VM-kollen

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
24
2014

Dag Albert ansluter till laget i Frankrike



Dag Albert och Tubber Rebel tar tunneln till Frankrike.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher



Uppdatering klockan 17.00:
SMS från förbundskapten Staffan Lidbeck till Hippson:
"Hej! Ja, positivt svar från Dag, han kommer!!!"

Därmed blir det svenska laget fulltaligt, och även om samtliga ryttare har ett stort ansvar att prestera så lättar en liten tyngd från deras axlar.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Intervju med Dag Albert, söndag klockan 12.50:

Vi ringer upp mannen som kan rädda fälttävlanslaget i Frankrike. Dag Albert, som mot förbundsledningens vilja tackat nej till att rida VM, är plötsligt högaktuell igen.

Dag sitter hemma på ridbanan och rider i ett blåsigt England, när vi får tag på honom för att ställa frågan alla vill veta svaret på. Kommer han att ställa upp och ta sig till VM?
– Jag jobbar på det, i en nödsituation som denna måste man åka! Det har varit ett tufft år för svensk fälttävlan. Jag vill verkligen åka, det är synd om laget som drabbats så hårt - nu gäller det att ställa upp, säger Dag Albert till Hippson.

Måste lösa det praktiska
Att bara lasta hästen och åka till VM är lättare sagt än gjort. Dag har tjugo hästar hemma på gården som någon måste ta hand om. Han förklarar att det inte handlar om att någon ska sitta och rida alla hästarna, skrittmaskinen får gå varm när de är borta på mästerskapet.
– Vi måste ha någon vi kan lita på som fodrar, mockar och sätter dem i skrittmaskinen. Det är ingen omöjlig uppgift att lösa, men jag har inte allt klart ännu, förklarar Dag.

Hästen är i form
Hans VM-häst Tubber Rebel är redo att ställa sig på lastbilen och åka mot Frankrike, om de får ihop logistiken hemma i stallet. Dag planerar att åka till Frankrike på onsdagen, och åker i så fall direkt till tävlingsplatsen. 
Vi avslutar samtalet med att prata om vilken väg som snabbast tar honom till Frankrike. Färjan är kortaste vägen, men den går endast två gånger om dagen. Dag kommer nog att välja tunneln mellan Dover och Calais, för att kunna vara mer flexibel med tiden.

Text: Annelie Lundkvist


Läst 9936 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
24
2014

Alla svenska dressyrhästar är besiktigade


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

De svenska dressyrhästarna besiktigades under söndag morgon - alla är godkända. Laget kommer ladda upp med reining inför sin tävlingsstart.

– Alla hästar dansade igenom besiktningen. Det var solklart, alla ser jättefina ut, säger Minna Telde när Hippson når henne på telefon.
Stämningen i laget är på topp efter deras precamp, där de både har tränat och skapat en härlig laganda.
Minna ser fram emot att tävlingarna ska börja under måndagen, och hon lovordar anläggningen och arrangören.
– Allt har fungerat toppen, vi står i ett väldigt bra stall där allt är centralt. Det är lätt att röra sig mellan ridbana och tävlingsarena, säger Minna.
  
Försöker rida som vanligt
Santana mår utmärkt och är i mästerskapsform, något som finslipats fram under lagets precamp. Att det är VM försöker Minna inte att tänka på - hon förbereder sig och hästen som vanligt. I går joggade hon Santana, som i dag får gå lite hårdare när laget är välkomna in på arenan för första gången.
– Vi har ridtid på banan i kväll, då får vi rida 15 minuter utanför banan och 15 minuter inne på banan. Jag kommer att rida på som vanligt, det är ju samma storlek på banan även om arenan och allt runt om är annorlunda. Jag rider på och gör ingen stor sak av det, utan försöker få Santana att känna sig lugn och trygg, förklarar Minna.
  
Laddar upp med reining
På morgonen cyklade de ner till arenan, där reiningen kommer att ridas, för att mäta avståndet och hitta rätt väg. Minna och laget glädjs över att det är så nära, endast tre minuter bort med cykel. Då kan de heja på våra svenska reiningryttare.
Under invigningen i går var stämningen på topp. Truppen tyckte synd om publiken som suttit och vinkat till alla ryttare så länge att de bjöd på lite bus.
– Vi galopperade in på banan och försökte bjuda dem på lite skratt. Det fungerade, vi fick många applåder och skrattade så att vi nästan kiknade själva, säger Minna.

Missa inte bildspelet från veterinärbesiktningen, signerat fotograf Tomas Holcbecher. 

Text: Annelie Lundkvist 


Läst 9392 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
24
2014

Johan Lundin missar VM - Johnny Cash halt



FOTO: Tomas Holchbecher 

Med bara dagar kvar till start tappar det redan skadedrabbade fälttävlanslaget ännu ett VM-ekipage. Under precampen i Frankrike har Johnny Cash, Johan Lundins häst, blivit halt. Nu ligger hoppet hos Dag Albert - kommer han att ansluta?

Fälttävlanslaget är på precamp inför årets VM där första start rids på torsdag, i Haras du Pin utanför Caen. Hästarna har stått under uppsikt av landslagsveterinär Lisa Lidbeck, som både har följt träningen under dagarna och har sett hästarna trava upp varje dag.
– Johnny Cash har sett väldigt fin ut hela veckan vi har varit här, vi blev alla förvånade när hästen visade hälta när vi travade upp dem på lördagskvällen, säger Lisa Lidbeck till Svenska Ridsportföbundet.

Blödning på ligament
Efter undersökning med portabelt ultraljud visade det sig att den lilla svullnad Johnny Cash visade beror på en blödning i ett ligament i karleden på vänster framben.
Johan Lundin är naturligtvis besviken över den uteblivna VM-starten och får i stället lasta sin häst och återvända till Sverige.
– Vi har haft en jättebra säsong och förberedelserna har gått helt enligt den plan vi gjorde i början på säsongen. Vi har gjort de tävlingar vi tänkt och Johnny Cash har motsvarat förväntningarna, både i till exempel Badminton och nu senast i Malmö. Precampen var en optimal slutlig förberedelse, säger en bedrövad Johan till Svenska Ridsportförbundet.
  
Försöker övertyga Dag
– Det är otroligt tråkigt, men vi kommer fortfarande att kunna ställa upp i lagklassen, säger förbundskapten Staffan Lidbeck när Hippson ringer upp.
Staffan agerade snabbt under lördagen och ringde till Dag Albert, för att höra om det fanns möjlighet för honom att tänka om och ansluta till det svenska laget i Frankrike.
– Jag fick en positiv känsla i går när jag pratade med Dag, han skulle återkomma till mig under förmiddagen. Men jag hoppas att han kommer, säger Staffan.
Om laget rider med endast tre ryttare räknas samtliga ritter och det finns inga luckor för misstag. För lagets skull är det självklart skönt med en fullskalig trupp - det vill säga fyra ryttare.


Läst 7424 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
24
2014

Bildspel: Arrangören bjöd på en spektakulär invigning


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Dagens D är här - slaget vid Normandie kan börja. Ryttar-VM i Frankrike invigdes med en fantastisk show på lördagen, där stridsplan välkommnade publiken.

Den röda tråd som genomsyrade showen var hästens historia och dess användningsområden. Beridna poliskåren inledde med ett härligt musiknummer, innan samtliga 74 nationer stegade in på arenan för att ta emot publikens jubel.
Den svenska truppen var på gott humör och kom in på arenan i något som liknade galoppsteg. Skratten bland ryttarna smittade och höjde festnivån ännu ett steg.

Internationella ridsportförbundets ordförande prinsessan Haya av Jordanien talade, och hade förhoppningar om ett rent och ärligt mästerskap, medan franska hoppryttaren Kevin Staut svor de aktivas ed.

Missa inte bildspelet ovan, signerat fotograf Tomas Holcbecher. 


