Frågor och svar med KG Svensson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

131 träff(ar)

Tack för alla kloka svar, KG!

Den 27/12 2017 nåddes vi tyvärr av beskedet att KG Svensson avlidit. Vi på Hippson är otroligt tacksamma för all tid han har lagt på att ge er läsare kloka svar på era frågor. Nedan finns samtliga svar från en av Sveriges mest respekterade ridsportprofiler genom tiderna. 
/Redaktionen

Läs svaret

Kommentarer

Hur tränar man hästen att hoppa långt och inte bara högt?

Hej! Min häst har en förmåga att hoppa av för tidigt och får då problem med att nå över hindret. Det här blir ju ett problem, framför allt vid hoppning av längdhinder som till exempel en trippelbarr. Jag skulle vilja ha råd om övningar där man tränar hästen att hoppa långt snarare än högt, hur ska man tänka när man rider an mot en trippelbarr? Vilken bom är viktigast, så att säga?
  
Med vänlig hälsning
Annika

Läs svaret

Kommentarer

Osäker häst som blir livrädd för bommarna om han råkar slå i dem

Hej! Min häst är jätteosäker vid hoppningen och stannar ofta. Han kan ha hoppat ett hinder en miljon gånger, men helt plötsligt får han för sig att just det hindret är läskigt och tvärnitar. Jag upplever att han blir osäker och rädd, inte att han stannar för att vara "dum".
  
Vi har liknande problem när det gäller bommar på marken. Då tar han helst ett jätteskutt och hoppar över alla på en gång, precis som om han tror att de ska bita honom i benen. Skulle han råka nudda en bom innan han tar skuttet flyger han bakåt. Han känns inte ovillig mot hinder, eller mot bommarna, snarare tvärtom. Det där stoppet kommer liksom från ingenstans.
  
Hur kan jag träna bort det här beteendet? Finns det några övningar så att jag kan hjälpa honom att våga ”varje gång”? 
 

Läs svaret

Kommentarer

Hur övar man galoppombyte över bom på korrekt sätt?

Hur övar man galoppombyte över en bom? Gör man bytet före, över eller efter bommen? Och hur viktigt är det med rätt galopp efter hindret egentligen? Finns det några rätt och fel i sammanhanget?
  
Undrar Anders

Läs svaret

Kommentarer

"Seg" ponny som river om ryttaren gasar

Min ponny är ganska seg, jag hade gärna haft lite mer tryck i henne. Jag driver mycket i min ridning, men gasar jag lite mer och lägger till skänkeln rusar hon bara och då tar hon lätt med sig oxrarnas frambom. Hon hoppar jättefint annars, lyfter hovarna bra och vi får alltid felfria ritter. Men hur ska jag få henne att ha mer sug och fart utan att "tappa hovarna"?
  
Med vänlig hälsning
Lilly

Läs svaret

Kommentarer

"Min ponny taggar okontrollerat mot hinder – vad ska jag göra?"

Hej! Jag har en ponny som fungerar i alla lägen, men som taggar till lite för mycket i hoppningen. Han bara drar, sticker och blir liksom blockerad. Hästen hoppar fint utan bus, men det går väldigt fort och känns okontrollerat i anridningen. Hur ska jag få honom att lugna ner sig? Finns det några övningar man kan använda sig av?
  
Med vänlig hälsning,
Lisen

Läs svaret

Kommentarer

Häst som blir "seg" mot hinder

Hej! Jag har ett 16-årigt sto som med förra ägaren har tävlat upp till 1,10. Nu har jag startat henne två gånger på denna höjd, men hon blir väldigt seg mot hindren och stannar även om man gasar på.
Hon backar av själv och lägger alltid till ett galoppsprång extra, vilket gör att vi går i botten. Om jag ökar tempot från start river hon i stället ännu fler hinder. Att hoppa lägre gör ingen skillnad, snarare tvärtom. Har du några tips, finns det något jag kan tänka på?
  
Mvh Joline

Läs svaret

Kommentarer

Hur ger jag hopphästen självförtroendet tillbaka?

Hej! Jag har en häst som älskar att hoppa men som inte riktigt har självförtroendet. Antingen bjuder hon hela vägen fram för att sedan dra åt sidan eller tvärnita i sista sekunden innan hon ska trampa av, eller så rör hon sig inte alls. Det kan vara bommar på marken eller hinder upp till 1,20, det spelar ingen roll. Hon blir också väldigt spänd så fort hon ser ett hinder. Hon är kollad av flera veterinärer men allt är ok. Vi har fått jättemånga tips men inget verkar funka. Hon hoppar som en katt när hon väl hoppar och har jättefin hoppteknik. Hur kan jag göra för att ge henne självförtroende?
  
Mvh Filippa

Läs svaret

Kommentarer

Är studsövningar bra styrketräning?

Hej! Jag har en styrketräningsövning med min häst där jag lägger upp nio studs, med varannan studs högre (80 centimeter) och varannan lägre (50 centimeter). Hur bör jag lägga upp övningen för att uppnå maximal effekt?
  
I dag rider jag först alla i samma höjd tre–fyra gånger, sedan lägger jag upp vartannat hinder till 80 centimeter och rider övningen ett par, tre gånger men med skrittpauser emellan. Min häst klarar det utan problem. Kan jag variera övningen på något vis eller finns det andra, enkla övningar som bygger styrka? Jag har tyvärr inte möjlighet att rida ut och klättra. 
  
Tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer

Hur tränar man på att få ett jämnt tempo och flyt i hoppningen?

Hej! Hur tränar man på att hitta ett jämnt tempo och flyt i hoppningen? Jag har ett svenskt halvblod på tolv år som jag mest hobbyrider. Själv är jag ganska allround i min ridning, men på senare tid har det blivit allt mer hoppning eftersom både jag och min häst tycker att det är roligt. Nu har vi fått problem med att hålla den tänkta linjen mellan hindren, plus att det ofta blir ojämnt och ryckigt. Det spelar ingen roll om vi hoppar lågt eller högt, det bli likadant ändå.
Finns det några bra övningar för att få ordning på detta?
  
Mvh Lena

Läs svaret

Kommentarer
131 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 14 nästa » sista » 

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.