FHS16-kollen

Falsterbo Horse Show 2016

Här samlar vi all bevakning från årets Falsterbo Horse Show. Det blir resultat, bakom-kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
07
2016

SVT om kritiken: "Mest livesänd ridsport i Europa"



FOTO: Johan Sjögren.

Många läsare undrar varför inget från Falsterbo Horse Show direktsänds i Sveriges Television. Vilket vi beslöt oss för att ta redan på.

  
Vid de stora evenemangen brukar Hippson hjälpa till att hålla reda på när och var tävlingarna sänds i tv. Självklart gjorde vi det även nu under Falsterbo Horse Show. Och precis som tidigare, när SVT inte sänder, utbröt en diskussion om varför landets public service-kanaler inte verkar prioritera ridsporten när det kommer till livesändningar. Argumenten som framförs är att ridsporten åsidosätts, trots att det är en av Sveriges största idrotter.
  
Vi på Hippson kan så klart inte svara för SVT:s prioriteringar, så vi vände oss till företaget med frågan. Vi fick tag på Max Bursell, planeringschef, som tycker att kritiken är ganska orättfärdig. Han och svarar så här:

SVT är det tv-bolag i Europa som erbjuder mest livesänd ridsport. I år sänder vi Sweden International Horse Show, Gothenburg Horse Show och ytterligare elva världscuptävlingar.

Ridsporten är en av sex sporter/områden som är utpekade som prioriterade för SVT Sport (tillsammans med fotboll, ishockey, friidrott, vintersport och motorsport).

Sedan i oktober har ridsporten också en dedikerad avdelning på vår nya sportsajt: http://www.svt.se/sport/ridsport/

Så vi tycker att vi har en rejäl bevakning av ridsporten. Däremot kan vi inte sända allt, och för tillfället har vi inte möjlighet och resurser nog att även sända Falsterbo. Däremot bevakar vi tävlingarna med ett reportageteam för våra sportnyhetsprogram och vår sportsajt.

 


Läst 15556 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
07
2016

Dressyrens OS-doldisar presenterade sig



Therese Nilshagen, Bo Jenå och Juliette Ramel.

Dressyrens förbundskapten Bo Jenå finns i Falsterbo och vid en pressträff presenterade han OS-lagets två doldisar. Båda gör mästerskapsdebut i seniorsammanhang – för Therese Nilshagen är det faktiskt mästerskapsdebut på alla nivåer.
– Det känns overkligt och jag ska göra det bästa jag kan, säger Therese och Juliette Ramel fyller i:
– Det känns jättehäftigt.
 
Text och foto: Annika Grundberg
  
Bo Jenå tog chansen att förklara hur tillsättningen av de sista två platserna i laget har gått till. Sedan länge är Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén klara för Rio.
– Vi kunde ha skickat två lag om vi hade fått. De här två har efter hand som säsongen har gått presterat bäst. Deras resultat, formkurva, hästar och teamet som står bakom dem är topptopp. De har båda alla förutsättningar för att kunna prestera och det har de gjort också.
  
Har bott i Tyskland i 13 år
Therese flyttade till Tyskland mer eller mindre direkt efter gymnasiet och har blivit kvar där.
– När jag åkte till Tyskland hade jag inga meriter utan jag har fått jobba mig upp. Först var väl tanken att stanna i Tyskland ett år, men så upptäckte jag att man inte lär sig att rida på ett år. Så jag blev kvar. Jag har jobbat hårt men har också haft turen att hamna i väldigt professionella stall, berättar hon.
OS-hästen Dante Weltino OLD har Therese ridit i fem år, sedan hingsten var fem.
– Han har klarat allt en häst ska klara varje år. Jag har haft en fantastisk resa med den här hästen och är så glad att jag har fått lov att behålla honom. Jag är oerhört tacksam gentemot hästägarna.
  