Läst 6731 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2014

Landslagsledaren tar med segern till Frankrike


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Billingeritten avgjordes under lördagen i Lerdala utanför Skövde. Det blev landslagsledaren som tog hem segern och distriktsmästerskapstiteln i åttamils klassen. Loppet gick fort - snitthastigheten slutade på 21,4 km/h.

– Ja, det gick mycket fortare än normalt. Men man satsar ju lite mer när det gäller ett mästerskap, berättar Anneli Ohlén som är landslagsledare i distansritt för Hippson efter ritten. 
Segraren Anneli Ohlén och klubbkompisen Emma Svanäng som red in en hästlängd efter Anneli, följdes åt under hela loppet. Den sista biten av de 18 kilometrarna jagade de varandra, för att avsluta med ett 600 meter långt upplopp. I startfältet hittade vi också VM-ryttaren Maria Hagman-Eriksson, som slutade på en sjätteplats i samma klass. 

Modigt av dig att rida denna tävling bara dagar innan VM-äventyret ska börja.
– Jo, det är det ju, men jag känner hästen väl och dessutom har jag inte så många chanser att rida, eftersom de flesta internationella tävlingar är så kallade observationstävlingar - och där står jag ju på marken, förklarar Anneli. 

Vad tror du att din seger betyder för VM-deltagandet? 
– Det är ju helt klart en bra känsla man tar med sig ner till Frankrike från början. En känsla som jag kan sprida både till ryttarna och ha med mig själv.
(Segern är hennes andra raka i år - sist vann hon tolvmilsloppet på Simlångsritten i Halmstad. Reds anm.)

Det kanske är så att du själv vill rida i landslaget?
– Nej, när jag tog jobbet som landslagsledare 2010 lade jag också mina egna tävlingsambitioner åt sidan, förklarar hon.

Anneli Ohlén red i landslaget under flera år och tog bland annat ett YR-lagbrons på EM 1998 i Tyskland. Hon deltog också i VM i Malaysia 2008, men fick avbryta innan sista slingan. 
– Jag tror att det är positivt att jag är tävlingsaktiv fortfarande. Ryttarna vet att jag både har perspektivet från marken och från hästryggen, avslutar Anneli.

På torsdag i nästa vecka är det dags för VM i distansritt i Normadie. Då rider 120 ryttare från 48 nationer totalt 16 mil. Sveriges representanter är de erfarana ryttarna Maria Hagman Eriksson med Bwuagadugo och Yvonne Eklund på Baron Grey Star. 
Starten går klockan 07.00 och de första ryttarna förväntas vara i mål drygt 10 till 12 timmar senare. Loppet rids i fem slingor med paus och veterinärbesiktning mellan varje runda.
Det ryktas att banan ska vara alldeles speciellt vacker och gå både genom majsfält, ängar och längs med en härlig sandstrand. Hippson bevakar så klart tävlingen på plats och ger dig uppdateringar under tävlingsdagen.

Mer information

Text: Eva Oskarsson
Foto: Josefin Neiner 


Läst 5278 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2014

Anna och tittiga Matrix är årets utropstecken



Anna Hilton och Mr Dalby – en av hennes tidigare stjärnor.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher

Anna Hilton är en av våra mest meriterade fälttävlansryttare, men till detta mästerskap var hon inte tilltänkt förrän väldigt sent. Tittiga valacken Matrix W gör sin första fyrstjärniga tävling i Normandie.

Sedan slutet på 1980-talet har Anna Hilton bott i England, hon flyttade dit för att få tävlingserfarenhet vilket ledde till att hon senare red OS, VM och EM. Nu är det dock ett tag sedan vi hörde något om den glada ryttaren som driver tränings- och tävlingsstall strax söder om London.
Hon blev blixtinkallad till tävlingarna på Ribersborg tidigare i somras på grund av bortfallen i den svenska fälttävlanstruppen, och gjorde där så bra ifrån sig att det gav henne en biljett till VM.
– Det ska bli otroligt roligt att rida i den blågula tröjan och att vara med i ett lag igen. Vi ska göra vårt bästa och så får vi se hur långt det räcker, säger Anna.

