätt att utföra dem på.
  
Läs Totilas protokoll i sin helhet
  
Även Tinne Vilhelmson Silfvéns ritt bedömdes ojämnt, se hennes protokoll här.
 


Totilas inne på banan i går.
  

Matthias Alexander Raths GP på Totilas i Aachen:


Läst 28928 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14
2015

Totilas struken från resten av EM – kollas veterinärt



Totilas i gårdagens GP. FOTO: Tomas Holcbecher
  
Totilas har varit den stora snackisen i Aachen både inför och efter sin och Matthias Alexander Raths GP-start. Han såg oregelbunden ut bak i bland annat travökningarna och poängen från domarna var väldigt ojämna.

  
Nu står det klart att hingsten stryks från resten av mästerskapet, ett beslut som tagits i samråd med ägarna Paul Schockemöhle och Ann-Kathrin Linsenhoff.
– Hästen var inte helt okej i Grand Prix-klassen. Jag såg det också, säger Schockemöhle som följde ritten från tv-soffan, till tyska tidningen St Georg.
  
Ifrågasätter bedömningen
Det tyska teamet på plats har enligt uppgift varit upprört över de väldigt låga poäng några av domarna gav Totilas, inte bara när det gäller travlängningarna. Något vi kan vara säkra på är att dramatiken kommer att fortsätta, hur det än går med stjärnhästen.
Just nu undersöks hingsten på Aachens hästklinik, för att utreda om det är något fysiskt fel och i så fall vad.
  
Läs mer hos Eurodressage

Matthias Alexander Raths GP på Totilas i Aachen:

Intervju med Tysklands förbundskapten Klaus Röser, där han berättar varför teamet stryker Totilas:


Läst 32795 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14
2015

Fredag: Lagfinal i reining och fälttävlansterräng




Fredag är vilodag för dressyrryttarna på EM i Aachen, de laddar om inför lördag då Tinne Vilhelmson Silfvén, Patrik Kittel och Emilie Nyreröd startar Grand Prix Special. I dag gäller det i stället för reiningryttarna, som rider sin lagtävling. Den drar igång 10.00 och kan ses live i betalkanalen FEI-TV.
  
De femton bästa efter lagtävlingen är direktkvalade till finalen, och på lördag rider de som är placerade mellan plats 16 och 35 om ytterligare fem finalplatser.
  
Startordning, svenska ryttare
2. Conny Nilsson/Gunners Litl Hotshot
13. Johan Fridberger/Mega Jac Dance
23. Helene Hokkanen/Katy Bugs Twist
32. Anders Josefsson/AR Easy Jessie Whiz
Fullständig startlista
  
  
I dag avslutas även den trestjärniga fälttävlanstävlingen, med Nations Cup, i Aachen. Dressyr och hoppning avgjordes torsdag och under fredagen rids terrängen med start 14.00.
  
Svenska starttider, fälttävlan
14.04: Johan Lundin/Johnny Cash
14.28: Louise Svensson Jähde/Wieloch's Utah Sun
15.28: Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
16.00: Ludwig Svennerstål/King Bob
Fullständig startlista
Lagställning efter dressyr och hoppning
Individuell ställning efter dressyr och hoppning


Läst 31828 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14
2015

Bildspel: Häng med till EM-stallarna i Aachen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Egentligen är det tillträde förbjudet till stallområdet i Aachen – för alla utom ryttare, hästskötare och de närmast sörjande. Men vår utsända fick hänga med på en guidad tur till mästerskapets backstage-område.
  
Text & foto:
Åsa Pernes


Läst 28106 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
13
2015

Ögongodis från lagfinalen – där Sverige OS-kvalade


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Vi avslutar dagens rapportering från lag-EM i dressyr med vackra och stämningsfulla bilder. Njut av Don Auriello, Deja och de andra "in action"!
  
FOTO (om inget annat anges): Tomas Holcbecher


Hippsons artiklar från lagdressyren i Aachen:
Patrik Kittel om OS-kvalet: ”Jätteskönt!”
Holland vann lag-EM – Sverige femma och med till OS
Tinne: ”Jag är nöjd med allt utom bytena”
Dressyr-EM: Sverige på fjärde plats efter första dagen
Minna efter sin ritt: ”Jag vill ta revansch”
Emilie om EM-debuten: ”Det kändes jättebra!”


Läst 15420 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
13
2015

Sverige OS-kvalat: ”Jätteskönt!”




Det blev ingen medalj för Sverige i dressyren, dock står det klart att laget är med till OS i Rio nästa år! Vi haffade Patrik Kittel efter hans ritt – som gav 74,571 procent (läs mer här
).
  
Text:
Anki Yngve
Foto:
Tomas Holcbecher

  
Hej Patrik, grattis till OS-kvalet!
– Tack, det känns jätteskönt att vi har den biten gjord nu. Men jag grämer mig över att jag själv hade flera dumma och dyra småfel, mycket småskit som kostar. Annars hade vi kunnat ligga runt 78 eller till och med 79 procent. Diva är brunstig och därför lite okoncentrerad, hon har tydligen bestämt sig för att Miata är hennes nya kärlek (skratt). 
  
Men på lördag har ni en ny chans att visa vad ni går för…
– Yes, då är det ”Specialen”. Där rider jag på som vanligt, jag försöker att inte göra något annorlunda för att det är mästerskap. 
  
Blir det något firande i kväll, även om du inte låter helt nöjd med din ritt?
– Fira kan man alltid göra, att vi är vidare till ”Specialen” och har kvalat till OS! Sedan kommer vi förstås att analysera dagen, vad som var bra och vad som kan göras bättre.
  
Det blev ingen medalj i dag, är det en besvikelse?
– Nej, besvikna är vi faktiskt inte. I och med att det inte gick så bra för Minna i går hade vi nog släppt den tanken. Chanserna var mer eller mindre borta.
 
Vad händer nu?
– Vi har vilodag i morgon och då tänkte jag bara rida lite grann och känna på henne. Och som sagt – på lördag gäller det igen.
  
Resultat, dressyr-EM, lag
GULD:
Holland
SILVER: Storbritannien
BRONS: Tyskland
4: Spanien
5: Sverige
6: Frankrike
Fullständigt lagresultat
  
Tre av Sveriges fyra ryttare är bland de 30 bästa individuellt och går därmed till GP Special på lördag:
Tinne Vilhelmson Silfvén
Patrik Kittel
Emilie Nyreröd
(Minna Telde slutade 41:a)
Individuella resultat i Grand Prix-klassen


Läst 13418 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
13
2015

Tinne: ”Jag är nöjd med allt utom bytena”



Foto: FEI-TV

Vi får tag i Tinne Vilhelmson Silfvén bara en liten stund efter hennes och Don Auriellos Grand Prix-ritt – som gav 75,157 procent (läs mer här
).
  
Text:
Anki Yngve
  
Hej Tinne, hur kändes det?
– Jag är jättenöjd på det stora hela taget. Lite orolig har jag varit för att han skulle bli övertänd där inne och reagera på arenan, men så var det inte alls. Han var riktigt lugn och med mig. Kanske red jag med något mindre tryck än vad jag hade kunnat, men för lagets och OS-kvalets skull var det viktigt att han inte blev övertänd och ”flippade”.
– Annars är jag nöjd med allt utom bytena i varje där jag fick 13 i stället för 15. Det retar jag mig på, jag vet inte vad som hände faktiskt. Han brukar vara stabil i dem. 
  
Är du nöjd med poängen?
– Vad jag har sett var de lite ojämna, jag fick ”71-någonting” av en domare och det var kanske inte så kul. Förstås vill jag ha mer, men då måste jag också rida ännu bättre. Visst, mitt rekord är på över 79, men då har det varit på hemmaplan i Globen och inte i den här konkurrensen. Missen i bytena i varje kostade säkert två procent, annars hade jag legat runt 77. Och det är ju riktigt bra.
 