Delar tränare med Gal och Minderhoud
Juliette Ramel är något mer känd för hemmapubliken, då hon har ridit EM på junior- och young rider-nivå. Sedan fem år är hon stationerad i Holland på samma anläggning som Edward Gal och Hans Peter Minderhoud, där hon tränar för Nicole Werner. Juliette äger OS-hästen Buriel själv och berättar att han är något utöver det vanliga.
– Jag har aldrig haft en häst som honom, han är en sådan personlighet. Vi har inte pressat honom, men det har ändå gått lätt för honom för han är så intelligent. Det han lärt sig kan han, berättar hon.
Att deras prestationer räckte ända till Rio känns overkligt.
– Det är klart att det är något jag har tänkt på, men kanske inte vågat säga högt. Det gäller ju också att prestera under lång tid.
  
Hästar som världsryttarna skulle vilja ha
– Det är två världsklasshästar, som vilken ryttare som helst skulle vilja ha. Så jag är ytterst tacksam att Therese och Juliette har fått möjlighet att behålla hästarna, säger Bo Jenå.
För Therese har det handlat om att få till ett avtal med ägarna, för att kunna vara med i OS. Hingsten går inte i aveln i år för att kunna fokusera helt på de olympiska spelen tillsammans med Therese. För Juliette är det enklare då hon äger hästen själv och visst har det kommit bud på Buriel.
– Men jag vill inte sälja, säger hon.
På plats i Rio tänker de förvalta förtroendet på bästa sätt.
– Jag ska prestera mitt bästa, säger Juliette.
– Jag sa försöka rida så bra som möjligt, så att jag rider ut från banan och känner att vi har gjort allt vi kunde den dagen, säger Therese.
Jenå fyller i med att när de här två presterar på topp, då brukar de slå personligt rekord. Vi håller tummarna för att det blir så även i Rio.


Läst 15486 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
06
2016

Susanne Ankermark vann körningen i Falsterbo


Fem ekipage kom till start i Falsterbo Cross Country Driving och vann gjorde rutinerade Susanne Ankermark. Tävlingen gick inne på stora gräsbanan och bestod av maratonhinder. 

Resultat


Läst 32147 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
06
2016

Falsterbo Hunting: Segerhästen Kaminskij är till salu



Segernäven i luften efter målgång!
    
Sandra Gustafsson red sin Kaminskij till seger i Falsterbo Hunting, för tredje året i rad. Totalt var det hennes fjärde seger i klassen och hon strålade efter ritten. För Hippson berättar hon dock att det kan vara dags att skiljas från sin fina häst.
  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Annelie Lundkvist och Annika Grundberg
  
Hur kommer det sig att du vinner i år igen?
– För att det är så kul att rida denna klass. Det är riktigt roligt och en härlig atmosfär, där man verkligen kan njuta av samspelet med sin häst. Sen hade jag ju verkligen en seger att försvara, förklarar Sandra.
  


Ekipaget fullkomligen attackerade vattnet, med härligt självförtroende.
  
Inflammation satte stopp för OS-dröm
Hon medger även att det var tråkigt att avbryta satsningen mot OS i Rio, som hon påbörjade med Kaminskij. Dock är hästens hälsa viktigast. Och när de i början på året insåg varför den 14-åriga valacken inte betedde sig som vanligt kunde de snabbt hjälpa honom.
– Han fick mindre kotledsinflammationer i båda fram och när vi tog blodprov såg vi att han hade höga värden av anaplasma. Vi kunde dock snabbt få bukt med det, men satsningen fick stå åt sidan.
Nu är Sandras plan att rida SM i slutet på sommaren, om hästen inte har hunnits säljas.
– Han börjar bli till åren och är en perfekt läromästare till en junior- eller young rider-ryttare. Sen får vi se om jag kan skiljas från honom, avslutar hon.
  


Ludwig Svennerstål och Stinger över stocken.


Även om han inte gasade för fullt gick det undan.



Ludwig gasade inte fullt ut
För andraplacerade Ludwig Svennerstål var det tredje gången han satt på Stinger, han uppskattar verkligen ägarens förtroende att få låna den fina valacken.
– Jag hade dock svårt att rida riktigt fort, det blir så när man inte känner hästen. Men jag red så fort jag kunde och tycker att det är jättekul att vara här.
För ”Ludde” var det första gången han deltog i Falsterbo Hunting och det gav honom blodad tand.
– Det märks att hästen har fått väldigt bra utbildning och grund, något som gör att jag kunde sitta upp och tävla direkt. Nu hoppas jag att jag får fortsätta rida den, potentialen för att det ska bli en riktigt bra häst finns och jag gillar honom.
  