Inte lämnas till tur
Planen var att Matrix skulle starta den fyrstjärniga klassikern Burghley, veckan efter mästerskapet.
– Men nu blir det VM i stället. Matrix har många fördelar, han rör sig mycket bra och är väldigt atletiskt. Han är dessutom tuff och rak i terrängen. Hans svaghet är att han är så tittig och kan "frysa". Han tittar inte så mycket på hindren utan mer på saker vid sidan av. Som ryttare måste du vara till 100 procent vaken om du ska få till det rätt, inget lämnas till turen med den här hästen, säger Anna.
I och med att Matrix är oerfaren på nivån önskar hon att det inte blir för svårt i slutet av terrängprovet.
– Jag hoppas inte att frågorna som ställs i slutet är för svåra eftersom hästarna ofta är trötta då, säger Anna.

Vill bli lämnad ifred
Även om Anna Hilton har stor rutin från tävlingar på högsta nivå blir hon fortfarande nervös, inte minst inför terrängritten.
– Jag försöker koncentrera mig på vad vi ska göra och blockerar alla negativa tankar, då brukar det gå bra.
I vanliga fall är Matrix en pratsam kille, men på morgonen när terrängen väntar vet han vad som är på gång.
– Då ställer han sig längst bort i boxen ända tills det är hans tur att gå. Precis som jag vill han bli lämnad själv, säger Anna.

På onsdag den 27 augusti är det veterinärbesiktning av fälttävlanshästarna, dressyren rids under två dagar, 28-29/8. Terrängen går den 30 augusti och hoppningen dagen efter, den 31 augusti.

Text: Ida Röök 


Läst 5917 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2014

Lördag: Invigning och officiella VM-musiken


Vad är ett mästerskap utan härliga toner som kännetecknar prisutdelningarna och de högtidliga stunderna? Det är kompositörerna David Grumel och Jeremy Rassat som inspirerats av tonerna som spelas vid olympiska spelen och fotbolls-VM.

Lyssna noga så hör ni deras tolkning av galopperande hästarna i början. I kväll spelas musiken för första gången inne på arenan, när invigningen startar klockan 20.00.

Invigningen lockar 20.000 personer i publiken och blir startskottet för de kommande 15 dagarnas tävlande. Arrangören lovar att bjuda på en riktig show uppdelad i tre akter, där de visar att alla häststigar leder till Normandie.
Totalt kommer nästan 100 hästar att delta i invigningen som innehåller 3D-effekter. Ryttarna kommer hälsas välkomna i en parad där Tinne Vilhelmson Silfvén bär den svenska flaggan.

Se invigningen live via FEI-TV.


Läst 4841 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23
2014

Här är den definitiva anmälningslistan inför VM



Come Soon är redo för VM med Faleh Suwead Al Ajami.
Foto: Tomas Holcbecher

Nu har anmälningstiden gått ut för VM, och arrangören har satt samman en lång lista över de anmälda ryttarna.

Vi ser bland annat tre hästar som har tävlats under svensk flagg tidigare.
Det handlar om hästen Come Soon som rids av Qatar-ryttaren Faleh Suwead Al Ajami och om Mexikos Alberto Michan Halbinger som rider Rolf-Göran Bengtssons tidigare Camilo LS La Silla.
Som vi tidigare rapporterat kommer Shamwari 4 till VM med Martin Boyd, som tävlar för USA.

Se den fullständiga listan 


Läst 3898 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
22
2014

Tajmingen ska lyfta Tinne och ”Anton”


Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello är taggade inför VM-starten.
– Han har gått från klarhet till klarhet och har mognat ytterligare, säger Tinne om sin ”Anton”.