Hur kommer det sig att du inte red sist i laget?
– Vi gjorde så här i Falsterbo, att Patrik var sist, och det fungerade så bra att vi provar igen här.
  
Så det var inte för att du skulle slippa komma efter Valegro?
– (Skratt) Nej, det visste vi ju inte då, att vi skulle bli lottade efter Storbritannien! 
  
Känner du att du har lite extra publikstöd efter att du vann Grosser Preis här tidigare i år?
– Jo, men det märker jag nog. Och det är fler tyska journalister som visar intresse.
  
Nu gäller det att ladda om till ”Specialen”…
– JA, jag är redan laddad! Jag vill ta revansch och rida ännu bättre! Det ska bli roligt och då behöver jag inte rida på samma säkerhet utan kan ta lite större risk, när det inte gäller laget. Nu vet jag ju dessutom hur ”Anton” reagerar när han kommer in.
  
Här hittar du rapporter, starttider och resultat


Läst 13923 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
13
2015

Holland vann lag-EM – Sverige femma och med till OS


Uppdatering klockan 20.15:
Förhandssnacket om lag-EM i dressyr har handlat om Storbritannien och Tyskland, men Nederländernas tre jämna ryttare red så bra att de gick om favoriterna! Tysklands sistaryttare Kristina Bröring-Sprehe lyckades inte riktigt infria de skyhöga förväntningarna utan slutade på en tredjeplats individuellt efter Charlotte Dujardin och Edward Gal, med 79,743 procent.  

Resultat, dressyr-EM, lag
GULD:
Holland
SILVER: Storbritannien
BRONS: Tyskland
4: Spanien
5: Sverige
6: Frankrike
Fullständigt lagresultat
  
Tre av Sveriges fyra ryttare är bland de 30 bästa individuellt och går därmed till GP Special på lördag:
Tinne Vilhelmson Silfvén
Patrik Kittel
Emilie Nyreröd
(Minna Telde slutade 41:a)
Individuella resultat i Grand Prix-klassen

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 19.23:
Patrik Kittel lyckades hålla sin mästerskapsdebuterande Deja på banan, hon ser ut att ha massor av energi! 74,571 procent blev det – Deja gör fantastiska slutor, fin passage och uttrycksfulla byten men piffen såg lite tveksam ut. Plus att det blev ett par andra småmissar. Dock ser man verkligen att Patrik älskar att rida den här hästen. 
Läs Hippsons intervju  med Patrik efter ritten
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 19.08:
Vad ska man säga, Charlotte Dujardin och Valegro är verkligen i en klass för sig när det kommer till harmoni. Otroliga slutor och längningar, uttrycksfull samling men samtidigt helt avslappnat i skritt. Ett par missar, bland annat i ”ettorna”, blev det dock. Domarna ger världsettan 83,243 procent – en bit ifrån deras max men det blir ledning. Nu håller vi tummarna för Patrik Kittel och Deja…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 19.00:
Nederländernas sista lagryttare, Edward GalGlock’s Undercover, drämde till med bästa ritten hittills i dag. Sambon Hans Peter Minderhoud gråter av lycka och lättnad uppe på läktaren!
Visst, Undercover blir lite spänd ibland och då blir han för tight i formen. Men mycket av det han gör är verkligen fantastiskt.
Med 82,229 procent går han upp i solklar ledning. Men nu kommer Valegro!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.45:
Både Tinne Vilhelmson Silfvén och rookien Emilie Nyreröd är klara för Grand Prix Special på lördag, superkul! Nu inväntar vi att fjärderyttarna från toppnationerna ska rida – det blir direktrapport igen från och med Edward Gal (18.50). Patrik Kittel rider 19.10.
Online-resultat

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.50:
Så kom hästen som det snackats mest om inför det här mästerskapet, Totilas med Matthias Alexander Rath i sadeln. Hemmaryttaren såg väldigt glad och lättad ut efter sista halten, men programmet var långt ifrån perfekt. Kanske inte så konstigt med tanke på att ekipaget bara har hunnit göra en enda ”riktig” tävling inför mästerskapet, efter att ha varit borta länge.
  