Stilstudie av Jonna Friman och Lady Grey. 
  
Jonnas favorit i kopp och sadel
Att tredjeplacerade Lady Grey är brun kan förvirra åskådarna, men Jonna Friman berättar att den egna uppfödningen är döpt efter en tesort. I år är hästen 15 år och trivs verkligen inne på banan. Att publiken kommer nära ibland gör ingenting, det är snarare tvärtom.
– Hon bryr sig inte om publiken. Både hon och jag blir extra taggade under denna klass och hade riktigt kul ute på den nya banan i dag.
  


Pontus Hugosson red i skidglasögon.

Resultat


Läst 32330 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
06
2016

Ponnymamman Mirja vann Amatörtouren



  
Mirja Franzén lånade dotterns häst Javas Keltic Summer till Amatörtouren. Och det gick ju riktigt bra. 
– Det här var oväntat och jätteroligt, säger Mirja om segern och Falsterbo-debuten.
Tvåa kom 16-åriga Axelina Pettersson Häggström på Aldenalyx, Jessica Ohlin och Almaviva knep tredjeplatsen.
  
Text: Annika Grundberg
Foto: Annelie Lundkvist
  

 
Mirja Franzén har främst agerat ponny- och juniormamma, hon hade inte ridit aktivt själv på flera år när hon tog upp ridningen igen för något år sedan.
– Jag är en sådan där återvändare och har aldrig ridit på hög nivå förut. Det här gör jag bara för att det är skoj, det är en må-bra-grej för mig, säger Mirja.
Hon fyllde 40 för en vecka sedan och jobbar till vardags som optikerassistent.
Hur ska du fira segern?
– Det är väl afterride i kväll, säger hon med ett skratt.
  

16-åriga Axelina blev tvåa
Axelina Pettersson Häggström från Kungsbacka är en rutinerad ryttare och har ridit ponny-Grand Prix i Falsterbo tidigare. Men sedan ett tag tillbaka är det storhäst som gäller. 
– Jag var lite osäker på underlaget på grund av regnet, men gjorde mitt bästa.
 

  
Äntligen felfritt
Trean Jessica Ohlin och hästen Almaviva har haft lite stolpe ut i de två kvalklasserna, men i finalen fick de till det.
– Jag rev ett hinder i omhoppningen i första kvalet och två i andra, men i dag var det felfritt, säger hon glatt efteråt.
Jessica har ridit Amatörtouren i Falsterbo tidigare, för sju år sedan, hon tror att det var första gången som tävlingen hölls. Till vardags jobbar hon lite i hemtjänsten och pluggar ekonomi – när hon inte rider förstås.

Resultat


Läst 37502 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
06
2016

Elin och Phoenix vann igen



Elin Glimberg och Phoenix.
  
Det blev repris från förra året i finalen av Mountain Horse Children's Challenge, då Elin Glimberg och Phoenix vann igen. Ekipaget var sist ut i omhoppningen, Elin satsade allt för att slå Kajsa Björes ledartid och hon lyckades. Kajsa Björe på Ascot slutade tvåa och Joel Torstenson och Hidalgo slutade på tredje plats.
  
Text: Annika Grundberg
Foto:
Annelie Lundkvist
  
Elin var sist ut i omhoppningen, före henne hade Kajsa Björe och Ascot gjort en snabb och felfri runda.
– Jag gick ut för att rida så fort som möjligt och felfritt. Jag såg Kajsa och det såg väldigt snabbt ut, berättar Elin.
Hästen Phoenix har tidigare tävlats upp till 1,40 av pappa Peter Glimberg, själv har Elin startat 1,30 med honom.
  


Kajsa Björe och Ascot.
  