Hon är Sveriges mest meriterade ryttare detta mästerskap – och ”Anton” har vid det här laget visat att han hör hemma på de stora banorna.
– Han är inte lika imponerad av allt runt omkring längre. Ju mer erfarenhet hästen får desto lättare blir det för mig att sätta rätt tryck, och veta hur mycket jag kan satsa, säger Tinne.
Hon ser starten i Aachen tidigare i somras som ett facit på hur hon vill att mästerskapet ska gå.
– Jag försöker göra en repris från Aachen, det är mitt mål. Sedan handlar väldigt mycket om hur de andra ryttarna presterar under den stora press som ett mästerskap faktiskt innebär.
– Det vore fel att säga att det är som vilken tävling som helst, för det är det inte. Men om man kan försöka tänka på att det är likadan bana, samma domare och samma konkurrenter som alltid har man mycket att vinna. Jag funderar inte så mycket på de andra utan försöker hålla fokus på min egen prestation och mitt eget prestationsklimat, säger Tinne.

De små detaljerna som gör det
I Aachen debuterade hon och ”Anton” med den nya och svårare küren, fortfarande till musik av The Who och sammansatt av holländaren Cees Slings.
– Jag var väldigt nöjd med hur vi fick till det i Aachen och försöker behålla känslan därifrån. Sedan dess har vi tränat mycket på att få till tajmingen till musiken. Det är de små detaljerna som gör det, och eftersom musiken var så ny för mig i Aachen satt inte allt perfekt. Men det har vi tränat på, så tajmingen ska förhoppningsvis bli ännu vassare nu, säger Tinne.

Rida så bra hon kan
Dressyrlandslaget har befunnit sig på precamp på en anläggning utanför Paris sedan i tisdags. Och i dag fredag är det dags att ta sig till Caen och tävlingsplatsen.
– ”Anton” åkte hemifrån ganska tidigt i veckan vilket är bra. Jag vill att han ska få resan ur kroppen och kännas så avspänd och fräsch det bara går. Sedan har vi ju ett par dagar på oss på plats, innan det är dags för start, så jag tror att det ska funka bra. Jag tränar på mindre detaljer, men annars handlar ridningen mest om att hålla honom lösgjord och avslappnad fram till start.
Dressyrlagets gemensamma mål är att komma fyra.
– Det blir svårt nog i den hårda konkurrensen. Individuellt handlar det om att jag ska rida så jäkla bra jag någonsin kan, så får vi se hur långt det räcker, säger Tinne.

Text: Ida Röök
Foto: Hippson 

 


Läst 5147 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
22
2014

Ryttarna delar med sig av äventyret på sociala medier


Det är inte bara våra svenska ryttare som uppdaterar sociala medier med bilder och information om resan mot VM. Just nu finner vi många foton på dressyrhästarnas väg – från diverse precamps till tävlingsanläggningen.

Fälttävlanshästarna är på väg mot sina träningsläger, så även hopphästarna. Ludwig Svennerstål fick lastbilsproblem - men Edward Gal fick ännu större problem när Glock's Undercover blev halt.

Spana in de senaste rapporterna nedan:


Tinne Vilhelmson Silfvéns dressyrstjärna Don Auriello, "Anton", syns flitigt på Instagram - följ Lövsta Stuteri för att se hans tävlingsdagar och vardag hemma på gården.

I går fick Anton dock stanna kvar i stallet när det vankades tävling för dressyrteamet. Dock vann Team Anton - så han är nog nöjd ändå!




Jeanna Högberg uppdaterar sin blogg – och via Facebook i gruppen "Ride to Rio". I dag åkte hon och Patrik Kittel i förväg till tävlingsplatsen för att spana in den innan hästarna anlände.



Som sagt, Ludwig Svennerstål fick problem med lastbilen när han och Alexander skulle åka till träningslägret. Via Instagram tackar han sin kompis som kom till undsättning.




Teamet kring Edward Gal och Hans Peter Minderhoud är flitiga att uppdatera deras Facebooksida, både under resans gång och när de kommit fram till tävlingsplatsen.



Carl Hester och Charlotte Dujardin är på väg!



En framtida ryttare som av förklarliga skäl avstår årets ryttar-VM är Lisens och Peders son Bill Fredricson, han får vänta några år innan han själv rider in på arenan (?).
Oavsett måste han alltid vara beredd på fest anser Malin Baryard Johnson och hennes man Henrik Johnson som skickar över en frack!


Läst 4381 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.