Totilas var lite orolig i munnen och hamnade bakom hand ett par gånger, dessutom blev det ett par missar. Men de fick samtidigt till jättefina piruetter och tidvis fantastisk passage.
  
Procenten blev 75,971 procent – alltså bara en aning högre än Tinnes. Och här var domarna ÄNNU mer oeniga. Två av dem ville placera Matthias i ledning med 80,100 procent, medan domare M gav blygsamma 71,600 procent.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.19:
Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello fick till ett harmoniskt och uttrycksfullt program, men tyvärr kom en miss i bytena i varje (”tvåorna” var dock lysande). Domarna gav 75,157 procent – en sjätteplats för tillfället. Bra men kanske liiite mindre än vad vi hoppats på. Siffrorna var dessutom ganska ojämna och spänner mellan 77,100 och 71,700 procent.
Läs intervjun med Tinne: "Jag är nöjd med allt utom bytena"
Online-resultat
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.09:
Storbritanniens Carl HesterNip Tuck, även kallad ”Barney”, visade fin form och ett stabilt program. Procenten blev 75,486 – fjärde plats individuellt för tillfället.
  
Nu – Tinne!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.01:
Det börjar dra ihop sig under dressyrens lagfinal i Aachen, nu kommer de bästa nationernas tredjeryttare. Hollands Hans Peter MinderhoudGlock’s Johnson fick till en superritt med mycket uttryck, som domarna gav 77,586 procent för. Individuell ledning för honom i skrivande stund, men nu kommer flera giganter.
  



Arkivfoto: Tomas Holcbecher

FÖRHANDSINFORMATION

Torsdag rids andra halvan av dressyrens Grand Prix-klass i Aachen, vilket betyder att lagmedaljerna ska fördelas. Och för Sverige står ännu mer på spel – Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel måste få till det om vi ska kvala till OS i Rio nästa år.
  
Gårdagen bjöd på ömsom vin och ömsom vatten för svensk del, debutanten Emilie Nyreröd och Miata presterade en smakstart medan Minna Telde och Santana hade missflyt. Läs mer om det här:
Minna efter sin ritt: ”Jag vill ta revansch”
Emilie om EM-debuten: ”Det kändes jättebra!”
Dressyr-EM: Sverige på fjärde plats i lagtävlingen
  
I dag rider de två bästa ekipagen från varje lag, vilket bland annat betyder mästarmöte mellan Valegro och Totilas. Hippson rapporterar givetvis under dagen, dressyren drar igång 11.00 och håller på till 19.40.
  
Svenska starttider
15.10: Tinne Vilhelmson Silfvén, Don Auriello
19.10: Patrik Kittel, Deja
  
Andra intressanta ekipage
15.00: Carl Hester, Nip Tuck, Storbritannien
15.30: Matthias Alexander Rath, Totilas, Tyskland
18.50: Edward Gal, Glock’s Undercover, Holland
19.00: Charlotte Dujardin, Valegro, Storbritannien
19.30: Kristina Bröring-Sprehe, Desperados, Tyskland
  
Startlista och online-resultat, torsdag
  
Lagställning efter dag 1
Individuella resultat efter dag 1

GP-klassen sänds live i betalkanalen FEI-TV
Här är SVT:s sändningstider senare i veckan


Läst 16731 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
12
2015

Aachen-EM: Nu drar reiningen igång


Fredag drar reiningen igång på EM i Aachen. Det svenska landslaget är på plats efter att ha varit i Skåne på en tvådagars precamp.
  