Har inte haft hästen så länge
Kajsa Björe slutade tvåa och delade även stilpriset med Elin efter två dagars tävlande. Kajsa gick ut före Elin i omhoppningen och kände pressen.
– Jag visste att hon vann förra året och har ridit EM och allt. Jag har bara haft min häst i en och en halv månad, så jag känner honom inte riktigt än.
För Kajsa fortsätter Falsterbo-äventyret med ponny-Grand Prix i morgon. Dessutom är hon uttagen till children-EM på Irland om ett par veckor, där hoppas hon på final.
– Det blir svårt i EM för där är så stor konkurrens. Och får man ett nedslag i första rundan hamnar man långt efter. Men jag hoppas på att gå till final och rida så bra som möjligt där, säger Kajsa som åker till EM med sin andra storhäst Little Grace.
  


Joel Torstenson och Hidalgo.


Cora Sidney-Horn och Bluffing Spirit, som kom delad trea med Isabell Carlstedt i stiltävlingen.


Regnbyxor i vitt var gångbart i Falsterbo denna regniga onsdag.
  
Blöt tävling
Vädergudarna är inte på Falsterbos sida, childrenfinalen reds i regn och blåst. Men vädret till trots, att få rida inne på den stora gräsbanan är en upplevelse utöver det vanliga.
– Det är väldigt häftigt att rida här, säger Kajsa och Isabell fyller i:
– Att rida in på banan är så coolt.

Resultat


Läst 33919 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
06
2016

Fälttävlan: Så tränar ryttarna den egna fysiken



FOTO: Anna Carlsson-Käck
  
Under Falsterbo Horse Show samlade fälttävlans förbundskapten Staffan Lidbeck landslagsryttarna för ett fystest på en närliggande skola. Hippson var på plats.
  
Text:
Annika Grundberg
  
På en 400-metersbana avverkade ryttarna tre kilometer, snabbast var Ludwig Svennerstål. Sara Algotsson Ostholt och Frida Andersén deltog inte. Även förbundskaptenen själv var med och sprang, och tidigare landslagsryttaren Tobias Grönberg var inlånad som hare.
Här nedan passar vi på att fråga ryttarna hur de tränar till vardags.
  


FOTO: Annika Grundberg
    
Linda Algotsson
– Jag går på gym och tränar smidighet, balans och styrka. Konditionen tränar jag när jag rider hela dagarna. Jag brukar inte springa.
  



FOTO: Annika Grundberg
  
Staffan Lidbeck (förbundskapten och veterinär)
– Jag har inte sprungit sedan i mars, men jag har ett fysiskt arbete så jag är stark i armarna. Men jag springer alldeles för sällan.
  


Niklas Lindbäck
– Jag går på gym regelbundet.
  


Anna Nilsson
– Jag springer regelbundet, vilket jag tycker är roligt. I botten är jag idrottslärare, så jag vet ju att jag måste hålla efter kroppen. Jag går på yoga också, det är jättekul. Ridningen är ju statisk, så det är viktigt att träna för att få bättre koncentrationsförmåga och smidighet. Sedan är terrängprovet långt och det kan vara varmt och krävande, då är det viktigt att vi orkar.
  


Sara Algotsson-Ostholt
– Jag springer inte på grund av ett knä, så de här testerna där man springer gör jag på roddmaskin i stället. Men det var svårt att få fram en sådan här. Hemma går jag på gym och tränar smidighet, styrka, mage, rygg och balans. Och så lite armar också.
  



FOTO: Annika Grundberg
  
Ludwig Svennerstål
– Jag försöker att träna allsidigt för att hålla kroppen frisk och inte bli stel. Främst tränar jag löpning, pilates och styrka. Sedan försöker jag stretcha också, och tycker att det är viktigt att få en helhet i träningen av kroppen.
  


Frida Andersén
– Jag tränar med skolan, det blir gym två gånger i veckan och kondition en gång. Så tre gånger i veckan försöker jag träna regelbundet, jag har ett program utformat för ryttare. Sedan jag flyttade hem tycker jag att jag har blivit starkare och har fått bättre kondition. Det är något jag märker i ridningen.
  


Läst 28081 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
05
2016

Finalklart i fem- och sexårshoppningen



Northern Comme Plot, som rids av Carl-Walter Fox, är klar för femårsfinal.
 
