Frågor och svar inom Hoppning

Hoppning


Victoria Almgren

Alla Victoria Almgrens svar

Råd om vintervila och stärkande hoppövningar

Hej!
Nu nalkas det vinterträning och jag behöver lite ridinspiration. Vad är dina bästa ridtips för att öka hopphästens styrka? Har du någon bra serie som du ofta återkommer till? Brukar du ge dina hästar någon ledighet under julen och hur lång brukar den då vara?


Läs svaret

Kommentarer

Hjälp hästen att genomföra löshoppningen på ett bra sätt

Hej Helena!
Jag har en treåring och undrar lite kring löshoppning. Det är nämligen så att hon har en tendens att tagga till extremt mycket, så hon springer genom serien. Ju fler varv hon tar desto snabbare går det. Hon har löshoppat en del på arrangerade löshoppningar med kunniga tränare. De säger att hon kommer lugna ner sig. Jag vet att hon besitter en stor kapacitet, men den visar sig ju inte riktigt när hon blir så vild och galen så att säga. Hur tycker du att jag ska lägga upp träningen med henne, när det gäller just löshoppning alltså. Hur tränar man hästen på att vänta och ta det lugnt i löshoppningen?


Läs svaret

Kommentarer

Hoppning på volt gynnsamt för heta och starka hästar

Hej! Jag har en sjuårig halvblodsvalack som är mycket pigg i all ridning. I hoppningen har det blivit ett problem då han höjer huvudet och rusar mot hindren och efteråt. Jag måste hålla om hela tiden för att hålla ihop honom då han annars blir lång och brakar in i hindret i stället.

Över hindret får han inte med sig ryggen utan höjer huvudet och sänker ryggen. När jag håller emot och sitter ned blir han kort och försvinner bakom hand. Han är även känslig i munnen vilket gör att man får rida mycket med sätet. Har haft ute både equiterapeut och tandläkare. Han är riden sedan han var fem år, så lite sen i utbildningen. Hur kan man få honom att bära sig själv bättre och lugna sig i hoppningen? Mvh Malin


Läs svaret

Kommentarer

Träningstävla så likt tävling som möjligt

Hej!

Nu när tävlingarna är inställda tänkte jag åka på öppen bana med min häst. Men för att få det så tävlingslikt som möjligt, hur ska jag lägga upp det? Jag vill ju träna på att tävla, inte så mycket hoppa enstaka hinder och banan om och om igen. Eller hur tänker du? Och hur ska man tänka med framridning osv? Ofta har man 30 minuter på sig inne på banan, det låter ju länge. Är det för att man ska kunna hoppa varje hinder för sig först, eller hur ska jag tänka? Vad ska jag tänka på när jag går banan och hur ska jag få ut mesta möjliga av detta, även om jag är ensam och inte har någon tränare med mig. Känner mig lite vilsen faktiskt. Jag har en häst som med tidigare ägare gått 120 men vi skulle börja på 1 meter nu i vår för att lära känna varandra lite bättre. Man kanske ska tänka att man kör mer som träning typ varannan gång och mer tävlingslikt varannan? Hur gör du med dina hästar? Hoppar du enstaka hinder innan du rider banan? Rider du igenom exempelvis kombination osv först?


Läs svaret

Kommentarer

Hur sätta i gång häst som inte har ridits på två år?

Hej! Jag har en fråga som jag inte har hittat svar på någonstans, kanske ni kan hjälpa? Jag har ett sto på tolv år som har vilat i drygt två år. Första året eftersom jag var gravid och året efter fick även hon bli mamma.

Jag vill nu sätta i gång och sedan börja hopptävla igen. Hur gör jag på bästa sätt? Två år är lång vila men hon har hela tiden gått i stora kuperade hagar, går ute dygnet runt på lösdrift och är väldigt fin i hull och päls. Hoppas att jag kan få svar på min fråga.

Mvh,
Patricia


Läs svaret

Kommentarer

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder

Hejsan! Jag har en häst som är ganska tittig, både i vardagen och när det gäller hoppning. Vi tävlar en del men inte så högt, eftersom tittigheten har medfört problem med att hon stannar på hinder.

Jag har hela tiden, via tränare och andra, fått rådet att ”hon måste gå fram”. Jag känner bara att hon blir mer spänd desto mer tryck jag lägger på. Oavsett situation. Ska man hoppa ett hinder på 1,20 måste man ju ha tryck på, särskilt om hästen står emot för att hon är tittig. Men löser jag verkligen detta med mer fart?

Eller hur hade du tänkt? Det är en rutinerad dam som är världsvan när det gäller det mesta. Så att åka och träna på olika platser och så vidare hjälper inte. Vi hoppar olika typer av hinder hela tiden, men hon står ändå emot på till exempel vita grindar och plankhinder. Hur ska jag göra?
  