Under träffen förberedde man sig tillsammans med landslagledare Anette Bergendorff och landslagstränare Jonna Eriksson.
– Alla är väl förberedda och är förväntansfulla inför de kommande dagarna, berättar Katja Ulvstedt-Stadius som är pressansvarig för reiningen.
  
Tider
Fredag 14 augusti 8.30: Lagtävling och första individuella kvalet
Lördag 15 augusti 18.15: Andra individuella kvalet
Söndag 16 augusti 10.00: Individuell final
Reiningen sänds live på betalkanalen FEI-TV
  
  
Svenska reiningtruppen
(från vänster till höger i bilden ovan)

Johan Fridberger, Tidaholm, f. 1974
Mega Jac Dance (hingst, 13 år, e. Marthas Mega Jac u. BH Song and Enterprise)
  
Helene Hokkanen, Stenstorp, f. 1976
Katy Bugs Twist (sto,10 år, e. Dun It With a Twist u. Doc Berry Miss)
  
Conny Nilsson, Alunda, f. 1978
Gunners Litl Hotshot (sto, 11 år, e. Colones Smoking Gun u. Docs Litl Kicker)
  
(Landslagstränare: Jonna Eriksson)
  
Anders Josefsson, Stockholm, f. 1963
AR Easy Jessie Whiz (sto, 7 år, e. Easy Otie Whiz u. Jessie De Hollywood)
  

Anders Josefsson och AR Easy Jessie Whiz.
  


Läst 15379 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
12
2015

Minna efter sin ritt: ”Jag vill ta revansch”



Minna Telde och Santana.
  
Minna Telde och Santana levererade fina längningar, och fin piaff och passage. Men så hände något på ena kortsidan inför galoppombytena.
– Santana reagerade på något. Jag är inte säker men känslan är att han måste ha fått in tungan mellan betten, säger Minna.
  
Text: Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher
  
De fick 68,714 procent, missarna i galoppombytesserierna drog ner rejält.
– Ja vad ska jag säga? Han var väldigt fin på framridningen, helt perfekt. I början kände jag bara att ”ja, det här ju riktigt bra”. Han gjorde allt rätt, säger Minna Telde.
  
Tankar kärlek
Men så hände alltså det där förargliga på ena kortsidan, i galoppdelen av programmet.
– Efter det tog jag honom inte i munnen en enda gång, jag fick rida honom helt och hållet för mina skänklar och sätet. Vilken tur att han är så snäll ändå! Dessutom valde jag att slå bort en stor broms från halsen på honom vid ett tillfälle, kanske var det den som irriterade honom.
Minna blev nyligen tvåbarnsmamma när lilla Sally föddes, och Sally är så klart på plats i Aachen.
– Jag tycker inte att det är svårt att kombinera ryttarrollen med mammarollen. Snarare tvärtom – hon ger mig en chans att tanka kärlek när jag behöver och jag slappnar av när jag är med henne, säger Minna.
  
Vill visa att de kan
Nu återstår det att se om den erfarna ryttaren kommer vidare till Grand Prix Special som rids på lördag. De 30 främsta går vidare dit, lagklassen fortsätter i morgon, torsdag.
– Jag har ingen aning om hur jag ligger till. Det är klart att jag vill rida, jag vill ta revansch nu på en gång – jag vill in på banan direkt och visa att vi kan!
Sverige ligger nu på en fjärdeplats inför fortsättningen i morgon, torsdag. Det lär bli svårt för oss att nå bronsplats, med tanke på att alla lag har sina bästa ryttare sparade tills i morgon. I ledning ligger Tyskland, lagresultat så här långt ser du här.

Här hittar du fullständiga individuella resultat för klassen.

Emilie Nyreröd red på 71, 829 procent, läs mer här.


Fin skritt. 


Var det en insekt, eller fick han tungan mellan betten? Minna är osäker.


Finfina travlängningar – som alltid!


Läst 16475 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 8 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.