Semifinalerna för fem- och sexåriga hopphästar är klara, därmed är det också klart vilka hästar som går till finalerna som rids på fredag (femåringar) och söndag (sexåringar).
  
I femåringarnas semifinal var det 24 i det 133 ekipage stora startfältet som var felfria och delade på förstaplatsen, inklusive plats i finalen. Bland dem finns Stephanie Holmén som kvalade med tre hästar; Scilla Northern, Balouca och Capish. 


Helena Lundbäck och Sportman tog sig inte till sexårsfinalen.

22 sexåringar var dubbelnollor och är klara för final. 

Resultat femåringar
Resultat sexåringar


Läst 36794 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
05
2016

Stephanie red sju felfria rundor på sju unghästar



Balouca (valack e. Baloubet de Rouet – Parco), är vidare till final i femårsklassen.
  
Stephanie Holmén är som bekant beridare hos Lisen och Peder Fredricson på Grevlunda. Hon rider inte mindre än sju unghästar i Falsterbo – första dagen var hon felfri med samtliga. Med fem av dem rider Stephanie final senare i veckan.
  
Text: Ida Röök
Foto: Anki Yngve
  
Grattis, Stephanie, snyggt ridet! Men hur lyckas du så bra när det gäller?
– För det första har jag väldigt fina hästar. Sedan har jag ett system som jag håller mig till som funkar för både mig och hästarna. Det är klart att systemet anpassas utefter individen, men i stort är det detsamma med alla hästar.
  
Hur tänker du kring förberedelser och matchning?
– Det är ju väldigt viktigt att hästarna kommer hit och är väl förberedda för uppgiften. Tidigare år har man sett en del dåliga rundor där hästarna inte har varit färdiga. Men i år ser det över lag väldigt fint ut så här långt. Mina hästar har matchats noggrant inför detta och de är på topp när de är här.
– Sedan är det viktigt att välja rätt kvalplatser, man ska inte åka till de lugnaste tävlingarna och kvala unghästarna på det viset. Jag har kvalat ”mina” på större tävlingsplatser med mycket atmosfär. Det blir en check på om de klarar av det eller inte. Gör de inte det har de heller inte i Falsterbo att göra.

Hur olika är hästarna att rida, hur mycket måste du ställa om i ridningen mellan dem?
– Inte alls mycket faktiskt. Jag känner dem utan och innan och de är väl inarbetade i mitt system. Över lag rider jag alla efter samma plan. Visst kan det vara så att jag låter en storgalopperad häst gå på ett mindre på en distans och på en häst med mindre galopp lägger jag kanske in ett språng extra på samma linje. Men så mycket mer ändring än så handlar det inte om.
  
Blev du själv förvånad över att du lyckades rida felfritt på alla den första dagen?
– Jag vet att mina hästar är i bra form och jag vet att de har kapaciteten för att kunna gå in och nolla. Men så gäller det att ha marginalerna på sin sida, jag hade en bra dag helt enkelt.
  
Stephanie har ridit fyra av sex femåringar till final, efter att den andra semifinalen för den årskullen är klar. Även sexåringen är med till finalen.


Läst 38290 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
05
2016

Fälttävlan: Lördag tas delar av OS-laget ut



Ludwig Svennerstål på Franzipan satte dagens enda nolla.
Foton: Anki Yngve
  
Tisdag lunch fortsatte fälttävlanslandslagets "träningsläger" i Falsterbo – med banhoppning. Förbundskapten Staffan Lidbeck passade även på att berätta att han tar ut tre av fyra OS-ryttare nu på lördag. Sista lagryttaren plus reserven tas ut efter Aachen.
  

Anna Nilsson går banan med terrängcoachen Jan Jönsson.
  

Anna har verkligen ett "fighting face". Det blev fyra fel för henne och Luron i dag.
  

Också Sara Algotsson och Reality rev ett hinder.
  

Två rivningar blev dagens facit för Niklas Lindbäck och Focus Filiocus.
  

Tre ner hade Linda Algotssons Fairnando.
  

Tre tidiga rivningar fick Frida Andersén och Herta. Men sedan kom de liksom i gång.

  
Fullständigt resultat


Läst 35614 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.