Och så är det just det här med farten jag funderar på. Ju högre tempo vi rider i, desto mer spänd blir hon. Men ändå får jag alltid rådet att hon måste gå fram.


Läs svaret

Kommentarer

Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta

Hej! Jag kommer snart att få hem en blivande femåring, som jag tänker att jag ska utbilda själv i hoppning. Han är ganska grön, hoppades in i höstas men har sedan vilat över vintern.
  
Jag själv är en hobbyryttare med ambitioner som har tävlat upp till 1,30 med min förra storhäst. Men nu ska jag alltså, för första gången, göra resan uppåt tillsammans med en ny häst. Hästen är en SWB-valack, han visades som fyraåring, har löshoppat en del och hoppade även småhinder med ryttare förra året.
  
När jag provred honom travhoppade vi lite och han känns någorlunda stabil, men vinglig så klart och lite galen. Det här blir en utmaning för mig, men samtidigt känner jag mig peppad inför att lära känna honom bättre. Jag har en B-tränare i hoppning som jag kommer att träna för varannan vecka.
  
Nu undrar jag hur jag ska lägga upp träningen på hemmaplan. Kanske inte minst när det gäller hoppningen. Hur går du tillväga när du hoppar in en unghäst? Vad tycker du är ett realistiskt mål att sätta upp? Bara träningstävla det här året, eller kanske satsa på någon start till hösten?
  
Jag vill verkligen skynda långsamt och göra allt rätt, men samtidigt är det ju kul med delmål och större mål. Hur lägger du upp säsongen för de ”gröna” hästarna? Vad är viktigast i grundarbetet förutom hoppningen?

Mvh Kajsa


Läs svaret

Kommentarer

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket

Hej! Jag har ett problem i min ridning som gör att jag har tappat självförtroendet. Många gånger får jag höra att jag hjälper mig häst för mycket. Att jag är där och pillar och donar, fast jag kanske inte behöver.
  
Det här bottnar troligen i att jag tidigare hade en häst som kunde stanna på hinder i tid och otid, vilket medförde att jag ramlade av. Så, jag undrar hur jag ska träna på att göra mindre. Jag vet att serier är bra, men har du tips på annat?
  
För ofta kommer ju detta problem mest när jag rider en längre bana. Ju längre jag kommer på banan, desto mer börjar jag ratta. Min häst är bussig och tar det oftast bra, men ibland sätter jag oss i taskiga lägen. Något som har fått mig att inte vilja hoppa högre eftersom det inte känns rätt mot min häst. Vi tävlar just nu 1,10-hoppning. Tränar för B-tränare två gånger i månaden.


Läs svaret

Kommentarer

Ponny som bockar efter hinder

Hej! Min ponny är 18 år och har tävlat mycket hoppning innan, upp till Medelsvår B. Jag själv är inte rutinerad i hoppningen och behöver tips på hur jag ska få ordning på min ponny. När vi väl hoppar, då blir det på småhinder på max 50 centimeter och upphöjda kavalettibommar. Han blir jättepigg och stark och drar gärna i väg med mig efter hindret, han bockar och har sig. Hur ska jag få bort detta?


Läs svaret

Kommentarer

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen

Hej! Jag har ett sexårigt ponnysto jag har haft i cirka tre månader nu. Allt har gått jättebra och hon har hoppat på tävlingar, helt orädd och pigg. Men efter en krasch på en oxer på framhoppningen på vår senaste tävling har hon blivit lite seg och tappat bjudningen till hinder, hon har vägrat så att jag ramlat av några gånger.
  
Det känns som hon är rädd och osäker och inte lyssnar på mina signaler, så när vi väl kommer fram till hindret kommer vi fel och det blir liksom inte bra. Jag har hoppat låga hinder på 50 centimeter och då har det gått helt okej. Men när vi kommer upp på cirka 80 centimeter börjar hon vägra och jag har ramlat av någon gång, så jag har själv blivit osäker när hon gör så.
  
Hur stärker jag hennes självförtroende igen? Och hur får jag henne att tycka att det är roligt att hoppa? Med andra ord, hur får jag tillbaka förtroendet hos och för henne i hoppningen?


Läs svaret

Kommentarer
384 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 39 nästa  sista  

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur lära en hopphäst att gå i förvänd galopp?
Nina Bengtsson svarar
Tips på stärkande dressyrövningar
Nina Bengtsson svarar
Vad är kvickdrag?
Hanna Borg svarar
Finns inga lagregler om detta med förebyggande karantän vid ny häst i stallet
Eva Johansson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Steg för steg - byta galopp
Nina Bengtsson svarar
Sto som blir väldigt påverkad av sin brunst
Hanna Borg svarar
Hur säkerställer man hästens tuggbehov?
Eva Dahlström svarar
Råd om vintervila och stärkande hoppövningar
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar